Prospect Inflanor

Substanta activa din Inflanor este ibuprofen. Acesta apartine unui grup de medicamente numit antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).
Inflanor 200 mg capsule moi
Ibuprofen

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum este descris in acest prospect sau asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va farmacistului.
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Discutati cu medicul dumneavoastra daca nu va simtiti mai bine sau va simtiti mai rau dupa 10 zile.

Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Inflanor si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Inflanor
3. Cum sa luati Inflanor
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Inflanor
6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Inflanor si pentru ce se utilizeaza
Substanta activa din Inflanor este ibuprofen. Acesta apartine unui grup de medicamente numit antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). AINS actioneaza prin schimbarea raspunsului organismului la durere, inflamatie si febra. Inflanor este utilizat pentru a calma :
– Durerile de cap si migrenele
– Nevralgiile si durerile de dinti
– Durerile menstruale
– Durerile reumatice, musculare si de spate
– Starile de febra si manifestarile asemanatoare simptomelor de gripa si raceala.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Inflanor
Nu luati Inflanor:
– daca sunteti alergic la ibuprofen sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui
medicament (enumerate la punctul 6) sau la acid acetilsalicilic si alte analgezice;
– daca aveti (sau ati avut doua sau mai multe episoade) ulcer gastric, perforatii sau sangerare la nivelul stomacului;
– daca ati avut o agravare a astmului bronsic, mancarimi ale pielii, secretii nazale sau umflare a fetei dupa ce ati luat ibuprofen, acid actilasalicilic sau alte medicamente similare (AINS);
– daca ati avut sangerare gastro-intestinala sau perforatie dupa utilizarea AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene);
– daca aveti probleme severe ale ficatului sau rinichilor;
– daca aveti probleme cu inima;
– daca aveti dificultati la respiratie;
– daca sunteti in ultimele 3 luni de sarcina;
– daca aveti o stare de deshidratare semnificativa (determinata de varsaturi, diaree sau consum insuficient de lichide);
– daca aveti orice sangerare activa (inclusiv la nivelul creierului);
– daca aveti o afectiune de origine necunoscuta, avand ca rezultat formarea anormala a celulelor din sange;
daca aveti varsta sub 12 ani.
Atentionari si precautii
Inainte sa luati Inflanor adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
– Daca aveti sau ati avut astm bronsic.
– Daca aveti probleme cu rinichii, inima, ficatul sau intestinele.
– Daca aveti valori mari ale colesterolului in sange sau ati avut anterior infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
– Daca aveti tensiune arteriala mare sau probleme legate de mecanismul de coagulare a sangelui.
– Daca aveti antecedente de boala gastro-intestinala (cum sunt colita ulcerativa, boala Crohn).
– Daca aveti lupus eritematos sistemic (o boala a sistemului imunitar care cauzeaza durere
articulara, modificare a structurii pielii si alte afectiuni ale organelor interne).
– Daca sunteti fumator.
– Daca sunteti gravida in primele 6 luni de sarcina.
– Daca aveti probleme ereditare de intoleranta la fructoza (vezi ”Inflanor contine sorbitol si ponceau 4R (E124).
– Daca aveti reactii grave la nivelul pielii, inclusiv dermatite exfoliative, sindrom StevensJohnson sau necroliza toxica epidermica. Administrarea de ibuprofen trebuie intrerupta la primele aparitii ale mancarimilor de piele, leziunilor la nivelul mucoaselor sau orice alt semn de hipersensibilitate.
Inflanor impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.
Pentru a reduce riscul de aparitie a reactiilor adverse, nu luati acest medicament impreuna cu alte medicamete AINS (acid acetilsalicilic, ibuprofen). Anumite medicamente pot influenta sau pot fi influentate de tratamentul cu ibuprofen.
Evitati sa luati acest medicament impreuna cu comprimate ce contin corticosteroizi, antibiotice chinolone sau medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala:
– Daca luati alte analgezice AINS sau o doza de acid acetilsalicilic mai mare de 75 mg pe zi.
