Prospect Lemesil ®

Indicatii: in tratamentul inflamatiilor articulare; in tratamentul bolilor reumatice; in procesele inflamatorii ale tesuturilor moi; in dureri si inflamatii postoperatorii si posttraumatice; pentru scaderea febrei si pentru atenuarea durerilor cauzate de inflamatia acuta a cailor respiratorii superioare, cavitatii bucale, tractului urogenital si dureri menstruale.

COMPOZITIE

Tablete orale continand 100mg numesulig.

 Forma farmaceutica

Cutie cu doua blistere a 10 tablete; o tableta contine 100 mg nimesulid.

 Grupa farmaco-trapeutica

M01AX- antiinflamatoare/ antireumatice nesteroidiene – nimesulid.

 Actiune terapeutica

Antiinflamator, antipiretic, analgesic. Nimesulid, subsanta activa a produsului, este o structura noua cu efect antiinflamator, antipiretic, analgezic. Fata de alte AINS se deosebeste prin structura sa chimica si mai ales prin inhibarea selective a cicloxigenazei 2(COX-2), care este raspunaztoare de sinteza patologica a prostaglandinelor la locul inflamatiei. Alt effect al nimesulidului este inactivarea radicalilor liberi.

 Farmacocinetica

Dupa administrarea orala, nimesulid se absoarbe foarte rapid, este matbolizat hepatic, metabolitul sau principal, 4- hidroxinimesulide, avand, de asemenea, actiune farmacologica, fiind eliminat in mare parte prin urina si partial scaun. Nimesulid se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 99% (96% de albumine), avand un situs specific, ceea ce explica lipsa interactiunilor cu alte medicamente administrate simultan.

 Contraindicatii

Nu se administreaza la pacientii cu sensibilitate cunoscuta la substanta activa, nimesulid, la acidul acetilsalicilic sau la alte antiinflamatorii nesteroidiene. Nu trebuie administrat la pacientii cu hemoragii cauzate de ulcere gastrice sau duodenale, sau pacientilor cu functie hepatica alterata si la pacientii cu functie renala alterata. Nu se administreaza la femei insarcinate in ultimul trimestru de sarcina si nici la cele care alapteaza. Lemesil se administreaza numai in cazul in care clearance -ul creatininei este mai mare de 30 ml /min.

 Precautii

Lemesil trebuie administrat cu grija la pacientii care prezinta urmatoarele simptome:

• boli hemoragice
• afectiuni ale tubului gastrointestinal superior
• terapii cu anticoagulante sau medicamente care inhiba agregarea plachetara.

Medicamentul trebuie administrat intr-o doza terapeutica micsorata in urmatoarele situatii:

• la pacientii cu disfunctii renale cunoscute
• la pacientii varstnici si slabiti
• la pacientii cu afectiuni cardiace
• la hipertensivii carora li s-au administrat diuretice
• la pacientii cu disfunctii hepatice
• la pacientii cu lupus eritematos systemic
• la pacientii carora urmeaza sa li se administreze in mod cronic, trebuie instituita o monitorizare a constantelor biochimice si hematologice.

 Interactiuni medicamentoase

Nu s-au semnalat interactiuni la administrarea simultana de nimesulid cu: furosemid, warfarina, digoxina, teofilina, glibenclamid, cimetidina, si nici cu antiacide.

 Mod de administrare

Lemesil se administreaza numai la adulti. Doza zilnica este de 50-100 mg de 2 ori pe zi cu posibilitatea cresterii dozei la 200 mg de 2 ori pe zi, functie de severitatea simptomelor si de toleranta pacientului. Se recomanda administrarea acestuia dupa mese.

 Reactii adverse

De obicei la administrare in doza terapeutica recomandata medicamentul este bine tolerat.

s-au observat senzatii de arsura si dureri epigastrice (gastralgii), voma, greata care nu sunt ata de severe incat sa se impuna intreruperea tratamentului.

Ocazional s-au observat reactii alergice cutanate. Chiar daca pana astazi nu s-au semnalat asemenea reactii provocate de Lemesil, trebuie sa semnalam, ca asemenea altor antiinflamatoare nesteroidiene ar putea cauza ameteli, dureri de cap, ulcer peptic, hemoragii gastrointestinale si chiar sindromul Steve-Johnson.

 Conditii de pastrare

Se pastreaza la temperatura camerei. A nu se lasa la indemana copiilor.

 Producator

ANFARM HELLAS S.A. ATHENS- GREECE

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.