Prospect Parafizz 1000 mg comprimate efervescente

Acest medicament contine paracetamol, care apartine unui grup de medicamente numite analgezice si antipiretice, destinate pentru ameliorarea durerii si febrei de intensitate usoara pana la moderata.
Parafizz 1000 mg comprimate efervescente
Paracetamol

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
Pentru medicamentele disponibile fara prescriptie medicala:
Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum este descris in prospect sau cum v-a spus medicul dumneavoastra, farmacistul sau asistenta medicala.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Intrebati farmacistul daca aveti nevoie de mai multe informatii sau sfaturi.
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4. Daca dupa 3 zile nu va simtiti mai bine sau va simtiti mai rau, trebuie sa va adresati unui medic.

Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Parafizz 1000 mg comprimate efervescente si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Parafizz 1000 mg comprimate efervescente
3. Cum sa luati Parafizz 1000 mg comprimate efervescente
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Parafizz 1000 mg comprimate efervescente
6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Parafizz 1000 mg comprimate efervescente si pentru ce se utilizeaza
Acest medicament contine paracetamol, care apartine unui grup de medicamente numite analgezice si antipiretice, destinate pentru ameliorarea durerii si febrei de intensitate usoara pana la moderata. Poate fi utilizat pentru a ameliora dureri de cap, migrene, nevralgie, dureri de dinti, dureri menstruale, dureri si stari de disconfort datorate reumatismelor, dureri in gat si simptome ale racelii si gripei. Daca dupa 3 zile nu va simtiti mai bine sau va simtiti mai rau, trebuie sa va adresati unui medic.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Parafizz 1000 mg comprimate efervescente
Nu luati Parafizz 1000 mg comprimate efervescente
– daca sunteti alergic la paracetamol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui
medicament (enumerate la punctul 6).
Atentionari si precautii
Inainte sa luati Parafizz 1000 mg comprimate efervescente, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale.
– daca aveti probleme renale
– daca aveti probleme hepatice, incluzand probleme hepatice cauzate de consumului excesiv de alcool etilic
– daca aveti sindromul Gilbert (icter usor)
– daca aveti anemie hemolitica (distrugere anormala a celulelor rosii din sange)
– daca aveti astm bronsic si sensibilitate la aspirina (acid acetilsalicilic)
– daca sunteti deshidratat sau aveti malnutritie cronica
– daca luati deja alte medicamente care contin paracetamol
– daca aveti febra dupa tratamentul cu paracetamol
– daca aveti deficit de glucoza-6-fosfat dehidrogenaza (deficit enzimatic)
Alte informatii importante
Nu beti alcool etilic (de exemplu vin, bere, bauturi spirtoase) cat timp luati acest medicament. Acest medicament nu este adecvat pentru pacienti cu greutatea corporala mai mica de 50 kg. Daca va cunoasteti cu dependenta de alcool etilic sau afectare hepatica, nu luati paracetamol decat daca va este prescrisa de catre medic. Daca aveti ingrijorari in legatura cu acest lucru, nu il utilizati impreuna cu alcool etilic. Daca luati deja alte medicamente pentru tratamentul durerilor care contin paracetamol, nu utilizati Parafizz 1000 mg comprimate efervescente inainte de a discuta cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul. Nu luati niciodata mai mult Parafizz 1000 mg comprimate efervescente decat v-a fost recomandat. O doza mai mare nu sporeste ameliorarea durerii; in schimb poate determina leziuni grave ale ficatului. Simptomele unei afectiuni a ficatului apar dupa cateva zile. De aceea, este foarte important sa
contactati cat mai curand posibil medicul daca ati luat mai mult Parafizz 1000 mg comprimate efervescente decat este recomandat in acest prospect.
Copii si adolescenti
Nu utilizati Parafizz 1000 mg comprimate efervescente la copii si adolescenti cu varsta sub 16 ani si cu greutatea corporala mai mica de 50 kg.
Parafizz 1000 mg comprimate efervescente impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente. Spuneti medicului dumneavoastra inainte de a lua Parafizz 1000 mg comprimate efervescente, daca luati:
Medicamente pentru subtierea sangelui (medicamente anticoagulante, de exemplu warfarina, alte cumarinice)
Medicamente utilizate pentru ameliorarea greturilor (de exemplu metoclopramida, domperidona)
Medicamente utilizate pentru tratarea concentratiilor mari de colesterol (colestiramina)
Probenecid (medicament utilizat pentru tratarea concentratiilor mari de acid uric in sange, adica guta)
Medicamente utilizate pentru tratarea febrei sau durerii de intensitate usoara (aspirina (acid acetilsalicilic), salicilamida)
Medicamente cum sunt rifampicina (medicament utilizat impotriva infectiilor) si unele
antiepileptice cum sunt carbamazepina, fenitoina, fenobarbitalul, primidona (medicamente utilizate pentru tratamentul crizelor convulsive)
Medicamente utilizate pentru tratarea epilepsiei (lamotrigina)
Medicamente utilizate pentru tratarea tuberculozei (isoniazid)
Paracetamolul poate extinde durata de actiune a cloramfenicolului
Efectele Parafizz 1000 mg comprimate efervescente asupra analizelor de laborator
Analizele pentru acidul uric si zaharul din sange pot fi afectate.
