Prospect Lercanidipin Actavis 20 mg comprimate filmate

Lercanidipin Actavis apartine unei clase de medicamente denumita blocante ale canalelor de calciu, care blocheaza intrarea calciului in celulele musculare ale inimii si ale vaselor de sange care transporta sangele de la inima catre organe (artere).
Lercanidipin Actavis 10 mg comprimate filmate
Lercanidipin Actavis 20 mg comprimate filmate
Clorhidrat de lercanidipina

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament, deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala ca dumneavoastra. Daca manifestati orice reactii adverse , adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.

Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Lercanidipin Actavis si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Lercanidipin Actavis
3. Cum sa luati Lercanidipin Actavis
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Lercanidipin Actavis
6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Lercanidipin Actavis si pentru ce se utilizeaza
Lercanidipin Actavis apartine unei clase de medicamente denumita blocante ale canalelor de calciu, care blocheaza intrarea calciului in celulele musculare ale inimii si ale vaselor de sange care transporta sangele de la inima catre organe (artere). Intrarea calciului in aceste celule determina contractia inimii si ingustarea arterelor. Prin blocarea intrarii calciului, blocantele canalelor de calciu reduc contractia inimii si dilata arterele (largirea acestora), determinand scaderea tensiunii arteriale. Lercanidipin Actavis v-a fost prescris pentru a va trata tensiunea arteriala mare, cunoscuta si ca hipertensiune arteriala.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Lercanidipin Actavis
Nu luati Lercanidipin Actavis:
– daca sunteti alergic la lercanidipina sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
– daca ati avut reactii alergice la medicamente inrudite cu Lercanidipin Actavis comprimate (cum sunt amlodipina, nicardipina, felodipina, isradipina, nifedipina sau lacidipina)
– daca aveti anumite afectiuni ale inimii:
– insuficienta cardiaca netratata
– un obstacol a fluxului de sange de la nivelul inimii
– angina instabila (angina de repaus sau care se agraveaza progresiv)
– daca ati avut un infarct miocardic in ultima luna
– daca aveti probleme severe ale ficatului sau ale rinichilor
– daca luati medicamente care sunt inhitori ai izoenzimei CYP3A4:
– medicamente antifungice (cum sunt ketoconazol sau itraconazol)
– antibiotice macrolide (cum sunt eritromicina sau troleandomicina)
– antivirale (cum este ritonavir)
– in acelasi timp cu un alt medicament numit ciclosporina
– cu grepfrut sau suc de grepfrut
– daca sunteti gravida, vreti sa ramaneti gravida sau sunteti o femeie aflata la varsta fertila si nu utilizati nicio metoda contraceptiva
– daca alaptati
Atentionari si precautii
Adresati-va medicului dumneavoastra inainte sa luati Lercanidipin Actavis:
– daca aveti o afectiune numita sindrom de sinus bolnav si nu aveti instalat un pacemaker
– daca aveti angina pectorala, in cazuri foarte rare, Lercanidipin Actavis poate creste frecventa episoadelor de angina, care pot dura mai mult si pot deveni mai severe. In cazuri izolate a fost raportat infarct miocardic.
– daca aveti probleme ale ficatului sau ale rinichilor sau daca efectuati sedinte de dializa.
Lercanidipin Actavis impreuna cu alte medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.
Administrarea Lercanidipin Actavis cu anumite tipuri de medicamente (vezi mai jos), poate influenta efectul acestor medicamente sau acestea pot influenta efectul Lercanidipin Actavis. Este deosebit de important ca medicul dumneavoastra sa stie daca sunteti deja tratat cu unul dintre urmatoarele medicamente:
– fenitoina sau carbamazepina (medicamente pentru epilepsie)
– rifampicina (un medicament pentru tratarea tuberculozei)
– midazolam (un medicament care va ajuta sa dormiti)
– cimetidina, in doza mai mare de 800 mg (un medicament pentru ulcer, indigestie sau arsuri in capul pieptului)
– digoxina (un medicament pentru tratarea problemelor cardiace)
– terfenadina sau astemizol (medicamente pentru alergii)
– amiodarona sau chinidina (medicamente care trateaza bataile rapide ale inimii)
– metoprolol (un medicament pentru tratarea tensiunii arteriale mari)
– simvastatina (un medicament pentru valorile mari ale colesterolului).
