Prospect GLUCOBAY

Actiune terapeutica: Inhbitor alfa-glucosidaza. Terapie adjuvanta insotita de regim alimentar la pacientii diabetici. Acarboza este un inhibitor competitiv al stadiului final al digestiei glucidelor. Acest efect inhibitor, reversibil intarzie absorbtia glucozei din polizaharide, oligozaharide si dizaharide.

Acarboza inhiba activitatea enzimatica datorita afinitatii crescute pentru glucozidazele din intestinul subtire: afinitatea acarbozei pentru zaharaza este de 11.000 pana la 15.000 ori mai mare decat a zaharozei, rezultand o reducere a maximului glicemiei (peak) si insulinei serice postprandial.

Compozitie: 1 comprimat de Glucobay 50 contine 50 mg acarboza. 1 comprimat de Glucobay 100 contine 100 mg acarboza. Excipienti: Celuloza microcristalina, dioxid de siliciu cu grad inalt de dispersie, stearat de magneziu, amidon.

Contraindicatii: Hipersensibilitate la acarboza si/sau excipienti. Deoarece informatiile asupra efectelor si tolerantei la copii si adolescenti sunt insuficiente, Glucobay nu trebuie folosit la pacienti sub 18 ani. Tulburari intestinale cronice asociate cu tulburari specifice de digestie sau malabsorbtie . Stari patologice care se pot agrava ca urmare a formarii de gaz in cantitati crescute in intestin. (de ex.: Sindrom Roemheld, hernii mari, obstructii intestinale si ulcere intestinale). Glucobayul nu trebuie administrat in timpul sarcinii deoarece nu exista informatii despre folosirea la femeile gravide. Dupa administrarea de acarboza marcata radioactiv la sobolani in perioada de lactatie, o cantitate mica de produs radioactiv s-a regasit in lapte. Nu exista date corespondente la om. Totusi, deoarece efectele induse de acarboza prin lapte la sugari nu sunt excluse, in principiu nu se recomanda prescrierea Glucobayului in timpul alaptarii. Glucobay nu trebuie folosit la pacientii cu afectare renala severa (clearance la creatinina< 25 ml /min).

Precautii: Cresteri asimptomatice ale enzimelor hepatice pot sa apara in cazuri izolate in special la doze mai mari. De aceea, cand este necesar, valorile enzimelor hepatice ale pacientului trebuie monitorizate pentru primele 6 pana la 12 luni de tratament. Efectele sunt reversibile dupa intreruperea tratamentului cu Glucobay.

Reactii adverse: Frecvent flatulenta si garguimente, ocazional diaree si distensie abdominala si mai rar dureri abdominale. Aceste efecte adverse pot fi severe si pot fi confundate cu simptome “ileus-like”/de ileus. Daca nu se respecta regimul diabetic, efectele adverse intestinale se pot intensifica. Daca apar simptome suparatoare, in ciuda respectarii regimului alimentar, trebuie informat medicul si doza redusa temporar sau permanent. In cazuri individuale pot aparea reactii de hipersen-sibilitate cutanate de ex.: eritem, exantem si urticarie. Foarte rar, s-au descris cazuri de hepatita si/sau icter.

Interactiuni: Zaharoza (zaharul) si alimentele continand zaharoza pot sa produca adesea disconfort abdominal sau chiar diaree in timpul tratamentului cu Glucobay ca urmare a procesului crescut de fermentatie a glucidelor in colon. Glucobay are un efect antihiperglicemic, dar nu produce el insusi hipoglicemie. Daca Glucobay este prescris impreuna cu medicamente continand sulfoniluree sau metformin, sau impreuna cu insulina, o scadere a valorilor glicemiei pana la hipoglicemie poate necesita o scadere adecvata a dozei de sulfoniluree, metformin sau insulina. Daca apare o hipoglicemie acuta trebuie avut in vedere ca zaharoza (zaharul) este descompusa in fructoza si glucoza mult mai lent in timpul tratamentului cu Glucobay; pentru acest motiv zaharoza nu este indicata pentru inlaturarea hipoglicemiei, ci trebuie folosita glucoza. Deoarece poate influenta actiunea acarbozei, administrarea simultana de antiacide, colestiramina, absorbanti intestinali, enzime digestive si Glucobay trebuie evitata.

Dozare: Doza trebuie adaptata de catre medic pentru fiecare pacient in parte, deoarece eficienta si toleranta variaza de la o persoana la alta. In cazul in care nu este altfel prescris, doza recomandata este urmatoarea: Initial: 3×1 comprimat de 50 mg acarboza/zi sau 3×1/2 comprimat de 100 mg acarboza/zi pana la 3 x 2 comprimate de 50 mg acarboza/zi sau 3 x1 comprimat de 100 mg acarboza/zi. O crestere in continuare a dozei la 3 x 200 mg acarboza/zi poate fi ocazional necesara. Doza poate fi crescuta dupa 4-8 saptamani si daca pacientii nu prezinta un raspuns clinic adecvat chiar mai tarziu in timpul tratamentului. Daca apar acuze dureroase in ciuda respectarii regimului diabetic doza nu trebuie crescuta si in anumite cazuri chiar redusa. Doza medie este 300 mg acarboza/zi (echivalent cu 3 x 2 comprimate de Glucobay 50/zi sau 3 x 1 comprimat de Glucobay 100/zi). Pacientii care primesc 3 x 200 mg necesita o monitorizare atenta (vezi Precautii).

Mod de administrare: Comprimatele de Glucobay trebuie inghitite intregi cu putin lichid inainte de mese sau impreuna cu alimentele la inceputul mesei. Nu exista o perioada limita de administrare a Glucobayului. Recomandari: O respectare stricta a regimului alimentar pentru diabet este desigur imperios necesara la administrarea de Glucobay. Administrarea regulata a Glucobayului nu trebuie intrerupta fara consultarea prealabila a medicului, deoarece poate duce la o crestere a glucozei sanguine. Glucobay nu produce hipoglicemie la pacientii care au numai regim alimentar. Daca apar simptome de hipoglicemie in timpul tratamentului cu Glucobay la pacientii tratati cu insulina ca urmare a necesitatii reducerii dozei de insulina, sau la pacientii tratati cu sulfoniluree sau metformin, trebuie administrata glucoza nu zaharoza (zahar). Tratamentul cu Glucobay trebuie inscris in carnetul medical al diabeticului.

Prezentare: Cutii cu 30 si 120 de comprimate. Atentie! A nu se lasa la indemana copiilor!

Producator: Bayer AG

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.