Prospect Grepid

Grepid este un medicament care contine substanta activa clopidogrel. Este disponibil sub forma de comprimate de culoare roz (75 mg).

Grepid este un „medicament generic ”. Aceasta inseamna ca Grepid este similar cu „medicamentul de referinta” deja autorizat in Uniunea Europeana (UE), denumit Plavix. Pentru mai multe informatii despre medicamentele generice, a se vedea documentul de intrebari si raspunsuri disponibil aici.

 Pentru ce se utilizeaza Grepid?
Grepid se utilizeaza la adulti pentru prevenirea evenimentelor aterotrombotice (probleme cauzate de cheaguri de sange si de rigidizarea arterelor). Grepid poate fi administrat urmatoarelor grupe de pacienti:
• pacienti care au avut recent un infarct de miocard (criza de inima). Tratamentul cu Grepid poate fi inceput la cateva zile si pana la 35 de zile dupa criza ;
• pacienti care au avut recent un accident vascular cerebral ischemic (accident cauzat de irigarea insuficienta a unei parti a creierului). Tratamentul cu Grepid poate fi initiat in perioada cuprinsa intre sapte zile si sase luni de la atac;
• pacienti cu boala arteriala periferica (probleme cu fluxul sanguin in artere).
Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

 Cum se utilizeaza Grepid?
Doza standard de Grepid este de un comprimat de 75 mg o data pe zi, luat cu sau fara alimente.

 Cum actioneaza Grepid?
Substanta activa din Grepid, clopidogrelul, este un inhibitor de agregare plachetara. Aceasta inseamna ca ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange. Cheagurile de sange se formeaza prin agregarea (lipirea) unor celule speciale din sange, numite plachete. Clopidogrelul opreste agregarea plachetara prin blocarea legarii unei substante numite ADP de un receptor special care se gaseste la suprafata plachetelor. Acesta impiedica plachetele sa devina „lipicioase”, reducand riscul de formare a cheagurilor de sange, prevenind astfel un alt atac de cord sau accident vascular cerebral.

 Cum a fost studiat Grepid?
Dat fiind ca Grepid este un medicament generic , studiile s-au limitat la teste care sa demonstreze ca este bioechivalent cu medicamentul de referinta, Plavix. Doua medicamente sunt considerate bioechivalente daca produc aceleasi niveluri de substanta activa in organism.
Care sunt beneficiile si riscurile Grepid?
Dat fiind ca Grepid este un medicament generic si ca este bioechivalent cu medicamentele de referinta, se considera ca beneficiile si riscurile sale sunt aceleasi cu cele ale medicamentelor de referinta.

 De ce a fost aprobat Grepid?
Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a concluzionat ca, in conformitate cu cerintele UE, s-a demonstrat ca Grepid are o calitate comparabila si ca este bioechivalent cu Plavix. Prin urmare, punctul de vedere al CHMP a fost ca, la fel ca si in cazul Plavix, beneficiile sunt superioare riscurilor identificate. Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Grepid.
Alte informatii despre Grepid:
Comisia Europeanã a acordat Pharmathen S.A. o autorizaþie de introducere pe piaþã pentru Grepid, valabilã pe intreg teritoriul UE, la 28 iulie 2009.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 06-2009.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.