Prospect Relenza 5 mg, pulbere unidoza de inhalat

Indicatii: Tratamentul gripei

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Fiecare doza contine zanamivir 5 mg. Excipient: lactoza monohidrat
Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA

Pulbere unidoza de inhalat

Folie circulara (blister Rotadisk) cu diametrul de aproximativ 4 cm, cu 4 compartimente unidoza amplasate regulat, continand o cantitate mica de pulbere de culoare alba pana la aproape alba.

4. DATE CLINICE
4.1 Indicatii terapeutice
Tratamentul gripei
Zanamivir este indicat pentru tratamentul gripei cu virus gripal de tip A si B la adulti, adolescenti si copii incepand cu varsta de 5 ani, care prezinta simptome tipice de gripa, cand virusul gripal circula in comunitate.

Preventia gripei
– Preventia post expunere la adulti, adolescenti si copii cu varsta de 5 ani sau mai mare, in urma contactului cu un caz de gripa diagnosticat clinic, atunci cand virusul gripal de tip A si B circula in comunitate.
– Utilizarea corecta a Relenza pentru preventia gripei trebuie deteminata de la caz la caz in functie de circumstante si de pacientii care necesita protectie. In cazuri exceptionale (de exemplu, in cazul nepotrivirii intre virusul circulant si tulpinile virale ale vaccinului si in caz de pandemie) ar putea fi luata in considerare preventia sezoniera la adulti si copiii cu varsta de 5 ani sau mai mare.

Relenza nu este un substituent al vaccinarii anti-gripale.
Utilizarea antiviralelor pentru tratamentul si preventia gripei trebuie stabilita pe baza recomandarilor oficiale, luand in considerare variabilitatea epidemiologica si impactul bolii in diferite arii geografice si la diferite categorii de pacienti.
4.2. Doze si mod de administrare

Relenza se administreaza inhalator, numai prin inhalatii pe cale orala, prin intermediul dispozitivului Diskhaler inclus.
Pacientii tratati cu medicamente cu administrare inhalatorie, de exemplu bronhodilatatoare cu actiune rapida, la care se recomanda administrarea concomitenta a zanamivir, trebuie sfatuiti sa-si administreze medicatia prescrisa anterior inainte de administrarea zanamivir.

Tratamentul gripei
• Adulti
Doza recomandata de zanamivir este de 2 inhalatii (2 x 5 mg), de doua ori pe zi, timp de 5 zile; doza zilnica inhalata este de 20 mg zanamivir.
Pentru beneficiu terapeutic maxim, tratmentul trebuie inceput in primele 36 de ore de la debutul simptomelor.
• Copii cu varsta peste 5 ani si adolescenti
Nu este necesara modificarea dozelor (vezi pct. 5.2).
• Varstnici
Nu este necesara modificarea dozelor (vezi pct. 5.2).
• Insuficienta renala
Nu este necesara modificarea dozelor (vezi pct. 5.2).
• Insuficienta hepatica
Nu este necesara modificarea dozelor (vezi pct. 5.2). Preventie post-expunere
• Adulti
Dupa contactul cu un caz de gripa diagnosticat clinic, atunci cand virusul gripal circula in comunitate, doza recomandata de zanamivir este de 2 inhalatii (2 x 5 mg) o data pe zi, timp de zece zile; doza totala zilnica inhalata este de 10 mg zanamivir. Tratmentul trebuie inceput cat mai curand posibil, in primele 36 de ore de la contactul cu persoana afectata.
• Copii si adolescenti
Nu este necesara modificarea dozelor (vezi pct. 5.2).
• Varstnici
Nu este necesara modificarea dozelor (vezi pct. 5.2).
• Insuficienta renala
Nu este necesara modificarea dozelor (vezi pct. 5.2).
• Insuficienta hepatica
Nu este necesara modificarea dozelor (vezi pct. 5.2). Preventie sezoniera
• Adulti
In perioadele in care virusul gripal circula in comunitate, doza recomandata de zanamivir este de 2 inhalatii (2 x 5 mg) o data pe zi, timp de pana la 28 de zile
• Copii si adolescenti
Nu este necesara modificarea dozelor (vezi pct. 5.2).
• Varstnici
Nu este necesara modificarea dozelor (vezi pct. 5.2).
• Insuficienta renala
Nu este necesara modificarea dozelor (vezi pct. 5.2).
• Insuficienta hepatica
Nu este necesara modificarea dozelor (vezi pct. 5.2). 4.3 Contraindicatii
Hipersensibilitate la zanamivir sau la oricare dintre excipienti.
4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Siguranta si eficacitatea tratamentului cu zanamivir nu au fost stabilite la
– pacienti cu varsta peste 65 de ani
– pacienti cu astm bronsic sever sau cu alte boli respiratorii cronice
– pacienti imunocompromisi

