Prospect JOLINA

Jolina este un contraceptiv si se utilizeaza pentru a preveni sarcina.

Jolina 0,03 mg/3 mg, comprimate filmate Etinilestradiol/Drospirenona
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.
– Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
– Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
– Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.
– Daca vreuna dintre reactiile adverse devin grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

In acest prospect:
1. Ce este Jolina si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa utilizati Jolina
3. Cum sa administrati Jolina
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Jolina
6. Informatii suplimentare

 1. CE ESTE JOLINA SI LA CE ESTE UTILIZATA

Jolina este un contraceptiv si se utilizeaza pentru a preveni sarcina.
Jolina 0,03 mg/3 mg
Fiecare comprimat activ contine o cantitate mica de doi hormoni feminini diferiti, numiti etinilestradiol si
drospirenona.

 2. INAINTE DE A UTILIZA JOLINA

Informatii generale
Inainte de a utiliza Jolina, medicul dumneavoastra ar trebui sa va adreseze diferite intrebari despre istoricul medical personal si al familiei. De asemenea, medicul va masura tensiunea arteriala si, in functie de starea dumneavoastra medicala actuala, poate efectua alte teste.
Acest prospect descrie diferite situatii in care ar trebui sa se intrerupa administrarea Jolina, sau in care eficacitatea Jolina poate fi redusa.
In asemenea situatii este recomandat sa nu aveti raporturi sexuale sau sa utilizati contraceptive nehormonale suplimentare, de exemplu un prezervativ sau alte metode de bariera.
Nu utilizati metoda calendarului sau cea a temperaturii. Aceste metode nu sunt eficiente deoarece Jolina modifica variatiile lunare ale temperaturii corporale si ale mucusului vaginal.
Jolina, similar altor contraceptive hormonale, nu protejeaza impotriva infectiei cu HIV (SIDA) sau a altor boli infectioase cu transmitere sexuala.
In perioada in care administrati acest medicament, este recomandat sa mergeti la medic periodic cel putin o data la sase sau douasprezece luni.
Daca prezentati orice simptom neobisnuit, cum ar fi dureri inexplicabile in piept, abdomen sau picioare, consultati de urgenta medicul.
Nu administrati Jolina daca:
• aveti (sau daca ati avut in trecut) cheaguri de sange (tromboza) la un vas de la picior, plamani (embolism) sau alte organe
• aveti (sau ati avut in trecut) un atac de cord sau un accident vascular cerebral
• aveti (sau ati avut in trecut) orice boala care poate duce la un atac de cord (de exemplu, angina pectorala care determina dureri grave in piept) sau un accident vascular cerebral (de exemplu un atac cerebral temporar sau minor fara efecte restante).
• aveti orice boala care poate creste riscul dezvoltarii trombozei arteriale. Aceasta se refera la urmatoarele boli: diabet zaharat cu afectari ale vaselor sanguine, tensiune arteriala foarte crescuta, o valoare foarte mare a concentratiei de grasimi in sange (colesterol sau trigliceride) aveti o tulburare a coagularii sangelui (de exemplu, deficit de proteina C). aveti (sau ati avut vreodata) un anumit tip de migrena (cu asa numitele simptome focale neurologice) aveti (sau ati avut) inflamatii ale pancreasului (pancreatita)
