Prospect VITAMINA B1, fiole

Indicatii: Boala beri-beri; dieta restrictiva; convalescenta; anorexie; hepatite; boli digestive cu tulburari de absorbtie; hipovitaminoze cu febra mare; migrene; algii reumatismale; nevrite, polinevrite (alcoolica, nicotinica, diabetica);
nevralgii, paralizii postdifterice si postpoliomielitice, mieloze, encefalopatie Wernicke; nevrite, autointoxicatii, greturi si varsaturi in sarcina; tulburari de nutritie, spasmofilie; intarzieri in crestere la copii; zona zoster; dermatoze; arsuri intinse; diabet zaharat, hipertiroidie.

Compozitie:

Fiole
Clorhidrat de tiamina
0,010 g – mite
0,025 g – forte
0,100 g

Apa distilata pana la
1 ml – mite
1 ml – forte
2 ml – fortissimum

Actiune farmacoterapeutica: Vitamina B1 participa la metabolizarea hidrocarbonatelor datorita functiei de cocarboxilaza pe care o are prin esterul pirofosforic al tiaminei (tiamin pirofosfat) care intervine in degradarea acidului piruvic. De aceea lipsa vitaminei B1 determina tulburari ale metabolismului glucidic cu acumulare de acid piruvic in sange si urina, ceeea ce favorizeaza afectarea SNC cu tulburari nervoase si musculare. Este afectat, de asemena, si metabolismul glucidic al miocardului si rinichiului. Vitamina B1 actioneaza ca substitutiv in starile de deficit de tiamina, corectand tulburarile respective; stimuleaza transformarea glucidelor in lipide, a acidului piruvic si a acidului alfa-cetoglutamic in aminoacizi; favorizeaza depunerea glicogenului in ficat; creste toleranta la glucide; intervine in sinteza acetilcolinei, favorizand transmiterea influxului nervos; participa la sinteza hormonului tireotrop si la inactivarea estrogenilor in ficat. Necesarul zilnic este intre 200 mcg si 1,5 mg (0-18 ani) si 1-1,4 mg (peste 18 ani); se suplimenteaza in sarcina (100 mcg) si in timpul alaptarii (500 mcg).

Contraindicatii: Intoleranta sau alergie la tiamina (mai ales forma injectabila); incompatibilitate cu vitamina B2 (riboflavina) si cu benzpenicilina.

Reactii adverse: Apar foarte rar, mai ales la injectarea i.v. (soc tiaminic); de aceea, calea parenterala se foloseste numai atunci cand exista tulburari de absorbtie intestinala sau carente grave. Dozele mari pot interfera actiunea altor vitamine din complexul B cu fenomene carentiale consecutive.

Mod de administrare: Adulti: s.c.,i.m., i.v.: 20-40 mg/zi sau la 2 zile, pana la 100-300 mg/zi sau la 2 zile in carentele grave. Copii: s.c., i.m.: 5-20 mg/zi. Nu se administreaza i.v.

Forma de prezentare: Cutie cu 3 sau 100 fiole 1ml (0,010 g). Cutie cu 5 sau 100 fiole 1 ml (0,025 g). Cutie cu 5 sau 100 fiole 2 ml (0,100 g).

Valabilitate: 3 ani de la data fabricatiei.

Producator: Sicomed

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.