Prospect Risperidona Farmal, comprimate filmate

Indicatii: Risperidona este indicata pentru tratamentul: schizofreniei; psihoza schizofrenica acuta si cronica si alte stari psihotice, in care sunt predominante simptomele pozitive
Risperidona Farmal 1 mg, comprimate filmate
Risperidona Farmal 2 mg, comprimate filmate
Risperidona Farmal 3 mg, comprimate filmate
Risperidona Farmal 4 mg, comprimate filmate
Risperidona Farmal 6 mg, comprimate filmate

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Risperidona Farmal 1 mg, comprimate filmate Fiecare comprimat filmat contine risperidona 1 mg. Excipient: lactoza monohidrat 47,5 mg.
Risperidona Farmal 2 mg, comprimate filmate Fiecare comprimat filmat contine risperidona 2 mg.
Excipienti: lactoza monohidrat 95 mg si galben portocaliu S (E 110) 0,024 mg.

Risperidona Farmal 3 mg, comprimate filmate Fiecare comprimat filmat contine risperidona 3 mg. Excipient: lactoza monohidrat 142,5 mg.

Risperidona Farmal 4 mg, comprimate filmate Fiecare comprimat filmat contine risperidona 4 mg. Excipient: lactoza monohidrat 190 mg.

Pentru lista completa a excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA
Comprimat filmat Risperidona Farmal 1 mg
Comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare alba, cu o linie mediana pe una dintre fete. Comprimatul poate fi divizat in doua parti egale.

Risperidona Farmal 2 mg
Comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare portocalie, cu o linie mediana pe una dintre fete. Comprimatul poate fi divizat in doua parti egale.

Risperidona Farmal 3 mg
Comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare galbena, cu o linie mediana pe una dintre fete. Comprimatul poate fi divizat in doua parti egale.
Risperidona Farmal 4 mg
Comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare verde, cu o linie mediana pe una dintre fete. Comprimatul poate fi divizat in doua parti egale.

4. DATE CLINICE
4.1 Indicatii terapeutice
Risperidona este indicata pentru tratamentul:
– schizofreniei; psihoza schizofrenica acuta si cronica si alte stari psihotice, in care sunt predominante simptomele pozitive (cum sunt halucinatii, idei delirante, tulburari de gandire, ostilitate, suspiciune) si/sau simptome negative (cum sunt aplatizare afectiva, retragere emotionala si sociala, tendinta de vorbi putin sau deloc). Risperidona atenueaza simptomele afective (cum sunt depresie, sentimente de vinovatie, anxietate) asociate cu schizofrenia. De asemenea, risperidona este eficace in mentinerea imbunatatirii clinice in timpul continuarii terapiei, la pacientii care au raspuns initial la tratament.
– episoadelor maniacale din psihoza bipolara. Aceste episoade sunt caracterizate prin simptome, cum sunt dispozitie expansiva sau iritabilitate, autoapreciere excesiva, nevoie scazuta de somn, vorbire precipitata, fuga de idei, incapacitate de concentrare sau tulburari de rationament, incluzand comportament disruptiv sau agresiv.

4.2. Doze si mod de administrare

Schizofrenie Adulti
Risperidona Farmal poate fi administrat de 1-2 ori pe zi.
Doza initiala este de 2 mg pe zi. A doua zi, doza poate fi crescuta pana la 4 mg pe zi. Aceasta doza se poate mentine neschimbata sau, daca este necesar, poate fi individualizata. Pentru majoritatea pacientilor, doza optima este intre 4 mg-6 mg pe zi. La unii pacienti este posibil sa fie necesara o perioada de ajustare a dozei mai indelungata, precum si o doza initiala, respectiv o doza de intretinere, mai mici. Dozele mai mari de 10 mg pe zi nu s-au dovedit a fi mai eficace, in comparatie cu dozele mai mici si pot determina simptome extrapiramidale. Intrucat nu a fost evaluata siguranta in cazul administrarii unor doze mai mari de 16 mg pe zi, nu se recomanda dozele peste acest nivel. Atunci cand se impune o sedare suplimentara, se poate administra concomitent cu Risperidona Farmal o benzodiazepina.

