Prospect Nateran

Nateran apartine unui grup de medicamente cunoscute sub denumirea de inhibitori de aromataza.
Nateran 25 mg comprimate filmate
Exemestan

1. CE ESTE NATERAN SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Nateran apartine unui grup de medicamente cunoscute sub denumirea de inhibitori de aromataza. Aceste medicamente interfereaza cu o substanta numita aromataza, care este necesara la formarea hormonilor sexuali feminini, estrogenii, in special la femeile aflate la postmenopauza. Reducerea concentratiilor de estrogen din organism este o modalitate de a trata cancerul la san dependent de hormoni.
Exemestan este utilizat pentru tratamentul:
– cancerului de san incipient, dependent de hormoni, la femeile in postmenopauza, dupa 2-3 ani de tratament cu tamoxifen si
– cancerului de san avansat, dependent de hormoni, la femeile in postmenopauza, dupa ce
tratamentul initial cu un alt preparat hormonal nu a dus la rezultatele dorite.

2. CE TREBUIE SA STI?I INAINTE SA UTILIZA?I NATERAN
Nu utilizati Nateran:
– daca sunteti sau ati fost alergica (hipersensibila) la exemestan sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6);
– daca nu ati intrat inca la menopauza, adica mai aveti menstruatie
– daca sunteti sau puteti ramane gravida;
– daca alaptati.
Aveti grija deosebita cand utilizati Nateran 25 mg
– daca aveti boli ale ficatului sau rinichilor trebuie sa il informati pe medicul
dumneavoastradespre acestea;
– daca aveti antecedente sau aveti o boala care afecteaza rezistenta oaselor. Este posibil ca
medicul dumneavoastra sa va masoare densitatea osoasa inainte de a incepe tratamentul cu acest medicament, deoarece medicamentele din aceasta categorie duc la scaderea concentratiei de hormoni femini si, consecutiv, la pierderea mineralelor din compozitia oaselor determinand fragilizarea acestora.
Este posibil ca inainte de a incepe tratamentul cu Nateran 25 mg, medicul dumneavoastra sa va recomande efectuarea de analize de sange pentru a se asigura ca ati intrat la menopauza.
Folosirea altor medicamente
Unele medicamente pot fi influentate de exemestan. De asemenea, unele medicamente pot influenta modul de actiune al exemestanului.
Exemestanul nu trebuie utilizat in acelasi timp cu terapia de inlocuire a hormonilor (HRT). Urmatoarele medicamente trebuie utilizate cu precautie in timpul tratamentului cu exemestan. Informati-l pe medicul dumneavoastra daca luati medicamente cum sunt:
– rifampicina (un antibiotic);
– carbamazepina sau fenitoina (medicamente anticonvulsivante);
– sunatoare (Hypericum perforatum), utilizata pentru a trata depresia sau unele inflamatii sau alte preparate din plante, care contin sunatoare.
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Utilizarea Nateran 25 mg cu alimente si bauturi
Este preferabil sa luati Nateran dupa ce mancati.
Sarcina si alaptarea
Nateran 25 mg nu se administreaza in timpul sarcinii sau alaptarii, deoarece poate afecta copilul. Adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca credeti ca sunteti gravida.
Discutati cu medicul dumneavoastra despre metodele de contraceptie, daca este posibil sa ramaneti gravida. Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
In cazul in care constatati aparitia somnolentei, ametelilor sau senzatiei de slabiciune, nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje pana nu va reveniti.
Informatii importante privind unele componente ale Nateran 25 mg
Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

3. CUM SA UTILIZATI NATERAN
Luati intotdeauna Nateran exact asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati
cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Femei adulte si varstnice
Comprimatele care contin exemestan trebuie inghitite, preferabil odata cu alimentele, la sfarsitul unei mese, la aceeasi ora. Medicul dumneavoastra va va spune cum sa luati comprimatele si cat timp sa urmati tratamentul.
Doza recomadata este de un comprimat de 25 mg pe zi.
Daca trebuie sa mergeti la spital in timpul tratamentului cu exemestan, anuntati personalul medical ca luati exemestan.
Copii si adolescenti
Exemestan nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti.
Daca luati mai mult Nateran 25 mg decat trebuie
Daca ati luat prea mult exemestan sau altcineva a luat din greseala din comprimatele dumneavoastra, adresati-va imediat medicului dumneavoastra, farmacistului sau mergeti la departamentul de urgenta al celui mai apropiat spital. Aratati cutia cu comprimate care contin exemestan.
Daca uitati sa luati Nateran 25 mg
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Daca ati uitat sa luati comprimatul, luati doza imediat ce va amintiti. Daca, insa, este momentul administrarii urmatoarei doze, luati doar aceasta doza.
Daca incetati sa luati Nateran 25 mg
Nu incetati tratamentul cu exemestan chiar daca va simtiti bine, decat daca va spune medicul dumneavoastra. Medicul dumneavoastra va va spune cat timp trebuie sa continuati sa luati comprimatele. Daca aveti intrebari suplimentare despre utilizarea acestui medicament, adresati-va medicului sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Nateran poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Majoritatea reactiilor adverse sunt usoare pana la moderate. Unele dintre acestea, cum sunt bufeurile, pot fi determinate de lipsa de estrogen din organism.
Poate aparea inflamarea ficatului (hepatita). Simptomele includ senzatia generala de rau, greata, icter (ingalbenire a pielii si a albului ochilor), mancarimi, dureri abdominale in partea dreapta si lipsa a poftei de mancare. Daca observati una dintre aceste manifestari, adresati-va imediat medicului dumneavoastra.
Reactii adverse foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane )
Tulburari ale somnului Durere de cap Bufeuri Greata Transpiratii in exces Dureri
musculare si articulare (inclusiv umflare la nivelul articulatiilor, dureri la nivelul spatelui si rigiditate a articulatiilor) Oboseala
Reactii adverse frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane )
Scadere a poftei de mancare Depresie Ameteli O combinatie de furnicaturi si intepaturi, amorteala si durere care afecteaza toata mana cu exceptia degetului mic (sindromul tunelului carpian) Dureri de stomac,varsaturi, constipatie, indigestie, diaree Eruptie trecatoare pe piele, cadere a parului Subtiere a oaselor, lucru care le poate afecta rezistenta (osteoporoza) determinand fracturi (ruperi sau fisuri) in unele cazuri Durere, maini si picioare umflate Reactii adverse mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane ) Somnolenta Slabiciune la nivelul muschilor
Daca ati facut analize de sange, se pot observa unele modificari ale functiei ficatului. Se pot produce modificari ale numarului unor celule din sange (limfocite) si modificari ale trombocitelor, mai ales la pacientele cu o scadere pre-existenta a numarului de limfocite din sange (limfopenie). Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA NATERAN 25 mg
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Nu utilizati Nateran dupa data de expirare inscrisa pe cutie sau blister, dupa EXP. Primele doua cifre indica luna si ultimele patru indica anul. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.