Prospect Tamiflu 75 mg capsule tari

Tamiflu va este prescris pentru tratarea si preventia gripei.
Gripa este o infectie cauzata de virusul gripal.
Tamiflu 75 mg capsule tari
Oseltamivir
Substanta activa din Tamiflu este oseltamivir fosfat (75 mg oseltamivir in fiecare capsula tare). Celelalte ingrediente(inactive) sunt:
Continutul capsulei: amidon pregelatinizat, talc, povidona, croscarmeloza sodica, stearil fumarat de sodiu.
invelisul capsulei: gelatina, oxid galben de fier(E172), oxid rosu de fier(E172), oxid negru de fier(E172), dioxid de titan(E171).
Cerneala de imprimare: shellac(904), dioxid de titan(E171) si indigocarmin(E132).

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Roche Registration Limited
40 Broadwater Road
Welwyn Gerden City
Hertfordshire AL7 3AY, Marea Britanie

Producatorul responsabil de eliberarea seriilor
Hoffmann-La Roche AG
Emil-Barell-Str. 1
D-79639, Grenzach-Wyhlen
Germania

CE ESTE TAMIFLU SI LA CE ESTE UTILIZAT
Tamiflu va este prescris pentru tratarea si preventia gripei.
Gripa este o infectie cauzata de virusul gripal. Semnele (simptomele) gripei include instalarea brusca a febrei (>37,9°C), tuse, nas infundat sau curgerea nasului, dureri de cap, dureri musculare si frecvent oboseala extrema. Aceste simptome pot fi deasemenea cauzate si de afte infectii in afara de gripa. Infectia gripala reala apare numai in timpul epidemiilor anuale atunci cand virusii gripali sunt raspanditi in comunitatea locala. In afara perioadelor de epidemie, aceste simptome for fi in principal cauzate de diferite tipuri de infectii si boli.
Tamiflu apartine unui grup de medicamente numite “inhibitori de neuraminidaza”. Aceste medicamente previn raspandirea virusului gripal in organism si astfel ajuta la usurarea sau prevenirea simptomelor care apar la infectia cu virus gripal. Tamiflu 75 mg capsule tari este disponibil in pachete cu blisterede cate 10.

INAINTE DE A LUA TAMIFLU

Nu luati Tamiflu: daca sunteti alergic la oseltamivir sau la oricare dintre excipienti.

Acordati atentie deosebita : inainte de a lua Tamiflu asigurati-va ca medicul Dvs. stie daca: sunteti alergic la alte medicamente luati alte medicamente inclusiv cele cumparate fara prescriptie ( cu exceptia paracetamol, ibuprofen sau acid acetilsalicilic(Aspirina)) sau aveti probleme cu rinichii.

Administrarea Tamiflu impreuna cu alimente si bauturi
inghititi Tamiflu cu apa. Tamiflu poate fi luat cu sau fara alimente, desi se recomana administrarea Tamiflu cu alimente pentru a reduce posibilitatea de a va simti rau(greata si varsaturi).

Sarcina
Nu se cunosc posibilele efecte ale Tamiflu asupra produsului de conceptie. Trebuie sa informati medicul daca sunteti insarcinata, banuiti ca sunteti insarcinata sau incercati sa ramaneti insarcinata pentru ca medicul sa poata decide daca Tamiflu va poate fi prescris.

Alaptarea
Efectele asupra sugarilor nu este cunoscut. Trebuie sa informati medicul daca alaptati pentru ca sa poata decide daca Tamiflu va poate fi prescris.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Tamiflu are un efect minor sau inexistent asupra capacitatii Dvs. de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Utilizarea altor medicamente
Tamiflu poate fi utilizat impreuna cu paracetamol, ibuprofen sau acid acetilsalicilic (Aspirina). Nu este de asteptat ca Tamiflu sa altereze efectele oricaror altor medicamente. Daca vi s-a prescris Tamiflu trebuie sa informati medicul sau farmacistul daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, chiar si dintre cele pe care le-ati cumparat fara prescriptie.

