Prospect Matever

Matever se poate utiliza în monoterapie la pacienţi începând cu vârsta de 16 ani cu epilepsie nou diagnosticată.
Matever este un medicament care conţine substanţa activă levetiracetam. Este disponibil sub formă de comprimate (250 mg, 500 mg, 750 mg şi 1 000 mg) şi concentrat din care se obţine o soluţie perfuzabilă (picurare în venă, 100 mg/ml).

Matever este un „medicament generic”. Aceasta înseamnă că Matever este similar cu „medicamentul de referinţă” deja autorizat în Uniunea Europeană (UE), denumit Keppra. Pentru mai multe informaţii despre medicamentele generice, a se consulta documentul de întrebări şi răspunsuri disponibil aici.

 Pentru ce se utilizează Matever?
Matever se poate utiliza în monoterapie la pacienţi începând cu vârsta de 16 ani cu epilepsie nou diagnosticată, pentru tratamentul crizelor (atacurilor) convulsive parţiale cu sau fără generalizare secundară. Acesta este un tip de epilepsie în care hiperactivitatea electrică dintr-o emisferă a creierului provoacă simptome precum mişcări bruşte, spasmodice, într-o parte a corpului, perturbări ale auzului, mirosului sau văzului, amorţeli sau o stare bruscă de panică. Generalizarea secundară apare atunci când hiperactivitatea ajunge să afecteze complet creierul.

Matever se poate utiliza, de asemenea, în asociere cu alte medicamente antiepileptice pentru tratarea:
– crizelor convulsive parţiale, cu sau fără generalizare secundară, la pacienţi începând cu vârsta de o lună;
– crizelor mioclonice (spasme musculare de scurtă durată, asemănătoare şocurilor, la nivelul unui muşchi sau unei grupe de muşchi), la pacienţi începând cu vârsta de 12 ani diagnosticaţi cu epilepsie mioclonică juvenilă;
– crizelor tonico-clonice primar generalizate (crize grave, care includ pierderea cunoştinţei), la pacienţi începând cu vârsta de 12 ani, diagnosticaţi cu epilepsie generalizată idiopatică (un tip de epilepsie care se consideră că are o cauză genetică).
Medicamentul se poate obţine numai pe bază de reţetă.

 Cum se utilizează Matever?
În cazul în care Matever se utilizează în monoterapie, doza iniţială este de 250 mg de două ori pe zi, aceasta fiind mărită după două săptămâni la 500 mg, de două ori pe zi. Doza poate fi mărită în continuare, la intervale de două săptămâni, în funcţie de răspunsul pacientului, până la doza maximă de 1 500 mg, de două ori pe zi.
În cazul în care Matever se asociază cu un alt tratament antiepileptic, doza iniţială la pacienţii cu vârsta peste 12 ani şi cu greutatea peste 50 kg este de 500 mg, de două ori pe zi. Doza zilnică poate fi mărită până la 1 500 mg, de două ori pe zi. La pacienţii cu vârste cuprinse între şase luni şi 17 ani şi cu greutatea sub 50 kg, doza iniţială este de 10 mg pe kilogram de greutate corporală, de două ori pe zi, şi poate fi mărită până la 30 mg/kg, de două ori pe zi.
Dozele mai mici se utilizează în cazul pacienţilor cu probleme la rinichi (cum ar fi pacienţii în vârstă). Comprimatele de Matever se înghit cu lichide. Matever poate fi administrat ca perfuzie, în aceleaşi doze şi cu aceeaşi frecvenţă, în cazul în care administrarea sub formă de comprimate sau soluţie orală este imposibilă. Utilizarea perfuziei trebuie să aibă caracter temporar.

 Cum acţionează Matever?
Substanţa activă din Matever, levetiracetamul, este un medicament antiepileptic. Epilepsia este provocată de o activitate electrică excesivă la nivelul creierului. Modul exact de acţiune al levetiracetamului este încă neclar, însă se pare că interferează cu o proteină numită proteina 2A de la nivelul veziculelor sinaptice, care se află în fantele dintre nervi şi care este implicată în procesul de eliberare a mesagerilor chimici de către celulele nervoase. Aceasta permite Matever să stabilizeze activitatea electrică a creierului şi să prevină crizele.

 Cum a fost studiat Matever?
Dat fiind că Matever este un medicament generic, studiile pe pacienţi s-au limitat la teste care să demonstreze că este bioechivalent cu medicamentul de referinţă, Keppra. Două medicamente sunt considerate bioechivalente dacă produc în organism aceleaşi niveluri de substanţă activă.

 Care sunt beneficiile şi riscurile asociate cu Matever?
Întrucât Matever este un medicament generic şi este bioechivalent cu medicamentul de referinţă, beneficiile şi riscurile asociate sunt considerate identice cu cele ale medicamentului de referinţă.

 De ce a fost aprobat Matever?
CHMP a concluzionat că, în conformitate cu cerinţele UE, s-a demonstrat că Matever are o calitate comparabilă şi este bioechivalent cu Keppra. Prin urmare, CHMP a considerat că, la fel ca în cazul Keppra, beneficiile sunt mai mari decât riscurile identificate. Comitetul a recomandat acordarea autorizaţiei de introducere pe piaţă pentru Matever.

 Alte informaţii despre Matever
Comisia Europeană a acordat o autorizaţie de introducere pe piaţă pentru Matever, valabilă pe întreg teritoriul Uniunii Europene, la 03 octombrie 2011.
Pentru mai multe informaţii referitoare la tratamentul cu Matever, citiţi prospectul sau adresaţi-vă medicului sau farmacistului.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima dată în 08-2011.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.