Lercanidipin Actavis impreuna cu alimente si bauturi
Nu trebuie sa mancati grapefruit sau sa beti suc de grepfrut, deoarece acestea pot creste efectul Lercanidipin Actavis.
In cazul in care consumati alcool etilic in timpul tratamentului cu Lercanidipin Actavis puteti prezenta ameteli/lesin, oboseala sau slabiciune. Acestea apar din cauza ca medicamentul poate sa scada considerabil tensiunea arteriala, atunci cand este administrat in acelasi timp cu alcool etilic. Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra pentru recomandari inainte de a lua orice medicament. Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului dumneavoastra pentru recomandari inainte de a lua acest medicament. Nu utilizati Lercanidipin Actavis daca sunteti gravida, daca vreti sa ramaneti gravida sau daca sunteti femeie aflata la varsta fertila si nu utilizati nicio metoda contraceptiva.
Nu utilizati Lercanidipin Actavis daca alaptati.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Lercanidipin Actavis are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, pot sa apara reactii adverse cum sunt: ameteli, slabiciune, oboseala si rareori somnolenta. Trebuie sa fiti atenti pana in momentul in care stiti cum reactionati la tratamentul cu Lercanidipin Actavis.
Lercanidipin Actavis contine lactoza monohidrat
Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

3. Cum sa luati Lercanidipin Actavis
Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Doza recomandata este de un comprimat filmat de Lercanidipin Actavis 10 mg zilnic, in acelasi moment in fiecare zi, de preferat dimineata, cu cel putin 15 minute inainte de micul dejun, deoarece o masa bogata in grasimi creste semnificativ concentratiile medicamentului in sangele dumneavoastra. Medicul dumneavoastra poate decide daca este necesar sa va creasca doza la un comprimat filmat de Lercanidipin Actavis 20 mg, zilnic. De preferat, comprimatele trebuie inghitite intregi, cu o jumatate de pahar cu apa. Linia mediana are numai rolul de a usura ruperea comprimatului in cazul in care aveti dificultati la inghitirea comprimatului intreg.
Utilizarea la copii si adolescenti
Lercanidipin Actavis nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani.
Daca luati mai mult Lercanidipin Actavis decat trebuie
Adresati-va imediat unui medic sau mergeti la departamentul de urgenta al celui mai apropiat spital pentru recomandari.
Depasirea dozei recomandate poate determina ca tensiunea arteriala sa devina prea mica si aparitia batailor neregulate sau rapide ale inimii. De asemenea, poate provoca pierderea constientei.
Daca uitati sa luati Lercanidipin Actavis
Daca uitati sa luati un comprimat, luati-l imediat ce va amintiti sau nu o mai luati daca este aproape momentul pentru urmatoarea doza. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca incetati sa luati Lercanidipin Actavis
Daca incetati sa luati Lercanidipin Actavis, tensiunea arteriala va poate creste din nou. Va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra inainte de a intrerupe tratamentul.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Frecventa reactiilor adverse prezentate mai jos a fost definita utilizand urmatoarea conventie:
Foarte frecvente Pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane
Frecvente Pot afecta pana la 1 din 10 persoane
Mai putin frecvente Pot afecta pana la 1 din 100 persoane
Rare Pot afecta pana la 1 din 1000 persoane
Foarte rare Pot afecta pana la 1 din 10000 persoane
Cu frecventa necunoscuta: Frecventa lor nu poate fi estimata din datele
Disponibile Mai putin frecvente:durere de cap, ameteli, batai rapide ale inimii, constientizare a batailor inimii, imbujorare (episoade trecatoare de inrosire a fetei si gatului), umflare a gleznelor. Rare: somnolenta, slabiciune, oboseala, greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale, indigestie, eruptii trecatoare pe piele, dureri musculare, eliminarea unor cantitati mari de urina, angina pectorala. Foarte rare, cu frecventa necunoscuta: scaderea tensiunii arteriale care poate determina lesin, reactii
alergice, umflare a gingiilor, crestere a valorilor serice ale enzimelor hepatice, prabusire a tensiunii arteriale care poate determina ameteli, senzatie de plutire sau lesin, cresterea fata de obicei a numarului de mictiuni, dureri in piept si infarct miocardic.
