Prospect ISOPRENALIN

Indicatii: Soc cu insuficienta circulatorie periferica acuta – poate fi util in socul cardiogen si in socul septic (septicemie cu germeni gramnegativi), atunci cand presiunea venoasa este crescuta sau fenomenele de hipoperfuzie persista dupa corectarea hipovolemiei; stop cardiac, sindrom Adams-Stockes prin bloc atrio-ventricular, hipersensibilitate sino-carotidiana; cazuri selectionate de tahicardie si fibrilatie ventriculara in cursul blocului atrio-ventricular, daca electrosocul nu este posibil. Pentru combaterea bronhospasmului in cursul anesteziei generale.

Prezentare farmaceutica: Fiole a 1 ml solutie injectabila continand isoprenalina hcl. 0,2 mg (cutie cu 5 buc.).

Actiune terapeutica: Amina simpatomimetica cu actiuni beta-adrenergice, stimuleaza inima (mareste forta contractila, provoaca tahicardie, favorizeaza automatismul ectopic), mareste debitul cardiac si creste intoarcerea venoasa, scade rezistenta vasculara periferica, relaxeaza musculatura neteda bronsica si gastrointestinala.

Mod de administrare: In caz de soc se introduce intravenos, in perfuzie, 1 mg (5 fiole) in 500 ml solutie de glucoza 5%, cate 0,5-5 mg (0,25 -2,6 ml) pe minut (in situatiile grave se pot folosi solutii mai concentrate, introducand 30 mg/minut); viteza perfuziei se stabileste in functie de frecventa cardiaca (cand depaseste 110/minut se micsoreaza doza, eventual se intrerupe administrarea), presiunea venoasa centrala, presiunea arteriala si debitul urinar. La bolnavii cu bloc sau cu aritmii ventriculare se injecteaza intravenos lent in solutie 1/50 000 (o fiola diluata la 10 ml), 2-3 ml (0,04-0,06 mg) pentru adulti, si 0,5-1,5 ml (0,01-0,03 mg) pentru copii (regland dozarea prin monitorizarea electrocardiogramei). In caz de stop cardiac (cu traseu plat sau cu fibrilatie ventriculara) se injecteaza intravenos sau intracardiac 0,2-0,4 mg (1-2 fiole). In situatiile care nu impun urgenta se injecteaza subcutanat sau intramuscular, la inceput 0,2 mg (o fiola), repetand, la nevoie, la fiecare 3 ore. In bronhospasmul din cursul anesteziei se injecteaza intravenos 0,5-1 ml din solutia 1/50 000 (0,01-0,02 mg), repetand la nevoie. Stabilirea dozelor si administrarea se fac numai in unitatile de terapie intensiva, sub controlul electrocardiogramei si al altor constante cardiocirculatorii; frecventa cardiaca peste 130/minut impune oprirea imediata a tratamentului.

Reactii adverse: Ocazional congestia fetei, sudoratie, tremor, nervozitate, tahicardie cu palpitatii, aritmii (uneori grave), ischemie miocardica, cefalee, ameteli, hipotensiune, tulburari digestive.

Contraindicatii: Tahicardia peste 130/minut si tahicardia din intoxicatia digitalica, extrasistolele polimorfe si in salve, hipertiroidismul, starile de acidoza reprezinta contraindicatii; prudenta si doze mici la bolnavii cu tahicardie sub 130/minut, cardiopatie ischemica, diabet. Nu se administreaza concomitent cu adrenalina; nu se asociaza cu halotan si ciclopropan, IMAO, clorpromazina. Simpatomimeticele figureaza pe lista substantelor dopante (interzise la sportivi).

Producator: Terapia S.A.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.