Prospect Laurina

Indicatii: Contraceptie

 2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Fiecare comprimat filmat galben contine desogestrel 0,050 mg si etinilestradiol 0,035 mg. Fiecare comprimat filmat rosu contine desogestrel 0,100 mg si etinilestradiol 0,030 mg. Fiecare comprimat filmat alb contine desogestrel 0,150 mg si etinilestradiol 0,030 mg.

Excipient: lactoza monohidrat

Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

 3. FORMA FARMACEUTICA

Comprimat filmat.
Comprimatele sunt rotunde, biconvexe si au diametru de 5 mm.
Ele sunt inscriptionate pe o fata cu `VR4` (comprimatele galbene), `VR2` (comprimatele rosii), `TR5` (comprimatele albe) iar pe cealalta fata toate comprimatele sunt inscriptionate cu mentiunea `Organon` si cu o steluta `*`.

 4. DATE CLINICE

 4.1 Indicatii terapeutice

Contraceptie

 4.2 Doze si mod de administrare

 4.2.1 Cum se administreaza Laurina
Comprimatele trebuie luate in ordinea de pe ambalaj, in fiecare zi, la aproximativ aceeasi ora, cu o cantitate suficienta de lichid, dupa cum este necesar. Trebuie luat cate un comprimat in fiecare zi, timp de 21 de zile consecutiv, incepand cu comprimatele galbene timp de 7 zile, urmate de comprimatele rosii 7 zile si, in final, comprimatele albe timp de 7 zile. Fiecare dintre blisterele urmatoare va fi inceput dupa un interval de 7 zile in care nu se administreaza comprimatele, perioada in care apare, de obicei, sangerarea de intrerupere. Aceasta incepe de obicei in ziua 2 sau 3 dupa ce a fost administrat ultimul comprimat si este posibil ca sangerarea menstruala sa nu inceteze inainte de inceperea urmatorului blister.

 4.2.2 Cum se initiaza administrarea Laurina
Daca nu s-a folosit alt medicament contraceptiv (in ultima luna)
Administrarea comprimatelor trebuie sa inceapa in ziua 1 a ciclului menstrual normal (adica prima zi a sangerarii menstruale se considera ziua 1). Este permisa inceperea blisterului in zilele 2-5, dar in timpul primului ciclu este recomandata folosirea suplimentara a unei alte metode contraceptive (de bariera), in primele 7 zile in care se administreaza comprimatele.
Trecerea de la un contraceptiv hormonal combinat (contraceptiv oral combinat (COC), inel vaginal sau plasture transdermic)
Femeia trebuie sa inceapa utilizarea Laurina de preferinta in prima zi dupa administrarea ultimului comprimat COC activ din blisterul folosit anterior (ultimul comprimat care contine substanta activa) si cel mai tarziu in ziua urmatoare a intervalului obisnuit fara comprimat sau cu placebo din blisterul precedent de COC. In cazul utilizarii inelului vaginal sau a plasturelui transdermic, femeia trebuie sa inceapa utilizarea Laurina de preferat in ziua inlaturarii inelului vaginal sau a plasturelui transdermic sau cel tarziu cand era necesara urmatoarea aplicare.
Nu toate metodele contraceptive (plasture transdermic, inel vaginal) pot fi pe piata in toate tarile UE.

Trecerea de la o metoda contraceptiva bazata numai pe progestogen (minicomprimat, solutie injectabila, implant) sau de la un dispozitiv intrauterin cu eliberare de progestogen (DIU) Femeia poate face schimbarea de la minicomprimat in orice zi (de la implant sau DIU trecerea se poate face in ziua inlaturarii lui, iar de la un produs injectabil in ziua in care ar trebui sa se administreaza injectia urmatoare), dar, in toate cazurile, este recomandata folosirea unei metode contraceptive suplimentare, de bariera, in primele 7 zile de administrare a comprimatelor.

Dupa un avort in primul trimestru
Femeia poate incepe administrarea imediat. Cand se procedeaza in acest mod, nu mai sunt necesare masuri contraceptive suplimentare.
Dupa nastere sau dupa un avort in al doilea trimestru Pentru femeile care alapteaza, vezi pct. 4.6
Femeile trebuie sfatuite sa inceapa administrarea din ziua 21 pana in ziua 28 dupa nastere sau dupa un avort in al doilea trimestru de sarcina. Daca se incepe mai tarziu, femeia trebuie instruita sa foloseasca o metoda contraceptiva suplimentara in primele 7 zile de administrare a comprimatelor. Totusi, daca a avut deja loc contactul sexual, trebuie exclusa posibilitatea unei sarcini inainte de a se incepe administrarea COC sau femeia trebuie sa astepte prima menstruatie.

