Prospect INFANRIX-IPV+Hib

Vaccin combinat diftero-tetano-pertussis acelular, polio inalt inactivat si Haemophilus influenzae tip b.

 Compozitie calitativa si cantitativa:
Infanrix-IPV+Hib contine toxoid difteric, toxoid tetanic, trei antigene pertussis purificate [toxoidul pertussis (TP), hemaglutinina filamentoasa HAF) si pertactina (proteina de membrana externa PRN de 69 kiloDaltoni], adsorbite pe saruri de aluminiu. Vaccinul mai contine trei tipuri de virusuri poliomielitice inactivate (tip 1: tulpina Mahoney; tip 2: tulpina MEF-1; tip 3: tulpina Saukett) si polizaharidul capsular poliribozil-ribitol-fosfat (PRP) purificat al bacteriei Haemophilus influenzae tip b (Hib), legat covalent de toxoidul tetanic. Toxoizii difteric si tetanic obtinuti din culturi de Corynebacterium diphtheriae si Clostridium tetani sunt inactivati si purificati. Componentele pertussis acelular (TP, HAF si pertactina) provin din cultura de Bordetella pertussis aflata in faza I de crestere si din care acestea sunt extrase, purificate si tratate cu formaldehida ; TP este inactivat ireversibil. Cele trei poliovirusuri sunt cultivate pe linie celulara continua VERO, purificate si inactivate cu formaldehida . Polizaharidul Hib este obtinut din cultura de Haemophilus influenzae tip b, tulpina 20,752 si este cuplat cu toxoidul tetanic. Dupa purificare, conjugatul este liofilizat in prezenta lactozei ca stabilizator. Infanrix-IPV+Hib intruneste cerintele Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind producerea de substante biologice, de vaccinuri difteric, tetanic, pertussis si combinate, de vaccinuri poliomielitice inactivate si de vaccinuri Hib conjugate. O doza de 0,5 ml de vaccin contine minimum 30 unitati internationale (UI) toxoid difteric, minimum 40 UI toxoid tetanic adsorbit, 25 mg TP, 25 mg HAF, 8 mg pertactina, 40 unitati antigen D de poliovirus tip 1 (Mahoney), 8 unitati antigen D de poliovirus tip 2 (MEF-1) si 32 unitati antigen D de poliovirus tip 3 (Saukett). De asemenea, contine 10 mg polizaharid capsular Hib purificat, legat covalent de aproximativ 30 mg toxoid tetanic.

 Forma farmaceutica:
Vaccin Hib (liofilizat) pentru reconstituire cu vaccin DTPa-IPV (suspensie).

 Particularitati clinice:
Infanrix-IPV+Hib este indicat pentru imunizarea activa a copiilor incepand cu varsta de 2 luni, fata de difterie, tetanus, tuse convulsiva, poliomielita si Haemophilus influenzae tip b. Infanrix-IPV+Hib este de asemenea indicat ca doza de rapel copiilor care au fost imunizati anterior cu antigene DTP, polio si Hib. Infanrix-IPV+Hib nu protejeaza fata de bolile datorate altor tipuri de Haemophilus influenzae, nici fata de meningitele produse de alte microorganisme.

 Posologie:
Schema de primovaccinare consta in 3 doze administrate in primele 6 luni de viata, incepand cu varsta de 2 luni. Intre 2 doze trebuie administrat un interval de cel putin 1 luna. Rapelul este indicat in al doilea an de viata.

 Mod de administrare:
Infanrix-IPV+Hib se administreaza intramuscular, pe fata antero-laterala a coapsei.

 Contraindicatii:
Ca si in cazul altor vaccinuri, administrarea de Infanrix-IPV+Hib trebuie amanata la subiectii cu afectiuni febrile acute severe. Prezenta unei infectii minore, insa, nu constituie o contraindicatie. Infanrix-IPV+Hib nu se administreaza subiectilor cu hipersensibilitate la oricare dintre componentele vaccinului sau celor care au prezentat in antecedente semne de hipersensibilitate la administrarea de vaccinuri difteric, tetanic, pertussis, polio sau Hib. Infanrix-IPV+Hib este contraindicat copiilor care au prezentat encefalopatie de etiologie necunoscuta, produsa in decursul primelor 7 zile de la administrarea unui vaccin cu componenta pertussis.

