Prospect Propanorm 300 mg comprimate filmate

Propanorm este un medicament din clasa antiaritmice IC, stabilizator de membrana, blocant al canalelor de sodiu.
Propanorm 300 mg comprimate filmate
Clorhidrat de propafenona

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala ca dumneavoastra. Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.

Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Propanorm si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Propanorm
3. Cum sa utilizati Propanorm
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Propanorm
6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Propanorm si pentru ce se utilizeaza
Propanorm este un medicament din clasa antiaritmice IC, stabilizator de membrana, blocant al canalelor de sodiu.
Propanorm este indicat la pacientii cu:
– Tahiaritmii supraventriculare: tahicardie jonctionala, tahicardie supraventriculara din
sindromul Wolff-Parkinson-White (WPW), fibrilatie atriala paroxistica, in absenta alterarii functiei ventriculului stang.
– Tahicardie ventriculara simptomatica severa cu potential letal.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Propanorm
Nu utilizati Propanorm
– daca sunteti alergic la clorhidrat de propafenona sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
– daca sunteti alergic la soia si la arahide,
– daca vi s-a spus ca aveti o afectiune a inimii numita sindrom Brugada,
– daca aveti afectiuni ale structurii inimii cum sunt:
Dupa un infarct miocardic, in primele 3 luni;
Insuficienta cardiaca congestiva necontrolata terapeutic cu fractia de ejectie a
ventriculului stang mai mica de 35 %;
Soc cardiogen;
Batai rare ale inimii;
Prezenta tulburarilor de conducere la nivelul nodului sinoatrial, defect de conducere
atriala, bloc atrioventricular de gradul doi sau mai mare, bloc de ramura complet sau
bloc distal in absenta unui pacemaker artificial;
– aveti tulburari ale echilibrului electrolitic (de exemplu, tulburari ale metabolismului potasiului);
– aveti boli pulmonare obstructive severe;
– aveti miastenia gravis;
– utilizati concomitent ritonavir.
Propanorm 300 mg nu este recomandat copiilor cu varsta sub 15 ani.
Atentionari si precautii
Inainte sa utilizati Propanorm, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului:
– daca sunteti gravida, intentionati sa ramaneti gravida sau daca alaptati;
– daca aveti hipotensiune arteriala (tensiune arteriala scazuta);
– daca aveti probleme la respiratie, de exemplu astm bronsic;
– daca medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti o tulburare a concetratiei de saruri din sange (de exemplu, de sodiu sau potasiu);
– daca aveti un stimulator cardiac, functia acestuia ar putea necesita unele verificari si reprogramari. Daca trebuie sa efectuati o interventie chirurgicala, este important sa-i spuneti medicului chirurg sau dentistului ca luati Propanorm deoarece acesta poate influenta anestezia sau alte tratamente. Medicul dumneavoastra poate sa efectueze electrocardiograme (ECG) si sa urmareasca presiunea sanguina inainte si in timpul tratamentului pentru a monitoriza doza dumneavoastra individuala. Propanorm impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.
Spuneti medicului dumneavoastra daca luati oricare dintre urmatoarele:• medicamente care afecteaza activitatea a inimii, cum sunt amiodarona, digoxina, chinidina;
– medicamente care previn formarea cheagurilor de sange (de exemplu warfarina);
– antibiotice (de exemplu eritromicina sau rifampicina);
– orice grup de medicamente cunoscute ca beta-blocante (acestea sunt utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute);
– medicamente antivirale (de exemplu ritonavir);
– orice grup de medicamente cunoscute sub numele de tranchilizante majore, antidepresive triciclice sau medicamente similare (de exemplu, amitriptilina, dothiepin, desipramina);
– orice alte antidepresive, cum sunt venlafaxina, fluoxetina, paroxetina;
– cimetidina (un medicament pentru ulcer), ciclosporina (un imunosupresor, utilizat dupa transplant, in tratamentul artritei sau psoriazis), teofilina (utilizat in tratamentul astmului bronsic), ketoconazol (un agent antifungic), tropisetron sau dolasetron (prevenirea si tratamentul senzatiilor de greata si varsaturi), mizolastina (antihistaminic utilizat in tratamentul alergiilor), fenobarbital (pentru epilepsie).
Propanorm impreuna cu alimente si bauturi
Nu beti suc de grapefruit in timpul tratamentului cu Propanorm.
Sarcina si alaptarea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Datorita faptului ca propafenona traverseaza bariera feto-placentara si este posibil sa se elimine in laptele matern, medicul dumneavoastra va decide daca puteti utiliza acest medicament in timpul sarcinii sau alaptarii.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Propanorm poate provoca incetosarea vederii, ameteli, oboseala si scaderea tensiunii arteriale la unele persoane.
Ca urmare, nu se recomanda conducerea vehiculelor, folosirea utilajelor sau orice activitate care va solicita sa fiti in alerta pana cand nu stiti cum va afecteaza medicamentul.

