Prospect Logest

Indicatii: Contraceptiv oral. Impiedica aparitia sarcinii, daca este utilizat conform indicatiilor.

 Compozitie
Un drajeu contine: 0,075 mg gestoden, 0,02 mg etinil-estradiol si excipienti: lactoza, monohidrat, amidon de porumb, polividona 25.000 (K25), stearat de magneziu, zahar (K90), polietilen glicol 6000, carbonat de calciu, talc, ceara montanglicol.

 Grupa farmaceutica
Contraceptiv oral
Indicatii terapeutice
Pentru evitarea sarcinii (daca este utilizat conform indicatiilor).
Contraindicatii

 CAND NU ESTE RECOMANDAT LOGEST
In ce situatii nu ar trebui sa folositi Logest?
– daca sunteti gravida sau credeti ca sunteti gravida;
– daca aveti afectiuni hepatice severe; antecedente de ingalbenire a pielii (icter) sau mancarime severa a pielii pe intreg corpul in timpul unei sarcini anterioare;
– alte tipuri de icter (sindrom Dubin-Johnson, sindrom Rotor); daca aveti sau ati avut tumori hepatice
– daca aveti sau ati avut afectiuni tromboembolice la nivelul membrelor inferioare, plamanilor, ochilor sau cu alta localizare, daca ati avut infarct miocardic sau aveti o afectiune cu risc de a forma cheaguri de sange;
– daca aveti anemie cu celule in secera (siclemie);
– daca aveti sau ati avut cancer de san sau de endometru (mucoasa uterina);
– daca aveti diabet sever care a determinat modificari vasculare;
– daca aveti tulburari ale metabolismului lipidic;
– daca ati avut herpes in timpul unei sarcini anterioare (gestational);
– daca aveti otoscleroza (o forma de pierdere a auzului) care s-a inrautatit in timpul unei sarcini anterioare;
– daca aveti sangerari vaginale de cauza necunoscuta;
– daca sunteti alergica la oricare din componentii produsului Logest

 In ce situatii trebuie sa intrerupeti tratamentul cu Logest si sa anuntati medicul?
Trebuie sa intrerupeti tratamentul cu Logest si sa anuntati medicul daca apare una din manifestarile de mai jos:
– daca a aparut o forma de migrena pe care nu ati mai avut-o, sau daca migrena apare mult mai frecvent decat inainte;
– daca aveti cefalee (durere de cap) mai puternica sau mult mai frecventa decat de obicei;
– daca apar tulburari bruste de vaz, auz sau vorbire;
– daca apar alte simptome de flebita si tromboembolie (formare de cheaguri de sange sau inflamatia venelor), de exemplu dureri neobisnuite la nivelul membrelor inferioare, tumefierea bratelor si membrelor inferioare, dureri acute in piept sau greutate in respiratie, senzatie de greutate in piept;
– daca veti fi supusa unei interventii chirurgicale in cursul urmatoarelor 6 saptamani sau daca sunteti imobilizata la pat dupa un accident, dupa o interventie chirurgicala sau aveti gips la un picior fracturat;
– daca pielea se ingalbeneste (icter) sau aveti prurit (mancarime) pe tot corpul daca creste numarul crizelor epileptice daca creste semnificativ tensiunea arteriala;
– daca va simtiti foarte deprimata;
– daca aveti dureri abdominale severe in etajul superior;
– daca ramaneti gravida.

 Interactiuni
Va interactiona Logest cu alte medicamente?
Este important sa spuneti medicului daca luati medica-mente inainte de a incepe tratamentul cu Logest. De asemenea, este important sa spuneti medicului sau dentistului ca luati Logest ori de cate ori vi se prescrie un medicament nou. Unele medicamente pot influenta negativ actiunea produsului Logest.
Medicamentele care pot reduce actiunea produsului Logest sunt unele antibiotice de exemplu cum ar fi ampicilina si rifampicina; griseofulvina; fenilbutazona (antireumatic); fenitoina , fenobarbitaul si alte medicamente care se utilizeaza la pacientele cu epilepsie si carbamazepina (care se poate utiliza in tratamentul epilepsiei sau altor afectiuni).
Daca luati sau urmeaza sa incepeti tratamentul cu unul din aceste medicamente puteti lua in continuare Logest, dar aveti nevoie suplimentar si de alta metoda contraceptiva in timpul tratamentului cu aceste medi-camente si sapte zile de la oprirea acestuia. Cititi cu atentie sectiunea “Precautii contraceptive suplimentare”. Daca in aceste 7 zile se termina drajeurile de pe o folie, urmatoarea folie se va incepe fara pauza. In aceasta situatie, sangerarea de privare nu va aparea decat la sfarsitul celei de a doua folii. Daca sangerarea de privare nu apare, trebuie verificata existenta unei sarcini inainte de inceperea urmatoarei folii.
Daca luati rifampicina, este nevoie sa utilizati o metoda contra-ceptiva suplimentara inca 4 saptamani de la terminarea tratamentului.
Daca aveti diabet, poate fi necesara modificarea dozei de antidiabetice.
Daca aveti intrebari, discutati cu medicul sau cu farmacistul.