– Pentru subtierea sangelui sau pentru prevenirea formarii cheagurilor de sange (de exemplu:
wafarina, acidul acetilsalicilic , ticlopidina).
– Pentru stimularea inimii (de exemplu glicozide) sau pentru tratamentul tensiunii arteriale mari (cum sunt inhibitori ai ECA de exemplu: captopril, medicamente beta-blocante, antagonisti de angiotesina II).
– Pentru a ajuta la eliminarea apei (diuretice).
– Pentru inhibarea temporara a sistemului imunitar (de exemplu: metotrexat, ciclosporina,
tacrolimus).
– Pentru depresie si manie (de exemplu litiu sau ISRS).
– Pentru intreruperea sarcinii (de exemplu mifepristona).
– Pentru tratamentul infectiilor cu HIV (de exemplu zidovudina).
Alte atentionari
– Medicamentele cum este Inflanor se pot asocia cu un risc usor crescut de aparitie a infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral. Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari si in cazul tratamentului de lunga durata. Nu depasiti dozele recomandate.
– Daca aveti probleme ale inimii, accident vascular cerebral in antecedente sau considerati ca puteti avea risc de aparitie a acestor afectiuni (de exemplu daca aveti tensiune arteriala mare, diabet zaharat sau valori mari ale colesterolului din sange sau sunteti fumator), trebuie sa discutati despre tratament cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul.
Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte sa luati acest medicament.
Nu luati medicamentul in ultimele 3 luni de sarcina sau daca alaptati. Discutati cu medicul dumneavoastra daca sunteti gravida in primele 6 luni de sarcina.
Inflanor apartine unui grup de medicamente care pot afecta fertilitatea la femei. Aceasta afectare este reversibila dupa incetarea tratamentului. Este putin probabil ca Inflanor, utilizat ocazional, sa va afecteze sansele de a ramane gravida. Cu toate acestea, adresati-va medicului dumneavoastra inainte sa luati acest medicament daca aveti probleme in a ramane gravida.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Este putin probabil ca Inflanor sa va afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Inflanor contine sorbitol si Ponceau 4R (E124).
Acest medicament contine sorbitol. Daca medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti intoleranta la anumite glucide, va rugam sa il intrebati inainte sa luati acest medicament.
Acest medicament contine Ponceau 4R (colorant). Poate cauza reactii alergice.

3. Cum sa luati Inflanor
Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum este descris in acest prospect sau cum v-au spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Acest medicament trebuie utilizat doar pe termen scurt. Trebuie sa luati doza cea mai mica pe perioada cea mai scurta de timp necesara pentru ameliorarea simptomelor dumneavoastra.
Adulti, varstnici si adolescenti cu varsta peste 12 ani
– Luati 1-2 capsule de pana la 3 ori pe zi, la nevoie. Intervalul dintre doze trebuie sa fie de cel putin 4 ore. Nu luati mai mult de 6 capsule in 24 ore.
A nu se administra copiilor cu varsta de 12 ani sau mai mica.
Nu luati acest medicament o perioada mai mare de 10 zile, decat daca medicul dumneavoastra v-a recomandat acest lucru. Daca simptomele persista sau daca durerea sau febra se agraveaza, sau daca apare orice simptom nou, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Daca luati mai mult Inflanor decat trebuie
Va puteti simti somnolent sau ametit. Trebuie sa cereti imediat sfatul medicului in caz de supradozaj, chiar daca va simtiti bine.
Daca uitati sa luati Inflanor
Cititi indicatiile din acest prospect referitoare la cum sa luati acest medicament si nu luati o doza mai mare decat este indicat.
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca incetati sa luati Inflanor
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra, sau farmacistului.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca acestea nu apar la toate persoanele.
Daca observati oricare dintre urmatoarele reactii adverse grave rare, incetati sa mai luati
Inflanor si contactati imediat medicul:
– Semne de sangerare gastro-intestinala cum sunt: scaune de culoare rosu deschis, scaun negru si intarit, varsaturi cu sange sau cu particule inchise la culoare asemanatoare cu zatul de cafea.
