Prospect Forsteo

Indicatii: Forsteo se utilizeaza pentru tratarea osteoporozei (o boala care fragilizeaza oasele) la urmatoarele grupe:
– femei in post-menopauza. La aceste paciente s-a demonstrat ca Forsteo a redus in mod semnificativ incidenta fracturilor vertebrale (la coloana vertebrala) si nevertebrale (ruperea oaselor), dar nu si a fracturilor de sold;
– barbati cu risc crescut de fracturi;
– barbati si femei care au un risc crescut de fracturi din cauza tratamentului indelungat cu glucocorticoizi (un tip de steroizi). Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Compozitie
Forsteo este un stilou injector (pen) preumplut care contine o solutie injectabila. Forsteo contine substanta activa teriparatida (un stilou injector preumplut de 2,4 ml contine 600 micrograme de teriparatida).

Actiune terapeutica
Osteoporoza apare in momentul in care nu se mai formeaza suficient os nou pentru a inlocui osul macinat in mod natural. Treptat, oasele devin subtiri si fragile, fiind mai predispuse la rupere. La femei, osteoporoza este mai frecventa dupa menopauza, cand scad valorile hormonului feminin, estrogenul. De asemenea, osteoporoza poate aparea la ambele sexe ca efect secundar al tratamentului cu glucocorticoizi. Substanta activa din Forsteo, teriparatida, este identica cu o parte a hormonului paratiroidian uman. Teriparatida actioneaza ca si hormonul in stimularea formarii oaselor prin actiunea exercitata asupra osteoblastelor (celule care formeaza oase). De asemenea, teriparatida creste absorbtia calciului din alimente si previne pierderea unor cantitati prea mari de calciu prin urina. Teriparatida este produsa printr-o metoda cunoscuta sub numele de „tehnologia ADN-ului recombinant”: hormonul este obtinut dintr-o bacterie care a primit o gena (ADN), care o face capabila sa produca acest hormon. Forsteo inlocuieste hormonul natural.

Administrare
Doza recomandata este de 20 micrograme de Forsteo administrate o data pe zi, prin injectie subcutanata la nivelul coapsei sau abdomenului (burtii). Daca au fost instruiti, pacientii isi pot administra injectia singuri. Este disponibil un manual de utilizare pentru stiloul injector. Se administreaza suplimente de calciu si vitamina D pacientilor cu aport alimentar scazut. Forsteo se poate utiliza timp de pana la doi ani. In cursul vietii, pacientilor li se administreaza doar un singur tratament cu Forsteo, cu durata de doi ani. Este interzisa administrarea Forsteo la copii sau adulti tineri ale caror oase nu au ajuns inca la maturitate deplina.

Contraindicatii
Forsteo nu trebuie administrat persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la teriparatida sau la oricare alt ingredient al medicamentului. Este interzisa utilizarea medicamentului la pacientii care au alte boli osoase, precum boala Paget, cancer de oase sau metastaze osoase (cancer care s-a raspandit la oase), la pacientii cu radioterapie a scheletului sau la pacientii cu hipercalcemie (valori crescute ale calciului in sange), valori ridicate inexplicabile ale fosfatazei alcaline (o enzima) sau cu afectiuni renale severe. Este interzisa utilizarea Forsteo la copii sau adulti tineri ale caror oase nu au ajuns inca la maturitate deplina, ori in timpul sarcinii sau alaptarii.

Reactii adverse
Cel mai frecvent efect secundar asociat cu Forsteo (observat la mai mult de 1 din 10 pacienti) este durerea la nivelul mainilor si picioarelor. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Forsteo, a se consulta prospectul.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.