 Puteti lua Logest daca suferiti de o boala?
Femeile care sufera de o boala sau care sunt in ingrijirea unui medic pot lua Logest, dar trebuie sa consulte mai des medicul. Uneori se recomanda analize de sange pentru a controla starea de sanatate.
Medicul dumneavoastra trebuie sa fie informat daca aveti urmatoarele afectiuni:
– diabet;
– hipertensiune arteriala;
– varice;
– inflamatii venoase (flebite);
– otoscleroza (o forma de pierdere a auzului);
– scleroza multipla;
– epilepsie;
– tulburari metabolice cunoscute, ca porfiria;
– tulburari de motilitate (spasme sau dificultati in controlul muscular);
– probleme renale;
In familia dvs. au fost semnalate boli cauzate de tulburari de coagulare, atacuri de cord sau accidente vasculare;
Obezitate;
– chisturi mamare sau cancer de san in familie;
– depresie severa;
– lupus (LES);
– fibromatoza uterina;
– migrena

 Va interactiona Logest cu alte medicamente?
Este important sa spuneti medicului daca luati medicamente inainte de a incepe tratamentul cu Logest.
De asemenea, este important sa spuneti medicului sau dentistului ca luati Logest ori de cate ori vi se prescrie un medicament nou. Unele medicamente pot influenta negativ actiunea produsului Logest.

Medicamentele care pot reduce actiunea produsului Logest sunt antibioticele (cum ar fi ampicilina si rifampicina); griseofulvina
(care se utilizeaza in tratamentul infectiilor fungice); fenilbutazona (care se foloseste ca tratament antiinflamator al unor afectiuni articulare); fenitoina, fenobarbital si alte medicamente care se uti-lizeaza la pacientele cu epilepsie si carbamazepina (care se poate utiliza in tratamentul epilepsiei sau altor tipuri de boli).
Daca luati sau urmeaza sa incepeti tratamentul cu unul din aceste medicamente puteti lua in continuare Logest, dar aveti nevoie suplimentar si de alta metoda contraceptiva in timpul tratamentului cu aceste medi-camente si sapte zile de la oprirea acestuia. Cititi cu atentie sectiunea “Precautii contraceptive suplimentare”. Daca aceste 7 zile depasesc sfarsitul foliei, urmatoarea folie se va incepe fara pauza. In aceasta situatie, sangerarea de privare nu va aparea decat la sfarsitul celei de a doua folii. Daca sangerarea de privare nu apare, trebuie exclusa existenta unei sarcini inainte de inceperea urmatoarei folii. Daca luati rifampicina, este nevoie sa tilizati o metoda contraceptiva suplimentara inca 4 saptamani de la terminarea tratamentului.
Daca aveti diabet, se va modifica necesarul de medicamente antidiabetice.
Daca aveti intrebari, discutati cu medicul sau cu farmacistul.

 CUM SE ADMINISTREAZA LOGEST
Incepeti sa luati Logest din prima zi a ciclului menstrual. Folia de Logest contine 21 drajeuri. Luati drajeul din ziua saptamanii corespunzatoare de pe folie. De exemplu, daca menstruatia incepe intr-o vineri, luati drajeul marcat cu “Vi”. Apoi luati cate un drajeu pe zi, in ordinea zilelor, pana cand luati cele 21 de drajeuri. Luati drajeul la aceeasi ora din zi, preferabil seara.

Folia urmatoare
Dupa ce ati luat toate cele 21 de drajeuri, urmeaza 7 zile in care nu luati nici un drajeu. Menstruatia va aparea in cele 7 zile. Incepeti o noua folie de Logest din a 8-a zi, chiar daca menstruatia nu s-a oprit. Aceasta inseamna ca veti incepe a doua folie de Logest in aceeasi zi in care ati inceput-o pe prima.

Trecerea de la alt tip de contraceptiv oral
Incepeti sa luati Logest din prima zi de sangerare care apare dupa ultimul drajeu al contraceptivului oral anterior. Apoi urmati instructiunile de mai sus. Daca ati luat un contraceptiv oral zilnic (cu 28 de drajeuri), incepeti sa luati Logest din prima zi de sangerare, chiar daca nu ati terminat folia anterioara.
Inceperea tratamentului cu Logest dupa ce ati nascut
Daca ati nascut de curand, medicul va poate sfatui sa incepeti tratamentul cu Logest dupa prima menstruatie normala, dar uneori se poate incepe mai devreme. Medicul dumneavoastra va va sfatui. Cantitati foarte mici din substantele active ale pro-dusului Logest sunt secretate in laptele matern. Daca alaptati si doriti sa luati Logest, trebuie sa consultati medicul.

Dupa un avort sau o intrerupere de sarcina
Dupa ce ati facut un avort, medicul va va sfatui sa incepeti tratamentul cu Logest dupa prima menstruatie normala, dar uneori se poate incepe mai devreme. Medicul dumneavoastra va va sfatui.