Varstnici
Se recomanda o doza initiala de 0,5 mg, de doua ori pe zi. Aceasta doza poate fi ajustata individual, prin cresteri de cate 0,5 mg, de doua ori pe zi, pana la o doza de 1-2 mg, de doua ori pe zi. Risperidona Farmal trebuie administrat cu precautie la acest grup de pacienti, pana cand vor fi disponibile date suplimentare.

Copii si adolescenti
Experienta privind tratamentul schizofreniei la copiii si adolescentii cu varsta sub 15 ani lipseste.

Episoade maniacale din psihoza bipolara Adulti
Risperidona Farmal trebuie administrat intr-o doza initiala de 2 mg pe zi. Aceasta doza poate fi ajustata individual, dar nu cu mai mult de 1 mg pe zi, la intervale de 24 ore. Pentru majoritatea pacientilor, doza optima de intretinere este intre 2-6 mg pe zi.

Varstnici
Se recomanda o perioada de ajustare a dozei mai indelungata si o doza de intretinere mica. Copii si adolescenti
Nu exista experienta privind utilizarea la copiii si adolescentii cu varsta sub 18 ani.
Similar altor tratamente simptomatice, continuarea tratamentului cu Risperidona Farmal trebuie reevaluata regulat.

Insuficienta hepatica si renala
Se recomanda o doza initiala de 0,5 mg, de 2 ori pe zi. Aceasta doza poate fi ajustata individual, printr-o crestere cu 0,5 mg, de doua ori pe zi, pana la o doza de 1-2 mg, de doua ori pe zi. Se recomanda prudenta la acest grup de pacienti, pana cand vor fi disponibile date suplimentare.

Inlocuirea medicatiei antipsihotice anterioare cu Risperidona Farmal
Atunci cand se considera necesar din punct de vedere medical, se recomanda intreruperea treptata a medicatiei anterioare si, in acelasi timp, initierea tratamentului cu Risperidona Farmal. Pentru pacientii care schimba tratamentul de la medicamente neuroleptice cu eliberare prelungita la Risperidona Farmal, prima data Risperidona Farmal se va administra in locul formei farmaceutice cu eliberare prelungita, la momentul la care era planificata administrarea urmatoarei doze. Periodic, trebuie reevaluata necesitatea continuarii medicatiei antiparkinsoniene existente.
4.3 Contraindicatii
Hipersensibilitate la risperidona sau la oricare din excipienti.
4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utili/are
Pacienti varstnici cu dementa
Intr-o meta-analiza a 17 studii clinice controlate, referitoare la medicamente antipsihotice atipice, incluzand risperidona, pacientii varstnici cu dementa tratati cu medicamente antipsihotice atipice, au avut o mortalitate crescuta comparativ cu grupul la care s-a administrat placebo. In aceste studii clinice, tratamentul concomitent cu furosemida si risperidona a fost asociat cu o incidenta mai mare a mortalitatii, comparativ cu tratamentul numai cu risperidona sau numai cu furosemida; in orice caz mecanismul de interactiune nu este clar. Utilizarea concomitenta a risperidonei cu alte diuretice (in principal diuretice tiazidice administrate in doza mica) nu a fost asociata cu constatari similare. Nu a fost observat un model consecvent pentru cauza decesului. Totusi, trebuie manifestata prudenta si trebuie evaluate riscurile si beneficiile administrarii concomitente de risperidona si furosemida sau alte diuretice puternice, inainte de a decide utilizarea acestora. Indiferent de tratament, deshidratarea a fost un factor general de risc al mortalitatii si, prin urmare, trebuie evitata la pacientii varstnici cu dementa.

