Prospect Pinex Expectorant 60 mg comprimate efervescente

Pinex Expectorant contine substanta activa clorhidrat de ambroxol, un medicament care ajuta la eliminarea mucusului din caile respiratorii.
Pinex Expectorant 30 mg comprimate efervescente
Pinex Expectorant 60 mg comprimate efervescente
Clorhidrat de ambroxol

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament, deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
Utilizati intotdeauna acest medicament conform indicatiilor din acest prospect sau indicatiilor medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Intrebati farmacistul daca aveti nevoie de mai multe informatii sau recomandari.
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct 4. Daca dupa 5 zile nu va simtiti mai bine sau va simtiti mai rau, trebuie sa va adresati unui medic.

Ce gasiti in acest prospect
1. Ce este Pinex Expectorant si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Pinex Expectorant
3. Cum sa utilizati Pinex Expectorant
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Pinex Expectorant
6. Informatii suplimentare

1. Ce este Pinex Expectorant si pentru ce se utilizeaza
Pinex Expectorant contine substanta activa clorhidrat de ambroxol. Aceasta apartine unui grup de medicamente numite mucolitice (medicamente pentru tuse si raceala) care ajuta la eliminarea mucusului din caile respiratorii. Pinex Expectorant 30 mg comprimate efervescente este utilizat in tratamentul tusei umede (productive) la adulti, adolescenti si copii cu varsta peste 6 ani. Pinex Expectorant 60 mg comprimate efervescente este utilizat in tratamentul tusei umede (productive) la adulti si adolescenti cu varsta peste 12 ani. Tusea umeda (productiva) este asociata cu afectiuni ale plamanilor si bronhiilor atunci cand se produce mucus in exces. Pinex Expectorant functioneaza prin subtierea si desprinderea mucusului de pe caile respiratorii astfel incat acesta poate fi eliminat mai usor prin tuse. Trebuie sa va adresati unui medic daca nu va simtiti mai bine sau daca va simtiti mai rau dupa 5 zile.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Pinex Expectorant
Nu utilizati Pinex Expectorant
Daca sunteti alergic la ambroxol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui
medicament (enumerate la pct. 6)
La copii cu varsta sub 6 ani.
La copii cu varsta sub 12 ani.
Atentionari si precautii
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului inainte sa luati Pinex Expectorant:
Daca aveti sau ati avut vreodata probleme ale ficatului sau rinichilor
Au fost raportate reactii severe la nivelul pielii, asociate utilizarii ambroxolului. Daca manifestati o eruptie pe piele (incluzand leziuni la nivelul mucoaselor, de exemplu in gura, gat, nas, ochi, organe genitale), nu mai utilizati Pinex Expectorant si adresati-va imediat medicului dumneavoastra. Copii
Pinex Expectorant 30 mg comprimate efervescente nu trebuie utilizat la copii cu varsta sub 6 ani. Din cauza continutului ridicat de substanta activa, Pinex Expectorant 60 mg comprimate efervescente nu trebuie utilizat la copii cu varsta sub 12 ani.
Pinex Expectorant impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente. Nu se cunosc interactiuni ale Pinex Expectorant cu alte medicamente.
Pinex expectorant impreuna cu alimente
Pinex Expectorant poate fi utilizat cu alimente si trebuie administrat dupa mese.
Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte sa luati acest medicament.
Sarcina
Ambroxol trece bariera placentara si ajunge la copilul nenascut. Pinex Expectorant nu trebuie utilizat in timpul sarcinii, in special in primele trei luni.
Alaptarea
Ambroxol se excreta in laptele uman. Pinex Expectorant nu este recomandat mamelor care alapteaza.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Acest medicament nu va afecteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Pinex Expectorant contine sorbitol (E420), lactoza si sodiu
Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, sau daca urmati o dieta alimentara cu restrictie de sodiu, adresati-va medicului dumneavoastra inainte de lua acest medicament.
Fiecare comprimat efervescent contine sorbitol 29 mg, lactoza (anhidra) 120 respectiv 110 mg si sodiu 5,5 mmol (127 mg).