Daca veti sau ati avut in trecut o boala a ficatului si functiile hepatice nu sunt complet in limite normale. rinichii nu functioneaza bine (insuficienta renala). aveti sau ati avut o tumora la ficat.
• aveti (sau ati avut), sau credeti ca este posibil sa aveti cancer la san sau cancer la nivelul organelor sexuale.
• aveti sangerari vaginale de cauza necunoscuta.
• sunteti alergica la etinilestradiol sau drospirenona, sau la oricare dintre componentele Jolina. Aceasta poate determina mancarime, eruptie cutanata trecatoare pe piele sau inflamatie.
Acordati o atentie speciala medicamentului Jolina in urmatoarele cazuri:
In unele situatii trebuie sa acordati o atentie speciala atunci cand administrati Jolina sau orice alt contraceptiv hormonal combinat, iar medicul dumneavoastra ar trebui sa efectueze controale periodice. Daca aveti vreuna din urmatoarele afectiuni, mentionati acest aspect medicului dumneavoastra inainte de a incepe sa folositi Jolina. De asemenea, consultati medicul daca urmatoarele simptome apar sau se agraveaza in timp ce folositi Jolina:
• daca unul dintre membrii apropiati ai familiei are sau a avut cancer la san
• daca aveti vreo afectiune la nivelul ficatului sau a vezicii biliare
• daca aveti diabet zaharat
• daca aveti depresie
• daca aveti boala Crohn sau colita ulcerativa (o boala inflamatorie a intestinelor)
• daca aveti SHU (sindromului hemolitic uremic; o boala a sangelui care afecteaza rinichii)
• daca aveti siclemie (o boala ereditara care afecteaza celulele rosii ale sangelui)
• daca aveti epilepsie (vezi „Jolina si interactiunea cu alte medicamente”)
• daca aveti LES (lupus eritematos sistemic; o boala care afecteaza sistemul imunitar)
• daca aveti o boala care a aparut pentru prima data in timpul sarcinii sau in timpul folosirii anterioare a unor hormoni sexuali, de exemplu pierderea parului, porfiria (o boala a sangelui), herpes gestational (eruptie eritematoasa trecatoare pe piele cu pustule in timpul sarcinii), coree Sydenham (o boala care afecteaza nervii, producand miscari involuntare)
• aveti sau ati avut cloasma (pete pigmentate galben-brune pe piele, indeosebi pe fata); daca da, evitati sa va expuneti prea mult la soare sau la radiatii ultraviolete.
Daca aveti edem angioeurotic ereditar , medicamentele care contin estrogen pot provoca sau agrava simptomele de edem angioeurotic. Este recomandat sa consultati un medic imediat ce prezentati simptome de edem angioeurotic, precum umflarea fetei, limbii si/sau a faringelui, si/sau aveti dificultati la inghitire sau prezentati o urticarie impreuna cu dificultati de respiratie.
Interventii chirurgicale, perioade lungi de imobilizare sau accidente grave in timpul tratamentului cu Jolina
Este important sa informati de la inceput medicului ca administrati Jolina deoarece riscul trombozei venoase este crescut in aceste circumstante, tratamentul putand fi oprit.
Medicul dumneavoastra va va spune cand puteti sa reincepeti sa administrati Jolina. Aceasta se poate intampla de obicei la doua saptamani dupa vindecare.
Jolina si tromboza
Tromboza venoasa
Folosirea oricarui contraceptiv combinat, inclusiv folosirea Jolina, creste riscul evolutiei spre tromboza venoasa (formarea cheagurilor in vasele de sange), comparativ cu o femeie care nu ia deloc comprimate contraceptive.