Evenimente adverse cerebrovasculare (EAC)
Risperidona Farmal nu este recomandat pentru tratamentul simptomelor comportamentale din cadrul dementei, datorita unui risc crescut de evenimente adverse cerebrovasculare (incluzand accidente vasculare si atacuri ischemice tranzitorii). Tratamentul psihozelor acute, la pacientii cu antecedente de dementa, trebuie sa fie numai pe termen scurt si trebuie sa fie efectuat sub indrumarea medicului specialist.
Datele din studii clinice randomizate, efectuate la pacientii varstnici (> 65 ani) cu dementa, indica ca exista un risc crescut de aproape 3 ori de evenimente adverse (incluzand accidente vasculare cerebrale si atacuri ischemice tranzitorii), in cazul administrarii risperidonei, comparativ cu placebo. Evenimentele adverse au aparut la 3,3% (33/989) dintre pacientii tratati cu risperidona si la 1,2% (8/693) dintre pacientii la care s-a administrat placebo. Riscul relativ (Interval de incredere 95% ) a fost de 2,96 (1,33, 7,45).
La orice pacient cu antecedente de AVC/AIT, inainte de initierea tratamentului cu Risperidona Farmal, medicul trebuie sa acorde atentie riscului de aparitie a evenimentelor adverse cerebrovasculare (date fiind observatiile inregistrate la pacientii varstnici cu dementa, detaliate mai sus). De asemenea, trebuie acordata atentie si altor factori de risc pentru bolile cerebrovasculare, incluzand hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, fumatul, fibrilatia atriala etc.

Activitate alfa-blocanta
Datorita activitatii alfa-blocante a risperidonei, poate sa apara hipotensiune arteriala ortostatica, in special in timpul perioadei initiale de crestere a dozei. Daca apare hipotensiune arteriala, trebuie luata in considerare o reducere a dozei.
Risperidona Farmal trebuie utilizat cu precautie la pacientii cu boli cardiovasculare cunoscute, inclusiv cele asociate cu interval QT prelungit si doza trebuie crescuta gradat. In studiile clinice, risperidona nu a fost asociata cu prelungirea intervalului QTc. Similar altor antipsihotice, este necesara precautie la prescrierea impreuna cu medicamente cunoscute ca prelungesc intervalul QT. Daca este necesara sedarea suplimentara, este de preferat sa se asocieze la schema terapeutica un alt medicament (de exemplu o benzodiazepina), decat sa se creasca doza de risperidona.

Dischinezie tardiva/Simptome extrapiramidale (DT/SEP)
Medicamentele cu proprietati antagoniste la nivelul receptorilor dopaminergici au fost asociate cu inducerea dischineziei tardive, caracterizata prin miscari ritmice involuntare, predominant ale limbii si/sau ale fetei. S-a raportat ca aparitia simptomelor extrapiramidale este un factor de risc pentru dezvoltarea dischineziei tardive. Daca apar semne si simptome ale dischineziei tardive, trebuie luata in considerare intreruperea administrarii tuturor medicamentelor antipsihotice.

Sindrom neuroleptic malign (SNM)
La administrarea de neuroleptice s-a raportat aparitia sindromului neuroleptic malign, caracterizat prin hipertermie, rigiditate musculara, instabilitate vegetativa, alterarea constientei, cresterea concentratiei plasmatice a CPK. In aceasta sittuatie, trebuie intrerupt tratamentul cu toate medicamentele antipsihotice, incluzand risperidona.
La pacientii varstnici si la pacientii cu insuficienta renala sau hepatica se recomanda atat reducerea la jumatate a dozei initiale cat si cresterile ulterioare ale dozei.
Precautii trebuie luate si atunci cand se prescrie Risperidona Farmal la pacientii cu boala Parkinson, deoarece, teoretic, poate determina o agravare a bolii.
Hiperglicemie
In cazuri foarte rare, in timpul tratamentului cu risperidona, au fost raportate hiperglicemie sau exacerbarea diabetului zaharat preexistent. La pacientii cu diabet zaharat si la pacientii cu factori de risc pentru dezvoltarea diabetului zaharat se recomanda monitorizare clinica corespunzatoare (vezi pct.
4.8).

Prolactina
Datorita efectului antagonist D2 al risperidonei exista posibilitatea cresterii concentratiei plasmatice de prolactina. Se recomanda prudenta in cazul tumorilor dependente de prolactina.

Alte neuroleptice clasice sunt cunoscute ca reduc pragul convulsivant. Se recomanda prudenta atunci cand se administreaza pacientilor cu epilepsie.

Similar altor antipsihotice, pacientii trebuie avertizati asupra posibilitatii de a creste in greutate.

