Prospect PLANTABEN, pulbere efervescenta

Plantaben este un laxativ de volum.
PLANTABEN, pulbere efervescenta
Seminte nedecorticate de Plantago ovata)

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect, deoarece el contine informatii importante
pentru dumneavoastra. Acest medicament este disponibil fara prescriptie medicala. Cu toate acestea, este necesar sa utilizati Plantaben cu atentie, pentru a obtine cele mai bune rezultate. Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Intrebati farmacistul daca aveti nevoie de mai multe informatii sau sfaturi.
Trebuie sa va prezentati la medic daca simptomele dumneavoastra se inrautatesc sau nu se imbunatatesc dupa 3 zile. Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

In acest prospect gasiti:
1. Ce este Plantaben si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa utilizati Plantaben
3. Cum sa utilizati Plantaben
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Plantaben
6. Informatii suplimentare

1. CE ESTE PLANTABEN SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Plantaben este un laxativ de volum.
Este utilizat in tratamentul simptomatic al constipatiei si pentru usurarea scaunului in cazul defecatiei dureroase care poate apare de exemplu, in cazul unor fisuri anale, a hemoroizilor sau dupa interventii chirurgicale la nivelul anusului sau rectului.

2. INAINTE SA UTILIZATI PLANTABEN
Nu utilizati Plantaben
-daca sunteti alergic (hipersensibil) la Plantago ovata sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului;
-daca suferiti de boli ale esofagului, intestinului subtire sau colonului, decat la recomandarea medicului;
-daca aveti dureri abdominale.
Aveti grija deosebita cand utilizati Plantaben
A nu se utiliza o perioada indelungata fara avizul medicului.
Constipatie ocazionala
Poate sa fie legata de o modificare recenta a modului de viata (calatorie).
Medicamentul poate sa fie un ajutor in tratamentul de scurta durata.
In caz de constipatie recenta inexplicabila prin schimbarea modului de viata sau de constipatie insotita de durere, de febra, de marirea abdomenului trebuie sa cereti consult medical. Constipatie cronica (constipatie de lunga durata).
Poate avea doua cauze:
-o boala a intestinului care necesita un consult medical.
-un dezechilibru al functiei intestinale datorat obiceiurilor alimentare sau modului de viata.
Tratamentul include intre altele:
-o crestere a aportului alimentar de produse de origine vegetala (legume verzi, cruditati, paine integrala, fructe, etc)
-o crestere a consumului de apa si de suc de fructe.
-o crestere a activitatii fizice (sport, mers pe jos).
-o reeducare a reflexului de defecare.
Este util sa cereti parerea medicului sau farmacistului.
Particularitati la copil:
La copil tratamentul constipatiei se bazeaza pe masuri de igiena a vietii si dietetice: alimentatie bogata in produse de origine vegetala, adaugarea de suc de fructe.
Nu este recomandat tratamentul de lunga durata cu un laxativ la copil deoarece folosirea repetata poate sa impiedice functionarea normala a reflexului de defecare.
Pentru bolnavul care sta de obicei la pat sau a carui activitate fizica este redusa este necesar un examen medical inaintea administrarii acestui medicament.
Se recomanda sa se bea multa apa in timpul tratamentului – o atentie deosebita in stabilirea ratiei hidrice trebuie acordata persoanelor in varsta.
A nu se administra Plantaben in caz de fecalom, dureri abdominale, greturi sau varsaturi – acestea pot fi semnele unui ileus. Daca durerile abdominale sau alte tulburari de formare a scaunului apar in timpul tratamentului, acesta trebuie oprit iar diagnosticul reevaluat. La pacientii cu diabet zaharat, datorita dificultatii de supraveghere a tratamentului, administrarea Plantaben este contraindicata.
Efectul medicamentului apare dupa 12 – 24 ore. Se recomanda a nu se administra inainte de culcare.
Daca aveti nelamuriri nu ezitati sa cereti parerea medicului sau farmacistului.
Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
A nu se administra Plantaben la pacienti tratati cu minerale, vitamine, glicozide cardiace, derivati cumarinici, carbamazepina si saruri de litiu deoarece fibrele pot influenta absobtia acestora. Daca totusi aceste medicamente trebuie administrate concomitent cu Plantaben, acestea se vor lua cu 2 ore inainte de adminstrarea de Plantaben.
La pacientii tratati cu hormoni tiroidieni concomitent cu Plantaben, poate fi necesara ajustarea dozei hormonilor tiroidieni.
Deoarece exista riscul de obstructie intestinala, nu se recomanda administrarea concomitenta cu produse anti-diareice si inhibitori ai motilitatii intestinale (difenoxilat, loperamida, opiacee).
Utilizarea Plantaben cu alimente si bauturi
In general, se recomanda administrarea de fibre alimentare inainte sau dupa mese.
Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament. Desi nu au fost efectuate studii privind sarcina sau alaptarea la om, medicamentul se poate administra la gravide, daca masurile de schimbare a dietei nu sunt suficiente. Totusi, se va respecta recomandarea medicului inainte de a incepe acest tratament. Fibrele solubile absorb substantele organice, anorganice si minerale. De aceea, pe perioada de sarcina nu se va depasi doza recomandata de Plantaben pentru a evita riscul eliminarii excesive a substantelor amintite.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu sunt cunoscute efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
Informatii importante privind unele componente ale Plantaben
Acest medicament contine 178,26 mg sodiu per plic; de aceea se va recomanda cu precautie la pacientii cu regim hiposodat.

