Prospect Inplavia 25 mg comprimate filmate

Inplavia apartine unui grup de medicamente cunoscute sub denumirea de inhibitori de aromataza, indicat in cancerul la san dependent de hormoni.
Inplavia 25 mg comprimate filmate
Exemestan

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte sa luati acest medicament.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti intrebari suplimentare, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra sau
farmacistului. Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra si nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra. Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

In acest prospect gasiti:
1. Ce este Inplavia 25 mg si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa utilizati Inplavia 25 mg
3. Cum sa utilizati Inplavia 25 mg
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Inplavia 25 mg
6. Informatii suplimentare

1. CE ESTE INPLAVIA 25 mg SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Inplavia apartine unui grup de medicamente cunoscute sub denumirea de inhibitori de aromataza. Aceste medicamente interfereaza cu o substanta numita aromataza, care este necesara la formarea hormonilor sexuali feminini, estrogenii, in special la femeile aflate la postmenopauza. Reducerea concentratiilor de estrogen din organism este o modalitate de a trata cancerul la san dependent de hormoni.
Inplavia este utilizat pentru tratamentul:
– cancerului de san incipient, dependent de hormone, la femeile in postmenopauza, dupa 2-3 ani de tratament cu tamoxifen si
– cancerului de san avansat, dependent de hormone, la femeile in postmenopauza, dupa ce
tratamentul initial cu un alt preparat hormonal nu a dus la rezultatele dorite.