Parafizz 1000 mg comprimate efervescente impreuna cu alimente
Nu exista un efect semnificativ asupra absorbtiei paracetamolului daca acesta este luat impreuna cu alimente.
Sarcina si alaptarea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament. Daca sunteti gravida, adresati-va unui medic inainte sa luati Parafizz 1000 mg comprimate efervescente
Paracetamolul trece in laptele matern. Dozele terapeutice de paracetamol pot fi administrate in cursul alaptarii.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Parafizz 1000 mg comprimate efervescente nu are nici o influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Parafizz 1000 mg comprimate efervescente contine sodiu si aspartam
Acest medicament contine 533,51 mg sodiu per comprimat. Acest lucru trebuie luat in considerare de pacientii care urmeaza un regim cu aport controlat de sodiu.
Acest medicament contine si aspartam (o sursa de fenilalanina), care nu trebuie administrat persoanelor cu fenilcetonurie.

3. Cum sa luati Parafizz 1000 mg comprimate efervescente
Aceasta prezentare este rezervata pentru utilizare la adulti si adolescenti cu varsta de 16 ani si peste. Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum este descris in prospect sau cum v-a spus medicul dumneavoastra, farmacistul sau asistenta medicala. Discutati cu medicul dumneavoastra, farmacistul sau asistenta medicala daca nu sunteti sigur.
Parafizz 1000 mg comprimate efervescente sunt pentru administrare orala. Puneti comprimatul intr-un pahar plin cu apa. Lasati-l sa se dizolve complet. Apoi, beti imediat solutia rezultata. Daca aveti indoieli privind doza corecta de Parafizz 1000 mg comprimate efervescente pe care sa o utilizati, va rugam sa va adresati medicului.
Adulti si adolescenti (cu varsta de 16 ani sau peste) – cu greutatea corporala peste 50 kg, doza uzuala este de un comprimat efervescent Parafizz 1000 mg (paracetamol 1000 mg), care se poate repeta la interval de 6 ore, dupa necesitati, pana la maxim 4 comprimate (4000 mg) in 24 de ore. Parafizz 1000 mg comprimate efervescente nu este adecvat pentru:
Copii si adolescenti sub varsta de 16 ani
Adulti si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani si greutatea corporala mai mica de 50 kg. Daca durerea persista mai mult de 5 zile sau febra dureaza mai mult de 3 zile, manifestarile se inrautatesc sau apar alte simptome, trebuie sa intrerupeti tratamentul si sa va adresati unui medic. Nu luati Parafizz 1000 mg comprimate efervescente mai mult de 10 zile fara sa va adresati unui medic. Daca manifestarile persista sau se inrautatesc, trebuie sa solicitati consult medical. Nu depasiti doza recomandata
Parafizz 1000 mg comprimate efervescente se poate lua cu sau fara alimente sau bauturi.
Probleme renale:
In problemele renale moderate: Doza uzuala este de 500 mg, repetata la fiecare 6 ore.
In problemele renale severe: Doza uzuala este de 500 mg, repetata la fiecare 8 ore.
Probleme hepatice:
In caz de probleme hepatice, va rugam sa va adresati medicului. Medicul dumneavoastra ar putea decide reducerea dozei.
La alcoolicii cronici, nu trebuie sa se depaseasca doza de 2000 mg pe zi.
Nu divizati comprimatul de 1000 mg in doua jumatati egale pentru a obtine doze mai mici. Sunt disponibile pe piata comprimate de paracetamol cu concentratii mai mici.
Nu depasiti doza recomandata. A nu se administra la adolescenti cu varsta de 16 ani sau mai mica.
Daca luati mai mult Parafizz 1000 mg comprimate efervescente decat trebuie:
Simptomele supradozajului cu paracetamol in primele 24 de ore includ paloare, greata (stare de rau), varsaturi, lipsa poftei de mancare si dureri de stomac. Daca luati prea mult din acest medicament, adresati-va imediat unui medic, chiar daca va simtiti bine. Aceasta se datoreaza faptului ca o cantitate prea mare de paracetamol poate cauza cu intarziere o afectare severa a ficatului.
