Prospect HYDERGINE , solutie buvabila

Indicatii: Simptome si semne de deteriorare psihica, in special cele legate de imbatranire: ameteala, cefalee, scaderea capacitatii de concentrare, dezorientare, tulburari de memorie, lipsa de initiativa, stare depresiva,
lipsa de sociabilitate, greutati in indeplinirea activitatilor zilnice si a ingrijirii propriei persoane; boala cerebrovasculara acuta; migrene si cefalee vasculare (numai tratament preventiv); tulburari vasculare periferice. Simptome subiective asociate cu hipertensiune arteriala.

Compozitie: Substanta activa: co-dergocrina mesilat (BAN) compus din mesilat de dihidroergocornina, mesilat de dihidroergocristina si mesilat de dihidroergocriptina in parti egale (dihidro -ergocriptina si dihidro beta-ergocriptina in proportie de 2 la 1).

Forma de prezentare: Cutie cu tablete continand 1, 1,5 sau 4,5 mg substanta activa. Flacon de 50 ml cu solutie orala continand 1 mg substanta activa/ml (1 ml = 20 picaturi). Fiole 1 ml continand 0,3 mg substanta activa.

Actiune terapeutica: Activator al metabolismului cerebral.

Farmacodinamica: Studiile pe animale arata ca Hydergin-ul modifica neurotransmisia cerebrala si exista dovezi ale unui efect stimulator asupra receptorilor pentru dopamina si serotonina si ale unui efect de blocare la nivelul adrenoreceptorilor. Amelioreaza functia metabolica cerebrala dereglata, ceea ce se manifesta in modificarile activitatii electrice a creierului, in special in spectrele electroencefalogramei. Acest efect benefic asupra EEG a fost confirmat de studii experimentale la om. S-a constatat de asemenea ca Hydergin-ul scurteaza timpul de circulatie cerebrala. Experimentele clinice au aratat ca Hydergin-ul este eficace in ameliorarea multora dintre simptomele deteriorarii psihice, in special cele legate de varsta inaintata, privitoare la propria ingrijire, comportamentul social, starea emotionala si performantele psihice. Hydergin-ul are, de asemenea, un efect stabilizator asupra tonusului vaselor intracraniene si acest lucru explica efectul sau profilactic in migrena. Se considera ca efectul benefic asupra tulburarilor vasculare periferice si asupra unor simptome subiective asociate cu hipertensiunea arteriala se datoreaza efectului dilatator asupra sfincterelor precapilare si actiunii de blocare a alfa-adrenoreceptorilor.

Farmacocinetica: Absorbtia Hydergin-ului dupa administrarea orala se ridica la 25%. Concentratiile maxime in plasma sunt atinse dupa 0,5 -1,5 ore. Datorita efectului de prima trecere, biodisponibilitatea este intre 5 si 12%. Volumul de distributie este de 1100 litri (circa 16 l/kg corp), iar fixarea pe proteinele plasmatice, de 81%. Eliminarea este bifazica, cu o perioada de injumatatire scurta de 1,5 -2,5 ore (faza alfa) si una mai lunga, de 13-15 ore (faza beta). Hydergin-ul este excretat in principal prin bila, in fecale. Excretia in urina se ridica pana la 2% pentru medicamentul nemodificat si metabolitii lui si sub 1% doar pentru substanta nemodificata. Clearance-ul total este de circa 1800 ml/min. La pacientii in varsta, concentratiile in plasma sunt ceva mai mari decat la pacientii mai tineri. La pacientii cu insuficienta renala nu este practic necesara reducerea dozei, deoarece doar o cantitate infima de medicamente si metaboliti este eliminata prin rinichi.

Contraindicatii: Hipersensibilitate cunoscuta la medicament.

Precautii: Se impune atentie in caz de bradicardie severa. Dupa administrarea parenterala, trebuie controlata presiunea sanguina, deoarece ar putea avea loc o scadere a presiunii.

Reactii adverse: Congestie nazala ocazionala, greata trecatoare si disconfort abdominal, care pot fi prevenite luand medicamentul in timpul meselor. In majoritatea cazurilor, efectele secundare dispar, fara sa fie necesare masuri speciale.

Dozare: Oral: 3 pana la 6 mg zilnic, in mai multe doze, de preferat inainte de mese. Pentru o singura doza pe zi, se recomanda 1 comprimat de 4,5 mg sau 1,5 ml (30 de picaturi) de solutie orala 3 mg/ml, inainte de micul dejun, daca medicul nu recomanda altfel. La pacientii cu deteriorare psihica sau migrena, ameliorarea simptomelor este de obicei treptata si se manifesta dupa 3-4 saptamani. Se recomanda tratamentul prelungit (3 luni sau mai mult) si chiar repetarea lui, dupa caz. Parenteral: In tulburari cerebrovasculare acute (in special cele asociate cu hipertensiune) se recomanda tratament parenteral initial alaturi de tratament oral: 0,3 mg (1 ml) Hydergin in perfuzie intravenoasa sau injectie intravenoasa lenta (in 20 ml glucoza sau ser fiziologic), o data sau de doua ori pe zi. Alternativ, poate fi administrat 0,3 mg (1 ml) intramuscular sau subcutanat, o data sau de mai multe ori pe zi. In cazuri grave de boli vasculare periferice, 0,3 pana la 0,6 mg (1-2 ml) intramuscular sau subcutanat, o data sau de doua ori pe zi, asociat cu tratament oral. Daca este necesar, Hydergin-ul poate fi administrat si in injectii intraarteriale (0,3 pana la 0,6 mg = 1-2 ml), de preferat diluat in 10-20 ml ser fiziologic.

Supradozare: Nu se cunosc cazuri de semne sau simptome grave de supradozare.
Producator: Novartis

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.