Prospect Januvia

Januvia este un medicament care contine substanta activa sitagliptina.

Este disponibil sub forma de comprimate rotunde (roz: 25 mg; bej: 50 si 100 mg).

 Pentru ce se utilizeaza Januvia?
Januvia se utilizeaza la tratarea pacientilor cu diabet de tip 2, pentru a imbunatati controlul concentratiei de glucoza (zahar) in sange. Se utilizeaza in asociere cu regim alimentar si exercitiu fizic  in urmatoarele moduri:
• in monoterapie, la pacientii a caror boala nu este tinuta sub control in mod satisfacator prin regim alimentar si exercitiu fizic si in cazul carora metformina (un medicament antidiabetic) nu este indicata;
• in asociere cu metformina sau un agonist PPAR-gama (un tip de medicament antidiabetic), cum ar fi tiazolidinediona, la pacientii a caror boala nu este tinuta sub control in mod satisfacator numai cu metformina sau un agonist PPAR-gama;
• in asociere cu o sulfoniluree (un alt tip de medicament antidiabetic) la pacientii a caror boala nu este tinuta sub control in mod satisfacator numai cu o sulfoniluree si la care tratamentul cu metformina nu este adecvat;
• in asociere cu metformina si o sulfoniluree sau un agonist PPAR-gama la pacientii a caror boala nu este tinuta sub control in mod satisfacator cu cele doua medicamente;
• in asociere cu insulina, cu sau fara metformina, la pacientii a caror boala nu este tinuta sub control in mod satisfacator cu o doza stabila de insulina.
Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

 Cum se utilizeaza Januvia?
Januvia se administreaza in doza de 100 mg o data pe zi, cu sau fara alimente. Daca Januvia se administreaza in asociere cu o sulfoniluree sau insulina, poate fi necesara reducerea dozei de sulfoniluree sau insulina pentru a reduce riscul de hipoglicemie (concentratii scazute de zahar in sange).

 Cum actioneaza Januvia?
Diabetul de tip 2 este o boala in care pancreasul nu produce suficienta insulina pentru a controla nivelul de glucoza in sange sau in care organismul nu mai poate utiliza insulina in mod eficace.
Substanta activa din Januvia, sitagliptina, este un inhibitor al dipeptidil-peptidazei-4(DPP-4). Ea actioneaza prin blocarea descompunerii hormonilor de tip „incretin” din organism. Acesti hormonisunt eliberati dupa masa si stimuleaza pancreasul sa produca insulina. Prin cresterea concentratiilor de hormoni de tip incretin in sange, sitagliptina stimuleaza pancreasul sa produca mai multa insulina cand concentratiile de glucoza din sange sunt mari. Sitagliptina nu actioneaza cand nivelul glucozei in sange este scazut. Sitagliptina reduce, de asemenea, cantitatea de glucoza produsa de ficat, prin cresterea concentratiilor de insulina si scaderea concentratiilor unui hormon numit glucagon. Impreuna, aceste procese reduc concentratia de glucoza din sange si ajuta la controlul diabetului de tip 2.

 Cum a fost studiat Januvia?
Januvia a fost studiat in noua studii la care au participat aproximativ 6 000 de pacienti cu diabet de tip 2, ale caror concentratii de glucoza in sange nu erau tinute sub control in mod adecvat:
• patru studii au comparat Januvia cu placebo (un preparat inactiv). Januvia sau placebo au fost utilizate in monoterapie in cadrul a doua studii la care au participat 1 262 de pacienti, in calitate de adjuvant la metformina in cadrul unui studiu la care au participat 701 pacienti si in calitate de adjuvant la pioglitazona (un agonist PPAR-gama) in cadrul unui studiu la care au participat 353 de
pacienti;
• doua studii au comparat Januvia cu alte medicamente antidiabetice. Un studiu a comparat Januvia si glipizida (o sulfoniluree), utilizate ca adjuvanti la tratamentul cu metformina la 1 172 de pacienti. Celalalt studiu a comparat Januvia cu metformina, utilizate in monoterapie, la 1 058 de pacienti;
• trei studii suplimentare au comparat Januvia cu placebo, ca adjuvante la alte medicamente antidiabetice: glimepirida (o alta sulfoniluree), cu sau fara metformina, la 441 de pacienti, combinatia de metformina si rosiglitazona (un agonist PPAR-gamma) la 278 de pacienti si o doza  stabila de insulina, cu sau fara metformina, la 641 de pacienti.
In toate studiile, principala masura a eficacitatii a fost modificarea concentratiei in sange a unei substante numite hemoglobina glicozilata (HbA1c) care arata cat de bine este controlata concentratia glucozei in sange.

 Ce beneficii a prezentat Januvia in timpul studiilor?
Januvia a fost mai eficace decat placebo cand s-a administrat singur sau in asociere cu alte medicamente antidiabetice. La pacientii care luau Januvia in monoterapie, concentratia HbA1c a scazut de la aproximativ 8,0%, cat era la inceputul studiilor, cu 0,48% dupa 18 saptamani si cu 0,61% dupa 24 de saptamani. In mod contrar, la pacientii care luau placebo, aceasta a crescut cu 0,12% si,
respectiv, 0,18%. Prin asocierea de Januvia cu metformina, concentratia de HbA1c s-a redus cu 0,67% dupa 24 de saptamani, fata de o scadere de 0,02% la pacientii la care s-a asociat placebo. Prin asocierea de Januvia la pioglitazona, concentratia de HbA1c s-a redus cu 0,85% dupa 24 de saptamani, fata de o scadere de 0,15% la pacientii la care s-a asociat placebo.
In studiile care au comparat Januvia cu alte medicamente, eficacitatea asocierii Januvia la metformina a fost similara cu aceea a asocierii de glipizida. Cand au fost administrate in monoterapie, Januvia si metformina au produs scaderi similare ale concentratiei de HbA1c, dar eficacitatea Januvia a parut ceva mai redusa decat cea a metforminei.
In studiile suplimentare, cand Januvia a fost asociata cu glimepirida (cu sau fara metformina), concentratia de HbA1c a scazut cu 0,45% dupa 24 de saptamani, fata de o crestere de 0,28% la pacientii la care s-a asociat placebo. Concentratia de HbA1c s-a redus cu 1,03% dupa 18 saptamani la pacientii la care Januvia a fost asociata la metformina si la rosiglitazona, fata de o scadere de 0,31% la
pacientii la care s-a asociat placebo. In sfarsit, aceasta s-a redus cu 0,59% la pacientii la care Januvia a fost asociata cu insulina (cu sau fara metformina), fata de o scadere de 0,03% la pacientii la care s-a asociat placebo.

 Care sunt riscurile asociate cu Januvia?
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Januvia (observate in general la mai mult de 5% dintre pacienti) includ infectiile cailor respiratorii superioare (raceli) si nazofaringita (inflamarea nasului si a gatului). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Januvia, a se consulta prospectul.
Januvia nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la sitagliptina sau la oricare alt ingredient al acestui medicament.

 De ce a fost aprobat Januvia?
Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a hotarat ca beneficiile Januvia sunt  mai mari decat riscurile sale si a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Januvia.

 Alte informatii despre Januvia:
Comisia Europeana a acordat Merck Sharp & Dohme Ltd. o autorizatie de introducere pe piata pentru Januvia, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 21 martie 2007. Autorizatia de introducere pe piata este valabila cinci ani, dupa care poate fi reinnoita.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 10-2009.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.