Prospect Valben drajeuri

Valben contine extract uscat din frunza de roinita, extract uscat din radacina de valeriana si extract uscat din partea aeriana de pasiflora care au proprietati sedative.
Valben 112,5 mg/125 mg/80 mg drajeuri
Extract uscat din frunza de roinita – Melissae folium/Extract uscat din radacina de valeriana – Valerianae radix/Extract uscat din partea aeriana de pasiflora – Passiflorae herba

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect, deoarece el contine informatii importante pentru dumneavoastra. Acest medicament este disponibil fara prescriptie medicala. Cu toate acestea, este necesar sa utilizati Valben cu atentie, pentru a obtine cele mai bune rezultate.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Intrebati farmacistul daca aveti nevoie de mai multe informatii sau sfaturi.
Trebuie sa va prezentati la medic daca simptomele dumneavoastra se inrautatesc sau nu se imbunatatesc dupa 14 zile. Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

In acest prospect gasiti:
1. Ce este Valben si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa utilizati Valben
3. Cum sa utilizati Valben
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Valben
6. Informatii suplimentare

1. CE ESTE VALBEN SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Valben contine extract uscat din frunza de roinita, extract uscat din radacina de valeriana si extract uscat din partea aeriana de pasiflora care au proprietati sedative.
Valben este utilizat pentru:
-ameliorarea simptomelor moderate de stres mintal si tensiune nervoasa.
-dificultati de adormire si de mentinere a somnului determinate de starile de nervozitate.
-tratamentul simptomatic al tulburarilor gastrointestinale moderate precum balonare si flatulenta. Acest medicament este recomandat adolescentilor cu varsta peste 12 ani, adultilor si varstnicilor.

2. INAINTE SA UTILIZATI VALBEN
Nu utilizati Valben
-daca sunteti alergic (hipersensibil) la roinita, valeriana, pasiflora, la alte plante din familia Lamiaceae (Labiatae), Valerianaceae, Passifloraceae sau la oricare dintre celelalte componente ale Valben.
Aveti grija deosebita cand utilizati Valben
Utilizarea Valben la copii cu varsta sub 12 ani nu este recomandata, deoarece nu sunt disponibile date suficiente privind utilizarea plantelor din compozitia Valben la aceasta grupa de varsta.
Daca simptomele persista sau se inrautatesc dupa 2 saptamani de tratament continuu sau daca apar reactii adverse nementionate in acest prospect va rugam sa va adresati medicului.
Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. Asocierea Valben cu barbituricele sau cu alte sedative nu este recomandata. In timpul tratamentului cu Valben, consumul concomitent si excesiv de etanol trebuie evitat.
Utilizarea Valben impreuna cu alimente si bauturi
Nu se cunosc interactiuni cu alimentele sau bauturile.
Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Valben nu este recomandat in timpul sarcinii si la femei aflate la varsta fertila care nu utilizeaza masuri contraceptive.
Nu se cunoaste daca substantele active din Valben se excreta in laptele uman. Din aceste motive, trebuie luata decizia fie de a intrerupe alaptarea, fie de a intrerupe tratamentul cu Valben, avand in vedere beneficiul alaptarii pentru copil si beneficiul tratamentului pentru femeie.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Valben poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Pacientii afectati nu trebuie sa conduca masini sau sa foloseasca utilaje.
Informatii importante privind unele componente ale Valben
Acest medicament contine zahar si glucoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

3. CUM SA UTILIZATI VALBEN
Utilizati intotdeauna Valben exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra daca nu sunteti sigur.
Adulti, varstnici si adolescenti cu varsta peste 12 ani
Pentru ameliorarea simptomelor moderate de stres mintal si tensiune nervoasa: doza recomandata este de 2 drajeuri (corespunzand cu 225 mg extract uscat din frunza de roinita, 250 mg extract uscat din radacina de valeriana si 160 mg extract uscat din partea aeriana de pasiflora) de 1 – 3 ori pe zi.
Pentru tratarea insomniei determinata de starile de nervozitate: 2 drajeuri (corespunzand cu 225 mg extract uscat din frunze de roinita, 250 mg extract uscat din radacina de valeriana si 160 mg extract uscat din partea aeriana de pasiflora) cu jumatate de ora pana la 1 ora inainte de culcare. Daca este necesar, se mai pot administra suplimentar alte 2 drajeuri in timpul serii.
Durata utilizarii Pentru a se obtine eficacitate optima, se recomanda utilizarea continua timp de 2-4 saptamani.
Drajeurile trebuie inghitite intregi inainte de masa cu o cantitate suficienta de lichid.
Utilizarea la copii
Administrarea medicamentului la copii cu varsta sub 12 ani nu este recomandata (vezi punctul 4.4).
Daca ati utilizat mai mult Valben decat trebuie
Adresati-va imediat medicului dumneavoastra, sau departamentului de primire urgente al celui mai apropiat spital.
Daca uitati sa utilizati Valben
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Daca va amintiti a doua zi, continuati tratamentul conform schemei terapeutice.
Daca incetati sa utilizati Valben
Valben se utilizeaza numai la nevoie. Puteti opri tratamentul imediat ce va simtiti bine. Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Valben poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Reactiile adverse sunt clasificate dupa urmatoarele frecvente:
Foarte frecvente: care afecteaza mai mult de 1 utilizator din 10
Frecvente: care afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100
Mai putin frecvente: care afecteaza afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 1000 Rare: care afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 10000
Foarte rare: afecteaza mai putin de 1 utilizator din 10000
Cu frecventa necunoscuta care nu poate fi estimata din datele disponibile
Rare: cefalee, vertij matinal. Foarte rare: reactii alergice cutanate, simptome gastrointestinale (de exemplu greata, crampe abdominale) care pot aparea datorita prezentei valerianei in compozitia medicamentului.
Cu frecventa necunoscuta: vasculita, greata, tahicardie.
In cazul aparitiei primelor semne de hipersensibilitate trebuie intrerupta administrarea Valben, drajeuri.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA VALBEN
Nu utilizati Valben dupa data de expirare inscrisa pe cutie sau pe blister dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Valben
-Substantele active sunt extract uscat din frunza de roinita – Melissae folium (4-6:1) 112,5 mg, extract uscat din radacina de valeriana – Valerianae radix (3-6:1) 125 mg si extract uscat din partea aeriana de pasiflora – Passiflorae herba (5-7:1) 80 mg pentru un drajeu.
-Celelalte componente sunt: nucleu: sirop de glucoza (substanta uscata), dioxid de siliciu coloidal anhidru, maltodextrina, celuloza pulbere, croscarmeloza sodica, acid stearic, talc; strat de drajefiere : zahar, talc, carbonat de calciu E170, guma Acacia, guma Tragacanta, dioxid de titan
E171, sirop de glucoza (substanta uscata), galben de chinolina E104, indigotina 85 E132, capol 600 TS*
*contine: ceara alba, ceara carnauba, selac.
Cum arata Valben si continutul ambalajului
Valben se prezinta sub forma de drajeuri, de culoare verde-deschis, lucioase, rotunde, biconvexe, cu suprafata neteda, aproape fara miros.
Este disponibil in:
Cutie cu 2 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 10 drajeuri
Cutie cu 3 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 10 drajeuri
Cutie cu 5 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 10 drajeuri
Cutie cu 6 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 10 drajeuri
Cutie cu 10 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 10 drajeuri
Acest prospect a fost aprobat in August 2012

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.