Riscul evolutiei spre tromboza venoasa atunci cand se iau contraceptive combinate creste:
• odata cu inaintarea in varsta
• daca aveti greutatea corporala peste limita normala
• daca unul dintre membrii apropiati ai familiei a avut cheaguri de sange (tromboza) la picior, plamani sau orice alt organ la o varsta timpurie,
• daca veti necesita o interventie chirurgicala sau veti fi imobilizata o lunga perioada de timp sau ati suferit un accident grav (pentru a stii ce e de facut, vedeti sectiunea „Chirurgie, perioade lungi de imobilizare sau accidente grave in timpul tratamentului cu Jolina” de mai sus).
Tromboza arteriala
Folosirea contraceptivelor combinate a fost asociata cu cresterea riscului de dezvoltare a trombozei arteriale (obstructia unei artere), de exemplu, in vasele de sange ale inimii (atac de cord) sau ale creierului (atac cerebral).
Riscul evolutiei spre tromboza arteriala atunci cand administrati contraceptive combinate creste:
• daca fumati. Daca folositi Jolina, este recomandat sa renuntati la fumat, mai ales daca aveti varsta peste 35 de ani.
• daca aveti valori mari de grasime in sange (colesterol sau trigliceride)
• daca aveti greutatea corporala peste limita normala
• daca dumneavoastra sau orice alt membru al familiei a avut un atac de cord sau atac cerebral la o varsta tanara
• daca aveti o tensiune arteriala crescuta
• daca aveti migrene
• daca aveti probleme cu inima (tulburari ale valvelor inimii, modificari ale ritmului inimii dumneavoastra)
Ar trebui sa nu mai folositi Jolina si sa consultati imediat un medic daca prezentati semne ale unei posibile tromboze (vezi paragraf „Incetarea tratamentului daca” din Sectiunea 3).
Jolina si cancerul
Femeile care iau contraceptive combinate au un risc usor marit de a avea cancer la san, dar nu este sigur daca acest lucru se datoreaza medicamentului. De exemplu, este posibil ca mai multe tumori sa fie detectate la femeile care iau contraceptive deoarece sunt examinate de medicii lor mai frecvent. Riscul de cancer la san se reduce treptat dupa ce decideti sa incetati adminitrarea de contraceptive hormonale combinate.
Este important sa va examinati periodic sanii si sa mergeti la medicul dumneavoastra daca gasiti orice nodul.
Tumori benigne ale rinichiului au fost descoperite la femeile care folosesc contraceptive combinate in ocazii rare, tumorile maligne fiind si mai rare. Consultati medicul daca prezentati orice durere intensa brusca abdominala.
Utilizarea altor medicamente
Spuneti intotdeauna medicului care v-a prescris Jolina daca utilizati medicamente sau preparate pe baza de plante medicinale. De asemenea, informati si alti medici sau stomatologi care v-au prescris alte medicamente (sau farmacistului dumneavoastra) ca luati Jolina. Este posibil ca acestia sa va spuna ca trebuie sa folositi contraceptive suplimentare (prezervative de exemplu) si, in cazul acesta vor preciza si pe ce perioada.
• Unele medicamente pot determina pierderea efectului contraceptiv al medicamentului Jolina, sau pot determina sangerari neasteptate.
• Aceasta se aplica medicamentelor folosite pentru tratarea epilepsiei (primidona, fenitoina, barbiturice, oxcarbamazepina, carbamazepina) si tuberculozei (de exemplu rifampicina), HIV (ritonavir), altor boli infectioase (griseofulvina, ampicilina, tetraciclina) si tratamente cu preparate pe baza de plante medicinale care contin sunatoare.
• Daca doriti sa folositi preparate pe baza de plante medicinale care contin sunatoare in timpul in care administrati Jolina, ar trebui sa consultati in prealabil medicul.
• Jolina poate afecta alte medicamente, de exemplu acelea care contin ciclosporina sau medicamentul anticonvulsivant lamotrigina (aceasta poate determina cresterea frecventei convulsiilor).
Consultati medicul sau farmacistul dumneavoastra inainte de a lua orice medicament .
Va rugam sa va informati farmacistul daca administrati sau ati luat recent orice alt medicament, inclusiv
medicamente obtinute fara reteta.
Utilizarea Jolina cu alimente si bauturi
Administrati un comprimat Jolina in fiecare zi, cu putina apa daca este necesar. Puteti lua comprimatele cu sau fara alimente, dar ar trebui sa le administrati aproximativ la acelasi ora, in fiecare zi.
Analize de laborator
Daca aveti nevoie de o analiza a sangelui, spuneti medicului sau personalului laboratorului ca luati contraceptive, deoarece contraceptivele orale pot afecta rezultatele unor teste.
Sarcina
Daca sunteti gravida nu este indicat sa administrati Jolina. Daca sunteti gravida in timp ce luati Jolina, ar trebui sa incetati administrarea medicamentelor imediat si sa consultati medicul.
Consultati medicul sau farmacistul dumneavoastra inainte de a lua orice medicament.
Alaptarea
Nu este recomandat sa luati Jolina atunci cand alaptati. Daca doriti sa folositi contraceptive in timp ce alaptati, este indicat sa consultati medicul. Consultati medicul sau farmacistul dumneavoastra inainte de a lua orice medicament.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu exista nicio informatie care sa sugereze ca folosirea Jolina are vreun efect asupra capacitatii dumneavoastra de a conduce sau de a folosi utilaje.
Informatii importante privind unele componente ale Jolina
Jolina contine lactoza.
Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti o intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l
intrebati inainte de a lua acest medicament.