 Precautii speciale de administrare:
Ca regula de buna practica medicala, vaccinarea trebuie precedata de examinarea antecedentelor (legate indeosebi de vaccinarile anterioare si posibilele reactii secundare la acestea) si de examenul clinic. Daca unul dintre urmatoarele fenomene se produce in relatie temporala cu administrarea unui vaccin cu componente DTP, decizia administrarii ulterioare de vaccin continand componenta pertussis trebuie serios evaluata. Exista situatii, cum este o incidenta crescuta a tusei convulsive, in care potentialele beneficii depasesc riscurile posibile, indeosebi daca aceste fenomene nu se asociaza cu sechele permanente. Urmatoarele fenomene, considerate initial contraindicatii la vaccinarea cu DTPcelular, constituie in prezent precautii. Temperatura corporala ³ 40°C (intrarectal) in primele 48 de ore, fara nici o alta cauza decelabila. Colaps sau stare de soc (episod hipotonic-hiporeactiv) in primele 48 de ore de la vaccinare. Plans persistent cu durata de ³ 3 ore, in primele 48 de ore de la vaccinare. Convulsii, cu sau fara febra, in primele 3 zile de la vaccinare. Convulsiile febrile in antecedentele personale, convulsiile in antecedentele familiale, sindromul mortii subite a sugarului in antecedentele familiale si alte efecte adverse in antecedentele familiale, in urma vaccinarii cu DTP, IPV si/sau Hib, nu constituie contraindicatii. Infectia cu HIV nu constituie o contraindicatie. Raspunsul imun adecvat poate sa nu fie obtinut dupa vaccinarea pacientilor imunosupresati, de exemplu, in cazul pacientilor aflati sub terapie imunosupresiva. Ca si in cazul altor vaccinuri injectabile, un tratament medical si o supraveghere medicala adecvate trebuie sa fie intotdeauna avute in vedere pentru eventualitatea rarelor cazuri de reactii anafilactice in urma administrarii vaccinului. Infanrix-IPV+Hib contine urme de neomicina si polimixina. Vaccinul trebuie administrat cu prudenta pacientilor cu hipersensibilitate la aceste antibiotice. Ca in cazul tuturor vaccinurilor cu componenta difterica, tetanica sau pertussis, vaccinul trebuie administrat profund intramuscular. Vaccinul se administreaza in portiunea antero-laterala a coapsei. Este preferabil ca doze consecutive de vaccin sa fie administrate in locuri anatomice diferite. Infanrix-IPV+Hib trebuie administrat cu prudenta subiectilor cu tulburari hemoragipare, deoarece se pot produce hemoragii in urma administrarii intramusculare la acesti subiecti. Excretarea antigenului polizaharidic capsular in urina a fost evidentiata in urma administrarii vaccinurilor Hib si, de aceea, detectarea acestui antigen nu are valoare diagnostica in cazul suspiciunii de infectii cu Haemophilus influenzae in decurs de 1-2 saptamani de la vaccinare. In nici un caz, Infanrix-IPV+Hib nu se administreaza intravascular.

 Interactiuni cu alte produse biologice si alte tipuri de interactiuni:
Coadministrarea de vaccinuri diferite concomitent constituie o practica obisnuita in pediatrie; in acest caz, diferitele vaccinuri injectabile se administreaza in diferite locuri anatomice. Ca si in cazul altor vaccinuri, este posibil ca, la pacientii aflati sub terapie imunosupresoare sau la cei cu imunodeficienta, sa nu se obtina un raspuns adecvat.

Sarcina si alaptare:
Deoarece Infanrix-IPV+Hib nu este destinat adultilor, informatii privitoare la siguranta administrarii sale in cursul sarcinii sau alaptarii nu sunt disponibile.

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a manipula utilaje:
Nu sunt.