Infectia cu virusuri gripale se poate asocia cu o hiperreactivitate a cailor respiratorii. Au existat raportari foarte rare cu privire la pacienti tratati pentru infectie cu virusuri gripale, care au prezentat bronhospasm si/ sau diminuarea functiei respiratorii dupa utilizarea zanamivir, unii dintre pacienti neprezentand antecedente personale de boli respiratorii. Oricare dintre acesti pacienti trebuie sa intrerupa administrarea de zanamivir si sa fie evaluat medical. Pacientii cu afectiuni respiratorii preexistente trebuie sa aiba la dispozitie un bronhodilatator cu actiune rapida adecvat, atunci cand utilizeaza zanamivir (vezi pct. 4.2).

Zanamivirul este eficace numai impotriva bolii determinate de virusii gripali. Nu exista dovezi de eficacitate a zanamivirului impotriva altor boli determinate de alti agenti decat virusii gripali.

Relenza nu este un substituent al vaccinarii anti-gripale. Utilizarea Relenza nu trebuie sa afecteze evaluarea persoanelor in vederea vaccinarii anti-gripale anuale. Protectia impotriva gripei persista numai pe perioada administrarii relenza. Relenza trebuie utilizat pentru tratamentul si preventia gripei numai atunci cand date epidemiologice corecte indica faptul ca virusul gripal circula in comunitate.

Deoarece Relenza contine lactoza, pacientii cu probleme ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficienta de lactaza Lapp sau malabsorbtie glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.
4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune
Zanamivir nu se leaga de proteinele plasmatice si nu este metabolizat sau modificat la nivel hepatic. Este putin probabila aparitia unor interactiuni medicamentoase semnificative clinic.

4.6 Sarcina si alaptarea

Sarcina
Nu a fost stabilita siguranta utilizarii in timpul sarcinii.
Studiile cu privire la toxicitatea asupra functiei de reproducere efectuate la sobolani si iepuri au indicat ca zanamivir traverseaza bariera placentara. Studiile efectuate la sobolani nu au aratat nicio dovada de teratogenicitate, afectare a fertilitatii sau afectare semnificativa clinic a dezvoltarii perinatale sau postnatale a descendentilor, dupa administrarea de zanamivir. Totusi, nu exista nicio informatie privind transferul transplacentar la om.
Zanamivir nu se va administra in timpul sarcinii, in special in timpul primului trimestru, decat daca beneficiul terapeutic matern depaseste riscul potential la fat.
Alaptare
La sobolani, studiile au demonstrat ca zanamivir este excretat in laptele matern. Totusi, la om, nu sunt
informatii cu privire la excretia zanamivir in laptele matern.
Nu este recomandata utilizarea zanamivir la mamele care alapteaza.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
Zanamivir nu are influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

4.8 Reactii adverse
Date din studii clinice
Zanamivir este bine tolerat cand este administrat inhalator, oral.
Dupa administrarea Relenza, au existat raportari rare de bronhospasm si/sau diminuare grava a functiei respiratorii la pacienti cu antecedente personale de boli respiratorii (astm bronsic, BPOC) si foarte rare la pacientii fara antecedente personale de boli respiratorii (vezi si pct. 4.4).

Date de dupa punerea pe piata
Frecventa reactiilor adverse mentionate mai jos este definita folosind urmatoarea conventie: foarte frecvente (>1/10), frecvente (>1/100 si <1/10), mai putin frecvente (>1/1000 si <1/100), rare (>1/10000 si <1/1000), foarte rare (<1/10000).
Dupa punerea pe piata a zanamivirului, cu indicatie in tratamentul gripei, au fost identificate urmatoarele evenimente:

Tulburdri ale sistemului imunitar
Foarte rare: reactie de tip alergic, incluzand edem facial si orofaringian;

Tulburdri respiratorii, toracice si mediastinale
Foarte rare: bronhospasm, dispnee, constrictie faringiana;

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat Foarte rare: eruptie cutanata tranzitorie, urticarie.