 3. CUM SE ADMINISTREAZA JOLINA

Administrati un comprimat Jolina in fiecare zi, cu putina apa daca este necesar. Puteti lua comprimatele inainte sau dupa masa, dar trebuie sa le administrati aproximativ la aceeasi ora, in fiecare zi.
Un blister contine 21 comprimate. Ziua din saptamana in care se iau comprimatele este imprimata pe margine langa fiecare comprimat. Daca, de exemplu, incepeti Miercuri, trebuie sa administrati comprimatul marcat cu „MI” pe margine. Urmariti sageata de pe pachet pana cand folositi toate cele 21 de comprimate.
Apoi nu veti lua niciun alt comprimat timp de 7 zile. In timpul acestor 7 zile in care nu administrati niciun comprimat (denumit interval liber- fara comprimate), ar trebui sa apara menstruatia. Menstruatia, de asemenea denumita sangerare menstruala, incepe de obicei in cea de-a doua sau cea de-a treia zi a intervalului liber- fara comprimate.
In cea de-a opta zi de la administrarea ultimului comprimat Jolina (aceasta este dupa intervalul liber- fara comprimate de 7 zile), incepeti urmatorul pachet, chiar daca menstruatia nu s-a oprit. Aceasta inseamna ca trebuie sa incepeti urmatorul blister in aceeasi zi in care ati inceput saptamana anterioara si menstruatia trebuie sa apara la aceeasi data a fiecarei luni.
Daca administrati Jolina dupa cum este descris, veti fi protejata impotriva sarcinii si in timpul celor 7 zile in care nu administrati niciun comprimat.
Cand pot incepe primul blister?
• Cand nu ati utilizat contraceptive hormonale in ultima luna Incepeti sa administrati Jolina din prima zi a ciclului menstrual (considerata a fi prima zi de sangerare). Daca incepeti sa administrati Jolina din prima zi a menstruatiei dumneavoastra, veti fi imediat protejata impotriva sarcinii. De asemenea, puteti incepe in zilele 2-5 ale ciclului, dar trebuie sa utilizati metode de contraceptie suplimentare (metode de bariera ca de exemplu un prezervativ) pentru primele 7 zile.
• Trecerea de la un alt contraceptiv (combinat), inel vaginal sau plasture trasdermic
• Puteti incepe sa administrati Jolina din urmatoarea zi dupa intervalul liber- fara comprimate a contraceptivului dumneavoastra anterior (sau dupa administrarea ultimului comprimat inactiv). Atunci cand treceti de la un inel vaginal contraceptiv combinat sau plasture, urmati recomandarile medicului dumneavoastra.
• Trecerea de la o metoda exclusiv pe baza de progesteron (comprimate numai cu progesteron, injectie, dispozitiv intrauterin cu eliberare de progesteron sau implant).
Puteti trece de la comprimate care contin numai progesteron oricand doriti (daca ati avut un implant sau un dispozitiv intrauterin, folositi noile comprimate atunci cand il indepartati; daca folositi injectii, utilizati noul comprimat in ziua in care este programata urmatoarea injectie), dar este recomandat, in toate cazurile, sa utilizati protectie suplimentara (un prezervativ de exemplu) pentru primele 7 zile de la administrarea primului comprimat.
• Administrarea dupa un avort Urmati recomandarile medicului dumneavoastra.
• Administrarea dupa nastere Puteti incepe sa administrati Jolina in intervalul dintre zilele 21 si 28 de la nastere. Daca incepeti mai tarziu, ar trebui sa folositi un contraceptiv de bariera (un prezervativ de exemplu) pentru primele 7 zile de la inceperea folosirii Jolina.
Daca dupa nasterea unui copil ati avut deja relatii sexuale inainte de a reincepe administrarea Jolina, trebuie sa va asigurati ca nu sunteti gravida sau sa asteptati urmatoarea menstruatie.
Cereti sfatul medicului dumneavoastra daca nu sunteti sigura cand trebuie sa incepeti.
• Daca alaptati si doriti sa administrati (readministrati) Jolina dupa nasterea unui copil. Cititi sectiunea „Alaptare”.
Daca administrati mai multe comprimate de Jolina decat doza obisnuita
Nu exista nicio dovada ca supradozajul de Etinilestradiol/Drospirenona determina efecte grave.
Cu toate acestea, greata si varsaturile pot aparea datorita administrarii mai multor comprimate in acelasi timp. Adolescentele pot suferi de sangerari vaginale.