Exista interactiuni in cazul unei vaccinari anti-gripale?
Tamiflu nu este un substituient al vaccinarii anti-gripale. Tamiflu nu va modifica eficienta vaccinului anti-gripal. Chiar daca ati fost vaccinat anti-gripal Tamiflu va poate fi prescris de catre medic.

CUM SE ADMINISTREAZA TAMIFLU
Luati intotdeauna Tamiflu exact asa cum v-a prescris medicul. Luati Tamiflu cat de repede dupa ce ati primit prescriptie pentru ca acest lucru va ajuta la incetinirea raspandirii virusului gripal in organism. Daca doriti mai multe informatii despre acest medicament, trebuie sa intrebati medicul.

inghititi capsulele de Tamiflu intregi, cu apa. Nu spargeti sau mestecati capsulele de Tamiflu.

Tratament
Pentru tratarea gripei luati o capsula cat de repede dupa ce ati primit prescriptia si apoi luati cate o capsule de doua ori pe zi ( de obicei este convenabil sa luati una dimineata si una seara timp de 5 zile). Este importat sa completati acest ciclu de 5 zile, chiar daca incepeti sa va simtiti bine mai rapid.

Preventia
Tamiflu poate fi utilizat si pentru preventia gripei. Atunci cand este utilizat pentru preventia gripei, Tamiflu trebuie luat odata pe zi. Cei mai bine este sa luati aceasta doza dimineata la micul dejun. Medicul va va recomanda perioada pentru care veti continua sa luati Tamiflu , daca acesta este prescris pentru preventia gripei.

Daca luati mai mult Tamiflu decat trebuie contactati imediat medicul sau farmacistul.

Daca ati uitat sa luati Tamiflu
Luati doza pe care ati uitat-o cat de curand va aduceti aminte, dar nu luati o doza dubla pentru a substitui doza uitata.

Efecte la intreruperea administrarii de Tamiflu
Nu exista efecte adverse la intreruperea administrarii Tamiflu mai repede decat v-a recomandat medicul. Daca intrerupeti administrarea de Tamiflu mai repede decat v-a recomandat medicul, este posibil ca simptomele gripei sa reapara.

REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca si in cazul altor medicamente, Tamiflu poate avea reactii adverse.

Efecte adverse frecvente
Cele mai obisnuite efecte adverse ale Tamiflu sunt greata, varsaturile si durerile de stomac. Aceste efecte adverse apar mai ales dupa prima doza de medicament si de obicei dispar pe masura continuarii tratamentului. Frecventa acestor efecte adverse este redusa daca medicamentul va fi luat odata cu alimentele.

Efecte adverse mai putin frecvente Copii( cu varsta intre 1 si 12 ani)
Alte efecte adverse mai putin frecvente , care pot fi cauzate si de gripa, sunt diareea, inflamatia urechii, inflamarea plamanilor, sinuzita, bronsita, agravarea astmului pre-existent, sangerari ale nasului, tulburari la nivelul urechilor, inflamarea pielii, inflamarea ganglionilor limfatici si conjunctivita.

Adulti si adolescenti( copii cu varsta de 13 ani si mai mare)
Alte efecte adverse mai putin frecvente, care pot fi cauzate si de gripa, sunt greata, diareea, bronsita, ameteala, stare de oboseala, dureri de cap si tulburari de somn.

Daca Dvs. sau copilul Dvs. va simtiti frecvent rau, trebuie sa informati medicul. Trebuie de asemenea sa informati medicul daca simptomele gripei se accentueaza sau starea febrila continua.

Daca remarcati orice efect care nu este amintit in acest prospect, va rugam informati medicul sau farmacistul.

CUM SE PASTREAZA TAMIFLU
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. Nu sunt necesare conditii speciale de pastrare. A nu se utiliza dupa data de expirare (EXP) inscrisa pe ambalaj.

ALTE INFORMATII
Pentru orice alta informatie despre acest produs medicamentos, va rugam contactati reprezentanta locala a Detinatorului Autorizatiei de punere pe piata.

Data ultimei verificari a prospectului
septembrie 2004

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.