3. Cum sa luati Pinex Expectorant
Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau farmacistul daca nu sunteti sigur.
Cu exceptia cazului in care vi se prescrie altfel, se recomanda urmatoarele doze de Pinex Expectorant:
Pinex Expectorant 30 mg comprimate efervescente:
Adulti si adolescenti cu varsta peste 12 ani
Un comprimat efervescent de 30 mg se administreaza de 3 ori pe zi (echivalentul a 90 mg clorhidrat de ambroxol pe zi), in primele 2 pana la 3 zile.
Ulterior, se administreaza un comprimat efervescent de 30 mg de doua ori pe zi (echivalentul a 60 mg clorhidrat de ambroxol pe zi).
La adulti, doza poate fi crescuta la nevoie pana la doua comprimate efervescente de 30 mg (60 mg clorhidrat de ambroxol) de doua ori pe zi (echivalentul a 120 mg clorhidrat de ambroxol pe zi).
Copii cu varsta intre 6 si 12 ani
Jumatate dintr-un comprimat efervescent de 30 mg (15 mg clorhidrat de ambroxol) se administreaza de 2 pana la 3 ori pe zi (echivalentul a 30-45 mg clorhidrat de ambroxol pe zi).
Copii cu varsta sub 6 ani
Pinex Expectorant 30 mg comprimate efervescente este contraindicat copiilor cu varsta sub 6 ani (vezi pct. 4.3).
Pinex Expectorant 60 mg comprimate efervescente
Adulti si adolescenti cu varsta peste 12 ani
O jumatate dintr-un comprimat efervescent de 60 mg se administreaza de 3 ori pe zi (echivalentul a 90 mg clorhidrat de ambroxol pe zi), in primele 2 pana la 3 zile.
Ulterior, se administreaza jumatate dintr-un comprimat efervescent de 60 mg de doua ori pe zi (echivalentul a 60 mg clorhidrat de ambroxol pe zi).
La adulti, doza poate fi crescuta la nevoie pana la un comprimat efervescent de 60 mg clorhidrat de ambroxol de doua ori pe zi (echivalentul a 120 mg clorhidrat de ambroxol pe zi).
Copii cu varsta sub 12 ani
Din cauza continutului ridicat de substanta activa, Pinex Expectorant 60 mg comprimate efervescente este contraindicat copiilor cu varsta sub 12 ani
Pentru administrare la copii cu varsta sub 12 ani pot fi disponibile alte concentratii/forme farmaceutice. Intrebati medicul sau farmacistul.
Pacienti cu insuficienta renala sau hepatica
Daca aveti insuficienta renala sau hepatica severa, nu trebuie sa utilizati Pinex Expectorant decat la recomandarea medicului. Este posibil ca doza sau intervalul dintre administrari sa necesite ajustare. Cum sa luati Pinex Expectorant
Acest medicament este pentru administrare orala.
Dizolvati comprimatul efervescent intr-un pahar cu apa si beti.
O data ce comprimatul efervescent s-a dizolvat, solutia trebuie sa fie incolora, limpede si fara particule. Pinex Expectorant trebuie administrat dupa mese. Comprimatul efervescent poate fi impartit in doua doze egale.
Daca simptomele nu se amelioreaza sau daca se agraveaza dupa 5 zile de tratament, adresati-va medicului dumneavoastra. Pinex Expectorant nu trebuie utilizat mai mult de 4-5 zile fara recomandarea medicului. Daca luati mai mult Pinex Expectorant decat trebuie
Pana in prezent nu au fost raportate simptome specifice de supradozaj. Pe baza raportarilor de supradozaj accidental si/sau de erori de administrare, simptomele observate sunt in concordanta cu reactiile adverse ale clorhidratului de ambroxol administrat in doze recomandate (vezi pct. 4). Daca ati luat in mod accidental prea mult din acest medicament, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la
departamentul de urgente al celui mai apropiat spital.
Va rugam sa luati cu dumneavoastra la spital sau la medic acest prospect, astfel incat acestia sa stie ce anume ati utilizat.
Daca uitati sa luati Pinex Expectorant
Daca uitati sa luati o doza, luati-o imediat ce va amintiti, cu exceptia cazului in care este aproape timpul pentru urmatoarea doza. In acest caz, sariti peste doza omisa si luati doza urmatoare, ca de obicei. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Daca manifestati oricare dintre urmatoarele reactii adverse grave, nu mai luati Pinex Expectorant si solicitati imediat asistenta medicala de urgenta:
Frecventa necunoscuta (frecventa lor nu poate fi determinata din datele disponibile):
Reactii anafilactice inclusiv soc anafilactic, angioedem (umflare rapida la nivelul pielii, tesutului subcutanat, mucoaselor sau tesutului submucos) si prurit (mancarime)
Reactii adverse severe la nivelul pielii (inclusiv eritem polimorf, sindrom Stevens
Johnson/necroliza epidermica toxica si pustuloza exantematoasa generalizata) (pentru mai multe detalii, vezi “Atentionari si precautii” la punctul 2).
Alte reactii adverse:
Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane):
– Greata
– Modificari ale gustului
– Amorteala a gurii sau gatului (hipoestezie)
Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane):
– Varsaturi
– Uscaciune a gurii
– Diaree
– Indigestie (dispepsie)
– Dureri de stomac
Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 de persoane):
– Reactii de hipersensibilitate
– Eruptii trecatoare pe piele, urticarie
Cu frecventa necunoscuta (frecventa lor nu poate fi determinata din datele disponibile):
– Uscaciune a gatului
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http:/www.anm.ro/. Raportand
reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Pinex Expectorant
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie si tub dupa ‘EXP’. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A nu se pastra la temperaturi peste 30?C.
A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Pinex Expectorant
Substanta activa este clorhidratul de ambroxol. Un comprimat efervescent contine clorhidrat de ambroxol 30 mg. Un comprimat efervescent contine clorhidrat de ambroxol 60 mg. Celelalte ingrediente sunt: acid citric (anhidru), hidrogenocarbonat de sodiu, carbonat de sodiu (anhidru), zaharina sodica, ciclamat de sodiu, clorura de sodiu, citrat de sodiu, lactoza anhidra, mannitol (E 421), sorbitol (E 420), simeticona, aroma de cirese (substante naturale/identic naturale, maltodextrina, manitol (E 421), gluconolactona, sorbitol (E420), acacia , dioxid de siliciu coloidal (anhidru) ).
Cum arata Pinex Expectorant si continutul ambalajului
Pinex Expectorant 30 mg sunt comprimate albe, rotunde, cu diametrul de 18 mm, cu linie mediana pe una din fete, marcate cu “3” pe fiecare jumatate si cu aroma de cirese. Comprimatul poate fi divizat in doze egale. Pinex Expectorant 60 mg sunt comprimate albe, rotunde, cu diametrul de 18 mm, cu linie mediana pe una din fete si cu aroma de cirese. Comprimatul poate fi divizat in doze egale.
Pinex Expectorant este ambalat in tuburi din polipropilena inchise cu dop din polietilena. Dopurile sunt umplute cu desicant din dioxid de siliciu, pentru a proteja comprimatele de umiditate. Marimi de ambalaj: 10 si 20 comprimate efervescente
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale EEA sub urmatoarele denumiri:
Romania Pinex Expectorant 30 mg, 60 mg comprimate efervescente
Acest prospect a fost revizuit in septembrie 2015.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.