3. CUM SA UTILIZATI PLANTABEN
Adulti si adolescenti: doza recomandata este de 1- 3 plicuri cu doza unica pe zi; continutul plicului se dizolva in apa.
Copii cu varsta intre 6 si 12 ani: doza recomandata este de ½ plic de 1-3 ori pe zi.
Se recomanda a se varsa intreg continutul unui plic intr-o cana cu apa (250 ml) si a se amesteca pana la obtinerea unei mixturi omogene; continutul paharului se va bea imediat dupa incetarea efervescentei; se recomanda a nu se inghiti continutul plicului fara o cantitate suficienta de lichid deoarece exista un risc de formare a unui bolus vascos care poate determina un blocaj, la nivelul faringelui, esofagului sau intestinului; riscul este mai mare la persoane tarate sau la varstnici; daca aceasta situatie apare (de exemplu simptome ca durere in piept, dificultate de a inghiti sau respira sau dureri abdominale, balonare, absenta scaunului), adresati-va imediat medicului. Pe perioada tratamentului, se vor consuma zilnic peste 1 litru de lichide in functie de varsta, anotimp sau de starea pacientului. Datorita lipsei datelor suficiente, Plantaben nu se administreaza la copii cu varsta sub 6 ani.
Durata tratamentului
Daca constipatia nu dispare dupa 3 zile de tratament, tratamentul trebuie reevaluat. In cazul constipatiei cronice, durata tratamentului si eventual administrarea Plantaben in cadrul unor cure de tratament, trebuie stabilita de catre medic.
Daca utilizati mai mult decat trebuie din Plantaben
Poate aparea disconfort abdominal, flatulenta, meteorism abdominal si chiar obstructie
intestinala; se va administra tratament simptomatic si se va mentine o
hidratare corespunzatoare – in special pe cale orala daca Plantaben a fost administrat fara a fi dizolvat initial in apa; adresati-va imediat medicului dumneavoastra.
Daca uitati sa utilizati Plantaben
Daca ati uitat sa luati o doza, luati alta, imediat ce v-ati amintit daca v-ati amintit in aceeasi zi. Totusi, daca este timpul pentru urmatoarea doza, luati-o doar pe aceasta. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca incetati sa utilizati Plantaben
Intreruperea prematura a tratamentului nu va afecteaza.
Plantaben se utilizeaza numai la nevoie. Puteti opri tratamentul imediat ce va simtiti bine.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului
dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Plantaben poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Reactiile adverse sunt clasificate in functie de frecventa, folosind urmatoarea conventie:
-foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 persoane);
-frecvente (apar la mai putin de 1 din 10 persoane);
-mai putin frecvente (apar la mai putin de 1 din 100 persoane);
-rare (apar la mai putin de 1 din 1000 persoane);
-foarte rare (apar la mai putin de 1 din 10000 persoane);
-cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).
In general, reactiile adverse sunt moderate si tranzitorii. La inceputul tratamentului, si in functie de doza pot aparea simptome ca flatulenta, meteorism abdominal, care vor disparea in cateva zile fara a fi necesara intreruperea administrarii.
Rar pot aparea dureri abdominale sau diaree.
Foarte rar poate aparea obstructie esofagiana, intestinala sau se poate forma un fecalom in special daca Plantaben a fost administrat cu putin lichid.
Ocazional pot aparea reactii alergice, chiar reactii anafilactoide.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa
nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA PLANTABEN
Nu utilizati Plantaben dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Plantaben
ubstanta activa este reprezentata de semintele nedecorticate de Plantago ovata 3,5 g. 1 plic cu doza unica contine seminte nedecorticate de Plantago ovata 3,5 mg.
Celelalte componente sunt: zaharina sodica, hidrogenocarbonat de sodiu, acid tartric, aroma de portocale, Orange Yellow S (E 110).
Cum arata Plantaben si continutul ambalajului
Plantaben se prezinta sub forma de pulbere efervescenta, de culoare bej, cu particule de culoare inchisa, cu miros de portocala, usor dispersabila in apa.
Este disponibil in cutii cu 30 plicuri cu doza unica a cate 5,0 g pulbere granulata, efervescenta. Acest prospect a fost aprobat in Decembrie, 2009

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.