2. INAINTE SA UTILIZATI INPLAVIA 25 mg
Nu utilizati Inplavia 25 mg:
– daca sunteti sau ati fost alergica (hipersensibila) la exemestan sau la oricare dintre celelalte componente ale Inplavia 25 mg (vezi pct 6 “Ce contine Inplavia 25 mg” pentru lista completa a componetelor);
– daca nu ati intrat inca la menopauza, adica mai aveti menstruatie
– daca sunteti sau puteti ramane gravida;
– daca alaptati.
Aveti grija deosebita cand utilizati Inplavia 25 mg
– daca aveti boli ale ficatului sau rinichilor trebuie sa il informati pe medicul
dumneavoastradespre acestea;
– daca aveti antecedente sau aveti o boala care afecteaza rezistenta oaselor. Este posibil ca
medicul dumneavoastra sa va masoare densitatea osoasa inainte de a incepe tratamentul cu acest medicament, deoarece medicamentele din aceasta categorie duc la scaderea concentratiei de hormoni femini si, consecutiv, la pierderea mineralelor din compozitia oaselor determinand fragilizarea acestora.
Este posibil ca inainte de a incepe tratamentul cu Inplavia 25 mg, medicul dumneavoastra sa va recomande efectuarea de analize de sange pentru a se asigura ca ati intrat la menopauza.
Folosirea altor medicamente
Unele medicamente pot fi influentate de exemestan. De asemenea, unele medicamente pot influenta modul de actiune al exemestanului.
Exemestanul nu trebuie utilizat in acelasi timp cu terapia de inlocuire a hormonilor (HRT). Urmatoarele medicamente trebuie utilizate cu precautie in timpul tratamentului cu exemestan. Informati-l pe medicul dumneavoastra daca luati medicamente cum sunt:
– rifampicina (un antibiotic);
– carbamazepina sau fenitoina (medicamente anticonvulsivante);
– sunatoare (Hypericum perforatum), utilizata pentru a trata depresia sau unele inflamatii sau alte preparate din plante, care contin sunatoare.
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Utilizarea Inplavia 25 mg cu alimente si bauturi
Este preferabil sa luati Inplavia dupa ce mancati.
Sarcina si alaptarea
Inplavia 25 mg nu se administreaza in timpul sarcinii sau alaptarii, deoarece poate afecta copilul. Adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca credeti ca sunteti gravida.
Discutati cu medicul dumneavoastra despre metodele de contraceptie, daca este posibil sa ramaneti gravida.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
In cazul in care constatati aparitia somnolentei, ametelilor sau senzatiei de slabiciune, nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje pana nu va reveniti.
Informatii importante privind unele componente ale Inplavia 25 mg
Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam
sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
3. CUM SA UTILIZATI INPLAVIA
Luati intotdeauna Inplavia exact asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati
cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Femei adulte si varstnice
Comprimatele care contin exemestan trebuie inghitite, preferabil odata cu alimentele, la sfarsitul unei mese, la aceeasi ora. Medicul dumneavoastra va va spune cum sa luati comprimatele si cat timp sa urmati tratamentul.
Doza recomadata este de un comprimat de 25 mg pe zi.
Daca trebuie sa mergeti la spital in timpul tratamentului cu exemestan, anuntati personalul medical ca luati exemestan.
Copii si adolescenti
Exemestan nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti.
Daca luati mai mult Inplavia 25 mg decat trebuie
Daca ati luat prea mult exemestan sau altcineva a luat din greseala din comprimatele dumneavoastra, adresati-va imediat medicului dumneavoastra, farmacistului sau mergeti la departamentul de urgenta al celui mai apropiat spital. Aratati cutia cu comprimate care contin exemestan.
Daca uitati sa luati Inplavia 25 mg
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Daca ati uitat sa luati comprimatul, luati doza imediat ce va amintiti. Daca, insa, este momentul administrarii urmatoarei doze, luati doar aceasta doza.
Daca incetati sa luati Inplavia 25 mg
Nu incetati tratamentul cu exemestan chiar daca va simtiti bine, decat daca va spune medicul dumneavoastra. Medicul dumneavoastra va va spune cat timp trebuie sa continuati sa luati comprimatele.
Daca aveti intrebari suplimentare despre utilizarea acestui medicament, adresati-va medicului sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Inplavia poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Majoritatea reactiilor adverse sunt usoare pana la moderate. Unele dintre acestea, cum sunt bufeurile, pot fi determinate de lipsa de estrogen din organism.
Poate aparea inflamarea ficatului (hepatita). Simptomele includ senzatia generala de rau, greata, icter (ingalbenire a pielii si a albului ochilor), mancarimi, dureri abdominale in partea dreapta si lipsa a poftei de mancare. Daca observati una dintre aceste manifestari, adresati-va imediat medicului dumneavoastra.
Reactii adverse foarte frecvente (afecteaza mai mult de 1 utilizator din 10)
Tulburari ale somnului Durere de cap Bufeuri Greata Transpiratii in exces Dureri musculare si articulare (inclusiv umflare la nivelul articulatiilor, dureri la nivelul spatelui si rigiditate a articulatiilor) Oboseala
Reactii adverse frecvente (afecteaza 1 pana la10 utilizatori din 100)
Scadere a poftei de mancare Depresie Ameteli O combinatie de furnicaturi si intepaturi, amorteala si durere care afecteaza toata mana cu exceptia degetului mic (sindromul tunelului carpian) Dureri de stomac,varsaturi, constipatie, indigestie, diaree Eruptie trecatoare pe piele, cadere a parului Subtiere a oaselor, lucru care le poate afecta rezistenta (osteoporoza) determinand fracturi (ruperi sau fisuri) in unele cazuri Durere, maini si picioare umflate Reactii adverse mai putin frecvente (afecteaza 1 pana la10 utilizatori din 1000) Somnolenta Slabiciune la nivelul muschilor
Daca ati facut analize de sange, se pot observa unele modificari ale functiei ficatului. Se pot produce modificari ale numarului unor celule din sange (limfocite) si modificari ale trombocitelor, mai ales la pacientele cu o scadere pre-existenta a numarului de limfocite din sange (limfopenie). Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA INPLAVIA 25 mg
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Nu utilizati Inplavia dupa data de expirare inscrisa pe cutie sau blister, dupa EXP. Primele doua cifre indica luna si ultimele patru indica anul. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Inplavia 25 mg
Substanta activa este exemestanul. Fiecare comprimat filmat contine exemestan 25 mg.
Celelalte componente sunt manitol (E421), hipromeloza, crospovidona, polisorbat 80, celuloza microcristalina, amidonglicolat de porumb tip A, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru.
Componentele din filmul comprimatului sunt carmeloza sodica (E466), maltodextrina, glucoza monohidrat, dioxid de titan (E171), acid stearic (E570), oxid galben de fer (E172).
Cum arata Inplavia 25 mg si continutul ambalajului
Inplavia sunt comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare galbena, marcate cu ‘E9MT’ pe o fata si cu ‘25’ pe cealalta fata.
Inplavia comprimate sunt disponibile in cutii cu blistere care contin 10, 15, 20, 30, 60, 90, 100 si 120 comprimate filmate sau cu blistere unidoza care contin 30 (30×1) si 100 (100×1) de comprimate filmate
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantii
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Dr. Reddy’s Laboratories Romania S.R.L.
Str. Nicolae Caramfil, Nr. 71-73, Etaj 5, Spatiul 10, Sector 1, Bucuresti, Romania
Fabricantii Synthon BV
Microweg 22, 6545CM Nijmegen, Olanda Synthon Hispania SL Castelló 1, Polígono Las Salinas, 08830 Sant Boi de Llobregat, Barcelona, Spania
betapharm Arzneimittel GmbH Kobelweg 95, 86156 Augsburg, Germania
Dr. Reddy´s Laboratories (UK) Ltd. 6, Riverview Road, Beverley, East Yorkshire, HU 17 0LD Marea Britanie Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European sub urmatoarele denumiri comerciale:
Romania: INPLAVIA 25 mg comprimate filmate
Acest prospect a fost aprobat in Noiembrie 2011.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.