Rar, dupa oprirea brusca a tratamentului cu doze mari de medicamente antipsihotice, au fost raportate simptome acute ale sindromului de intrerupere, incluzand greata, varsaturi, transpiratie si insomnie. De asemenea, este posibila reaparitia simptomelor psihotice si a fost raportata aparitia tulburarilor de miscari involuntare (cum sunt akatizie, distonie si dischinezie). De aceea, se recomanda intreruperea gradata a tratamentului.

Risperidona Farmal contine lactoza monohidrat. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.
Comprimatele filmate Risperidona Farmal 2 mg contin colorantul galben portocaliu S (E 110) care poate provoca reactii alergice.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Posibilele interactiuni ale risperidonei cu alte medicamente nu au fost evaluate sistematic. Date fiind efectele principale ale risperidonei asupra SNC, aceasta trebuie utilizata cu precautie in asociere cu alte medicamente care actioneaza central, incluzand alcoolul etilic.
Risperidona poate antagoniza efectul levodopa si al altor agonisti dopaminergici.

Carbamazepina reduce concentratia plasmatica a fractiunii antipsihotice a risperidonei. Un efect similar ar putea fi anticipat si pentru alte medicamente care stimuleaza activitatea enzimelor hepatice implicate in metabolizare. La inceperea tratamentului cu carbamazepina sau cu alte medicamente inductoare enzimatice, dozajul risperidonei trebuie reevaluat si, daca este necesar, marit. Dimpotriva, la intreruperea unor astfel de medicamente, dozajul risperidonei trebuie reevaluat si, daca este necesar, redus.

Fenotiazinele, antidepresivele triciclice si anumite beta-blocante pot creste concentratiile plasmatice ale risperidonei, dar nu si pe cele ale fractiunii cu activitate antipsihotica.

Fluoxetina si paroxetina, inhibitori CYP2D6, pot creste concentratia plasmatica a risperidonei, dar mai putin decat pe cea a fractiunii antipsihotice. Atunci cand administrarea de fluoxetina sau paroxetina este initiata concomitent sau intrerupta, medicul trebuie sa reevalueze dozajul Risperidona Farmal. Pe baza studiilor in vitro, aceeasi interactiune poate sa apara cu haloperidol.

Administrarea concomitenta de amitriptilina nu influenteaza farmacocinetica risperidonei sau a fractiunii cu activitate antipsihotica.

Cimetidina si ranitidina cresc biodisponibilitatea risperidonei, dar numai limitat pe cea a fractiunii cu activitate antipsihotica.

Eritromicina, un inhibitor CYP3A4, nu modifica farmacocinetica risperidonei si a fractiunii cu activitate antipsihotica.

Administrarea concomitenta de galantamina, un inhibitor al colinesterazei, nu demonstrat un efect relevant clinic asupra farmacocineticii risperidonei si a fractiunii cu activitate antipsihotica.

Intr-un studiu efectuat la voluntari sanatosi, care nu sunt varstnici, administrarea concomitenta de donepezil nu a demonstrat un efect clinic relevant asupra farmacocineticii risperidonei si a fractiunii cu activitate antipsihotica.

Cand risperidona se administreaza concomitent cu alte medicamente care se leaga in proportie mare de proteinele plasmatice, nu s-a constatat o deplasare semnificativa clinica de pe situsurile de legare de proteinele plasmatice a celorlate medicamente.

Cu privite la mortalitatea crescuta la pacientii varstnici cu dementa, care utilizeaza concomitent furosemida, vezi pct. 4.4.

Risperidona nu afecteaza farmacocinetica valproatului, de o maniera semnificativa clinic.

La pacientii tratati pe termen lung cu litiu si alte neuroleptice vechi/tipice, nu a aparut o modificare semnificativa in farmacocinetica litiului, dupa substituirea neurolepticului administrat concomitent cu risperidona.

Alimentele nu afecteaza semnificativ absorbtia risperidonei la nivel gastric.
4.6 Sarcina si alaptarea
In timpul activitatii de supraveghere dupa punerea pe piata a risperidonei, au fost observate simptome extrapiramidale reversibile la nou-nascutii ai caror mame au utilizat medicamentul in timpul ultimului trimestru de sarcina.
Cu toate ca la animale, pentru risperidona nu s-a evidentiat toxicitate directa asupra functiei de reproducere, au fost observate unele efecte indirecte, mediate de prolactina si SNC. In niciun studiu nu au fost evidentiate efecte teratogene ale risperidonei.
La om, nu a fost stabilita siguranta utilizarii risperidonei in timpul sarcinii. Prin urmare, in timpul sarcinii Risperidona Farmal trebuie utilizat numai daca beneficiile depasesc riscurile.

