Prospect TAFICEN 10 mg/g, crema

Taficen face parte din grupa medicamentelor antifungice; el actioneaza prin distrugerea fungilor ce determina afectiuni ale pielii.
TAFICEN 10 mg/g, crema
Clorhidrat de terbinafina

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect, deoarece el contine informatii importante pentru dumneavoastra. Acest medicament este disponibil fara prescriptie medicala. Cu toate acestea, este necesar sa utilizati Taficen cu atentie, pentru a obtine cele mai bune rezultate. Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi. Intrebati farmacistul daca aveti nevoie de mai multe informatii sau sfaturi. Trebuie sa va prezentati la medic daca simptomele dumneavoastra se inrautatesc sau nu se imbunatatesc dupa 2 saptamani. Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

In acest prospect gasiti:
1. Ce este Taficen si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa utilizati Taficen
3. Cum sa utilizati Taficen
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Taficen
6. Informatii suplimentare

1. CE ESTE TAFICEN SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Taficen face parte din grupa medicamentelor antifungice; el actioneaza prin distrugerea fungilor ce determina afectiuni ale pielii. Taficen este utilizat in tratamentul: tinea pedis, tinea cruris, si tinea corporis. De asemenea, este utilizat in tratamentul infectiilor pielii cu levuri, cum sunt: candidoza si pitiriazis versicolor. Tinea pedis apare doar la nivelul piciorului (de obicei ambele picioare sunt afectate, dar nu intotdeauna), adesea intre degete. De asemenea, poate sa apara si la nivelul scobiturii gleznei, talpii sau in alte zone ale piciorului. Formele cele mai frecvente sunt caracterizate prin producerea de fisuri sau descuamari ale pielii, dar si prin aparitia unor umflaturi usoare, vezicule sau ulcere supurate. Va rugam sa va adresati medicului daca aveti o infectie fungica a unghiei (ciuperca in si sub unghie), cu decolorarea unghiilor si modificari ale structurii acestora (ingrosate, friabile), deoarece Taficen nu este indicat in tratamentul acestor infectii. In tratamentul infectiilor fungice ale unghiilor trebuie utilizate comprimatele care contin terbinafina si care pot fi administrate doar cu prescriptie medicala. Tinea cruris apare pe zonele corpului unde pielea este plicaturata, in special daca sunt umede. Aceste zone sunt: la nivelul regiunii inghinale si al fetei interne a coapselor, afectarea fiind, de obicei, bilaterala, dar frecvent, o zona este mai afectata decat cealalta. Infectia se poate extinde in zonele dintre picioare, catre fese, sau in sus, catre abdomenul superior. Infectia poate sa apara si la nivelul pliului sanilor, axilei sau al altor zone de plicaturare. Eruptia aparuta pe piele are margine neteda si poate sa prezinte vezicule. Determina mancarimi. Tinea corporis poate sa apara in orice zona a corpului, dar mai frecvent la nivelul capului, gatului, fetei sau bratelor. Aspectul sau este de obicei sub forma de zone circulare de eruptie eritematoasa, dar, de asemenea, poate sa se prezinte sub forma de zone de descuamare si determina mancarimi.
Candidoza cutanata apare, de asemenea, in zonele corpului unde pielea este plicaturata si umeda din cauza transpiratiei (de exemplu sub sani, in axile). De obicei, apare la pacientii varstnici sau obezi sau la cei cu diabet zaharat. Determina inrosirea pielii, mancarimi si descuamari. Pitiriazis versicolor apare la nivelul pielii sub forma de zone de descuamare care devin pete albe datorita pierderii pigmentului cutanat. Petele sunt cel mai evidente in timpul verii in timp ce zonele de piele inconjuratoare se bronzeaza. Infectia apare, de obicei, la nivelul trunchiului, gatului, bratelor si poate sa reapara dupa cateva luni, mai ales in conditii de vreme calda si transpiratie abundenta. Daca nu sunteti sigur in legatura cu cauza infectiei dumneavoastra, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte de a utiliza crema, acestia putand sa va ofere recomandarile
de rigoare.

2. INAINTE SA UTILIZATI TAFICEN
Nu utilizati Taficen
– daca sunteti alergic (hipersensibil) la clorhidratul de terbinafina sau la oricare dintre celelalte componente ale Taficen.
Aveti grija deosebita cand utilizati Taficen
Taficen este indicat doar pentru administrare pe piele. Nu trebuie sa-l aplicati in interiorul gurii sau sa- l inghititi. Evitati contactul cremei cu ochii dumneavoastra. Daca, accidental, crema vine in contact cu ochii dumneavoastra, stergeti-o si spalati-va energic ochii cu apa rece din abundenta.
Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Nu aplicati alte medicamente pe zonele tratate.
Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Nu sunt disponibile date clinice referitoare la administrarea Taficen la gravide. De aceea, cu exceptia cazurilor in care beneficiul terapeutic matern depaseste riscul posibil la fat, Taficen nu trebuie utilizat in timpul sarcinii; daca sunteti gravida intrebati-l pe medicul dumneavoastra inainte de a utiliza
Taficen.
Nu utilizati Taficen in perioada de alaptare, deoarece terbinafina, substanta activa din componenta cremei, este excretata in laptele matern. Sugarii nu trebuie sa vina in contact cu zonele de piele pe care a fost aplicata crema, inclusiv cea de la nivelul sanilor.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Taficen nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
Informatii importante privind unele componente ale Taficen
Alcoolul cetostearilic si alcoolul cetilic din compozitia medicamentului pot provoca reactii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatita de contact). La aparitia reactiilor de hipersensibilitate cutanata se intrerupe tratamentul.
Propilenglicolul din compozitia medicamentului poate determina iritatie cutanata.