Daca ati luat mai multe comprimate Jolina, sau daca descoperiti ca un copil le-a utilizat, consultati medicul sau farmacistul dumneavoastra.
Daca uitati sa administrati comprimatul Jolina
Daca comprimatul filmat omis este administrat in mai putin de 12 ore, protectia contraceptiva nu se poate reduce. Medicamentul trebuie administrat imediat cand isi aduce aminte si urmatoarele comprimate filmate trebuie administrate la ora obisnuita.
• Daca ati intarziat mai mult de 12 ore de la administrarea ultimului comprimat, protectia contraceptiva se poate reduce. Cu cat ati uitat sa administrati mai multe comprimate consecutive, cu atat este mai mare riscul de a se reduce efectul contraceptiv.
Exista un risc mai mare de a ramane gravida daca uitati sa administrati comprimatele de la inceput blisterului si la sfarsitul saptamanii a 3-a – al 3-lea rand de pe blister.
• Daca uitati sa administrati mai mult de un comprimat dintr-un blister Consultati medicul dumneavoastra.
• Daca uitati sa administrati un comprimat in saptamana 1 Administrati comprimatul imediat cand va aduceti aminte, chiar daca aceasta inseamna ca trebuie sa administrati doua comprimate in acelasi timp. Continuati sa administrati urmatoarele comprimate la ora obisnuita si sa folositi precautii suplimentare, de exemplu un prezervativ, pentru urmatoarele 7 zile. Daca ati intretinut raporturi sexuale in saptamana anterioara zilei in care ati uitat sa administrati comprimatul, exista riscul de a ramane insarcinata. In acest caz, consultati medicul dumneavoastra.
• Daca uitati sa administrati un comprimat in saptamana 2 Administrati comprimatul pe care l-ati uitat imediat cand va aduceti aminte, chiar daca aceasta inseamna ca trebuie sa administrati doua comprimate in acelasi timp. Continuati sa administrati urmatoarele comprimate la ora obisnuita. Efectul contraceptiv nu va fi redus si nu trebuie sa luati alte masuri suplimentare.
• Daca uitati sa administrati un comprimat in saptamana 3 Puteti alege una dintre cele doua urmatoarele alternative:
1. Luati comprimatul omis imediat ce v-ati amintit, chiar daca aceasta inseamna sa luati doua comprimate odata si luati urmatoarele comprimate filmate la ora obisnuita. Continuati sa administrati urmatoarele comprimate la ora obisnuita. In loc sa luati cele 7 comprimate si sa aveti perioada fara pauza, incepeti sa administrati urmatorul blister.
Este posibil sa aveti menstruatia (sangerarea menstruala) la sfarsitul celui de-al doilea blister, dar de asemenea puteti avea unele pete sau sangerari atunci cand administrati cel de-al doilea blister.
2. De asemenea puteti inceta sa administrati comprimatele si sa incepeti un interval fara comprimate de 7 zile (consemnand ziua in care ati uitat sa administrati comprimatul). Daca doriti sa incepeti un nou pachet in ziua de inceput fixata, intervalul fara comprimate trebuie sa fie mai mic de 7 zile.
Daca urmati una dintre aceste doua recomandari, veti fi protejata impotriva sarcinii.
• Daca ati omis luarea oricarui comprimat filmat si nu prezentati sangerarea menstruala in perioada de pauza, este posibil sa fiti gravida. Adresati-va medicului inainte de a incepe sa luati comprimate din urmatoarea cutie pentru tratamentul pe o luna.
Ce trebuie sa faceti in caz de varsaturi sau diaree severa?