In studiile la animale, risperidona si 9-hidroxirisperidona sunt excretate in lapte.
S-a demonstrat ca risperidona si 9-hidroxirisperidona sunt excretate si in laptele uman. In consecinta,
femeile tratate cu Risperidona Farmal nu trebuie sa alapteze.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
Risperidona poate interfera cu activitatile care necesita vigilenta mentala. Prin urmare, pacientii trebuie sfatuiti sa nu conduca vehicule sau sa foloseasca utilaje pana cand nu se cunoaste sensibilitatea individuala la tratament.
4.8 Reactii adverse
Reactiile adverse raportate frecvent au fost:
– Tulburari ale somnului;
– Agitatie;
– Anxietate;
– Cefalee.

Sedarea a fost raportata mai frecvent la copii si adolescenti decat la adulti. In general, sedarea este usoara si numai tranzitorie.

In continuare sunt enumerate reactiile adverse, fara a se tine cont de indicatii si severitate. Frecventa reactiilor adverse mentionate mai jos este definita folosind urmatoarea conventie: foarte frecvente (>1/10), frecvente (>1/100 si <1/10), mai putin frecvente (>1/1000 si <1/100), rare (>1/10000 si <1/1000), foarte rare (<1/10000).

Tulburari hematologice si limfatice
Mai putin frecvente (>1/1000 si <1/100)
– Edem.
– Au fost raportate mici scaderi ale numarului de neutrofile si/sau trombocite.

Tulburari metabolice si de nutritie
Mai putin frecvente (>1/1000 si < 1/100)
– Crestere in greutate. Foarte rare (<1/10000)
– A fost raportata hiperglicemie sau agravarea diabetului zaharat preexistent.

Tulburari ale sistemului nervos
Frecvente (>1/100 si <1/10)
– Tulburari ale somnului, agitatie, anxietate si cefalee.
– A fost raportata sedare, mai frecvent la copii si adolescenti decat la adulti. In general sedarea este numai tranzitorie si usoara.
Mai putin frecvente (>1/1000 si < 1/100)
– Somnolenta, fatigabilitate, ameteli, concentrare diminuata si dischinezie tardiva.
– Evenimente adverse extrapiramidale, la administrarea de doze mai mari.
– Ameteli in ortostatism, sindrom neuroleptic malign, convulsii.

Tulburari oculare
Mai putin frecvente (>1/1000 si < 1/100)
– Vedere incetosata.

Tulburari vasculare
Mai putin frecvente (>1/1000 si < 1/100)
– Hipotensiune arteriala ortostatica, tahicardie reflexa.
– Incidente cerebrovasculare, incluzand accident vascular cerebral si accident ischemic tranzitor
(AIT) (vezi pct. 4.4).

Tulburari gastro-intestinale
Mai putin frecvente (>1/1000 si < 1/100)
– Constipatie, dispepsie, greata/varsaturi, dureri abdominale.

Tulburari hepatobiliare
Mai putin frecvente (>1/1000 si < 1/100)
– Cresterea valorilor serice ale enzimelor hepatice.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat Mai putin frecvente (>1/1000 si < 1/100)
– Eruptii cutanate tranzitorii si alte reactii alergice.

Tulburari renale si ale cailor urinare
Mai putin frecvente (>1/1000 si < 1/100)
– Incontinenta urinara.
– Intoxicatie cu apa, datorata polidipsiei sau secretiei inadecvate de hormon antidiuretic.

Tulburari ale aparatului genital si sanului
Mai putin frecvente (>1/1000 si < 1/100)
– Crestere a concentratiei plasmatice a prolactinei, dependenta de doza, care poate duce la galactoree, ginecomastie, tulburari menstruale si amenoree.
– Priapism, disfunctie erectila, tulburari de ejaculare si tulburari ale orgasmului.

