Prospect Ipreziv

Ipreziv se utilizează la adulţi care prezintă hipertensiune (tensiune arterială ridicată) esenţială.

Ipreziv este un medicament care conţine substanţa activă azilsartan medoxomil. Este disponibil sub formă de comprimate (20 mg, 40 mg şi 80 mg).

 Pentru ce se utilizează Ipreziv?
Ipreziv se utilizează la adulţi care prezintă hipertensiune (tensiune arterială ridicată) esenţială. „Esenţială” înseamnă că hipertensiunea nu are nicio cauză evidentă.
Medicamentul se poate obţine numai pe bază de reţetă.

 Cum se utilizează Ipreziv?
Ipreziv se administrează pe cale oral ă, iar doza uzuală recomandată este de 40 mg o dată pe zi. Dacă tensiunea arterială nu este suficient controlată, doza poate fi mărită la 80 mg sau se poate adăuga un alt medicament antihipertensiv, precum clortalidona sau hidroclorotiazida.

 Cum acţionează Ipreziv?
Substanţa activă din Ipreziv, azilsartan medoxomil, este un „antagonist al receptorilor de angiotensină II”, ceea ce înseamnă că blochează acţiunea unui hormon din organism numit angiotensină II. Angiotensina II este un puternic vasoconstrictor (o substanţă care îngustează vasele de sânge). Prin blocarea receptorilor de care se leagă, în mod normal, angiotensina II, azilsartan medoxomil împiedică orice efect al hormonului, permiţând astfel dilatarea vaselor de sânge. Aceasta permite scăderea tensiunii arteriale spre nivelurile normale, reducând astfel riscurile asociate cu hipertensiunea, precum apariţia unui accident vascular cerebral.

 Cum a fost studiat Ipreziv?
Efectele Ipreziv au fost testate pe modele experimentale, înainte de a fi studiate la subiecţi umani.
Opt studii principale la care au participat peste 6 000 de pacienţi cu hipertensiune esenţială au fost desfăşurate cu Ipreziv.
Cinci studii au investigat efectele Ipreziv administrat în monoterapie, comparându-l cu placebo (un preparat inactiv) sau cu alte medicamente antihipertensive (ramipril, valsartan şi olmesartan medoxomil). Pacienţii din aceste studii aveau hipertensiune uşoară până la moderată.
Trei studii au investigat efectele Ipreziv în asociere cu alte medicamente antihipertensive (clortalidonă, amlodipină şi hidroclorotiazidă). Pacienţii din studiile cu combinaţii aveau hipertensiune moderată până la severă.
Studiile au avut o durată de şase până la 56 de săptămâni, iar principala măsură a eficacităţii a fost modificarea tensiunii arteriale sistolice (tensiunea arterială atunci când inima se contractă).

 Ce beneficii a prezentat Ipreziv pe parcursul studiilor?
Ipreziv în monoterapie a fost mai eficace decât placebo. În cele două studii cu Ipreziv administrat în monoterapie în comparaţie cu placebo, pacienţii au înregistrat o scădere medie a tensiunii arteriale sistolice de aproximativ 13,5 mmHg cu Ipreziv 40 mg şi o scădere de aproximativ 14,5 mmHg cu Ipreziv 80 mg după 6 săptămâni. Acestea au fost comparate cu o scădere de 0,3 până la 1,4 mmHg la pacienţii trataţi cu placebo.
Când Ipreziv în monoterapie a fost comparat cu alte medicamente, doza de 80 mg de Ipreziv a fost mai eficace în scăderea tensiunii arteriale decât doza maximă aprobată de valsartan (320 mg) şi olmesartan medoxomil (40 mg). Ipreziv 40 şi 80 mg a fost, de asemenea, mai eficace decât ramipril (10 mg).
Studiile au demonstrat, de asemenea, că, atunci când se administrează în asociere cu alte medicamente, Ipreziv poate produce scăderi suplimentare ale tensiunii arteriale în comparaţie cu administrarea acestor medicamente fără Ipreziv.

 Care sunt riscurile asociate cu Ipreziv?
Efectele secundare asociate cu Ipreziv sunt, în general, uşoare sau moderate, cel mai frecvent efect secundar fiind ameţeala. Pentru lista completă a efectelor secundare raportate asociate cu Ipreziv, vezi prospectul.
Ipreziv nu trebuie administrat persoanelor care sunt hipersensibile (alergice) la azilsartan medoxomil sau la oricare dintre celelalte ingrediente. Nu trebuie administrat femeilor gravide după a treia lună de sarcină. De asemenea, utilizarea sa în primele trei luni de sarcină nu este recomandată.

 De ce a fost aprobat Ipreziv?
CHMP a concluzionat că Ipreziv aparţine unei clase binecunoscute de medicamente utilizate în tratamentul hipertensiunii, riscurile acestuia fiind similare cu ale altor medicamente din această clasă. Comitetul a hotărât că beneficiile Ipreziv sunt mai mari decât riscurile asociate la pacienţii cu hipertensiune esenţială şi a recomandat acordarea autorizaţiei de introducere pe piaţă pentru acest produs.

 Alte informaţii despre Ipreziv
Comisia Europeană a acordat o autorizaţie de introducere pe piaţă pentru Ipreziv, valabilă pe întreg teritoriul Uniunii Europene, la 7 decembrie 2011.
Pentru mai multe informaţii referitoare la tratamentul cu Ipreziv, citiţi prospectul sau adresaţi-vă medicului sau farmacistului.
Prezentul rezumat a fost actualizat ultima dată în 10-2011

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.