Prospect Ferrogradumet

Ferrogradumet este un supliment de fier utilizat pentru prevenirea si tratarea anemiei cauzata de deficitul de fier.
FERROGRADUMET
Comprimate cu eliberare prelungita, 105 mg

Va rugam sa cititi cu atentie acest prospect inainte de a utiliza medicamentul. Prospectul
prezinta un rezumat al informatiilor disponibile despre medicamentul dumneavoastra. Daca aveti intrebari suplimentare sau nelamuriri, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Ce contine Ferrogradumet?
Denumirea comprimatelor dumneavoastra este Ferrogradumet. Fiecare comprimat cu eliberare prelungita contine fer elementar 105 mg, sub forma de sulfat feros uscat 325 mg si excipienti: nucleu – copolimer de metilacrilat-metilmetacrilat, lactoza, povidona, stearat de magneziu ; film – hipromeloza, etilceluloza, zaharina sodica, trietilcitrat, oleat de sorbitan, ulei de ricin, dioxid de titan (E 171), eritrozina (E 127), galben amurg FCF (E 110). Ferrogradumet este un supliment de fier. Utilizarea sa este descrisa mai jos.

Pentru ce este utilizat Ferrogradumet?
Ferrogradumet este un supliment de fier utilizat pentru prevenirea si tratarea anemiei cauzata de deficitul de fier. Forma farmaceutica cu eliberare prelungita permite eliberarea
fierului intr-un interval de cateva ore si reduce posibilitatea iritarii stomacului. Forma de
eliberare prelungita consta intr-o structura inactiva din plastic in forma de fagure care contine fier. In timpul trecerii comprimatului prin stomac si intestine, fierul este eliberat, iar fagurele golit este eliminat prin materiile fecale.
Inainte de a utiliza Ferrogradumet
Daca sunteti insarcinata adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a utiliza
Ferrogradumet, deoarece este posibil sa aveti nevoie de un alt supliment de fier.
Nu utilizati Ferrogradumet daca vi s-a spus ca aveti oricare dintre urmatoarele afectiuni:
un obstacol intestinal sau diverticuloza intestinala, afectiuni ereditare legate de fier
(hemocromatoza, hemosideroza); daca necesitati transfuzii repetate de sange, daca sunteti in tratament cu fier injectabil sau daca utilizati medicamente care contin fier.
Adresati-va medicului dumneavoastra daca utilizati oricare dintre urmatoarele antibiotice:
tetracicline, chinolone sau cloramfenicol; penicilamina (pentru intoxicatii cu metale sau artrita reumatoida), tratament pentru indigestie sau preparate cu zinc deoarece Ferrogradumet poate impiedica actiunea adecvata a acestora. Daca medicul dumneavoastra va spune ca puteti continua utilizarea Ferrogradumet concomitent cu medicamentele de mai sus, va rugam sa tineti cont de urmataorele recomandari: antibioticele de tipul tetraciclinelor trebuie administrate cu cel putin 2 ore inainte sau la 3 ore dupa administrarea Ferrogradumet; antibioticele de tipul chinolonelor si a penicilaminelor trebuie administrate cu cel putin 2 ore inainte sau la 2 ore dupa administrarea Ferrogradumet.
Comprimatele Ferrogradumet trebuie inghitite cu cel putin 1 ora inainte si la cel putin 2 ore dupa administrarea oricaruia dintre urmatoarele medicamente sau alimente, altfel este posibil sa nu actioneze corespunzator: antiacide, suplimente de calciu, oxalati sau fosfati, ceai, cafea, oua, lapte sau produse din lapte, paine integrala si cereale, fibre alimentare.
Administrarea Ferrogradumet
Administrati un comprimat pe zi pe stomacul gol. Fiecare comprimat trebuie inghitit intreg.
Ferrogradumet nu trebuie administrat la copiii sub varsta de 12 ani.
Daca uitati sa utilizati un comprimat pentru una sau mai multe zile, continuati sa utilizati cate un comprimat in fiecare zi. Nu utilizati mai mult de un comprimat pe zi.
Daca utilizati accidental mai mult de un comprimat intr-o zi sau daca un copil a utilizat
comprimatele, solicitati asistenta medicala de urgenta.
Ferrogradumet contine colorantul E110 care poate provoca reactii de tip alergic, inclusiv astm bronsic. Alergia este mai frecvent intalnita la persoanele alergice la acidul acetilsalicilic.
Datorita continutului in lactoza, Ferrogradumet nu trebuie administrat la persoanele cu
galactozemie, sindrom de malabsorbtie a glucozei sau galactozei sau deficit de lactaza.

Ce probleme poate determina Ferrogradumet?
Uneori, Ferrogradumet poate provoca afectiuni gastrice cum sunt senzatie de rau,varsaturi, dureri de stomac, diaree sau constipatie. Scaunele dumneavoastra se pot innegri in timpul utilizarii ferrogradumet. Daca vi se face un test de detectare a sangelui in materiile fecale, informati medicul dumneavoastra ca utilizati Ferrogradumet, deoarece materiile fecale negre pot determina interpretarea incorecta a probelor. Informati medicul dumneavoastra daca oricare dintre aceste probleme devin acute sau daca prezentati oricare alte simptome neasteptate sau neobisnuite.
In timpul utilizarii Ferrogradumet s-au raportat reactii alergice de tipul eruptiilor cutanate
si, in cazuri rare, dificultate in respiratie, lesin, umflarea fetei si a gatului care pot necesita tratament de urgenta.
Partea in forma de fagure a comprimatului dumneavoastra poate provoca afectiuni
persoanelor varstnice sau celor cu constipatie. Adresati-va medicului dumneavoastra daca aveti impresia ca aceasta poate fi o problema.

Cum trebuie pastrat Ferrogradumet?
Nu utilizati comprimatele Ferrogradumet dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Daca
observati ca este depasita data de expirare, inapoiati-le farmacistului dumneavoastra si, daca este cazul, cereti alte comprimate.
Pastrati Ferrogradumet la o temperatura sub 25° C. Nu lasati Ferrogradumet la indemana
copiilor. Medicamentul dumneavoastra le poate face rau.
TINETI MINTE ca aceste comprimate sunt pentru dumneavoastra. Nu le dati niciodata altor persoane. Le pot face rau chiar daca manifesta aceleasi simptome ca si dumneavoastra. Daca aveti intrebari suplimentare privind tratamentul cu Ferrogradumet pentru care nu gasiti raspuns in acest prospect, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Ambalaj
Ferrogradumet este disponibil in cutii cu 3 blistere din folie PVC/Al a cate 10 comprimate cu eliberare prelungita.
Producator TEOFARMA S.r.l. Viale Certosa 8/A Pavia, Italia
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata:
TEOFARMA S.r.l. Via F. lli Cervi, 8 27010 Valle Salimbene Pavia, Italia
Data ultimei verificari a prospectului Iulie, 2007

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.