4.9 Supradozaj

Datorita formei farmaceutice, caii de administrare si biodisponibilitatii mici dupa administrarea orala a zanamivirului (2-3%) este putin probabila producerea supradozajului accidental. Au fost administrate prin inhalatii orale (prin nebulizator) doze de zanamivir de pana la 64 mg pe zi (aproximativ de 3 ori mai mari comparativ cu doza zilnica maxima recomandata), fara aparitia unor reactii adverse. In plus, s-a aratat ca expunerea sistemica prin administrarea intravenoasa a unor doze de pana la 1200 mg zanamivir pe zi, timp de 5 zile, nu a produs reactii adverse.

5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE
5.1 Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeuticd: antivirale de uz sistemic, inhibitori de neuraminidaza, codul ATC: J05AH01.

Mecanism de actiune
Zanamivir este un inhibitor selectiv al neuraminidazei, o enzima de la suprafata virusului gripal. Neuraminidaza virala contribuie la eliberarea din celulele infectate a unor particule virale nou formate si faciliteaza accesul virusului prin mucus, catre suprafata celulelor epiteliale, permitand infectarea virala a altor celule. Inhibarea acestei enzime este reflectata atat prin activitatea in vitro cat si prin activitatea in vivo impotriva replicarii virusurilor gripale A si B, actionand asupra tuturor subtipurilor cunoscute de neuraminidaza ale virusului gripal de tip A.
Zanamivir actioneaza extracelular. Acesta reduce propagarea virusurilor gripale A si B, prin inhibarea eliberarii virionilor gripali infecanti din celulele epiteliale ale cailor respiratorii. Replicarea virala se produce la nivelul epiteliului superficial al cailor respiratorii. Eficacitatea administrarii topice a zanamivir la acest nivel a fost confirmata prin studii clinice. Datele din studiile clinice au aratat ca tratamentul infectiei gripale cu zanamivir determina reducerea incarcaturii virale din caile respiratorii, comparativ cu administrarea placebo, fara a fi detectata aparitia unui virus cu sensibilitate redusa la zanamivir.
S-a observat rezistenta incrucisata intre unele tulpini rezistente la zanamivir si unele tulpini oseltomivir obtinute prin mutatii in vitro.
Experienta clinicd
Zanamivir, atunci cand este administrat conform recomandarilor pentru tratamenul gripei la pacienti anterior sanatosi sau la pacienti cu risc crescut, amelioreaza simptomele gripei si reduce durata
acestora. Intr-o analiza combinata a studiilor de faza III (NAIB3001, NAIA3002, NAIB3002 si NAI30008), timpul median de ameliorare a simptomelor gripei a fost redus cu 1,5 zile la pacientii tratati cu zanamivir, comparativ cu pacientii la care s-a administrat placebo (p<0,001). Complicatiile raportate la pacientii la care s-a administrat placebo au fost de 208/711 (29%), comparativ cu complicatiile raportate la pacientii tratati cu zanamivir de 171/769 (22%), (risc relativ: 0,77; 95%: 0,60 pana la 0,95; p=0,021). Utilizare antibioticelor pentru tratamentul complet a fost redusa de la 134/711 (19%) la pacientii la care s-a administrat placebo la 110/769 la pacientii tratati cu zanamivir. Eficacitatea zanamivir a fost demonstrata ca fiind optima daca tratamentul este inceput cat mai curand posibil dupa debutul simptomatologiei.