 4.2.3 Daca s-a omis administrarea unui comprimat filmat
Daca utilizatoarea intarzie administrarea oricarui comprimat mai putin de 12 ore, protectia contraceptiva nu este redusa. Femeia trebuie sa ia comprimatul de indata ce isi aduce aminte, iar urmatoarele comprimate filmate se iau in continuare la ora obisnuita.
Daca utilizatoarea intarzie administrarea oricarui comprimat mai mult de 12 ore protectia contraceptiva se poate reduce. Exista doua reguli care trebuie urmate in cazul comprimatelor uitate:
1. administrarea comprimatelor nu trebuie intrerupta niciodata mai mult de 7 zile
2. este necesara o perioada de 7 zile de administrare neintrerupta a medicamentului pentru a obtine inhibarea adecvata a axului hipotalamo-hipofizo-ovarian.

In functie de caz, in practica medicala se pot da urmatoarele recomandari:
• Saptamana 1 (comprimatele galbene)
Utilizatoarea trebuie sa ia ultimul comprimat uitat de indata ce isi aduce aminte, chiar daca acest lucru inseamna sa ia doua comprimate in acelasi timp. Ulterior, va continua sa isi administreze comprimatul la ora obisnuita. In plus, se va folosi o metoda de bariera, cum este prezervativul, in urmatoarele 7 zile. Daca a existat contact sexual in saptamana precedenta, trebuie luata in considerare posibilitatea unei sarcini. Cu cat se uita mai multe comprimate si cu cat acest lucru se intampla mai aproape de intervalul obisnuit fara comprimate, cu atat este mai mare riscul unei sarcini.
• Saptamana 2 (comprimatele rosii)
Utilizatoarea trebuie sa ia comprimatul uitat de indata ce isi aduce aminte, chiar daca acest lucru inseamna sa ia doua comprimate in acelasi timp. Ulterior, va continua sa isi administreze comprimatul la ora obisnuita. Daca pacienta a luat comprimatul corect in cele 7 zile dinainte de comprimatul uitat, nu este nevoie de precautii contraceptive suplimentare. Totusi, daca nu este cazul sau daca a fost uitat
mai mult de un comprimat, femeia trebuie sfatuita sa foloseasca metode contraceptive suplimentare timp de 7 zile.
• Saptamana 3 (comprimatele albe)
Riscul scaderii sigurantei este iminent din cauza apropierii de intervalul liber, in care nu se administreaza comprimate. Totusi, prin modificarea schemei de administrare a comprimatelor, se poate preveni scaderea protectiei contraceptive. Prin respectarea oricarei dintre urmatoarele doua optiuni, nu este necesar sa se ia alte masuri contraceptive, cu conditia ca in cele 7 zile dinainte de primul comprimat uitat, femeia sa fi luat corect toate comprimatele. Daca nu este cazul, femeia trebuie sfatuita sa urmeze prima dintre urmatoarele doua optiuni si sa foloseasca, de asemenea, masuri contraceptive suplimentare, in urmatoarele 7 zile:
1. Utilizatoarea trebuie sa ia comprimatul uitat de indata ce isi aduce aminte, chiar daca acest lucru inseamna sa ia doua comprimate in acelasi timp. Apoi, va continua sa isi administreze medicamentul la ora obisnuita. Urmatorul blister va fi inceput de indata ce termina blisterul folosit curent, adica fara nici o pauza intre blistere. Este putin probabil ca utilizatoarea sa aiba sangerare de intrerupere pana la terminarea celui de al doilea blister, dar poate avea mici sangerari (pete) sau sangerare de intrerupere in zilele in care ia comprimatele.
2. Femeia poate fi sfatuita sa intrerupa administrarea comprimatelor din blisterul folosit curent. Ea trebuie sa pastreze un interval de pana la 7 zile fara administrarea comprimatelor, incluzand in acest interval zilele in care a uitat comprimatul, dupa care sa continue cu blisterul urmator.
Daca, dupa ce a uitat sa ia unul sau mai multe comprimate, femeia nu are sangerare de intrerupere in primul interval fara administrare de comprimate, trebuie luata in considerare posibilitatea unei sarcini.

 4.2.4 Recomandari in caz de tulburari gastro-intestinale
In caz de tulburari gastro-intestinale severe, absorbtia poate fi incompleta si trebuie folosite masuri contraceptive suplimentare
Daca varsaturile apar in interval de 3-4 ore dupa administrarea comprimatelor, sunt valabile recomandarile privind comprimatele uitate, asa cum sunt descrise in paragraful 4.2.3. Daca femeia nu doreste sa schimbe schema de administrare a comprimatelor, trebuie sa isi administreze comprimatul suplimentar din alt blister.