Daca prezentati varsaturi sau diaree severa la 3-4 ore dupa luarea unui comprimat, exista riscul ca substantele active sa nu fie complet absorbite de catre organism. Acest lucru este asemanator cu ceea ce se intampla cand uitati sa administrati un comprimat. Dupa varsaturi sau diaree, trebuie sa administrati un comprimat dintr-un blister de rezerva cat mai repede posibil. Daca este posibil, administrati-l in decursul a 12 ore de la ora dumneavoastra obisnuita la care administrati comprimatul. Daca aceasta nu este posibil, sau daca au trecut mai mult de 12 ore, urmati sfatul de la punctul „Daca uitati sa administrati Jolina”.
Sangerare intre menstruatii
In timpul primelor luni de folosire Jolina, puteti avea sangerari neasteptate (sangerare in afara intervalului liber). Daca prezentati asemenea sangerari in mai mult de cateva luni, sau ele incep dupa cateva luni, medicul dumneavoastra trebuie sa deceleze cauza.
Ce trebuie sa faceti daca nu aveti menstruatie in timpul intervalului fara pauza?
Daca ati luat toate comprimatele corect, nu ati prezentat varsaturi sau diaree severa si nu ati luat niciun alt medicament, este foarte putin posibil sa ramaneti gravida.
Daca nu aveti doua menstruatii consecutive, puteti fi gravida. Mergeti imediat la medicul dumneavoastra. Nu incepeti sa administrati urmatorul blister pana nu sunteti sigura ca nu sunteti gravida.
Intarzierea menstruatiei; ce trebuie sa stiti?
Desi nu este recomandat, va puteti intarzia menstruatia (sangerare menstruala) pana la finalul noului blister daca veti continua sa administrati cel de-al doilea blister de Jolina in loc de intervalul fara comprimate. Puteti prezenta urme (picaturi de sange sau pete) sau sangerari atunci cand administrati cel de-al doilea blister. Dupa obisnuitul interval fara comprimate de 7 zile, continuati cu urmatorul pachet.
Ar trebui sa consultati medicul inainte de a decide sa intarziati menstruatia.
Modificarea primei zile a ciclului menstrual: ce trebuie sa stiti?
Daca administrati comprimatele conform instructiunilor, menstruatia dumneavoastra (sangerarea menstruala) va incepe in timpul intervalului fara comprimate. Daca trebuie sa modificati aceasta data, puteti sa faceti acest lucru prin scurtarea (dar niciodata cresterea) perioadei intervalului fara comprimate. De exemplu, daca intervalul dumneavoastra fara comprimate incepe Vineri si dumneavoastra doriti sa incepeti Marti (3 zile inainte), ar trebui sa incepeti noul pachet cu 3 zile inainte de cum ati actiona in mod normal. Daca scurtati intervalul fara comprimate (3 zile sau mai putin de exemplu), este posibil sa nu aveti sangerari menstruale (ciclu menstrual) in timpul acestui interval. In consecinta, puteti experimenta urme (picaturi de sange sau pete) sau sangerare.
Daca nu sunteti sigura cum sa procedati, consultati medicul pentru o examinare.
Daca incetati sa administrati Jolina
Puteti inceta sa administrati Jolina oricand doriti. Daca nu doriti sa ramaneti gravida, consultati medicul cu privire la alte metode eficiente de contraceptie.
Daca aveti oricare alta intrebare despre folosirea acestui produs, consultati-va medicul sau farmacistul.
Intrerupeti tratamentul daca:
Intrerupeti administrarea Jolina si consultati imediat medicul dumneavoastra daca prezentati semne posibile de tromboza, precum:
• durere severa si/sau inflamatie a unuia dintre picioare
• durere intensa si brusca in piept, care poate radia in bratul stang
• dificultate brusca de respiratie
• tuse brusca fara o cauza clara
• durere de cap neobisnuita, migrena intensa, prelungita sau agravata
• pierderea partiala sau completa a vederii sau vedere dubla
• dificultatea sau imposibilitatea de a vorbi
• ameteala sau lesin
• slabire, senzatii anormale sau amortire a oricarei parti a corpului

