Prospect SALAZIDIN

Indicatii : Colite ulceroase (în puseuri acute si ca tratament de întretinere); boala Crohn (numai în puseuri acute); poliartrite reumatoide si spondilartrite anchilozante.
Contraindicatii:
Hipersensibilitate la sulfamide si salicilati, porfirie acuta, copii sub 2 ani.

Precautii:
Inaintea instituirii tratamentului si periodic pe durata acestuia vor fi monitorizate hemograma, testele hepatice si urina; se administreaza cu prudenta pacientilor cu functie renala sau hepatica afectata, celor cu discrazie sanguina, astm bronsic si celor cu manifestari alergice; in cazul aparitiei unor manifestari alergice sau altor manifestari severe nedorite se recomanda intreruperea tratamentului; se administreaza cu prudenta si monitorizare stricta pentru anemie hemolitica pacientilor cu deficit de glucoza 6 – fosfatdehidrogenaza; administrarea in sarcina se face numai in cazuri de urgenta, in dozele minime eficiente; nu se recomanda administrarea in ultimul trimestru de sarcina. De asemenea se recomanda intreruperea alaptatului daca mama urmeaza tratament cu sulfasalazina.

Reactii adverse:
Cele mai comune si frecvent raportate (>1%): durere de cap, febra, lipsa poftei de mancare, dureri abdominale, greata, urticarie, prurit, eritem, cresteri ale enzimelor hepatice. Mai putin frecvent raportate (<1%): oboseala, depresie, oligospermie reversibila. Foarte rar raportate (<1): sindromul Lyell, sindromul Stevens Johnson, dermatite exfoliative, fotosensibilizare, dispnee, tuse, infiltratii eozinofilice, neuropatie periferica, proteinurie, hematurie, cristalurie, agranulocitoza (in tratamentele pe termen lung), anemie hemolitica, leucopenie, trombocitopenie.

Compozitie:
Comprimate filmate ce contin 500 mg sulfazalazina, excipienti q.s.

Actiune:
ulfamida cu proprietati bacteriostatice, antiinflamatorii si imunodepresive, cu afinitate specifica pentru tesutul conjunctiv. Desi mecanismul actiunii sale terapeutice nu este complet elucidat se pare ca insasi molecula ca atare exercita o activitate terapeutica intrinseca la care se adauga activitatea metabolitilor sai, formati in cantitati egale sub actiunea florei intestinale: acidul 5 – aminosalicilic cu actiune predominant antiinflamatorie locala si sulfapiridina cu actiune sistemica in afectiunile inflamatorii cronice autoimune.

Administrare:
Tratamentul se individualizeaza dependent de severitatea afectiunii, toleranta si raspunsul pacientului. Pacientilor tratati prima data cu sulfasalazina li se vor administra doze mai mici ce vor fi treptat crescute in primele saptamani. Colita ulceroasa, boala Crohn: Adulti – puseuri acute: 2-4 comprimate de 3-4 x/zi; tratament de intretinere: doza se reduce treptat la 1 comprimat x 4/zi, nelimitat. Copii – puseuri acute: 40-60 mg/kg corp/zi, in 3-6 prize. Poliartrita reumatoida, spondilartrita anchilozanta: Adulti – 2 comprimate x 2/zi. Se recomanda inceperea tratamentului cu 1 comprimat/zi administrat in doza unica, doza fiind crescuta progresiv pe durata a 4 saptamani; efectele terapeutice apar dupa 1-2 luni de tratament. Pana la aparitia acestora se poate recomanda tratament asociat cu antialgice si/sau AINS. La nevoie doza poate fi crescuta la 3 g/zi, administrata in 2-3 prize. Tratamentul va fi continuat cel putin 6 luni. Copii – nu se recomanda.

Doza: 500mg
Ambalaj: Cutie x 5 blist. x 10 compr.film.; (3 ani)
Firma producatoare: AC HELCOR SRL

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.