 4.2.5 Cum se poate schimba sau intarzia aparitia unei menstruatii
Intarzierea menstruatiei nu este o indicatie a medicamentului. Totusi, daca in cazuri exceptionale menstruatia trebuie intarziata, femeia trebuie sa continue administrarea comprimatelor albe din alt blister de Laurina, fara interval liber.
Se poate intarzia aparitia menstruatiei cu maxim 7 zile, pana la terminarea celui de al doilea blister. In aceasta perioada femeia poate avea sangerare de intrerupere sau mici sangerari (pete). Se va relua administrarea Laurina in mod obisnuit, dupa intervalul obisnuit de 7 zile fara administrare de comprimate.
Pentru a schimba aparitia menstruatiei pentru o alta zi din saptamana decat cea din schema curenta, se recomanda scurtarea intervalului urmator fara administrare de comprimate, cu numarul de zile dorit. Cu cat intervalul este mai scurt, cu atat este mai mare riscul ca femeia sa nu aiba sangerare menstruala de intrerupere si, in acest caz, vor aparea sangerare de intrerupere si mici sangerari (pete) in timpul utilizarii celui de-al doilea blister (exact ca in cazul intarzierii unei menstruatii).

 4.3 Contraindicatii

Contraceptivele orale combinate (COC) nu trebuie administrate daca exista una dintre afectiunile descrise mai jos. Daca una dintre afectiunile prezentate apare pentru prima data pe perioada folosirii COC, administrarea medicamentului trebuie intrerupta imediat:
• Tromboza venoasa prezenta sau in antecedente (tromboza venoasa profunda, embolism pulmonar).
• Tromboza arteriala prezenta sau in antecedente (infarct miocardic sau accident vascular cerebral) sau afectiuni prodromale (de exemplu: accident ischemic tranzitor, angina pectorala).
• Predispozitie cunoscuta pentru tromboza arteriala sau venoasa cum este scaderea activitatii si/sau concentratiei proteinei C, deficit de antitrombina -III, deficit de proteina C, deficit de proteina S, hiperhomocisteinemia si de prezenti anticorpi antifosfolipidici.
• Migrena recurenta severa recenta sau istoric de migrena recurenta ambele cu semne neurologice focale (vezi pct. 4.4.1).
• Diabet zaharat cu complicatii vasculare.
• Prezenta unor factori de risc multipli sau severi de tromboza venoasa sau arteriala poate, de asemenea, constitui o contraindicatie (vezi pct. 4.4.1).
• Pancreatita prezenta sau in antecedente, daca este asociata cu hipertrigliceridemie severa;
• Boala hepatica severa prezenta sau antecedente de boala hepatica severa, in urma careia valorile testelor functionale hepatice nu au revenit la normal.
• Tumora hepatica prezenta sau antecedente de tumora hepatica (benigna sau maligna);
• Existenta sau suspectarea malignitati dependente de hormonii sexuali (de exemplu a organelor genitale sau a sanilor).
• Hiperplazie endometriala.
• Sangerari vaginale de etiologie necunoscuta.
• Sarcina sau suspiciune de sarcina.
• Hipersensibilitate la oricare dintre substantele active ale Laurina sau la oricare din excipienti.

 4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

 4.4.1 Atentionari
Daca exista oricare dintre afectiunile/factorii de risc mentionati mai jos, beneficiile administrarii COC trebuie evaluate comparativ cu posibilele riscuri, pentru fiecare femeie in parte, si trebuie sa se discute cu ea inainte de a se lua decizia de a incepe utilizarea medicamentului. In eventualitatea in care afectiunea se agraveaza, se produc exacerbari sau la prima aparitie a vreuneia dintre afectiuni sau factori de risc, femeia trebuie sa se adreseze medicului curant. Medicul este cel care trebuie sa decida daca se poate continua tratamentul sau administrarea contraceptivelor orale combinate trebuie intrerupta.

1. Tulburari cardiovasculare:
• Utilizarea oricarui contraceptiv oral combinat implica un risc crescut de tromboembolism venos (TEV), comparativ cu lipsa utilizarii. Incidenta TEV este considerata a fi de 5-10 din 100000 femei care nu utilizeaza contraceptive orale, pe an. Riscul suplimentar de TEV este mai mare in primul an in care femeia utilizeaza pentru prima data contraceptive orale combinate. Riscul crescut de TEV la femeile care utilizeaza contraceptive orale este mai scazut comparativ cu riscul de TEV asociat cu sarcina, care este estimat la 60 de cazuri la 100000 gravide. TEV este letal in 1-2% din cazuri.
• In cateva studii epidemiologice s-a observat ca femeile care utilizau contraceptive orale combinate cu etinilestradiol, majoritatea cu o doza de 30 ug, si un progestagen cum este desogestrel, au un risc crescut de TEV, comparativ cu cele care utilizeaza contraceptive orale combinate ce contin mai putin de 50 ug de etinilestradiol si progestagen, levonorgestrel.
• Pentru medicamentele cu alte denumiri comerciale, care contin 30 ug etinilestradiol combinat cu desogestrel sau gestoden, comparativ cu medicamentele care contin sub 50 ug etinilestradiol si levonorgestrel, riscul relativ global de TEV a fost estimat a fi intre 1,5 si 2. Incidenta TEV pentru levonorgestrelul continut in contraceptivele orale combinate cu mai putin de 50 ug etinilestradiol este de aproximativ 20 de cazuri la 100000 femei, pe an de utilizare. Pentru Laurina, incidenta este de aproximativ 30-40 la 100000 femei, pe an de utilizare, adica, suplimentar 10-20 de cazuri la 100000 femei, pe an de utilizare. Impactul riscului relativ pe numarul de cazuri suplimentare ar fi mai mare in primul an de administrare, la femeile ce folosesc pentru prima data contraceptive orale combinate, cand riscul de TEV este cel mai mare pentru toate tipurile de contraceptive orale combinate.
• Riscul aparitiei tromboembolismului venos creste cu: – Varsta;
– Antecedentele familiale (adica tromboembolism venos diagnosticat la frati, surori sau la parinti, la o varsta relativ mica). Daca se suspecteaza existenta unei predispozitii ereditare, femeia trebuie indrumata catre un medic specialist, pentru recomandari, inainte de a se decide folosirea oricarui contraceptiv hormonal;
– Obezitatea (indice de masa corporala peste 30 kg/m2);
– Imobilizarea prelungita, interventii chirurgicale majore, orice interventie chirurgicala la nivelul membrelor inferioare sau traumatism major. In aceste situatii, este recomandabil sa se intrerupa administrarea COC (in caz de interventie chirurgicala electiva cu cel putin 4 saptamani inainte) si sa nu se reia administrarea lor decat la doua saptamani dupa mobilizarea completa.
– Tromboflebite superficiale si vene varicoase. Nu exista consens cu privire la rolul posibil al acestor afectiuni in etiologia TEV.