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http:/www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Lercanidipin Actavis
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe eticheta, cutie sau flacon, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Conditii de pastrare Blistere din Al/PVC: A se pastra la temperaturi sub 25°C. A se pastra in ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate.
Blistere din Al/PVdC: A se pastra la temperaturi sub 25°C. A se pastra in ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate.
Flacoane din PEID: A se pastra la temperaturi sub 25°C. A se pastra in ambalajul original. A se pastra flaconul bine inchis, pentru a fi protejat de umiditate.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Lercanidipin Actavis:
Substanta activa este clorhidratul de lercanidipina.
Un comprimat filmat de 10 mg contine clorhidrat de lercanidipina 10 mg, echivalent cu
lercanidipina 9,4 mg. Un comprimat filmat de 20 mg contine clorhidrat de lercanidipina 20 mg, echivalent cu lercanidipina 18,8 mg.
Celelalte componente sunt:
Nucleul comprimatului: stearat de magneziu, povidona (K-29/32), amidonglicolat de sodiu (tip A), lactoza monohidrat, celuloza microcristalina.
Filmul comprimatelor de 10 mg: macrogol 3350, alcool polivinilic (partial hidrolizat), talc, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172).
Filmul comprimatelor de 20 mg: macrogol 3350, alcool polivinilic (partial hidrolizat), talc, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172), oxid rosu de fer (E 172).
Cum arata Lercanidipin Actavis si continutul ambalajului
Lercanidipin Actavis 10 mg se prezinta sub forma de comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare galbena, cu diametrul de 6,5 mm, cu o linie mediana pe una din fete si marcate cu ”L” pe cealalta fata.
Lercanidipin Actavis 20 mg se prezinta sub forma de comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare roz, cu diametrul de 8,5 mm, cu o linie mediana pe una din fete si marcate cu ”L” pe cealalta fata.
Linia mediana are numai rolul de a usura ruperea comprimatului pentru a fi inghitit usor si nu de divizare in doze egale.
Marimea ambalajului:
Blistere (Al/PVC)
Lercanidipin Actavis 10 mg comprimate filmate: 7, 14, 28, 30, 35, 42, 50, 56, 98, 100 comprimate filmate
Lercanidipin Actavis 20 mg comprimate filmate: 7, 14, 28, 30, 35, 42, 50, 56, 98, 100 comprimate filmate
Blistere (Al/PVdC)
Lercanidipin Actavis 10 mg comprimate filmate: 7, 14, 28, 30, 35, 42, 50, 56, 90, 98, 100 comprimate filmate
Lercanidipin Actavis 20 mg comprimate filmate: 7, 14, 28, 30, 35, 42, 50, 56, 90, 98, 100 comprimate filmate
Flacoane:
Lercanidipin Actavis 10 mg comprimate filmate: 100 comprimate filmate
Lercanidipin Actavis 20 mg comprimate filmate: 100 comprimate filmate
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Detinatorul Autorizatiei de Punere pe Piata
Actavis Ltd. B16 Bulebel Indusrial Estate, Zejtun ZTN3000 Malta
Balkanpharma – Dupnitsa AD 3 Samokovsko Str., Dupnitsa 2600, Bulgaria
Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European sub
urmatoarele denumiri comerciale:
Romania Lercanidipin Actavis 10 mg comprimate filmate
Acest prospect a fost aprobat in Ianuarie 2015.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.