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
– Dereglari ale temperaturii corporale.

Simptome acute ale sindromului de intrerupere (dupa oprirea tratamentului cu doze mari)
Foarte rare (<1/10000)
– Greata, varsaturi, transpiratie si insomnie.
Este, de asemenea, posibila reaparitia simptomelor psihotice si a fost raportata aparitia tulburarilor de miscari involuntare (cum sunt akatizie, distonie si dischinezie). De aceea, se recomanda intreruperea gradata a tratamentului.

4.9 Supradozaj
Simptome
In general, sunt observate semne si simptome determinate de exacerbarea efectelor farmacologice cunoscute ale risperidonei. Acestea includ somnolenta, sedare, tahicardie, hipotensiune arteriala si simptome extrapiramidale. A fost raportat supradozaj cu pana la 360 mg risperidona. Informatiile disponibile sugereaza o limita de siguranta mare. In caz de supradozaj, au fost observate cazuri rare de prelungire a intervalului QT. In cazurile de supradozaj acut trebuie luata in considerare posibilitatea ca mai multe medicamente sa fie implicate.

Tratament
In caz de supradozaj se recomanda tratament simptomatic, mentinerea permeabilitatii cailor aeriene si asigurarea unei oxigenari si ventilatii adecvate. Trebuie luate in considerare lavajul gastric (dupa intubare, daca pacientul este inconstient) si administrarea de carbune activat, impreuna cu un laxativ. Monitorizarea cardiovasculara trebuie initiata imediat si trebuie sa includa monitorizare electrocardiografica continua, pentru a detecta posibilele aritmii.
Nu exista un antidot specific pentru Risperidona Farmal. In consecinta, trebuie instituite masuri corespunzatoare de tratament, de sustinere a functiilor vitale. Hipotensiunea arteriala si colapsul circulator trebuie tratate prin metode adecvate, cum sunt administrarea intravenoasa de fluide si/sau simpatomimetice. Supravegherea medicala atenta si monitorizarea trebuie continuate pana cand pacientul se reface.
5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE
5.1 Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: alte antipsihotice, codul ATC: N05AX08.
Risperidona este un antagonist selectiv monoaminergic, cu o mare afinitate atat pentru receptorii serotoninergici 5-HT2 cat si pentru receptorii dopaminergici D2.
De asemenea, risperidona se leaga de receptorii alfa1 -adrenergici si are afinitate mai mica fata de receptorii H1-histaminergici si alfa2-adrenergici. Risperidona nu are afinitate pentru receptorii colinergici. Cu toate ca risperidona este un antagonist D2 potent, considerat ca imbunatateste simptomele pozitive ale schizofreniei, comparativ cu neurolepticele clasice, produce o deprimare mai redusa a activitatii motorii si o inducere a catalepsiei.
Antagonizarea echilibrata la nivel central a serotoninei si dopaminei poate reduce tendinta de a determina reactii adverse extrapiramidale si poate extinde actiunea terapeutica asupra simptomelor negative si afective ale schizofreniei.

5.2 Proprietati farmacocinetice

Risperidona este complet absorbita dupa administrare orala, atingand concentratia plasmatica maxima in 1-2 ore. Alimentele nu modifica absorbtia risperidonei. Risperidona este partial metabolizata la
9-hidroxi-risperidona, care are o activitate farmacologica similara risperidonei. Impreuna formeaza fractiunea (antipsihotica) activa. O alta cale de metabolizare a risperidonei este N-dezalchilarea. Dupa administrarea orala, la pacientii cu psihoze, risperidona este eliminata cu un timp de injumatatire plasmatica de aproximativ 3 ore, iar 9-hidroxi-risperidona cu un timp de injumatatire plasmatica de aproximativ 24 ore.
Starea de echilibru pentru 9-hidroxi-risperidona este atinsa dupa 4-5 zile de la administrare.
Concentratiile plasmatice sunt proportionale cu doza, in limitele intervalului dozelor terapeutice.
Risperidona este rapid distribuita in organism. Volumul de distributie este 1-2 l/kg.
In plasma, risperidona se leaga rapid de albumina si de a-1-acid glucoproteina. Legarea de proteinele
plasmatice este de 88% pentru risperidona si de 77% pentru 9-hidroxi-risperidona.
La o saptamana dupa administrare 70% din doza este excretata in urina si 14% in fecale. In urina,
35-45% din doza administrata este constituita din risperidona si 9-hidroxi-risperidona, restul fiind
reprezentat de metaboliti inactivi.