S-a demonstrat ca administrarea profilactica de zanamivir previne gripa la adulti, adolescenti si copii (cu varsta de 5 ani sau peste). Administrat in doza recomandata pentru profilaxie, zanamivir a asigurat o protectie de 67% pana la 79%, comparativ cu administratrea placebo. Administrat in doza recomandata pentru profilaxie, zanamivir a asigurat o protectie de 56% pana la 61%, comparativ cu un medicament activ, recomandat in tratamentul gripei simptomatice, confirmata prin investigatii diagnostice.
5.2 Proprietati farmacocinetice
Absorbtie
La om, studiile farmacocinetice efectuate au aratat ca biodisponibilitatea absoluta dupa administrare orala este mica (in medie 2%). Studii similare cu zanamivir administrat prin inhalatii orale indica faptul ca aproximativ 10-20% din doza este absorbita sistemic, concentratia plasmatica maxima fiind atinsa intre 1-2 ore. Absorbtia mica a medicamentului are ca rezultat o concentratie plasmatica sistemica mica si, in consecinta, nu exista o expunere sistemica semnificativa la zanamivir dupa inhalarea orala. Nu exista nicio evidenta cu privire la modificarea cineticii dupa administrarea inhalatorie, orala, de doze repetate.
Distributie
Dupa administrarea inhalatorie, orala, zanamivir se acumuleaza in caile respiratorii, unde realizeaza concentratii mari, distribuindu-se astfel la locul infectiei gripale. Dupa o singura doza de 10 mg, concentratiile de zanamivir au fost masurate la nivelul stratului epitelial al cailor respiratorii, locul principal al replicarii virale gripale. Concentratiile zanamivirului au fost masurate la 12 ore si la 24 ore, obtinandu-se valori de aproximativ 340 si, respectiv, de 52 ori mai mari fata de CI50 mediana a neuraminidazei virale. Concentratia mare de zanamivir la nivelul cailor respiratorii are ca rezultat inhibarea rapida a neuraminidazei virale. Zanamivirul se acumuleaza in special la nivelul orofaringelui si plamanilor (in medie 78% si, respectiv, 13,2%).
Metabolizare
S-a demonstrat ca zanamivir este excretat renal, sub forma nemodificata, fara a fi metabolizat.
Eliminare
Timpul de injumatatire plasmatica al zanamivir dupa administrare inhalatorie, orala, este de 2,6 ore pana la 5,05 ore. Zanamivir este eliminat in totalitate, nemodificat, prin urina. Clearance-ul total este de 2,5 – 10,9 l/ora, fiind aproximativ egal cu clearance-ul renal. Eliminarea renala este completa in 24 ore.

Grupuri speciale de pacienti Varstnici
Pentru doza terapeutica zilnica de 20 mg, biodisponibilitatea este mica (10-20%), avand ca rezultat absenta unei expuneri sistemice semnificative la zanamivir a pacientilor. Este putin probabil ca orice afectare a farmacocineticii, care poate sa apara odata cu innaintarea in varsta, sa aiba consecinte clinice, astfel incat nu este recomandata reducerea dozei.

Copii adolescenti
Intr-un studiu clinic deschis, cu doza unica, farmacocinetica zanamivir a fost evaluata la 24 copii cu varste cuprinse intre 3 luni – 12 ani, utilizand un nebulizator (10 mg) si pulbere inhalatorie (10 mg).
La copii, expunerea sistemica la administrarea de 10 mg pulbere inhalatorie a fost similara cu cea a adultilor.
Pacienti cu insuficientd renald
Pentru doza terapeutica zilnica de 20 mg, biodisponibilitatea este mica (10-20%), avand ca rezultat absenta unei expuneri sistemice semnificative la zanamivir a pacientilor. Avand in vedere intervalul mare de siguranta in administrare, la pacientii cu insuficienta renala severa, posibila expunere crescuta nu este considerata problematica si nu este necesara ajustarea dozei.
Pacienti cu insuficientd hepaticd
Zanamivir nu este metabolizat, in consecinta, nu este necesara ajustarea dozei la pacientii cu insuficienta hepatica.
5.3 Date preclinice de siguranta
La animale, studiile de toxicitate generala efectuate au demonstrat ca administrarea zanamivir nu a fost asociata unor efecte toxice semnificative clinic. La sobolani si soareci, in cadrul studiilor pe termen lung privind carcinogenitatea, Zanamivir nu s-a dovedit a fi genotoxic si nu au fost evidentiate date clinice semnificative.