• Utilizarea de contraceptive orale combinate a fost asociata, in general, cu un risc crescut de infarct miocardic acut (IMA) sau accident vascular cerebral, risc care este puternic influentat de prezenta altor factori de risc (de exemplu fumatul, hipertensiunea arteriala si varsta) (vezi, de asemenea, mai jos). Aceste evenimente apar rar. Nu a fost studiat modul in care Laurina modifica riscul de IMA.
• Riscul aparitiei de complicatii tromboembolice arteriale creste cu:

– varsta;
– fumatul (cu cat numarul de tigari fumate este mai mare si varsta mai inaintata, riscul creste corespunzator, in special la femeile cu varsta peste 35 de ani);
– dislipoproteinemia;
– obezitatea (indice de masa corporala peste 30 kg/m2);
– hipertensiunea arteriala;
– migrena;
– bolile valvulare;
– fibrilatia atriala;
– antecedentele familiale (adica tromboza arteriala prezenta la frati, surori sau la parinti, la o varsta relativ mica). Daca se suspecteaza existenta unei predispozitii ereditare, femeia trebuie trebuie indrumata catre un medic specialist, pentru recomandari, inainte de a se decide folosirea oricarui contraceptiv hormonal;
• Foarte rar, la femeile ce utilizeaza COC a fost raportata tromboza la nivelul altor vase de sange, de exemplu hepatice, mezenterice, renale sau la nivelul venele si arterele retiniene. Nu exista inca un consens cu privire la asocierea aparitiei acestor evenimente cu administrarea
COC.
• Simptomele trombozei venoase sau arteriale pot include: durere si/sau edem unilateral , la nivelul unui membru inferior ; durere severa brusca in piept, care poate sau nu sa radieze spre bratul stang; dispnee cu debut brusc; accese bruste de tuse ; orice cefalee neobisnuita, severa, prelungita; pierderea brusca, totala sau partiala a vederii; diplopie ; dislalie sau afazie; vertij ; colaps cu sau fara crize focale; slabiciune sau hipoestezie pronuntata, aparute brusc, care afecteaza o parte a corpului; tulburari motorii; abdomen “acut”. Aparitia unuia sau a mai multor dintre aceste simptome poate fi un motiv de intrerupere imediata a administrarii Laurina.
• Alte afectiuni medicale care au fost asociate cu evenimente adverse circulatorii incluzand diabet zaharat, lupus eritematos sistemic, sindrom hemolitic uremic, boala inflamatorie cronica a colonului (boala Crohn sau colita ulcerativa) si siclemie.
• Trebuie luat in considerare riscul crescut de tromboembolism la nou-nascuti (pentru mai multe informatii vezi pct. 4.6)
• O crestere a frecventei sau a severitatii migrenelor in timpul administrarii COC (care pot precede un eveniment cerebrovascular) poate constitui motiv pentru intreruperea imediata a utilizarii COC;
• Factorii biochimici care pot semnala o predispozitie ereditara sau dobandita pentru tromboza venoasa sau arteriala includ: scaderea concentratiei plasmatice sau reducerea activitatii proteinei C, hiperhomocisteinemia, deficitul de antitrombina III, deficitul de proteina C sau deficitul de proteina S, anticorpii antifosfolipidici prezenti (anticorpi anticardiolipinici, anticoagulant lupic);
• Atunci cand se ia in considerare raportul risc/beneficiu, medicul trebuie sa ia in calcul faptul ca un tratament adecvat al unei afectiuni medicale poate reduce riscul asociat de tromboza si ca riscul de tromboza asociat cu sarcina este mai mare decat cel asociat cu administrarea COC.
2. Tumori
• Unele studii epidemiologice arata ca utilizarea pe termen lung de contraceptive orale reprezinta un factor de risc pentru aparitia cancerului cervical la femeile infectate cu HPV (Human Papiloma Virus). Totusi, inca exista controverse cu privire la masura in care acest risc crescut este influentat de efecte suprapuse (de exemplu, diferenta intre numarul de parteneri sexuali sau utilizarea de contraceptive tip bariera).
