Prospect Fareston

Fareston este un medicament care contine substanta activa toremifen.

Medicamentul este disponibil sub forma de comprimate rotunde, de culoare alba (60 mg).

 Pentru ce se utilizeaza Fareston?
Fareston este indicat pentru tratarea cancerului mamar metastazat hormono-dependent la femeile aflate in postmenopauza. Termenul „metastazat” se refera la cancerul care s-a extins in alte parti ale organismului. Fareston nu este recomandat pacientelor cu tumori receptor estrogen negative (caz in care celulele canceroase nu prezinta pe suprafata lor receptori pentru hormonul estrogen).
Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

 Cum se utilizeaza Fareston?
Doza recomandata de Fareston este de un comprimat o data pe zi. Fareston trebuie administrat cu precautie in cazul pacientelor care sufera de afectiuni ale ficatului.

 Cum actioneaza Fareston?
Majoritatea tipurilor de cancer mamar se dezvolta ca raspuns la hormonul estrogen. Substanta activa din Fareston, toremifenul, este un antiestrogen. Aceasta se leaga de receptorii de estrogen de pe suprafata celulelor, unde principalul sau efect este blocarea efectelor hormonului. Prin urmare, celulele tumorale nu mai sunt stimulate de estrogen sa creasca si se reduce dezvoltarea tumorii.

 Cum a fost studiat Fareston?
Inainte de a fi testate la om , efectele medicamentului Fareston au fost testate pe modele experimentale.
Fareston a fost studiat in cadrul a patru studii principale la care au participat 1 869 de femei aflate in postmenopauza si care prezentau cancer mamar metastazat. Efectele medicamentului Fareston au fost comparate cu cele ale medicamentului tamoxifen (un alt antiestrogen utilizat in tratamentul cancerului mamar). Principalii indicatori ai eficacitatii au fost rata de raspuns (numarul de paciente ale caror tumori au raspuns la tratament), perioada de timp fara progresie (intervalul de timp scurs pana la inrautatirea bolii) si rata de supravietuire.

 Ce beneficii a prezentat Fareston in timpul studiilor?
Eficacitatea medicamentelor Fareston si tamoxifen a fost echivalenta. Prin examinarea rezultatelor coroborate ale celor trei studii principale de mare anvergura s-a constatat ca pacientele carora li s-a administrat Fareston au prezentat rate de raspuns, perioade de timp fara progresie si rate de supravietuire similare cu cele ale pacientelor carora li s-a administrat tamoxifen. Aceasta constatare fost confirmata in cadrul celui de-al patrulea studiu.

 Care sunt riscurile asociate cu Fareston?
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Fareston (observate la mai mult de 1 pacient din 10) sunt bufeurile si transpiratia. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Fareston, a se consulta prospectul.
Fareston nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la toremifen sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Este interzisa administrarea medicamentului pe termen lung la pacientele cu hiperplazie endometriala (ingrosarea mucoasei peretelui uterin ) sau pacientelor care sufera de afectiuni hepatice severe. Este interzisa administrarea Fareston la pacientele care prezinta „interval QT prelungit” (o intrerupere in activitatea electrica a inimii), disfunctii electrolitice (niveluri modificate de saruri in sange), in special hipokaliemie (niveluri scazute de potasiu), bradicardie (batai foarte rare ale inimii), insuficienta cardiaca (incapacitatea inimii de a pompa suficient sange la restul organismului) sau antecedente de aritmii simptomatice (ritmuri cardiace anormale), ori la pacientele carora li se administreaza si alte medicamente care pot cauza un interval QT prelungit. Lista completa a acestor medicamente este furnizata in prospect.

 De ce a fost aprobat Fareston?
Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a decis ca beneficiile si riscurile Fareston sunt comparabile cu cele ale tamoxifen la femeile cu tumori receptor estrogen pozitive. In consecinta, Comitetul a decis ca beneficiile Fareston sunt mai mari decat riscurile sale pentru prima linie de tratament hormonal in cazul cancerului mamar metastazat hormono-dependent la pacientele aflate in postmenopauza. Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Fareston.

 Alte informatii despre Fareston:
Comisia Europeana a acordat o autorizatie de introducere pe piata pentru Fareston, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 14 februarie 1996. Autorizatia de introducere pe piata a fost reinnoita la 14 februarie 2001 si la 14 februarie 2006. Titularul autorizatiei de introducere pe piata este Orion Corporation.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 03-2009.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.