Prospect MEDOCIPRIN

Indicatii: Medociprin este indicat pentru tratamentul unei singure infectii sau mai multor infectii asociate, cauzate de bacterii sensibile la ciprofloxacin: infectii ale tractului respirator; infectii ale urechii, nasului, gatului; infectii ale gurii, dintilor, maxilarelor; infectii ale tractului renal si/sau urinar; infectii ale organelor genitale, inclusiv gonoreea; infectii ale tractului gastrointestinal; infectii ale tractului biliar; infectii sau rani ale tesuturilor moi; infectii ale oaselor si articulatiilor; infectii de natura ginecologica si obstetricala; meningita; peritonita; infectii oftalmice; infectii sau risc de infectii la pacientii cu sistem imunitar deficitar (de ex: tratament cu imunosupresoare sau prezenta neutropeniei); decontaminare intestinala selectiva la pacientii tratati cu imunosupresoare.

Compozitie: Comprimate filmate continand 250 si 500 mg ciprofloxacin.

Actiune terapeutica: Ciprofloxacin este un nou derivat de sinteza al 4-chinolinei, cu activitate bactericida asupra unei game variate de germeni gramnegativi si grampozitivi.

Ciprofloxacin nu da reactie incrucisata cu penicilinele, cefalosporinele, aminoglicozidele, tetraciclinele; microorganismele rezistente la aceste antibiotice sunt in general sensibile la Ciprofloxacin.

Mod de administrare: Dozarea Medociprin-ului comprimate este determinata de severitatea si tipul infectiei, sensibilitatea agentului ce a cauzat infectia, precum si de varsta, greutate si functia renala a pacientului. Pentru adulti: Doza stabilita este de 250-750 mg de doua ori pe zi. In infectiile tractului urinar inferior si superior (in functie de severitate), se recomanda 250-500 mg, de doua ori pe zi. Pentru infectiile cu Streptococcus pneumoniae, doza recomandata este de 750 mg, de doua ori pe zi. Pentru majoritatea celorlalte infectii se administreaza 500-750 mg de doua ori pe zi. La adultii cu infectii cu Pseudomonas ale tractului respirator inferior, doza normala este de 750 mg de doua ori pe zi. Desi farmacocinetica ciprofloxacinului ramane neschimbata la pacientii cu fibroza chistica, greutatea corporala redusa a acestora trebuie luata in consideratie cand se stabilesc dozele. In tratamentul gonoreei, se administreaza o singura doza de 250 mg. Cazurile de insuficienta renala nu necesita ajustarea dozelor uzuale, cu exceptia pacientilor cu insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei <20 ml/minut). Daca ajustarea este necesara, se reduce doza zilnica totala la jumatate. Pentru varstnici: Desi la varstnici ciprofloxacinul realizeaza nivele plasmatice ridicate, nu este necesara ajustarea dozei. Pentru adolescenti si copii: Ca si alte medicamente din aceasta clasa, ciprofloxacin s-a dovedit a cauza artropatii ale unor articulatii importante la animalele mature. Desi aparitia acestui fenomen la om nu este cunoscuta, folosirea ciprofloxacinului la copii si adolescenti in crestere nu este indicata. Totusi, cand avantajul folosirii ciprofloxacinului este considerat ca depasind riscul, doza recomandata este de 7,5-15 mg/kg corp/zi (in functie de severitatea infectiei) in doua doze. Instructiuni de folosire: Tabletele se inghit cu lichid. Pot fi luate independent de masa; pe stomacul gol vor determina o absorbtie accelerata. Durata tratamentului depinde de severitatea cazului, ca si de progresul clinic si bacteriologic. Pentru infectii acute, tratamentul normal dureaza 5-10 zile. In general, tratamentul trebuie continuat inca 3 zile dupa diminuarea sau disparitia simptomelor clinice. Tratamentul de cel putin 3 zile poate fi suficient in cazurile de infectii usoare ale tractului urinar eferent

Contraindicatii: Medociprin este contraindicat la pacientii care prezinta hipersensibilitate la ciprofloxacin si la copii, exceptand cazurile in care avantajul tratamentului depaseste riscul.

Sarcina si alaptare: Studiile efectuate pe soareci, sobolani si iepuri, folosind calea de administrare orala si parenterala, nu au relevat afectarea de tip teratogenic asupra fertilitatii sau afectarea dezvoltarii peri/postnatale. Totusi, ca si alte chinolone, Medociprin s-a dovedit a fi o cauza a artropatiei la animale imature; de aceea, administrarea sa in timpul sarcinii nu este recomandata. Studiile pe sobolan au aratat ca Medociprin este eliminat in lapte, fapt pentru care nu se recomanda administrarea sa la mamele care alapteaza.

Precautii: Medociprin se administreaza cu precautie la pacientii cu un istoric al tulburarilor convulsive. Scaderea nivelului seric al teofilinei a fost observat urmarind administrarea concomitenta cu alte chinolone. De aceea, precautia este recomandata cand Medociprin este folosit in combinatie cu teofilina si doza de teofilina este necesar sa fie redusa. Foarte rar a fost semnalata cristaluria in timpul folosirii, Medociprin-ului. Pacientii care primesc Medociprin trebuie sa fie bine hidratati, iar alcalinitatea excesiva a urinei trebuie evitata.

Reactii adverse: In marea lor majoritate, reactiile secundare in timpul tratamentului cu Medociprin s-au semnalat foarte rar. Au fost observate urmatoarele reactii ocazionale: tulburari gastrointestinale (greata, diaree, varsaturi, dispepsie, dureri abdominale, meteorism); tulburari ale SNC (dureri de cap, tulburari vizuale, ameteli, stari de oboseala); reactii cutanate; scaderea temporara a valorilor enzimelor hepatice, in special la pacientii cu alterare hepatica anterioara. Daca apar reactii adverse, se consulta medicul.

Conditii de pastrare: Se pastreaza la loc racoros, ferit de lumina si umiditate.

Forma de prezentare: Cutii cu 10 comprimate de 500 mg. Cutii cu 10 comprimate de 250 mg.

Producator: Medochemie

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.