• O meta-analiza din 54 de studii epidemiologice a aratat ca exista o crestere mica a riscului relativ (RR = 1,24) de cancer mamar diagnosticat la femeile care utilizeaza in mod curent COC. Riscul suplimentar scade treptat in cursul urmatorilor 10 ani dupa intreruperea folosirii COC. Deoarece cancerul mamar este rar la femeile cu varsta sub 40 de ani, numarul mare de cazuri de cancer mamar diagnosticat la femeile care utilizeaza sau au utilizat recent COC este mic, comparativ cu riscul global de cancer mamar. Aceste studii nu ofera date privind o relatie de cauzalitate. Modalitatea observata de crestere a riscului se poate datora unei diagnosticari precoce a cancerului mamar la utilizatoarele de COC, efectelor biologice ale COC sau unei combinatii intre diagnosticarea precoce si efectele biologice ale COC. Cancerul mamar diagnosticat la femeile care utilizeaza permanent COC tinde sa fie mai putin avansat din punct de vedere clinic, decat cancerul diagnosticat la cele care nu au utilizat niciodata COC.
• In cazuri rare, au fost raportate tumori benigne al ficatului si, foarte rar, au fost semnalate tumori maligne ale ficatului, la femeile care utilizeaza contraceptive orale. In cazuri izolate, aceste tumori au dus la hemoragii intra-abdominale care au pus in pericol viata femeii. Tumora hepatica trebuie luata in considerare in diagnosticul diferential atunci cand apar dureri severe in partea superioara a abdomenului, hepatomegalie sau semne de hemoragie intra-abdominala, la femei care folosesc COC.
3. Alte afectiuni
• Femeile cu hipertrigliceridemie sau cu antecedente familiale de hipertrigliceridemie pot prezenta un risc crescut de pancreatita atunci cand utilizeaza COC.
• Cu toate ca au fost semnalate cresteri mici ale tensiunii arteriale la multe dintre femeile care utilizeaza COC, cresteri relevante din punct de vedere clinic sunt rare. Nu a fost stabilita o legatura intre administrarea COC si hipertensiunea arteriala manifesta clinic. Totusi, daca apare hipertensiune arteriala semnificativa din punct de vedere clinic pe perioada administrarii COC, este prudent ca medicul sa recomande intreruperea administrarii COC si sa se initieze tratamentul hipertensiunii arteriale. Cand se considera adecvat, se poate relua administrarea COC, daca valorile tensiunii arteriale se normalizeaza sub tratament antihipertensiv.
• Exista raportari cu privire la urmatoarele afectiuni care apar sau se agraveaza, atat in timpul sarcinii, cat si in timpul administrarii COC, dar dovezile asocierii cu administrarea COC nu sunt relevante: icter si/sau prurit colestatic, litiaza biliara, porfirie, lupus eritematos sistemic, sindromul hemolitic uremic, coreea Sydenham, herpes gestational, pierderea auzului indusa de otoscleroza.
• Tulburarile acute sau cronice ale functiilor hepatice pot sa necesite intreruperea administrarii COC pana in momentul in care valorile testelor functionale hepatice revin in limita valorilor normale. Recurenta icterului colestatic, aparut prima oara in timpul sarcinii sau ca urmare a administrarii, in antecedente, de steroizi sexuali, necesita intreruperea administrarii COC.
• Cu toate ca COC pot influenta rezistenta periferica la insulina si toleranta la glucoza, nu exista nici o dovada a necesitatii de a modifica schema terapeutica la femeile cu diabet zaharat care utilizeaza COC. Totusi, femeile cu diabet zaharat trebuie monitorizate atent in timpul administrarii COC.
• Boala Crohn si colita ulcerativa au fost asociate cu administrarea COC.
• Cloasma poate sa apara ocazional, mai ales la femeile cu antecedente de cloasma gravidica. Femeile predispuse la cloasma trebuie sa evite expunerea la soare sau la radiatii ultraviolete in timpul administrarii COC.
Laurina contine lactoza, mai putin de 65 mg per comprimat filmat. Pacientele cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament .
Cand se discuta alegerea unei metode contraceptive, trebuie luate in considerare toate informatiile de mai sus.