Un studiu cu administrare de doza unica, efectuat la varstnici si la pacienti cu insuficienta renala, a aratat concentratii plasmatice ale fractiunii active mai mari si o eliminare mai lenta a risperidonei. Concentratiile plasmatice ale risperidonei au fost normale la pacientii cu insuficienta hepatica.

La copii, farmacocinetica risperidonei, a 9-hidroxirisperidonei si a fractiunii cu activitate antipsihotica este comparabila cu cea de la adulti, conform unui studiu efectuat la 6 copii autisti (cu varsta intre 3 si 7 ani). Totusi, timpul mediu de injumatatire plasmatica prin eliminare a fost, atat pentru risperidona cat si pentru 9-hidroxi-risperidona, cu 30-35% mai mic decat la adulti.

5.3 Date preclinice de siguranta

In testele de toxicitate (sub) cronica in care administrarea s-a efectuat la sobolani si caini imaturi din punct de vedere sexual, a existat un efect dependent de doza asupra organelor genitale si glandelor mamare, la ambele specii. Aceste efecte au fost legate de concentratiile plasmatice crescute ale prolactinei, determinate de efectul risperidonei de blocare a receptorilor dopaminergici D2.
Carcinogenitate
Studiile au fost efectuate cu soareci Albino si sobolani Wistar. Dozele administrate, exprimate in mg/kg, au fost mai mari de 2,4, 9,4, respectiv 37,5 ori decat doza maxima recomandata la om. S-a semnalat o crestere semnificativa statistic a incidentei de aparitie a adenomului hipofizar si al pancreasului endocrin precum si a adenocarcinoamelor glandei mamare.
In general, la rozatoare, medicamentele antipsihotice au marit concentratiile plasmatice ale prolactinei; cresterea persista in timpul administrarii de doze repetate. In timpul studiilor de carcinogenitate cu risperidona nu a fost masurata concentratia plasmatica a prolactinei. Totusi, in studiile de toxicitate subcronica, risperidona a crescut concentratia plasmatica a prolactinei de 5 pana la 6 ori la soareci si sobolani, atunci cand a fost administrata aceeasi doza ca si in studiile de carcinogenitate. La rozatoare, dupa administrarea altor medicamente antipsihotice in doze repetate, a fost constatata o crestere a neoplaziilor la nivelul glandei mamare, hipofizei si insulelor pancreatice, iar prolactina a fost considerata factorul mediator. Totusi, asocierea dintre aceste constatari la rozatoare si riscul potential pentru om, nu este inca cunoscuta.

Mutagenitate
Atat testele in vitro cat si cele in vivo nu au aratat nicio informatie legata de efectul potential mutagen al risperidonei.

Fertilitate
In trei studii de toxicitate asupra functiei de reproducere, risperidona nu a aratat ca afecteaza fertilitatea la sobolanii Wistar, la care s-au administrat doze de 0,1-3 ori mai mari decat doza maxima recomandata la om, exprimata in mg/m2 Intr-un studiu de toxicitate subcronica efectuat la caini Beagle, motilitatea si concentratia spermatozoizilor au scazut in cazul administrarii de doze de risperidona de 0,6-10 ori mai mari decat doza maxima recomandata la om, exprimata in mg/m2 De asemenea, au fost observate si scaderi ale concentratiei testosteronului seric, in functie de doza. Testosteronul seric si parametrii spermei au revenit partial la valorile normale, dar au ramas la un nivel scazut dupa intreruperea tratamentului. Nu se cunosc dozele care nu au avut niciun efect la sobolani si caini.

