Prospect IOPAMIRO

Indicatii: Pentru mielografie, angiografie cerebrala, arteriografie si venografie periferica, angiocardiografie, ventriculografie stanga si arteriografie coronariana, aortografie, angiografie viscerala selectiva, urografie, artrografie.

Prezentare farmaceutica: Fiole “200” a 10 ml solutie injectabila, continand iopamidol 40,8%, corespunzator la 200 mg iod/ml; fiole “300” a 10 ml solutie injectabila si flacoane “300” a 30 ml, 50 ml sau 100 ml solutie injectabila, continand iopamidol 61,2%, cores punzator la 300 mg iod/ml; fiole si flacoane “370” a 10 ml, 30 ml, 50 ml sau 100 ml solutie injectabila, continand iopamidol 75,5% corespunzator la 370 mg iod/ml.

Actiune terapeutica: Produs organic iodat, neionic, hidrosolubil, folosit ca substanta de contrast pentru examene radiologice.

Mod de administrare: Conform recomandarii radiologului, in functie de felul examenului; pentru mielografie se foloseste lopamiro 200, pentru angiografie, urografie, artrografie – lopamiro 300 sau 370.

Reactii adverse: In general bine suportat; produce rareori cefalee, greata , voma, senzatie de cald, dispnee, hipotensiune; folosit pentru mielografie provoaca ocazional cefalee, ameteli, greata si voma; in timpul arteriografiei intracardiace si/sau coronariene, pot surveni aritmii ventriculare (rareori); ca pentru toate produsele iodate sunt posibile reactii alergice sau de intoleranta severe – se foloseste numai in spital, de catre specialist, avand posibilitati de reanimare si terapie intensiva.

Contraindicatii: Prudenta mare sau se evita la cei cu reactii nedorite la produsi iodati in antecedente, la alergici sau la astmatici, la bolnavii cu insuficienta hepato-renala grava; prudenta in insuficienta hepatica severa, insuficienta renala moderata-grava, insuficienta cardiaca, boli sistemice grave, diabet, mielom multiplu (este necesara o hidratare buna); dezechilibrele hidroelectrolitice trebuie corectate; grija deosebita cand se injecteaza in inima dreapta sau artera pulmonara, angiografia inimii drepte trebuie efectuata exceptional; la femei se va folosi, de preferinta, in perioada preovulatorie a ciclului si se va evita in cursul sarcinii. Tratamentul anticonvulsivant se mentine la epilepticii supusi mielografiei; neurolepticele si antidepresivele vor fi intrerupte cu cel putin 2 zile inainte de mielografie (sau multa prudenta, daca nu este posibil). Interfera testul cu radioiod timp de 2 – 3 luni.

Producator: Bracco

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.