 4.4.2 Examinarea medicala
Inainte de initierea sau de reluarea tratamentului cu Laurina trebuie efectuate un examen clinic si o anamneza completa (inclusiv antecedentele heredo-colaterale) si trebuie exclusa sarcina. Trebuie masurata tensiunea arteriala si, daca este indicat, trebuie efectuat examenul clinic, ghidat pe baza contraindicatiilor (vezi pct. 4.3) si atentionarilor (vezi pct. 4.4). Femeia trebuie instruita sa citeasca cu atentie prospectul si sa urmeze intotdeauna recomandarile. Frecventa si tipul evaluarilor periodice trebuie sa se bazeze pe ghidurile de practica medicala si sa fie adaptate pentru fiecare femeie, in parte. Femeile trebuie informate cu privire la faptul ca administrarea de contraceptive orale nu le asigura protectie impotriva infectiilor cu HIV (SIDA) sau a altor boli cu transmitere sexuala.

 4.4.3 Reducerea eficacitatii
Eficacitatea COC poate fi redusa daca sunt omise comprimate (vezi pct. 4.2.3), daca apar tulburari gastro-intestinale (vezi pct. 4.2.4) sau in cazul administrarii concomitente a unor medicamente (vezi
pct. 4.5.1).
Preparatele din plante care contin sunatoare (Hypericum perforatum) nu trebuie utilizate in timpul administrarii Laurina datorita riscului de scadere a concentratiei plasmatice si de reducere a efectelor clinice ale Laurina (vezi pct. 4.5).

 4.4.4 Controlul redus al ciclului
Similar tuturor COC, pot sa apara sangerari neregulate (mici sangerari-pete sau sangerare de intrerupere), mai ales in primele luni de utilizare. Prin urmare, evaluarea oricarei sangerari neregulate este relevanta numai dupa un interval de adaptare de aproximativ trei cicluri. Daca sangerarile neregulate persista sau apar dupa cicluri regulate, trebuie luate in considerare cauze non-hormonale si sunt indicate investigatii diagnostice adecvate, pentru a exclude caracterul malign sau sarcina. Aceste investigatii diagnostice pot include chiuretajul biopsic.
La unele femei, sangerarea de intrerupere poate sa nu apara in intervalul in care nu se administreaza comprimate. Daca COC au fost administrate conform recomandarilor descrise la pct. 4.2. este putin probabil ca femeia sa fie gravida. Totusi, daca COC nu au fost administrate conform acestor recomandari, inainte de lipsa primei sangerari de intrerupere sau daca sangerarea menstruala nu apare nici in luna urmatoare, trebuie exclusa posibilitatea unei sarcini, inainte de a se continua administrarea
COC.

 4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

 4.5.1 Interactiuni
Interactiunile dintre contraceptivele orale si alte medicamente pot determina sangerare de intrerupere
si/sau scaderea eficacitatii contraceptiei orale.
In datele din literatura au fost raportate urmatoarele interactiuni:

Metabolizare hepatica: pot sa apara interactiuni cu medicamentele cu rol inductor asupra enzimelor microzomiale hepatice si conduc la cresterea clearance -ului hormonilor sexuali (de exemplu: hidantoine, barbiturice, primidona, carbamazepina, rifampicina si, posibil, oxcarbazepina, topiramat, felbamat, griseofulvina si preparatele pe baza de plante care contin Hypericum perforatum (sunatoare). In general, inductia enzimatica maxima nu poate fi observata timp de 2-3 saptamani, dar se poate mentine cel putin 4 saptamani de la intreruperea administrarii medicamentului.
Esecul contraceptiv a fost de asemenea raportat ca urmare a administrarii concomitente cu antibiotice cum sunt ampicilina si tetraciclinele. Mecanismul acestui efect nu a fost elucidat.

Femeile care utilizeaza COC si sunt tratate cu oricare din medicamentele de mai sus, trebuie sa foloseasca, temporar, o metoda contraceptiva suplimentara de tip bariera sau sa aleaga o alta metoda contraceptiva.
In cazul medicamentelor cu efect inductor enzimatic, trebuie utilizata o metoda de bariera pe perioada in care se administreaza concomitent acel medicament si timp de 28 de zile dupa intreruperea lui. In cazul tratamentului de lunga durata cu medicamente cu rol inductor asupra enzimelor microzomiale trebuie luata in considerare o alta metoda contraceptiva. Femeile tratate cu antibiotice (cu exceptia rifampicinei si griseofulvinei) trebuie sa utilizeze o metoda contraceptiva suplimentara de tip bariera pana la 7 zile de la intreruperea tratamentului respectiv.
Daca perioada in care este utilizata metoda tip bariera depaseste perioada pana la terminarea blisterului cu COC, blisterul urmator trebuie inceput fara a pastra intervalul fara administrare de comprimate.

Contraceptivele orale pot modifica metabolizarea altor medicamente. Prin urmare, concentratiile plasmatice si tisulare ale altor medicamente administrate concomitent cu COC pot sa fie atat crescute (de exemplu, ciclosporina), cat si scazute (de exemplu lamotrigina).
Nota: trebuie luate in considerare informatiile de prescriere ale medicamentelor administrate concomitent, pentru a identifica alte interactiuni potentiale.