Daca uitati sa luati Parafizz 1000 mg comprimate efervescente:
Daca ati uitat sa luati o doza, luati-o cat mai curand dupa ce va aduceti aminte, cu exceptia situatiei in care este aproape timpul pentru doza urmatoare. Nu uitati sa lasati un interval de cel putin patru ore intre doze. Nu luati niciodata o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Trebuie sa incetati sa mai luati Parafizz 1000 mg comprimate fervescente si sa va adresati imediat unui medic daca apar simptome cum sunt umflarea fetei, limbii sau gatului, dificultate la inghitire, zone umflate si rosii pe piele, insotite de mancarime, precum si respiratie dificila.
Rare (care afecteaza mai putin de 1 din 1000 persoane):
Probleme cu sangerarea si tulburari de coagulare (tulburari ale plachetelor sanguine), scaderea formarii de celule sanguine, scadere severa a celulelor albe din sange care poate conduce la infectii severe (agranulocitoza), infectii frecvente datorita functionarii deficitare a celulelor albe sanguine sau scaderii numarului acestora (leucopenie), scaderea numarului plachetelor sanguine insotita de cresterea riscului de sangerare sau invinetire (trombocitopenie), distrugere neobisnuita a celulelor rosii sanguine care poate cauza stare de slabiciune sau paloare a pielii (anemie hemolitica), scaderea numarului celulelor sanguine (pancitopenie), reducerea numarului de neutrofile in sange (neutropenie).
Alergii (excluzand umflarea fetei, gurii, mainilor)
Depresie, confuzie, perceperea unor lucruri nereale
Tremuraturi, dureri de cap
Tulburarea vederi
Acumulare neobisnuita de lichid sub piele (edem)
Durere de stomac, diaree, greata (senzatie de rau), varsaturi, sangerari (hemoragie)
Functie hepatica neobisnuita, insuficienta hepatica, moartea celulelor hepatice (necroza hepatica), icter
Ameteala, senzatie generala de disconfort sau neliniste (stare generala de rau), febra, somnolenta, interactiune medicamentoasa
Supradozaj si otravire
Foarte rare (care afecteaza mai putin de 1 din 10000 persoane):
Afectarea ficatului (hepatotoxicitate)
Reactie alergica severa imediata (reactie de hipersensibilitate care face necesara intreruperea tratamentului)
Valori scazute ale zaharului in sange (hipoglicemie)
Urina tulbure si tulburari renale
Boala de piele cu risc vital cauzand eruptii pe piele, descuamarea pielii si zone dureroase
(necroliza epidermica)
Reactie alergica pe piele (eritem polimorf)
Boala de piele severa, cu risc vital, cauzand eruptii pe piele, descuamarea pielii si zone dureroase (sindrom Stevens–Johnson)
Acumularea de lichid la nivelul corzilor vocale (in laringe)
Reactie alergica severa (soc anafilactic)
Scaderea numarului celulelor rosii (anemie)
Insuficienta renala severa (afectare renala)
Tulburari renale (nefrita interstitiala)
Sange in urina (hematurie)
Incapacitatea de a urina (anurie)
Ulcere si sangerare la nivelul stomacului (efecte gastrointestinale)
Stare de neliniste
Reactii severe pe piele
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1 Bucuresti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259 Fax: +4 0213 163 497 e-mail: [email protected]
Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Parafizz 1000 mg comprimate efervescente
A nu se lasa la vederea si indemana copiilor si adolescentilor.
Nu utilizati Parafizz 1000 mg comprimate efervescente dupa data de expirare inscrisa pe eticheta, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesita conditii de temperatura speciale.
A se pastra in ambalajul original, pentru a fi protejat de lumina si umiditate.
Solutia este stabila la temperaturi sub 25 0 C timp de cel mult 8 ore dupa dizolvarea comprimatului, asadar solutia trebuie consumata in interval de 8 ore.
Nu utilizati produsul daca observati semne vizibile de deteriorare, de exemplu pete maronii sau negre pe comprimate, zone bombate pe comprimate sau modificarea culorii comprimatelor. Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Parafizz 1000 mg comprimate efervescente
Substanta activa este paracetamol. Fiecare comprimat efervescent contine paracetamol 1.000 mg. Celelalte componente sunt:
Acid citric anhidru, povidona K 30, hidrogenocarbonat de sodiu, zaharina sodica, carbonat de sodiu anhidru, simeticona, polisorbat 80, aspartam (E 951).
Cum arata Parafizz 1000 mg comprimate efervescente si continutul ambalajului:
Parafizz 1000 mg comprimate efervescente sunt albe sau aproape albe, rotunde, cu fete plate, cu margini rotunjite, netede pe ambele fete. Diametru: 25,20 mm
Benzi de blister laminat ambalate in cutii.
Dimensiuni pentru pachetul cu benzi: 8, 10 unitati.
Este posibil ca nu toate dimensiunile de ambalaje sa fie comercializate.
Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European sub
urmatoarele denumiri comerciale:
Romania (RO) : Parafizz 1000 mg comprimate efervescente
Acest prospect a fost aprobat in octombrie 2015.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.