 Reactii adverse:
In cursul studiilor clinice controlate, majoritatea reactiilor raportate au fost cele de la locul inocularii. Acestea includ durere, eritem si tumefactie. Toate aceste simptome dispar fara sechele. Reactiile adverse sistemice raportate au fost: febra , plansul persistent, varsaturile, diareea, diminuarea apetitului alimentar si insomnia. Febra > 39,5C, considerata ca aflata sau posibil aflata in relatie cu vaccinarea, a fost rar raportata. Alte simptome raportate in cursul perioadei de studiu au fost: agitatia, anorexia, somnolenta si starea de oboseala. In cadrul unui studiu comparativ randomizat, s-a demonstrat ca dupa primovaccinarea cu Infanrix-IPV+Hib reactiile locale si febra au fost semnificativ mai reduse comparativ cu vaccinarea cu vaccin DTPc-IPV-Hib. Reactii locale, cum sunt eritemul, tumefactia si durerea, au fost observate in 21,3% din dozele administrate dupa Infanrix-IPV+Hib, fata de 44,2% dupa DTPc-IPV-Hib. Diferente semnificative in privinta febrei au fost raportate in urma aministrarii de Infanrix-IPV+Hib sau de vaccinuri combinate cu componenta pertussis celulara. Temperatura rectala ³ 38C a fost raportata in 22% din cazuri dupa administrarea de Infanrix-IPV+Hib, fata de 48,2% dupa administrarea de vaccin cu componenta pertussis celulara; febra > 39,5
Ca fost raportata in 1,9% din cazuri, fata de, respectiv, 5,4%. Dupa doza de rapel, reactiile locale (eritem, tumefactie sau durere) au fost observate in urma administrarii a 23,9% din dozele de Infanrix-IPV+Hib, fata de 69% in cazul DTPc-IPV-Hib. Temperatura rectala ³ 38°C a fost raportata la 16,3% din persoanele vaccinate dupa administrarea de Infanrix-IPV+Hib, fata de 62,1% in cazul vaccinului combinat cu componenta pertussis celulara; febra > 39,5C a fost raportata in 2,2% din cazuri, fata de, respectiv, 4,6%.

 Supradozare:
Nu este cazul.

 Proprietati farmacodinamice:
Grup farmaco-terapeutic: Vaccinuri combinate bacteriene si virale, cod ATC J07CA02+J07AG01. Raspunsul imun la componentele DT: la o luna de la primovaccinare peste 99% din copiii vaccinati cu Infanrix-IPV+Hib au prezentat titruri de anticorpi ³ 0,1 UI/ml fata de difterie si tetanus. In urma administrarii celei de-a 4-a doze de Infanrix-IPV+Hib in al doilea an de viata, peste 99,5% din copii au prezentat titruri de anticorpi > 0,1 UI/ml fata de difterie si tetanus. Raspunsul imun fata de componenta Pa: la o luna dupa primovaccinarea cu 3 doze de Infanrix-IPV+Hib 100% din copii au fost seropozitivi fata de cele trei componente (TP, HAF, pertactina), iar rata generala de raspuns fata de fiecare dintre cele trei antigene a fost de 98,4%, 97,7% si, respectiv, 97,3%. Raspunsul la doza de rapel a fost observat la 97,6%, 99% si, respectiv, 98,5% din persoanele vaccinate, fata de cele trei antigene pertussis. Toti subiectii au fost seropozitivi la o luna dupa aceasta doza . Eficacitatea protectoare a componentei Pa: deoarece raspunsul imun fata de antigenele pertussis in urma administrarii de Infanrix-IPV+Hib este echivalent cu cel din cazul Infanrix, se poate afirma ca eficacitatea protectoare a celor doua vaccinuri este, de asemenea, echivalenta. Eficacitatea protectoare a componentei pertussis din Infanrix fata de tusea convulsiva tipica asa cum este definita de OMS (>21 de zile de tuse paroxistica) a fost demonstrata prin: un studiu orb al contactilor, realizat in Germania (schema 3, 4, 5 luni). Pe baza acestor date recoltate de la contacti secundari si a utilizarii unui indice al cazurilor de tuse convulsiva tipica, eficacitatea protectoare a vaccinului a fost de 88,7%. Protectia fata de cazurile usoare si confirmate prin examen de laborator, definite prin minimum 14 zile de tuse de orice tip, a fost de 73%, si de 67% atunci cand au fost definite prin minimum 7 zile de tuse de orice tip. Un studiu privitor la eficacitate, sponsorizat de NIH (National Health Institute – SUA) si realizat in Italia (schema 2, 4, 6 luni). Eficacitatea vaccinului a fost evaluata la 84%. Cand definirea tusei convulsive a fost extinsa prin includerea cazurilor usoare prin tipul si durata tusei, eficacitatea vaccinului Infanrix a fost evaluata ca fiind de 71% in cazul a > 7 zile de tuse de orice tip si de 73% in cazul a > 14 zile de tuse de orice tip. Raspunsul imun fata de componenta IPV: la o luna de la primovaccinare, rata generala de raspuns fata de fiecare dintre cele trei serotipuri (1, 2 si 3) a fost de 99,4%, 97,5% si, respectiv, 100%. Peste 99,5% din copii au fost seropozitivi fata de cele trei serotipuri. In urma administrarii celei de-a patra doze de Infanrix-IPV+Hib in cel de-al doilea an de viata, 100% din copii au fost seropozitivi fata de cele trei serotipuri. Raspunsul imun fata de componenta Hib: un titru de ³ 0,15 mg/ml a fost obtinut la aproximativ 98% din copii la o luna de la primovaccinare, cu > 71,9% cu titruri ³ 1 mg/ml. Un titru de ³ 1 mg/ml a fost obtinut la toti copiii dupa o luna de la doza de rapel, iar la 87,4% din acestia s-a atins un titru de ³ 10 mg/ml. S-a demonstrat ca inducerea memoriei imunologice este o caracteristica intrinseca a vaccinurilor continand Hib conjugat. Aceasta memorie protejeaza persoanele vaccinate fata de infectia Hib invaziva, chiar si in absenta unor titruri decelabile de anticorpi. Intr-un studiu comparativ randomizat, s-a demonstrat ca Infanrix-IPV+Hib este cel putin la fel de imunogenic ca si vaccinul DTPc-IPV-Hib.

