Prospect Platel 75 mg comprimate filmate

Platel contine clopidogrel si apartine unei clase de medicamente numite antiagregante plachetare.
Platel 75 mg comprimate filmate
Clopidogrel

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra. Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi. Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala ca dumneavoastra. Daca manifestati orice reactii adverse, inclusiv orice reactie adversa nementionata in acest prospect, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Vezi pct. 4.

Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Platel si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Platel
3. Cum sa luati Platel
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Platel
6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Platel si pentru ce se utilizeaza
Platel contine clopidogrel si apartine unei clase de medicamente numite antiagregante plachetare. Trombocitele (plachetele sanguine) sunt elemente circulante foarte mici din sange, care se alipesc (se agrega) in timpul formarii unui cheag de sange. Prevenind aceasta agregare, medicamentele antiagregante plachetare scad riscul de formare a cheagurilor de sange (proces numit tromboza). Platel este utilizat de catre adulti pentru a preveni formarea cheagurilor de sange (trombilor) in vasele sanguine (artere) rigidizate. Aceasta boala este cunoscuta sub denumirea de aterotromboza si poate duce la aparitia de evenimente aterotrombotice (cum sunt accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic
sau decesul). Vi s-a prescris Platel pentru a preveni formarea cheagurilor de sange si a reduce riscul de aparitie a acestor evenimente severe, deoarece:
– dumneavoastra aveti o boala caracterizata prin rigidizarea arterelor (cunoscuta si sub numele de ateroscleroza) si
– dumneavoastra ati avut deja un infarct miocardic, un accident vascular cerebral sau aveti o boala cunoscuta sub numele de arteriopatie obliteranta a membrelor inferioare sau
– dumneavoastra ati avut o durere toracica severa, cunoscuta sub numele de „angina pectorala instabila” sau infarct miocardic. Pentru tratamentul acestei afectiuni, este posibil ca medicul dumneavoastra sa va fi implantat un stent in artera blocata sau ingustata pentru a restabili fluxul de sange eficient. Medicul dumneavoastra trebuie sa va prescrie si acid acetilsalicilic (o substanta prezenta in numeroase medicamente utilizate pentru a calma durerea si a reduce febra, precum si pentru a preveni formarea cheagurilor de sange).
– dumneavoastra aveti batai neregulate ale inimii, o afectiune numita „fibrilatie atriala” si nu puteti lua medicamente cunoscute sub denumirea de „anticoagulante orale” (antagonisti ai vitaminei K), care previn formarea unor noi cheaguri de sange si previn cresterea cheagurilor de sange existente. Trebuie sa fiti deja informat ca „anticoagulantele orale” sunt mult mai eficace pentru aceasta afectiune fata de acidul acetilsalicilic sau fata de utilizarea Platel in asociere cu acid acetilsalicilic. Medicul dumneavoastra v-a prescris Platel plus acid acetilsalicilic daca nu puteti lua „anticoagulante orale” si nu prezentati un risc major de sangerare.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Platel
Nu luati Platel
Daca sunteti alergic (hipersensibil) la clopidogrel, ulei de soia, ulei de arahide sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6).
Daca aveti o afectiune care in prezent produce sangerare, cum este ulcerul gastric, sau o
sangerare la nivelul creierului.
Daca aveti o afectiune severa a ficatului.
In cazul in care credeti ca vreuna dintre acestea se aplica la dumneavoastra sau daca nu sunteti sigur, adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a lua Platel.
Atentionari si precautii
Inainte sa luati Platel, adresati-va medicului dumneavoastra daca va aflati in oricare dintre urmatoarele situatii:
– daca aveti risc de sangerare, ca de exemplu:
– aveti o afectiune care poate determina hemoragie interna (cum este ulcerul gastric).
– aveti o tulburare de coagulare, care va predispune la hemoragie interna (sangerare in interiorul oricarui tesut, organ sau articulatie).
– ati avut recent un traumatism grav.
– vi s-a efectuat recent o interventie chirurgicala (inclusiv stomatologica).
– vi se va efectua o interventie chirurgicala (inclusiv stomatologica) in urmatoarele 7 zile.
– daca ati avut un cheag de sange intr-o artera din creier (accident vascular cerebral ischemic) in ultimele 7 zile.
– daca aveti o afectiune a ficatului sau a rinichilor.
– daca ati facut alergie sau ati avut o reactie la orice medicament utilizat pentru a trata boala dumneavoastra.
In timp ce urmati tratament cu Platel:
Trebuie sa-l informati pe medicul dumneavoastra daca urmeaza sa vi se efectueze o interventie chirurgicala (inclusiv stomatologica).