Ce faceti daca nu apare menstruatia
Daca, in mod exceptional, nu apare menstruatia in intervalul de 7 zile, nu se va reincepe tratamentul cu Logest si se va consulta medicul.
Ce faceti daca ati luat prea multe drajeuri de Logest
Nu s-au raportat reactii daunatoare in cazul cand s-au luat prea multe drajeuri de Logest. Daca luati mai mult de un drajeu de Logest odata, poate aparea greata , varsatura sau sangerare vaginala. Daca observati ca in mod accidental un copil a luat mai multe drajeuri, cereti imediat sfatul medicului dumneavoastra.

Ce faceti daca ati uitat sa luati un drajeu de Logest
Daca aveti o intarziere mai mica de 12 ore fata de ora la care ati luat Logest, sunteti inca protejata impotriva sarcinii. Luati drajeul de indata ce v-ati amintit si urmatorul drajeu la ora obisnuita. Aceasta inseamna ca in aceeasi zi veti lua doua drajeuri.
Daca aveti o intarziere mai mare de 12 ore fata de ora la care luati Logest, nu sunteti protejata impotriva sarcinii. Lasati drajeul uitat si continuati sa luati drajeurile in continuare, dar trebuie sa folositi o metoda contraceptiva suplimentara pana la terminarea ciclului. Cititi cu atentie sectiunea “Precautii contraceptive suplimentare”.

 PRECAUTII CONTRACEPTIVE SUPLIMENTARE
Daca aveti nevoie de o metoda contraceptiva suplimentara, puteti: sa nu aveti contact sexual sau sa folositi diafragma cu spermicid sau prezervativ. Nu folositi metoda calendarului sau metoda temperaturii
bazale ca metode suplimentare de contraceptie. Aceasta deoarece contraceptivele orale modifica caracterele fiziologice din timpul ciclului menstrual, cum ar fi temperatura si mucusul cervical.

Ce faceti in caz de varsatura sau diaree
Daca varsati sau aveti diaree in intervalul de 3 – 4 ore de la inghitirea drajeului de Logest, substantele active nu
sunt absorbite corespunzator. Veti continua sa luati drajeul zilnic, dar veti folosi metode cotra ceptive suplimentare pana la urmatoarea menstrua-tie. Cititi cu atentie sectiunea “Precautii contraceptive suplimentare”.

 EFECTE NEDORITE CU LOGEST
Uneori pot aparea efecte nedorite in timpul tratamentului cu Logest. Acestea pot fi moderate sau mai severe.

Reactii moderate
In primele luni dupa inceperea tratamentului cu Logest pot aparea:
– in primele luni de tratament pot aparea sangerari reduse sau moderate intre menstruatii, dar se opresc cand organismul se obisnuieste cu Logest. Daca continua, devin mai severe sau reincep, contactati medicul dumneavoastra;
– cefalee (dureri de cap);
– indispozitie gastrica si senzatie de rau;
– tensiune mamara;
– schimbari de dispozitie;
– modificari ale greutatii corporale;
– cloasma (pete galbui – maronii pe piele), cloasma se reduce daca nu stati prea mult la soare;
– toleranta redusa la lentile de contact

Reactii severe
Multe reactii severe au fost uneori asociate cu contraceptivele orale. Multe din aceste simptome sunt  incluse in sectiunea care va indica momentul incetarii administrarii produsului Logest.
– tromboze (formarea de cheaguri la nivelul vaselor sanguine). La contraceptivele orale, au fost raportate mari riscuri de aparitie a cheagurilor de sange.
– Femeile mai in varsta (35 de ani si mai mult) care au continuat fumatul in timpul tratamentului cu contraceptive orale au risc mai mare de atac de cord sau accident vascular cerebral. Este important sa intrerupeti fumatul daca folositi contraceptive orale, cum este Logest. Alti factori de risc, in afara de fumat, cum ar fi tulburari de coagulare preexistente, tensiune arteriala crescuta, depozite grase la nivelul vaselor de sange, diabet, obezitate, pot favoriza aparitia trombozelor.
Rar, utilizarea contraceptivelor orale poate determina aparitia unor afectiuni hepatice, cum ar fi icterul si foarte rar a fost asociata cu unele forme de tumori hepatice. Tumorile hepatice pot determina hemoragii abdominale letale. De aceea, daca apar dureri severe in etajul abdominal superior, care nu trec de la sine, mergeti la medic.
Daca credeti ca aveti efecte secundare de la Logest, intrerupeti tratamentul si mergeti la medicul dumneavoastra cat mai repede.
Daca credeti ca aveti un efect nedorit de la Logest care nu este descris in acest prospect, anuntati medicul sau farmacistul.
Data expirarii acestui produs este mentionata pe pachet.

Nu utilizati drajeurile daca sunt expirate.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Aceste informatii au fost revizuite ultima data in iunie 1994

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.