Prospect Neulasta 6 mg solutie injectabila

Neulasta se foloseste pentru reducerea duratei neutropeniei (numar mic de celule albe din sange) si pentru reducerea neutropeniei febrile (numar mic de celule albe si febra) care poate fi determinata de folosirea chimioterapiei citotoxice (medicamente care distrug celulele cu crestere rapida).
Celulele albe sunt importante pentru ca va ajuta corpul in lupta impotriva infectiilor. Aceste celule sunt foarte sensibile la efectele chimioterapiei, care le poate reduce semnificativ numarul. Daca numarul lor scade sub un nivel-limita, acestea s-ar putea sa nu mai fie suficiente pentru a lupta impotriva bacteriilor si poate aparea un risc crescut de infectie.
Medicul v-a recomandat Neulasta pentru a incuraja producerea de celule albe de catre maduva dumneavoatra osoasa (acea parte din os care produce celule albe), pentru a ajuta corpul sa lupte impotriva infectiilor.

2. INAINTE SA UTILIZATI NEULASTA
Nu utilizati Neulasta
• daca sunteti hipersensibil (alergic) la pegfilgrastim, filgrastim, proteine derivate din E. coli sau la oricare dintre celelalte componente ale Neulasta.

Aveti grija deosebita cand utilizati Neulasta
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra:
• daca tusiti, aveti febra sau aveti dificultati in respiratie;
• daca aveti anemie falciforma;
• daca aveti dureri la nivelul etajului abdominal superior stang sau durere de umar;
• daca aveti alergie la latex. Capacul acului de la seringa preumpluta contine un derivat de latex si poate determina reactii alergice grave.

Folosirea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Neulasta nu a fost testat la femei gravide. Este important sa spuneti mediculului daca:
• sunteti gravida;
• credeti ca puteti fi gravida; sau intentionati sa ramaneti gravida.
Trebuie sa opriti alaptarea daca folositi Neulasta.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Efectul Neulasta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje nu este cunoscut.

Informatii importante privind unele componente ale Neulasta
Neulasta contine sorbitol (un tip de glucid). Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua Neulasta.
Neulasta nu contine sodiu.

3. CUM SA UTILIZATI NEULASTA
Neulasta se foloseste la adulti cu varsta de 18 ani si peste. Utilizati intotdeauna Neulasta exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doza uzuala este o injectie subcutana (injectare sub piele) de 6 mg folosind o seringa preumpluta si trebuie administrata la aproximativ 24 de ore dupa ultima doza de chimioterapie de la sfarsitul fiecarui ciclu de chimioterapie. Nu agitati puternic Neulasta deoarece aceasta ii poate afecta activitatea.

Auto-injectarea Neulasta
Medicul va decide daca este mai bine pentru dumneavoastra sa va injectati Neulasta singur. Medicul sau asistenta medicala va vor arata cum se efectueaza injectia. Nu incercati sa va injectati singur dacanu ati fost in prealabil instruit pentru aceasta. Pentru alte instructiuni despre modul de auto-injectare al Neulasta, va rugam sa cititi sectiunea de la sfarsitul acestui prospect.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Neulasta
Daca ati utilizat mai mult Neulasta decat era necesar, trebuie sa contactati medicul, asistenta medicala sau farmacistul.