De asemenea, trebuie sa-l informati imediat pe medicul dumneavoastra daca aveti o afectiune (cunoscuta, de asemenea, ca purpura trombotica trombocitopenica sau PTT) care include febra si vanatai sub piele, care pot sa apara sub forma unor pete rosii punctiforme, asociate sau nu cu oboseala pronuntata inexplicabila, confuzie, ingalbenire a pielii sau a albului ochilor (icter) (vezi pct. 4 „Reactii adverse posibile”).
Daca va taiati sau va raniti, oprirea sangerarii poate sa necesite mai mult timp decat de obicei. Acest fapt este legat de modul in care actioneaza medicamentul dumneavoastra, deoarece acesta previne formarea cheagurilor de sange. In cazul taieturilor sau ranilor superficiale, de exemplu cele din timpul barbieritului, nu trebuie sa va ingrijorati. Cu toate acestea, daca sangerarea va ingrijoreaza, trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra (vezi pct. 4 „Reactii adverse posibile”).
Medicul dumneavoastra poate recomanda efectuarea de analize de sange.
Copii si adolescenti
Nu administrati acest medicament la copii, deoarece nu are actiune terapeutica.
Platel impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Anumite alte medicamente pot influenta efectele Platel sau invers.
Trebuie sa spuneti cu precizie medicului dumneavoastra daca utilizati
– anticoagulante orale, medicamente utilizate pentru a reduce coagularea sangelui,
– un medicament antiinflamator nesteroidian, utilizat de obicei pentru a trata afectiuni dureroase si/sau inflamatorii ale muschilor sau articulatiilor,
– heparina sau orice alt medicament injectabil utilizat pentru a reduce coagularea sangelui,
– omeprazol, esomeprazol sau cimetidina, medicamente utilizate pentru a trata discomfortul la nivelul stomacului,
– fluconazol, voriconazol, ciprofloxacina sau cloramfenicol, medicamente utilizate pentru a trata infectii bacteriene si fungice,
– carbamazepina sau oxcarbazepina, medicamente utilizate pentru a trata anumite forme de epilepsie,
– ticlopidina, alt medicament antiplachetar,
– un inhibitor selectiv al recaptarii serotoninei (inclusiv, dar fara a se limita la, fluoxetina sau fluvoxamina), medicamente utilizate de obicei pentru a trata depresia,
– moclobemida, medicament utilizat pentru a trata depresia.
Daca ati avut o durere toracica severa (angina pectorala instabila sau infarct miocardic), Platel va poate fi prescris in asociere cu acid acetilsalicilic, o substanta prezenta in numeroase medicamente utilizate pentru a calma durerea si a reduce febra. Utilizarea ocazionala a acidului acetilsalicilic (nu mai mult de 1000 mg intr-un interval de 24 de ore) nu ar trebui, in general, sa ridice probleme, dar utilizarea in alte situatii de acid acetilsalicilic, pe perioade prelungite, trebuie discutata cu medicul dumneavoastra.
Platel impreuna cu alimente si bauturi
Platel poate fi luat cu sau fara alimente.
Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Este preferabil sa nu luati acest medicament in cursul sarcinii.
Daca sunteti gravida sau credeti ca sunteti gravida, trebuie sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului inainte de a lua Platel. Daca ramaneti gravida in timpul tratamentului cu Platel, adresati-va imediat medicului dumneavoastra, deoarece se recomanda sa nu luati clopidogrel in timpul sarcinii.
Nu trebuie sa alaptati in timpul tratamentului cu acest medicament.
Daca alaptati sau planuiti sa alaptati, discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua acest medicament. Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Este putin probabil ca Platel sa va afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Platel contine lactoza
Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide (de exemplu lactoza), va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
Platel contine ulei de soia
Daca sunteti alergic la arahide sau soia, nu luati acest medicament.

3. Cum sa luati Platel
Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Daca ati avut o durere toracica severa (angina pectorala instabila sau infact miocardic), medicul dumneavoastra va poate prescrie Platel 300 mg (4 comprimate a 75 mg) o data, la inceputul tratamentului. Apoi, doza recomandata este de un comprimat de Platel 75 mg pe zi, administrat pe cale orala, cu sau fara alimente si la aceeasi ora in fiecare zi.
Trebuie sa luati medicamentul in mod regulat si la aceeasi ora in fiecare zi.
Trebuie sa luati Platel atat timp cat v-a recomandat medicul dumneavoastra.
Daca luati mai mult Platel decat trebuie
Trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra sau departamentului de urgenta al celui mai apropiat spital, deoarece exista risc crescut de sangerare.
Daca uitati sa luati Platel
Daca uitati sa luati o doza de Platel, dar va amintiti in mai putin de 12 ore, luati imediat comprimatul dumneavoastra si apoi luati urmatorul comprimat la ora obisnuita.
Daca va amintiti dupa mai mult de 12 ore, atunci luati numai doza urmatoare, la ora obisnuita. Nu luati o doza dubla pentru a compensa comprimatul uitat.