– Semne ale unei reactii alergice grave cum sunt : dificultati la respiratie sau respiratie suieratoare inexplicabila, ameteli sau batai rapide ale inimii, reactii severe la nivelul pielii (eruptii pe piele, mancarime, decojire, exfoliere sau formare de basici), umflare a fetei sau gatului.
Reactiile adverse pot apare cu o anumita frecventa, descrisa dupa cum urmeaza:
Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane)
– Durere abdominala, dispepsie sau senzatie de greata.
– Dureri de cap.
– Diferite eruptii pe piele.
– Reactii de hipersensibilitate cu urticarie si mancarime.
Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane)
– Constipatie, diaree, flatulenta si varsaturi
Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 persoane)
– Tulburari de formare a celulelor din sange (paloare a pielii si slabiciune din cauza anemiei sau alte tulburari cu simptome cum sunt febra, durere in gat, ulceratii usoare la nivelul gurii, manifestari asemanatoare simptomelor de gripa, oboseala severa, vanatai usoare sau sangerare la nivelul pielii si nasului).
– Exacerbare a astmului bronsic sau bronhospasmului.
– Meningita (inflamare a membranei creierului; simptomele pot include gat intepenit, durere de cap, greata sau varsaturi, febra sau dezorientare).
– Ulcer gastric sau ulcer duodenal sau perforatie.
– Ulceratii la nivelul gurii.
– Inflamare a intestinelor si agravare a inflamatiei si a ulceratiilor colonului sau tractului
digestiv (boala Crohn).
– Probleme ale ficatului, in special in tratamentul pe termen lung.
– Tulburari ale rinichilor (incapacitate a rinichilor de a functiona adecvat; simptomele pot
include umflare a gleznelor (edem)). Insuficienta renala acuta.
– Afectare a tesutului rinichilor.
In timpul tratamentului cu ibuprofen, au fost observate cazuri rare de meningita (manifestate prin rigiditate a gatului, durere de cap, greata, varsaturi, febra sau dezorientare) la pacientii cu tulburari autoimune existente, cum este lupusul eritematos sistemic sau boala mixta a tesutului conjunctiv.
Medicamentele cum este Inflanor se pot asocia cu un risc usor crescut de aparitie a infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral (vezi pct 2. ”Alte atentionari”).
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa
nementionata in acest prospect, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. Cum se pastreaza Inflanor
A nu se lasa la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie sau blister dupa ”EXP”. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 30°C.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Inflanor
– Substanta activa este ibuprofen. Fiecare capsula moale contine ibuprofen 200 mg.
– Celelalte componente sunt: macrogol 400, sorbitol lichid necristalizat, sorbitan oleat, hidroxid de potasiu, apa purificata.
Masa de gelatina contine: gelatina, macrogol 400, sorbitol lichid necristalizat, apa purificata, Ponceau 4R (E 124), trigliceride (cu lant mediu).
Cerneala de inscriptionare: Shellac, dioxid de titan (E171), alcool n-butilic, propilenglicol.
Cum arata Inflanor si continutul ambalajului
Inflanor 200 mg sunt capsule gelatinoase moi, de culoarea vinului rosu, cu forma ovala, continand un lichid vascos, transparent, incolor pana la slab galbui, imprimate cu ”200” pe corpul capsulei cu cerneala alba.
Inflanor 200 mg este disponibil in blistere in cutii cu 10, 12, 20, 30 sau 50 capsule.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantii
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Alvogen IPCo S.ar.l. 5, Rue Heienhaff L-1736, Senningerberg Luxemburg
Fabricantii
Cemelog – BRS Ltd. H-2040 Budaros, Vasut u. 13, Ungaria
S.C. Labormed Pharma S.A. Bd. Theodor Pallady nr. 44B, sector 3, Bucuresti 032258
Romania. Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European sub urmatoarele denumiri comerciale:
Romania Inflanor 200 mg capsule moi
Acest prospect a fost aprobat in Iulie 2013.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.