Prospect Orkambi


Orkambi
Lumacaftor/ivacaftor

Ce este Orkambi si pentru ce se utilizeaza?
Orkambi este un medicament utilizat pentru tratamentul fibrozei chistice la pacienti cu varsta de 12 ani si peste care prezinta o mutatie genetica numita mutatia F508del. Aceasta mutatie afecteaza gena responsabila pentru producerea unei proteine numite reglatorul conductantei transmembranare in fibroza chistica (CFTR), care este implicata in reglarea productiei de mucus si de sucuri digestive. Orkambi se utilizeaza la pacientii care au mostenit mutatia de la ambii parinti si, prin urmare, mutatia este prezenta in ambele copii ale genei CFTR. Fibroza chistica este o boala ereditara care are efecte severe asupra plamanilor si a sistemului digestiv. Aceasta afecteaza celulele care produc mucus si sucuri digestive. In fibroza chistica, secretiile devin dense si produc blocaje. Acumularea de secretii dense si lipicioase in plamani cauzeaza inflamatie si infectie de lunga durata. La nivelul intestinelor, blocarea canalelor pancreasului incetineste digestia
alimentelor si determina o crestere deficitara. Orkambi contine substantele active lumacaftor si ivacaftor.

Cum se utilizeaza Orkambi?
Orkambi poate fi prescris numai de un medic cu experienta in tratarea fibrozei chistice. Medicamentul trebuie prescris numai pacientilor cu varsta de 12 ani sau peste la care a fost confirmata existenta Orkambi este disponibil sub forma de comprimate care contin 200 mg lumacaftor si 125 mg ivacaftor. Doza recomandata de Orkambi este de doua comprimate de doua ori pe zi, administrate la interval de 12 ore impreuna cu alimente cu continut de grasimi, precum cele preparate cu unt sau uleiuri, ori cu alimente care contin oua, branzeturi, nuci, lapte integral sau carne. Este posibil sa fie necesara reducerea dozei de Orkambi la pacientii cu probleme ale ficatului si la pacientii care iau anumite medicamente numite inhibitori puternici ai CYP3A4.

Cum actioneaza Orkambi?
Fibroza chistica este cauzata de mutatii ale genei CFTR. Aceasta gena produce o proteina numita „reglatorul conductantei transmembranare in fibroza chistica” (CFTR), care este implicata in reglarea productiei de mucus si de sucuri digestive. Mutatiile scad numarul canalelor proteinei CFTR de pe suprafata celulei sau afecteaza modul de functionare a acestora. Aceste canale sunt utilizate pentru transportul ionilor (atomi si molecule incarcate electric) inspre si dinspre celule. Atunci cand canalele sunt deficiente, mucozitatile si sucurile digestive pot deveni anormal de dense si de lipicioase.
Una dintre substantele active din Orkambi, lumacaftorul, creste numarul de proteine CFTR de pe suprafata celulei, iar cealalta, ivacaftorul, intensifica activitatea proteinelor CFTR deficiente. Acest lucru normalizeaza transportul de ioni prin canale, ceea ce face secretiile mai putin dense.

Ce beneficii a prezentat Orkambi pe parcursul studiilor?
Orkambi s-a dovedit a fi eficace in imbunatatirea functiei pulmonare in doua studii principale la care au participat 1 108 pacienti cu fibroza chistica cu varsta de 12 ani si peste, care prezentau mutatia
F508del in ambele copii ale genei CFTR. In cadrul studiilor, Orkambi a fost comparat cu placebo (un preparat inactiv), ambele fiind adaugate la terapia obisnuita a pacientilor. Principalul indicator al eficacitatii s-a bazat pe imbunatatirea valorii procentuale previzionate pentru VEF1, un indicator care arata cat de bine functioneaza plamanii.
Rezultatele din primul studiu au dovedit ca, dupa 24 de saptamani de tratament, pacientii carora li s-a administrat Orkambi au prezentat o imbunatatire medie a VEF1 cu 2,41 puncte procentuale mai mare decat a celor carora li s-a administrat placebo, aceasta valoare fiind de 2,65 in al doilea studiu.
De asemenea, tratamentul cu Orkambi a dus la o scadere a numarului de exacerbari (episoade de acutizare) care au necesitat internarea in spital sau terapie cu antibiotice. In general, numarul de exacerbari a fost cu 39 % mai mic in comparatie cu placebo.

Care sunt riscurile asociate cu Orkambi?
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Orkambi (care pot afecta mai mult de 1 persoana din 10) sunt dispneea (dificultati de respiratie), diareea si greata (senzatia de rau). Efectele secundare grave au inclus probleme cu ficatul, cum ar fi valori crescute ale enzimelor hepatice, hepatita colestatica (acumularea de bila care duce la inflamarea ficatului) si encefalopatie hepatica (o boala a creierului cauzata de probleme ale ficatului). In total, in cursul studiilor clinice, aceste efecte secundare grave au aparut la mai mult de 1 persoana din 200.
Pentru lista completa a efectelor secundare si a restrictiilor asociate cu Orkambi, consultati prospectul.

De ce a fost aprobat Orkambi?
Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al agentiei a hotarat ca beneficiile Orkambi sunt mai mari decat riscurile asociate si a recomandat aprobarea utilizarii sale in UE. Desi efectele benefice ale Orkambi au fost constante in studii si similare cu cele ale altor medicamente utilizate pentru tratarea simptomelor de fibroza chistica, ele au fost mai mici decat cele preconizate pentru un medicament care trateaza mai curand mecanismul bolii decat simptomele. Cu toate acestea, intrucat fibroza chistica cauzata de mutatia F508del este extrem de severa, CHMP a considerat ca efectele observate au fost relevante din punct de vedere clinic pentru pacientii care nu aveau alte optiuni. In plus, comitetul a remarcat ca beneficiile Orkambi s-au mentinut pe durata a 48 de saptamani de tratament. Efectele secundare ale Orkambi au afectat in principal intestinele si respiratia
si, in general, au fost considerate usoare pana la moderate si gestionabile.

Ce masuri se iau pentru utilizarea sigura si eficace a Orkambi?
A fost elaborat un plan de management al riscurilor pentru ca Orkambi sa fie utilizat in cel mai sigur mod posibil. Pe baza acestui plan, in Rezumatul caracteristicilor produsului si in prospectul pentru Orkambi, au fost incluse informatii referitoare la siguranta, printre care si masurile corespunzatoare de precautie care trebuie respectate de personalul medical si de pacienti.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.