3. Cum sa utilizati Propanorm
Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Doza uzuala este cuprinsa intre un comprimat de 150 mg de 3 ori pe zi si un comprimat de 300 mg de 3 ori pe zi.
Varstnici
Daca aveti probleme cu rinichii sau ficatul, sau daca aveti o greutate corporala redusa aveti nevoie de o doza mai mica de 300 mg Propanorm.
Mod de administrare
Comprimatele trebuie inghitite intregi, fara a fi mestecate, cu putin lichid, dupa masa.
Daca utilizati mai mult Propanorm decat trebuie
Daca luati accidental prea multe comprimate sau daca altcineva sau un copil ia medicamentul dumneavoastra, anuntati imediat medicul sau mergeti la camera de garda a celui mai apropiat spital si luati comprimatele cu dumneavoastra.
Daca uitati sa utilizati Propanorm
Luati doza urmatoare la ora obisnuita, ca deobicei. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca incetati sa luati Propanorm
Daca incetati sa luati Propanorm fara sfatul medicului dumneavoastra, starea dumneavoastra se poate agrava. Este important sa continuati sa luati aceste medicament pana cand medicul dumneavoastra va spune sa va opriti. Nu intrerupeti administrarea doar pentru ca va simtiti mai bine. Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acestmedicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre urmatoarele simptome:
– in cazuri rare pot sa apara reactii alergice (cum sunt inrosirea pielii, mancarime sau eruptie) care pot afecta si ficatul. Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca va apare o eruptie sau daca observati ingalbenirea pielii si/sau a ochilor. Reactiile alergice sunt reversibile in cazul in care tratamentul este oprit.
– in cazuri foarte rare, tratamentul poate afecta sangele si trebuie sa spuneti imediat medicului dumneavoastra daca incepeti sa va invinetiti usor sau daca apare o durere in gat, cu febra mare.
Urmatoarele reactii adverse au fost raportate:
Ocazional: constipatie sau diaree, balonare, stare de rau, senzatie de voma, varsaturi, pierderea poftei de mancare, dureri abdominale, lesin, ataxie (cu probleme de coordonare), dureri in piept, ameteli, dureri de cap, vedere incetosata, oboseala, senzatie de gura uscata sau un gust amar in gura, hipotensiune arteriala (tensiune arteriala scazuta) sau efecte nedorite asupra frecventei cardiace. Foarte rar: stare de neliniste, cosmaruri, tulburari de somn, anxietate, confuzie, tremuraturi, rigiditate sau convulsii.
La utilizarea de doze mari ocazional s-a raportat o scadere reversibila a cantitatii de sperma. Pacientii care au luat propafenona au prezentat valori modificate la testele sanguine pentru evaluarea functiei hepatice, deteriorarea sau inflamatia celulelor hepatice si icter. Deasemenea, s-au raportat vertij (senzatie de invartire), parestezii (furnicaturi, intepaturi) si sindromul lupus (simptomele includ eruptii cutanate faciale, dureri articulare, tulburari musculare si febra).
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/.
Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Propanorm
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
A se pastra in ambalajul original.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Propanorm
Substanta activa este clorhidratul de propafenona. Fiecare comprimat filmat contine clorhidrat de propafenona 300 mg.
Celelalte componente sunt: celuloza microcristalina, amidon de porumb,
croscarmeloza sodica, copovidona, stearat de magneziu, laurilsulfat de sodiu, hipromeloza, dioxid de titan (E 171), macrogol 6000 si emulsie de dimeticona cu dioxid de siliciu.
Cum arata Propanorm si continutul ambalajului
Comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare aproape alba.
Propanorm este disponibil in blistere din PVC/Al a cate 50 comprimate filmate (5×10).
Acest prospect a fost revizuit in Ianuarie 2015

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.