Prospect Gliolan

Indicatii: Gliolan se utilizeaza pentru tratarea pacientilor adulti care prezinta gliom malign (un tip de tumora cerebrala).

Gliolan ajuta chirurgii sa vizualizeze mai bine tumora in timpul interventiei chirurgicale de indepartare a acesteia de la nivel cerebral. Deoarece numarul persoanelor cu gliom malign este scazut, boala este considerata rara, si Gliolan a fost desemnat drept „medicament orfan” (un medicament folosit in boli rar intalnite) la data de 13 noiembrie 2002. Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta.

Compozitie
Gliolan se prezinta sub forma de pulbere din care se obtine o solutie care trebuie administrata oral. Contine substanta activa acid 5-aminolevulinic sub forma de hidroclorid (30 mg/ml).

 Actiune terapeutica
Substanta activa continuta de Gliolan, acidul 5-aminolevuluinic, este un „sensibilizator folosit in terapia fotodinamica”. Acesta este absorbit de celulele organismului, fiind convertit enzimatic intr-un compus chimic fluorescent, si anume in protoporfirina IX (PPIX). in celulele tumorale se acumuleaza o cantitate mai mare de PPIX decat in tesutul normal, deoarece celulele de la nivelul gliomului absorb o cantitate mai mare de substanta activa care este convertita mai rapid in PPIX. La lumina albastra de o anumita lungime de unda, PPIX de la nivel tumoral lumineaza in rosu intens, in timp ce tesutul celular normal apare albastru. Acest lucru permite chirurgului sa vizualizeze mai bine tumora in timpul interventiei chirurgicale cerebrale si sa realizeze o rezectie tumorala mai precisa, crutand tesutul cerebral sanatos.

 Administrare
Gliolan trebuie utilizat doar de catre neurochirurgii experimentati, care sunt familiarizati cu chirurgia gliomului malign , care au cunostinte aprofundate despre anatomia creierului si care au participat la un curs de chirurgie sub ghidaj fluoroscopic. Doza recomandata de Gliolan este de 20 mg pe kilogram de greutate corporala, administrata cu doua pana la patru ore inainte ca pacientul sa fie anesteziat. Pulberea de Gliolan trebuie sa fie dizolvata in 50 ml apa de la robinet de catre o asistenta sau de catre farmacist inainte ca pacientul sa bea solutia. Gliolan trebuie folosit cu precautie la pacientii care prezinta afectiuni hepatice sau renale.

 Contraindicatii
Gliolan nu trebuie utilizat la pacientii care pot fi hipersensibili (alergici) la acidul 5-aminolevulinic hidroclorid sau la porfirine. Medicamentul nu trebuie utilizat la pacientii cu porfirie (incapacitatea de a metaboliza porfirinele) sau in timpul sarcinii.

 Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare aparute in urma administrarii de Gliolan sunt datorate unei combinatii a medicamentului in sine, ca si in urma anesteziei si a rezectiei tumorale. Cele mai intalnite reactii adverse asociate sunt anemia (scaderea numarului de eritrocite), trombocitopenie (scaderea numarului de trombocite), leucocitoza (cresterea numarului de leucocite, un tip de globule albe sanguine) si cresterea nivelurilor sanguine ale enzimelor hepatice (bilirubina, alanin aminotransferaza, aspartat aminotransferaza, gama glutamiltransferaza si amilaza). Pentru lista completa a efectelor secundare raportate in urma tratamentului cu Gliolan, a se consulta prospectul.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.