 4.5.2 Investigatii diagnostice
Administrarea de steroizi contraceptivi poate influenta rezultatele anumitor investigatii diagnostice, incluzand testele biochimice hepatice, tiroidiene, corticosuprarenale si renale, concentratiile plasmatice ale proteinelor transportoare, de exemplu globulina de legare a glucocorticoizilor si fractiunile lipide /lipoproteine, testele biochimice ale metabolizarii carbohidratilor si testele biochimice ale coagularii si fibrinolizei. Modificarile raman, in general, in limita valorilor paraclinice normale.

 4.6 Sarcina si alaptarea

Laurina nu este indicata in timpul sarcinii. Daca apare sarcina in timpul tratamentului cu Laurina trebuie intrerupta administrarea ulterioara.
Totusi, majoritatea studiilor epidemiologice au aratat cu nu exista o crestere a riscului de malformatii congenitale la nou-nascutii femeilor care foloseau COC in perioada dinainte de sarcina si nici efect teratogen atunci cand s-a administrat COC, in mod incorect, in primul trimestru de sarcina.

Administrarea COC poate influenta lactatia, deoarece poate reduce cantitatea si poate modifica compozitia laptelui matern. Prin urmare, in general, nu se recomanda, administrarea COC pana in momentul in care se intrerupe alaptarea. In laptele matern se pot excreta mici cantitati de steroizi contraceptivi si/sau metaboliti ai lor, dar nu exista dovezi cu privire la reactiile adverse asupra sugarului.

 4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Laurina nu are nicio influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

 4.8 Reactii adverse

Un numar de reactii adverse au fost raportate la femei utilizatoare de contraceptive orale combinate, fiind prezentate mai detaliat la pct. 4.4. Acestea includ: tulburari tromboembolice venoase, tulburari tromboembolice arteriale, hipertensiune arteriala, tumori hormon-dependente (de exemplu, tumori hepatice, cancer mamar), cloasma.

 4.9 Supradozaj

Nu au fost raportate efecte grave in caz de supradozaj. Simptomele care pot sa apara in caz de supradozaj sunt: greata, varsaturi si, la fetele tinere, sangerari vaginale nesemnificative. Nu exista antidot specific; tratamentul este simptomatic.

 5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE

 5.1 Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: progesteroni si estrogeni in combinatii secventiale, combinatii, codul ATC: G03AB05

Efectul contraceptiv al COC se bazeaza pe interactiunea dintre diferiti factori, dintre care cei mai importanti sunt inhibarea ovulatiei si modificarea secretiei cervicale. In afara protectiei impotriva unei sarcini, COC au si alte efecte pozitive care trebuie luate in calcul impreuna cu cele negative (vezi pct 4.4, pct. 4.8) pentru luarea deciziei potrivite cu privire la metoda de planificare familiala. Ciclul menstrual este mai regulat, menstruatia este adesea mai putin dureroasa iar sangerarea mai mica. Acest din urma aspect poate avea ca rezultat o scadere a aparitiei deficitului de fier. In afara de acest lucru, pentru administrarea COC cu doza mai mare (50 ug etinilestradiol ) exista dovezi care demonstreaza reducerea riscului de tumori fibrochistice ale sanului, chisturi ovariene, boala inflamatorie pelvina, sarcina ectopica, cancer de endometru si ovarian. Ramane sa fie confirmat daca aceasta se aplica si pentru comprimatele COC cu doze mai mici de etinilestradiol. In studiile clinice s-a demonstrat ca Laurina reduce semnificativ concentratia plasmatica a markerilor androgeni, 3- a androstendiol-glucuronoconjugat, androstendion, DHAE-S si testosteronul liber.

 5.2 Proprietati farmacocinetice

Desogestrel

Absorbtie
Desogestrelul administrat oral este absorbit rapid si complet si convertit in etonogestrel. Concentratiile plasmatice maxime de aproximativ 1,5 ng/ml (in prima saptamana) pana la 5 ng/ml (in a treia saptamana) sunt atinse dupa aproximativ 1,5 ore. Biodisponibilitatea dupa administrarea orala este de 62-81%.

Distributie
Etonogestrelul este legat de albumina plasmatica si de globulina de legare a hormonilor sexuali (GLHS). Numai 2-4% din concentratiile plasmatice totale de medicament sunt sub forma de steroid liber, 40-70% fiind legat de GLHS. Cresterea indusa de etinilestradiol a GLHS influenteaza distribute proteinelor plasmatice, producand o crestere a fractiunii legate de GLHS si o scadere a fractiunii legate de albumina. Volumul aparent de distributie al desogestrelului este de 1,5 l/kg.

Metabolizare
Etonogestrelul este metabolizat complet prin caile cunoscute ale metabolizarii steroizilor. Clearance-ul plasmatic este de aproximativ 2 ml /min si kg. Nu a fost descoperit niciun fel de interactiune cu etinilestradiolul administrat concomitent.