Daca uitati sa utilizati Neulasta
Daca ati uitat sa va administrati o doza de Neulasta, trebuie sa contactati medicul pentru a discuta cand va trebui sa va injectati urmatoarea doza.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Neulasta poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. O reactie adversa foarte frecventa (posibil sa se intample la mai mult de 1 din 10 pacienti) este durerea osoasa. Medicul va va spune ce sa luati pentru a usura aceasta durere. Reactii adverse frecvente (posibil sa se intample la mai putin de 1 din 10 pacienti) sunt: durere si roseata la locul injectarii, dureri de cap, dureri articulare, musculare, de piept, membre, gat sau spate. O reactie adversa mai putin frecventa (posibil sa se intample la mai putin de 1 din 100 pacienti) este greata. Rareori (posibil sa se intample la mai putin de 1 din 1 000 pacienti) au fost raportate reactii de tip alergic la Neulasta, cum sunt roseata si inrosirea fetei, eruptii trecatoare pe piele, urticarie si anafilaxie (slabiciune, scaderea tensiunii arteriale, greutate in respiratie, umflarea fetei). Au fost raportate foarte rare cazuri de crestere a marimii splinei si de ruptura splenica (posibil sa se intample la mai putin de 1 din 10 000 pacienti) dupa utilizarea Neulasta. Anumite cazuri de ruptura splenica au fost fatale. Este important sa va contactati medicul imediat daca apare durere in partea superioara stanga a abdomenului sau in umarul stang, deoarece aceasta poate indica aparitia unei probleme legate de splina. Cazuri rare (posibil sa se intample la mai putin de 1 din 1 000 pacienti) de probleme respiratorii au fost raportate dupa administrarea de G-CSF. Daca tusiti, aveti febra sau dificultati respiratorii, spuneti medicului. Pot aparea anumite modificari ale sangelui, dar ele vor fi detectate de testele de rutina. Numarul de trombocite poate scadea, ceea ce poate duce la aparitia de sangerari. Numarul de celule albe poate creste pentru o scurta perioada de timp. Rar (posibil sa se intample la mai putin de 1 din 1 000 pacienti) a aparut sindromul Sweet (leziuni colorate, reliefate, dureroase la nivelul membrelor si cateodata la nivelul fetei si gatului, cu febra), dar si alti factori pot juca un anumit rol. Foarte rar (posibil sa se intample la mai putin de 1 din 10 000 pacienti) a aparut vasculita cutanata (inflamarea vaselor de sange din piele) la pacientii carora li s-a administrat Neulasta. Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA NEULASTA
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Neulasta dupa data de expirare inscrisa pe cutie si pe eticheta de seringa (EXP). Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la frigider (2ºC – 8ºC).
Puteti scoate Neulasta din frigider si sa il tineti la temperatura camerei (nu peste 30ºC) pentru cel mult 3 zile. O data scoasa din frigider si tinuta la temperatura camerei (nu peste 30ºC), o seringa trebuie fie folosita in interval de 3 zile, fie aruncata.
A nu se congela. Neulasta poate fi folosit daca a fost congelat intamplator pentru o singura perioada de mai putin 24 de ore.
A se pastra in ambalajul original, pentru a fi protejat de lumina.
Nu folositi Neulasta daca observati ca solutia este tulbure sau daca exista particule in ea.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Neulasta
Neulasta contine substanta activa pegfilgrastim. Pegfilgrastimul este o proteina produsa prin biotehnologie intr-o bacterie numita E. coli. Ea apartine unui grup de proteine numite citokine si este similara unei proteine naturale (factorul de stimulare al coloniilor granulocitare), produsa de propriul dumneavoastra corp. Substanta activa este pegfilgrastimul. Fiecare seringa preumpluta contine 6 mg pegfilgrastim in 0,6 ml solutie. Celelalte componente sunt acetat de sodiu, sorbitol (E420), polisorbat 20 si apa pentru preparate injectabile.

Cum arata Neulasta si continutul ambalajului
Neulasta este o solutie injectabila in seringa preumpluta (6 mg/0,6 ml).
Fiecare cutie contine o seringa preumpluta. Seringile sunt disponibile fie ambalate in blister, fie fara blister. Este un lichid limpede, incolor.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si producatorul:
Amgen Europe B.V.
Minervum 7061
NL-4817 ZK Breda
Olanda

Informatii suplimentare:
Pentru orice informatii despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai detinatorului autorizatiei de punere pe piata.
s.a. Amgen n.v.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.