 4. REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Jolina poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

• Reactii adverse frecvente (afectand mai mult de 1 din 100, dar mai putin de 1 din 10 femei): probleme menstruale, sangerari inter-menstruale, durere la nivelul sanilor, durere de cap, depresie, migrena, greata, apatie, secretii vaginale albe si infectii vaginale cu ciuperci.
• Reactii adverse mai putin frecvente (afecteaza mai mult de 1 din 1000, dar mai putin de 1 din 100 de femei): schimbare a libidoului (interesul fata de sex), tensiune arteriala crescuta, tensiune arteriala scazuta, ameteala, acnee, eruptii trecatoare pe piele (eczeme), mancarime intensa, infectii vaginale, retentie de lichide si modificare a greutatii corporale.
• Reactii adverse rare (afecteaza mai mult de 1 din 10000, dar mai putin de 1 din 1,000 de femei): astma bronsic, secretii mamare, probleme auditive, obstructia unui vas de sange cu un cheag intr-o parte a corpului.
Daca experimentati reactii adverse care nu au fost mentionate in acest prospect sau una dintre reactiile adverse este in special puternica, consultati medicul sau farmacistul.

 5. CUM SE PASTREAZA JOLINA

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Data expirarii
Nu folositi Jolina dupa data de expirare imprimata pe cutia de carton sau pe blister dupa fraza „A nu se utiliza dupa:” sau „EXP.:”
Nu aruncati medicamentul in canalizare sau impreuna cu deseurile menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele care nu mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

 6. INFORMATII SUPLIMENTARE

Ce contine un comprimat Jolina 0,03mg/3 mg:
Substanta activa: Etinilestradiol 0,03 mg si Drospirenona 3 mg.
Excipienti:
Nucleu: lactoza monohidrat, amidon de porumb, amidon de porumb (pregelatinizat), crospovidona,
povidona, polisorbat 80, stearat de magneziu.
Film: alcool polivinilic -partial hidrolizat, dioxid de titan (E 171), macrogol 3350, talc, oxid galben de fer (E 172).
Cum arata Jolina si continutul blisterului Comprimatele filmate sunt rotunde, de culoare galbena.
Jolina este disponibil in cutii a cate 1, 2, 3, 6 si 13 blistere, fiecare dintre ele continand 21 de comprimate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Medico Uno Pharma Kft. 2051 Biatrobágy, Viadukt u. 12. Ungaria
10
Producator responsabil pentru eliberarea seriilor
Laboratorios León Farma, S.A.
Acest prospect a fost aprobat in Octombrie 2009

AUTORIZATIE DE PUNERE PE PIATA NR. 2093/2009/01-02-03-04-05

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.