Eliminare
Concentratia plasmatica de etonogestrel scade bifazic. Timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare este de aproximativ 30 ore. Desogestrelul si metabolitii sai sunt excretati intr-un raport urina /bila de aproximativ 6:4.

Concentratia plasmatica la starea de echilibru
Farmacocinetica etonogestrelului este influentata de nivelele GLHS, care sunt triplate de catre etinilestradiol. Dupa administrare zilnica, concentratia plasmatica a medicamentului creste de 2-3 ori, atingand starea de echilibru in a doua jumatate a ciclului de tratament.

Etinilestradiol

Absorbtie
Etiniestradiolul administrat oral este absorbit rapid si complet. Concentratiile plasmatice maxime de aproximativ 80 pg/ml sunt atinse dupa aproximativ 1-2 ore. Biodisponibilitatea absoluta dupa administrarea orala este de aproximativ 60%, ca rezultat al conjugarii presistemice si al metabolizarii la primul pasaj hepatic.

Distributie
Etinilestradiolul este legat in proportie mare, dar non-specific , de albumina plasmatica (aproximativ 98,5%) si produce o crestere a concentratiilor plasmatice a GBHS. A fost determinat un volum aparent de distributie de aproximativ 5 l/kg.

Metabolizare
Etinilestradiolul este conjugat presistemic atat in mucoasa intestinului subtire, cat si in ficat. Etiniestradiolul este metabolizat in principal prin hidroxilare aromatica, dar se formeaza o mare varietate de metaboliti hidroxilati si metilati, iar acestia sunt prezenti sub forma de metaboliti liberi glucuronoconjugati si sulfoconjugati. Rata de clearance metabolic este de aproximativ 5 ml /min si kg.

Eliminare
Concentratia plasmatica de etiniestradiol scade bifazic, timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare fiind de aproximativ 24 ore. Nu se excreta medicament nemodificat, iar metabolitii etinilestradiolului sunt excretati intr-un raport urina /bila de 4:6. Timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare al metabolitilor este de aproximativ 1 zi.

Concentratia plasmatica la starea de echilibru
Concentratia plasmatica la starea de echilibru este atinsa dupa 3-4 zile, atunci cand concentratiile plasmatice determinate de dozele repetate de medicament sunt mai mari cu 30-40%, comparativ cu cele dupa o doza unica.

 5.3 Date preclinice de siguranta

Datele preclinice nu au evidentiat nici un risc special pentru om atunci cand COC sunt administrate conform recomandarilor. Aceasta se bazeaza pe studiile conventionale farmacologice privind toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitatea, carcinogenitatea si toxicitatea asupra functiei de reproducere. Cu toate astea trebuie sa fie avut in vedere ca steroizii sexuali pot provoca cresterea unor anumite tesuturi dependente hormonal si tumori.

 6. PROPRIETATI FARMACEUTICE

 6.1 Lista excipientilor

Comprimat filmat galben
Nucleu
a-tocoferol
Lactoza monohidrat
Amidon de cartof
Povidona
Dioxid de siliciu coloidal anhidru
Acid stearic
Film
Hipromeloza Macrogol 400
Talc
Dioxid de titan (E 171) Oxid galben de fer (E 172)

Comprimat filmat rosu Nucleu a-tocoferol Lactoza monohidrat Amidon de cartof Povidona
Dioxid de siliciu coloidal anhidru
Acid stearic
Film
Hipromeloza Macrogol 400
Talc
Dioxid de titan (E 171) Oxid rosu de fer (E 172)

Comprimat filmat alb Nucleu a-tocoferol Lactoza monohidrat Amidon de cartof Povidona
Dioxid de siliciu coloidal anhidru,
Acid stearic
Film
Hipromeloza Macrogol 400
Talc
Dioxid de titan (E 171)

 6.2 Incompatibilitati

Nu este cazul.

 6.3 Perioada de valabilitate

3 ani

 6.4 Precautii speciale pentru pastrare

A se pastra la temperaturi sub 30°C, in ambalajul original.

 6.5 Natura si continutul ambalajului

Cutie cu un plic din aluminiu laminat care contine un blister din PVC/Al a 21 comprimate filmate (7 comprimate filmate galbene, 7 comprimate filmate rosii, 7 comprimate filmate albe)

Cutie cu 3 plicuri din aluminiu laminat care contin fiecare cate un blister din PVC/Al a 21 comprimate filmate (7 comprimate filmate galbene, 7 comprimate filmate rosii, 7 comprimate filmate albe)

Cutie cu 6 plicuri din aluminiu laminat care contin fiecare cate un blister din PVC/Al a 21 comprimate filmate (7 comprimate filmate galbene, 7 comprimate filmate rosii, 7 comprimate filmate albe)

 6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor

Fara cerinte speciale.

 7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

N.V. ORGANON
P.O. Box 20, 5340 BH Oss, Olanda

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.