Prospect Vendal Retard

Indicatii: Dureri acute si cronice intense si foarte intense, precum cele provocate de tumori, dureri miocardice si postoperatorii.
Compozitie:
1 tableta filmata retard contine 10 mg, 30 mg, 60 mg sau 100 mg morfina hidroclorid.

Proprietati si eficacitate:
Datorita proprietatilor sale analgetice pronuntate, morfina este considerata un agent terapeutic standard pentru tratamentul durerilor intense si foarte intense. Efectul analgezic se bazeaza pe legarea morfinei de receptorii opioizi endogeni localizati in diferite parti ale sistemului nociceptiv (substanta gelatinoasa a cornului posterior al maduvei spinarii, rafeul median al bulbului, substanta cenusie periapeductala, nucleii talamici mediali). In general, morfina administrata oral este bine absorbita si este supusa in mod variabil unei metabolizari de prim pasaj hepatic, astfel incat dozajul necesar pentru obtinerea analgeziei va fi individualizat pentru fiecare caz in parte. Morfina HCl prezenta in tableta VENDAL� retard se elibereaza lent, ceea ce mareste intervalul de administrare de la 4 – 6 ore la 12 ore. In acest fel, nivelul sangvin dupa 12 ore va fi de 50% din nivelul plasmatic maxim. Excretia morfinei in proportie de 90 % sub forma de metaboliti (cel mai important: morfin 3-glucuronid) este preponderent renala si numai in mica masura biliara.

Mod de administrare:
Tableta filmata trebuie sa se inghita intreaga cu o cantitate de lichid. Dizolvarea sau fragmentarea tabletei de VENDAL� retard duce la disparitia efectului retard si la eliberarea mai rapida a morfinei, cu accentuarea efectelor adverse.

Dozare:
Dozarea se face in functie de intensitatea durerii, individualizat pentru fiecare caz in parte. Doza initiala: in general este de 1 tableta de 30 mg de 2 ori pe zi.
Intervalul de administrare: la 12 ore, dimineata si seara; este necesar a se respecta stric acest program – analgezie “la timp” in loc de analgezie “la cerere”.

Individualizarea dozelor: in functie de intensificarea durerii sau dezvoltarea tolerantei. Se pot folosi doze crescute, utilizand tablete VENDAL� retard de diferite concentratii: 10 mg, 30 mg, 60 mg si 100 mg. La nevoie, dozele de pana la 200 mg/zi pot fi dublate iar cele de peste 200 mg/zi se pot mari cu 50 % (ex. de la 2 x 30 mg/zi la 2 x 60 mg/zi, de la 2 x 100 mg/zi la 2 x 150 mg/zi). Pacientilor care fac trecerea de la un alt preparat de morfina per os trebuie sa li se administreze aceeasi doza din ultimele 24 de ore impartita in doua prize: una dimineata si una seara. Cand se face trecerea de la morfina injectabila la cea per os, doza trebuie crescuta de 2 – 3 ori. Nu s-au intreprins studii clinice asupra folosirii VENDAL� retard la copii.

Contraindicatii:
Morfina este contraindicata sau se recomanda a fi utilizata cu precautie in urmatoarele cazuri: dependenta, hipersensibilitate la morfina, astm bronsic, situatii in care trebuie evitata depresia centrului respirator, porfirie hepatica acuta, pancreatita, stenoze ale tractului gastrointestinal, dupa colecistectomie, hipertensiune intracraniana, feocromocitom, ileus paralitic, hipertrofie de prostata (Atentie! Datorita retentiei urinare exista riscul de ruptura a vezicii urinare), colita ulceroasa cronica, hipermotilitatea colonului, epilepsii, intoxicatii, la copii mici. Se recomanda prudenta si scaderea dozelor in cazul pacientilor varstnici cu insuficienta renala sau hepatica, mixedem si insuficienta cardiaca.

Sarcina si lactatie:
La gravide, morfina se administreaza numai in cazuri speciale. Substanta activa traverseaza bariera feto-placentara, de aceea exista riscul dependentei si al sindromului de sevraj la nou-nascut. Folosirea inainte si dupa nastere prezinta riscul de depresie respiratorie a nou-nascutului. Morfina se elimina prin laptele matern, de aceea se recomanda evitarea alaptarii in cazul femeilor care folosesc preparate de morfina.

Efecte adverse:
La inceputul tratamentului pot aparea greata si varsaturi. Acestea pot fi controlate prin administrare simultana de antiemetice. In plus, pot aparea: sedare, constipatie (se combate prin administrare de laxative), apatie, inhibarea centrului tusei, bronhospasm, spasm al sfincterului Oddi, sughit, bradicardie, spasm piloric, hipotensiune predominant ortostatica, mioza, urticarie, exantem, transpiratie, uscaciunea mucoasei bucale, modificari ale libidoului si potentei, dificultati la mictiune. Depresia respiratorie este semn de supradozare si poate fi evitata printr-un dozaj corespunzator.

Interactiuni medicamentoase:
Efectul sedativ al morfinei este potentat de medicamente depresive centrale, alcool si fenotiazine. Daca se administreaza simultan IMAO sau cimetidina, VENDAL retard se administreaza incepand cu doze mici, astfel incat sa se minimalizeze riscul tulburarilor SNC. Pentazocina antagonizeaza partial efectul morfinei. In cazul administrarii simultane de antihipertensive se va tine cont de efectul hipotensor al morfinei.

Toleranta:
In cazul in care doza este suficienta pentru a atenua durerea nu se mentioneaza aparitia tolerantei. Formula VENDAL retard garanteaza nivele terapeutice plasmatice regulate, aceasta reducand riscul aparitiei tolerantei. Numai in cazul administrarii cronice se remarca aparitia dependentei. Daca se respecta strict ritmul si doza de administrare, riscul dezvoltarii tolerantei se reduce la minimum.

Precautii speciale:
Administrarea in timpul travaliului poate duce la depresia respiratorie a nou-nascutului. Efectele morfinei pot fi antagonizate prompt prin administrare de antagonisti opioizi. Datorita efectelor sedative, miozei si reducerii capacitatii de concentrare, morfina poate astfel afecta atentia soferilor.

Supradozare:
Semnele de supradozare sunt: depresie respiratorie, mioza, hipotensiune arteriala, soc si coma (in cazurile severe).
Tratamentul: dupa ingestia unor doze toxice se recomanda lavaj gastric in primele doua ore cand pacientul este cooperant si stabil hemodinamic. Trebuie tinut seama de faptul ca VENDAL retard elibereaza continuu morfina pe o perioada lunga de timp.
La pacientii cu tulburari de constienta si depresie respiratorie este indicata intubarea si ventilatia artificiala, precum si administrarea i.v. de naloxon 0,4 mg.
In insuficienta respiratorie persistenta doza de naloxon se repeta la intervale de 3 minute, pana ce frecventa respiratorie revine la normal si pacientul raspunde la stimuli durerosi. Este necesara monitorizarea stricta (cel putin 24 de ore) deoarece efectul naloxonei este mai scurt decat al VENDAL retard. In aceste cazuri, exista riscul reaparitiei depresiei respiratorii. Pentru copii, doza de naloxon va fi de 0,01 mg/Kg.c la fiecare administrare.

Mod de prezentare:
Cutii cu 10 sau 30 tablete.

Valabilitate: 36 luni.

Mod de pastrare:
A se pastra la temperatura mai mica de 25 C, ferit de lumina (in ambalajul original). A nu se lasa la indemana copiilor.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.