In cazul cutiilor cu 7, 14, 28 si 56 comprimate, puteti verifica ultima zi in care ati luat un comprimat de Platel in functie de zilele saptamanii inscriptionate pe blister.
Daca incetati sa luati Platel
Nu intrerupeti tratamentul, cu exceptia cazului in care medicul va spune sa procedati astfel. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte de intreruperea tratamentului. Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca apar:
– febra, semne de infectie sau oboseala pronuntata. Acestea pot fi determinate de scaderea
numarului anumitor celule din sange, care apare in cazuri rare.
– semne de tulburari ale ficatului, cum sunt ingalbenire a pielii si/sau a albului ochilor (icter), asociata sau nu cu sangerare, care poate sa apara sub piele sub forma unor pete rosii punctiforme, si/sau confuzie (vezi pct. 2 „Atentionari si precautii”).
– umflare a mucoasei bucale sau manifestari la nivelul pielii, cum sunt eruptii trecatoare pe piele si mancarime, vezicule pe piele. Acestea pot fi semnele unei reactii alergice.
Reactiile adverse cel mai frecvent raportate pentru Platel sunt sangerarile. Sangerarile pot sa apara sub forma de hemoragie gastrica sau intestinala, vanatai, hematoame (sangerare sau vanataie neobisnuite, sub piele), sangerare din nas, prezenta de sange in urina.
De asemenea, intr-un numar mic de cazuri, au fost raportate sangerari la nivelul ochilor, in interiorul capului, plamanilor sau articulatiilor.
Daca aveti sangerari prelungite in timp ce luati Platel
Daca va taiati sau va raniti, oprirea sangerarii poate sa necesite mai mult timp decat de obicei. Acest fapt este legat de modul in care actioneaza medicamentul dumneavoastra, deoarece el previne formarea cheagurilor de sange. In cazul taieturilor sau ranilor superficiale, de exemplu cele din timpul barbieritului, nu trebuie sa va ingrijorati. Cu toate acestea, daca sunteti ingrijorat in legatura cu sangerarea pe care o aveti, trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra (vezi pct. 2 „Atentionari si precautii”).
Alte reactii adverse includ:
Reactii adverse frecvente (pot aparea la 1 din 10 persoane):
Diaree, dureri abdominale, indigestie sau arsuri la stomac
Reactii adverse mai putin frecvente (pot aparea la 1 din 100 de persoane):
Durere de cap, ulcer gastric, varsaturi, greata, constipatie, gaze in exces in stomac sau intestine, eruptii trecatoare pe piele, mancarime, ameteli, senzatie de furnicaturi si amorteli.
Reactii adverse rare (pot aparea la 1 din 1000 de persoane):
Vertij.
Reactii adverse foarte rare (pot aparea la 1 din 10000 de persoane):
Icter; durere abdominala severa, asociata sau nu cu durere de spate; febra, dificultati la respiratie, uneori asociate cu tuse; reactii alergice generalizate (de exemplu senzatie generala de caldura si disconfort aparut brusc, pana la lesin); umflare a mucoasei bucale; vezicule pe piele; alergie pe piele; leziuni ale mucoasei bucale (stomatita); scadere a tensiunii arteriale; confuzie; halucinatii; dureri articulare; dureri musculare; modificari ale gustului alimentelor. In plus, medicul dumneavoastra poate identifica modificari ale analizelor dumneavoastra de sange si urina.
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct la:
Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale
Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1 Bucuresti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259 Fax: +4 0213 163 497 e-mail: [email protected].
Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Platel
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe flacon/blister si cutie dupa “EXP:”. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Cutii cu blistere din Al/Al si flacoane: A se pastra la temperaturi sub 30°C.
Cutii cu blistere din PVC-PE-PVdC/Al: A se pastra la temperaturi sub 25°C.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Platel
Substanta activa este bisulfatul de clopidogrel. Fiecare comprimat filmat contine clopidogrel 75 mg. Celelalte componente sunt
Nucleu : lactoza anhidra, celuloza microcristalina, crospovidona tip A, dibehenat de glicerol, talc; Film- alcool polivinilic, talc, macrogol 3350, lecitina (ulei de soia), dioxid de titan (E 171), oxid rosu de fer (E 172).
Cum arata Platel si continutul ambalajului
Platel se prezinta sub forma de comprimate filmate rotunde, biconvexe, cu diametrul de aproximativ 9 mm, marcate cu “I“ pe una dintre fate.
Marimi de ambalaj:
Blistere:7, 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 60 si 90 comprimate filmate.
Flacon a 100 comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European sub
urmatoarele denumiri comerciale:
Romania: PLATEL
Acest prospect a fost revizuit in Februarie 2015.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.