6 PARTICULARITATI FARMACEUTICE
6.1 Lista excipientilor
Lactoza monohidrat
6.2 Incompatibilitati
Nu este cazul.
6.3 Perioada de valabilitate
5 ani.
6.4 Precautii speciale de pastrare
A se pastra la temperaturi sub 30°C, in ambalajul original.
6.5 Natura si continutul ambalajului
Cutie cu un flacon care contine 5 blistere (tip Rotadisk) a cate 4 doze si un dispozitiv de administrare (Diskhaler).
Cutie cu un flacon care contine 7 blistere (tip Rotadisk) a cate 4 doze si un dispozitiv de administrare (Diskhaler).
6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor si alte instructiuni de manipulare
Dispozitivul Diskhaler va fi incarcat cu folia disc care contine pulberea de inhalat, disponibila intr-un blister individual. Aceste blistere sunt perforate cand este folosit inhalatorul si pulberea poate fi inhalata prin inspirare profunda, prin intermediul unei piese bucale. Instructiuni detaliate pentru utilizare sunt incluse in fiecare ambalaj.

Blisterul rotund (Rotadisk) poate fi pastrat in Diskhaler in permanenta, dar blisterul trebuie perforat numai inaintea utilizarii. Nerespectarea acestei instructiuni poate afecta functionarea Diskhaler. Diskhaler este un dispozitiv care se utilizeaza impreuna cu Rotadisk, pentru inhalarea medicamentului.

Dispozitivul Diskhaler este format din:
– un corp exterior colorat, prevazut cu capac (capacul Diskhaler-ului) si ac pentru perforare;
– un capac de culoare inchisa pentru piesa bucala (capacul piesei bucale);
– un suport glisant alb, cu piesa bucala;
– o rotita de culoare inchisa, care serveste ca suport pentru Rotadisk.
Rotadisk-ul este compus dintr-un blister cu 4 compartimente unidoza amplasate regulat, care contin o cantitate mica de pulbere de culoare alba pana la aproape alba

ATENTIE
Nu perforati blisterul inaintea introducerii Rotadisk in Diskhaler. INTRODUCEREA ROTADISK IN DISKHALER
1. Indepartati capacul piesei bucale si verificati daca interiorul si exteriorul acesteia sunt curate.
2. Trageti usor de colturile suportului alb pana cand vedeti striurile din plastic de pe marginile
suportului.
3. Puneti degetul mare si aratatorul pe striuri, apasati si scoateti cu grija suportul din Diskhaler.
4. Montati Rotadisk pe rotita de culoare inchisa, cu compartimentele unidoza spre interior. Puneti apoi
suportul la loc in interiorul Diskhaler.

PERFORAREA BLISTERULUI DIN ROTADISK
5. Ridicati capacul Diskhaler-ului perpendicular pe blister. Trebuie perforate ambele fete ale
blisterului. Veti simti o u§oara rezistenta, mai ales la perforarea fetei inferioare a blisterului.
Readuceti capacul in pozitia initiala.

ATENTIE
Nu incercati sa ridicati capacul decat atunci cand suportul este in intregime in interiorul Diskhaler sau cand este complet indepartat.

INHALAREA CU AJUTORUL DISKHALER
6. Expirati adanc, atat cat este confortabil. Mentinand Diskhaler orizontal, ridicati-l spre gura si
introduceti cu grija piesa bucala intre dinti si buze, fara a o musca. Nu acoperiti orificiile pentru aer
ale piesei bucale. Inspirati cat de adanc posibil, pe gura, aplicand buzele ferm pe dispozitiv. Tineti-
va respiratia pentru cateva secunde si apoi scoateti Diskhaler din gura. Continuati sa va tineti
respiratia atat cat este confortabil.

PREGATIREA PENTRU URMATOAREA INHALARE
7. Rotiti Rotadisk spre compartimentul urmator prin culisarea usoara a suportului (trageti spre exterior si apoi impingeti la loc suportul in Diskhaler). Nu perforati blisterul decat imediat inaintea inhalarii. Pentru o a doua inhalare, perforati blisterul si inhalati asa cum a fost descris in etapele 5 si 6 de mai sus.
8. Dupa utilizare, puneti intotdeauna la loc capacul piesei bucale.

INLOCUIREA ROTADISK-ULUI
9. Fiecare Rotadisk contine 4 compartimente unidoza cu medicament. Atunci cand Rotadisk este gol,
acesta se inlocuieste cu un Rotadisk nou, prin asa cum a fost descris in etapele 2-4, de mai sus.

7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA
Glaxo Group Limited
Greenford Road, Greenford, Middlesex UB6 ONN, Marea Britanie

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.