 Date preclinice de siguranta:
Nu este cazul.

 Particularitati farmaceutice:
Excipienti: Vaccin Hib liofilizat: lactoza. Vaccin DTPa-IPV: saruri de aluminiu, 2-fenoxietanol, clorura de sodiu, apa pentru uz parenteral.

 Incompatibilitati:
Infanrix-IPV+Hib nu se amesteca cu alte vaccinuri in aceeasi seringa.

Valabilitate: 36 luni.

 Conditii speciale de pastrare:
Vaccinul Hib liofilizat si DTPa-IPV trebuie pastrate la temperaturi intre +2C si +8C. Vaccinul DTPa-IPV nu trebuie congelat. Daca a fost congelat, se arunca.

 Conditionare:
Vaccinul Hib liofilizat se prezinta sub forma unei pastile de culoare alba, intr-un flacon de sticla. Vaccinul DTPa-IPV se prezinta sub forma unei suspensii de culoare alba, in seringa preincarcata sau flacon de sticla. In cursul pastrarii, se poate observa un depozit alb, cu un supernatant limpede. Flacoanele si seringile preincarcate sunt realizate din sticla neutra de tip I, conform Cerintelor Farmacopeei Europene.

 Instructiuni de folosire si manipulare:
Pastila cu Hib, suspensia de DTPa-IPV si vaccinul reconstituit trebuie examinate vizual inainte de administrare, pentru a decela eventualele particule straine sau variatii ale aspectului fizic. In cazul constatarii oricaror modificari, vaccinul se arunca. Vaccinul trebuie reconstituit prin adaugarea intregului continut al recipientului cu vaccin DTPa-IPV la flaconul cu pastila de Hib. Dupa adaugarea vaccinului DTPa-Hib la pastila, amestecul rezultat trebuie bine agitat. Vaccinul reconstituit se prezinta sub forma unei suspensii usor mai turbide decat componentul lichid ca atare. In cazul oricarui alt aspect, vaccinurile se arunca. Vaccinul trebuie administrat imediat dupa reconstituire.

Producator: SmithKline Beecham

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.