Prospect Jevtana

Jevtana se utilizeaza pentru tratamentul barbatilor cu cancer de prostata metastatic refractar la hormoni.

Jevtana este un medicament care contine substanta activa cabazitaxel. Acesta este disponibil sub forma de concentrat si solvent din care se prepara o solutie perfuzabila (picurare in vena).

 Pentru ce se utilizeaza Jevtana?
Jevtana se utilizeaza pentru tratamentul barbatilor cu cancer de prostata metastatic refractar la hormoni. Acesta este un tip de cancer care afecteaza prostata, glanda de sub vezica urinara la barbati care produce lichidul din sperma. Jevtana se utilizeaza atunci cand cancerul s-a raspandit in alte parti ale corpului (metastatic) si nu mai raspunde la tratamentul hormonal (refractar la hormoni).

Medicamentul se utilizeaza in asociere cu prednison sau prednisolon (medicamente antiinflamatoare) la pacientii tratati in prealabil cu docetaxel (un alt medicament impotriva cancerului).
Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta.

 Cum se utilizeaza Jevtana?
Jevtana trebuie utilizat exclusiv in unitati specializate in chimioterapie (medicamente pentru tratarea cancerului) sub supravegherea unui medic cu experienta in administrarea chimioterapiei.
Jevtana se administreaza o data la trei saptamani sub forma de perfuzie cu durata de o ora, la o doza de 25 mg pe metru patrat de suprafata corporala (calculata pe baza greutatii si inaltimii pacientului). Medicamentul se administreaza in asociere cu prednison sau prednisolon, care se utilizeaza zilnic pe toata durata tratamentului. Doza de Jevtana trebuie redusa daca pacientul manifesta anumite efecte secundare si tratamentul trebuie intrerupt daca efectele secundare continua la o doza redusa de 20 mg/m2.
Înainte de administrarea perfuziilor cu Jevtana, pacientilor trebuie sa li se administreze mai intai medicamente antialergice pentru a reduce riscul de reactii alergice si medicamente antiemetice pentru a preveni varsaturile.

 Cum actioneaza Jevtana?
Substanta activa din Jevtana, cabazitaxelul, apartine grupei de medicamente pentru tratarea cancerului numite „taxani”. Cabazitaxel actioneaza prin blocarea capacitatii celulelor canceroase de a-si descompune „scheletul” intern care le permite sa se divida si sa se inmulteasca. Cu scheletul intact, celulele nu se pot divide si, in cele din urma, mor. Jevtana afecteaza, de asemenea, celule necanceroase, precum celulele sanguine si nervoase, ceea ce poate cauza efecte secundare.

 Cum a fost studiat Jevtana?
Efectele Jevtana au fost testate initial pe modele experimentale inainte de a fi studiate pe subiecti umani.
Jevtana a fost investigat in cadrul unui studiu principal la care au participat 755 de barbati cu cancer de prostata metastatic refractar la hormoni care fusesera tratati in prealabil cu docetaxel. Efectele Jevtana au fost comparate cu cele ale unui alt medicament impotriva cancerului, mitoxantrona. Ambele medicamente au fost administrate in asociere cu prednison sau prednisolon cu utilizare zilnica. Principala masura a eficacitatii a fost supravietuirea totala (cat timp traiau, in medie, pacientii).

 Ce beneficii a prezentat Jevtana pe parcursul studiilor?
În cadrul studiului principal, Jevtana a prelungit perioada totala de supravietuire fata de medicamentul comparator mitoxantrona. Perioada totala medie de supravietuire a pacientilor tratati cu Jevtana a fost de 15,1 luni in comparatie cu 12,7 luni pentru pacientii tratati cu mitoxantrona.

 Care sunt riscurile asociate cu Jevtana?
Cele mai frecvente efecte secundare ale tratamentului cu Jevtana (observate la mai mult de 1 pacient din 10) sunt anemie (numar scazut de celule rosii in sange), leucopenia (numar scazut de globule albe in sange), neutropenie (numar scazut de neutrofile, un tip de globula alba din sange), trombocitopenie (numar scazut de trombocite in sange) si diaree. Pentru lista completa a efectelor secundare raportate in urma tratamentului cu Jevtana, a se consulta prospectul.

Jevtana nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la cabazitaxel, la orice alt taxan sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului. De asemenea, nu se administreaza pacientilor cu un numar al neutrofilelor in sange mai mic de 1500/mm3, care au rezultate anormale la testele hepatice indicand probleme de ficat sau care au primit recent sau sunt pe punctul de a primi un vaccin impotriva febrei galbene.

 De ce a fost aprobat Jevtana?
În opinia CHMP, capacitatea Jevtana de a prelungi perioada totala de supravietuire totala la pacientii cu cancer de prostata metastatic refractar la hormoni prezinta importanta clinica. Comitetul a hotarat ca beneficiile Jevtana sunt mai mari decat riscurile asociate si a recomandat acordarea unei autorizatii de introducere pe piata pentru acest produs.

 Alte informatii despre Jevtana
Comisia Europeana a acordat Sanofi-Aventis o autorizatie de introducere pe piata pentru Jevtana, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 17 martie 2011. Autorizatia de introducere piata este valabila cinci ani, dupa care poate fi reinnoita.

Pentru mai multe informatii referitoare la tratamentul cu Jevtana, consultati prospectul sau contactati medicul sau farmacistul.
Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 03-2011

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.