3. CUM SA UTILIZATI TAFICEN
Adulti si adolescenti
In cazul in care tubul este sigilat, strapungeti sigiliul folosindu-va de varful ascutit de la nivelul capacului.
– curatati si uscati zona de piele afectata si zonele adiacente, apoi spalati-va pe maini;
– deschideti tubul si puneti pe deget o cantitate mica de crema;
– puneti la loc capacul tubului;
– aplicati suficienta crema intr-un strat subtire pe zona afectata si pe zona din jurul acesteia;
– masati usor zona pe care ati aplicat crema;
– spalati-va pe maini dupa ce ati atins zona de piele infectata astfel incat sa nu se extinda infectia si in alte zone sau sa transmiteti infectia altcuiva.
Daca efectuati tratamentul unei infectii aparute in zone de plicaturare ale corpului dumneavoastra, puteti acoperi zona pe care ati aplicat crema cu o fasa de tifon, mai ales in timpul noptii. Daca procedati astfel, utilizati de fiecare data cand aplicati crema o noua fasa de tifon.
Aplicati Taficen pe zonele infectate dupa cum urmeaza:
– tinea pedis: o administrare pe zi timp de 1 saptamana.
– tinea cruris si tinea corporis: o administrare pe zi timp de 1 saptamana.
– candidoza cutanata: 1-2 administrari pe zi timp de 1-2 saptamani.
– pitiriazis versicolor: 1-2 administrari pe zi timp de 2 saptamani.
Utilizati Taficen conform recomandarilor din acest prospect, chiar daca infectia pare sa se fi vindecat dupa cateva zile. Infectiile par sa se amelioreze dupa cateva zile de tratament, dar pot sa reapara daca medicamentul nu este aplicat cu regularitate sau tratamentul este intrerupt prea devreme. In cazul utilizarii Taficen, ameliorarea afectiunii pielii trebuie sa apara dupa cateva zile; vindecarea completa a zonei de piele afectata este obtinuta dupa o perioada de timp de pana la 4 saptamani (dupa oprirea tratamentului cu Taficen, procesul de ameliorare va continua), chiar daca simptomatologia a disparut mai devreme.
Daca nu ati observat nici un semn de ameliorare in decurs de 2 saptamani de la inceperea
tratamentului, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra sau farmacistului care va vor sfatui ce sa faceti. Pentru eficacitatea tratamentului trebuie sa pastrati curate zonele de piele afectate, spalandu-le cu regularitate. Uscati-le cu grija, fara a le masa energic, prin tamponare usoara. Nu scarpinati zona afectata in care prezentati mancarimi, deoarece puteti determina agravarea leziunii si incetinirea procesului de vindecare sau extinderea infectiei. Deoarece aceste infectii sunt contagioase, nu trebuie sa imprumutati altora prosopul sau hainele dumneavoastra. Pentru a preveni reinfectarea, acestea trebuie spalate frecvent.
Copii cu varsta sub 16 ani
Nu utilizati Taficen la copii cu varsta sub 16 ani.
Daca utilizati mai mult decat trebuie din Taficen
Daca dumneavoastra sau altcineva, inghititi accidental o cantitate de Taficen, adresati-va medicului dumneavoastra care va va spune ce trebuie sa faceti.
Daca uitati sa utilizati Taficen
Daca ati uitat sa aplicati o doza de crema, aplicati-o imediat ce v-ati amintit apoi continuati tratamentul asa cum v-a fost recomandat. Daca va amintiti aproape de momentul aplicarii dozei urmatoare, aplicati doar doza ce trebuie administrata in acel moment si apoi continuati tratamentul asa cum v-a fost recomandat. Nu aplicati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Daca incetati sa utilizati Taficen
Utilizati Taficen conform recomandarilor. Acest lucru este important, deoarece oprirea prea devreme a tratamentului creste riscul de reaparitie a infectiei.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului
dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Taficen poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Reactiile adverse sunt clasificate in functie de frecventa, folosind urmatoarea conventie:
-foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 persoane);
-frecvente (apar la mai putin de 1 din 10 persoane);
-mai putin frecvente (apar la mai putin de 1 din 100 persoane);
-rare (apar la mai putin de 1 din 1000 persoane);
-foarte rare (apar la mai putin de 1 din 10000 persoane);
-cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Rare: mancarimi, eruptii pe piele, eruptii buloase si urticarie, care determina intreruperea
tratamentului. Foarte rare: la locul aplicarii, pot sa apara inrosirea pielii, senzatie de arsura, iritatie, caz in care, rar, se indica intreruperea tratamentului.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa
nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA TAFICEN
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.
Nu utilizati Taficen dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Taficen
Substanta activa este clorhidratul de terbinafina. Un gram crema contine clorhidrat de
terbinafina 10 mg. Celelalte componente sunt: alcool cetilic, alcool cetostearilic si ceteareth 30, parafina lichida, nmetilpirolidona, propilenglicol, glicerol monostearat, polisorbat 80, polisorbat 20, alcool benzilic, hidroxid de sodiu, apa purificata.
Cum arata Taficen si continutul ambalajului
Taficen se prezinta sub forma de crema omogena de culoare alba.
Este disponibil in cutie cu un tub din Al a 15 g crema.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si producatorul
S.C. Antibiotice S.A. Str. Valea Lupului nr.1, 707410 Iasi, Romania
Acest prospect a fost aprobat in decembrie 2008.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.