Sarcina
Teratogenitatea potentiala a fost studiata in trei studii Segment II la sobolanii Wistar si Sprague-Dawley si intr-un studiu Segment II la iepurii New Zealand. Incidenta malformatiilor nu a fost crescuta, comparativ cu lotul de control, dupa administrarea de doze de 0,4-6 ori mai mari decat doza maxima de risperidona recomandata la om, exprimata in mg/m2. La sobolani, in trei studii de toxicitate asupra functiei de reproducere a existat o crestere a numarului de pui morti, in timpul primelor patru zile de alaptare, la administrarea unor doze de 0,3-3 ori mai mari decat doza maxima recomandata la om, exprimata in mg/m2. Nu se cunoaste daca aceste decese s-au datorat unui efect direct asupra fetusilor sau puilor sau efectelor asupra femelelor.
Nu se cunoaste doza fara niciun efect in moartea puilor. Intr-un alt studiu Segment III, la sobolanii care primesc o doza de risperidona de 1,5 ori doza maxima recomandata la om, exprimata in mg/m2, a existat o crestere a numarului puilor nascuti morti. La sobolani, s-a constatat ca risperidona traverseaza placenta.
La gravide, nu sunt disponibile studii controlate adecvate. A fost raportata agenezia corpului calos la un nou-nascut, expus la risperidona in uter. In orice caz, o relatie cauzala cu terapia cu risperidona nu a fost stabilita.

6 PARTICULARITATI FARMACEUTICE

6.1 Lista excipientilor

Risperidona Farmal 1 mg, comprimate filmate Nucleu
Lactoza monohidrat
Amidon de porumb
Celuloza microcristalina pH 101
Celuloza microcristalina pH 102
Hipromeloza 5 cPs
Laurilsulfat de sodiu
Dioxid de siliciu coloidal anhidru
Stearat de magneziu

Hipromeloza 5 cPs Hipromeloza 15 cPs Dioxid de titan (E 171) Propilenglicol
Talc

Risperidona Farmal 2 mg, comprimate filmate Nucleu
Lactoza monohidrat
Amidon de porumb
Celuloza microcristalina pH 101
Celuloza microcristalina pH 102
Hipromeloza 5 cPs
Laurilsulfat de sodiu
Dioxid de siliciu coloidal anhidru
Stearat de magneziu

Film
Hipromeloza 5 cPs Hipromeloza 15 cPs Dioxid de titan (E 171) Propilenglicol
Talc
Galben portocaliu S (E 110)

Risperidona Farmal 3 mg, comprimate filmate Nucleu
Lactoza monohidrat
Amidon de porumb
Celuloza microcristalina pH 101
Celuloza microcristalina pH 102
Hipromeloza 5 cPs
Laurilsulfat de sodiu
Dioxid de siliciu coloidal anhidru
Stearat de magneziu

Film
Hipromeloza 5 cPs Hipromeloza 15 cPs Dioxid de titan (E 171) Propilenglicol
Talc
Galben de chinolina (E 104)

Risperidona Farmal 4 mg, comprimate filmate Nucleu
Lactoza monohidrat
Amidon de porumb
Celuloza microcristalina pH 101
Celuloza microcristalina pH 102
Hipromeloza 5 cPs
Laurilsulfat de sodiu
Dioxid de siliciu coloidal anhidru
Stearat de magneziu

Hipromeloza 5 cPs Hipromeloza 15 cPs Dioxid de titan (E 171) Propilenglicol
Talc
Galben de chinolina (E 104) Indigotina (E 132)

6.2 Incompatibilitati
Nu este cazul.

6.3 Perioada de valabilitate
3 ani.

6.4 Precautii speciale de pastrare
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

6.5 Natura si continutul ambalajului
Cutie cu un blister din PVC-PE-PVDC/Al a 10 comprimate filmate Cutie cu 2 blistere din PVC-PE-PVDC/Al a cate 10 comprimate filmate Cutie cu 3 blistere din PVC-PE-PVDC/Al a cate 10 comprimate filmate Cutie cu 5 blistere din PVC-PE-PVDC/Al a cate 10 comprimate filmate Cutie cu 6 blistere din PVC-PE-PVDC/Al a cate 10 comprimate filmate Cutie cu 10 blistere din PVC-PE-PVDC/Al a cate 10 comprimate filmate

6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor

Fara cerinte speciale.

7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA
FARMAL INTERNATIONAL S.R.L.
B-dul Theodor Pallady nr. 4, bloc M 2, sc. E, ap. 216, sector 3, Bucuresti, Romania

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.