Indicatii: Diabet zaharat de tip 2, necontrolat adecvat cu antidiabetice orale si necesitand insulinoterapie.
Adulti cu diabet zaharat de tip 1, in asociere cu insulina cu actiune lunga sau intermediara, administrata subcutanat, la care potentialele beneficii ale adaugarii insulinei inhalatorii depaoesc potentialele probleme de siguranta.
Forma de prezentare:
Pulbere unidoza de inhalat 1 mg, 3 mg; ct. 30, 60, 90, 180 sau 270 blist. perforate pentru eliberarea unei unitati dozate; trusa care contine 90 blist. perforate pentru elib. unei unitati dozate, 1 inhalator insulinic, 1 camera de rezerva si 6 unitati de eliberare a insulinei de rezerva.
Doze si administrare:
Insulina umana inhalatorie poate fi utilizata in monoterapie sau in asociere cu antidiabeticele orale si/sau insulinele cu actiune lunga sau intermediara cu administrare subcutanata, in vederea optimizarii controlului glicemiei. Inhalarea consecutiva a trei blistere pentru eliberarea unei unitati dozate de 1 mg are drept rezultat o expunere la insulina semnificativ mai mare decat inhalarea unui blister pentru eliberarea unei unitati dozate de 3 mg. Din acest motiv, nu este permisa substituirea a trei blistere pentru eliberarea unei unitati dozate de 1 mg cu un blister pentru eliberarea unei unitati dozate de 3 mg. Actiunea insulinei umane inhalatorii se instaleaza mai rapid decat cea a insulinei umane cu actiune rapida administrata subcutanat. Datorita instalarii rapide a efectului, insulina umana inhalatorie trebuie administrata cu 10 minute inainte de inceputul mesei. Dozajul insulinei nu respecta reguli fixe. Doza zilnica recomandata este de 0,15 mg/kg, fractionata in trei doze pre-prandiale
Contraindicatii:
Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipienti. Hipoglicemie. Pacientii nu trebuie sa fumeze in timpul tratamentului cu Exubera si trebuie sa fi renuntat la fumat cu cel putin 6 luni inainte de initierea tratamentului. Daca pacientul incepe sau reia fumatul, administrarea Exubera trebuie intrerupta imediat, datorita riscului crescut de hipoglicemie, recurgandu-se la un tratament alternativ. Astm bronsic slab controlat, instabil sau sever. Bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC) severa (stadiul III sau IV GOLD).
Atentionari:
Pacientii trebuie sa primeasca instructiuni detaliate de utilizare a inhalatorului. Pacientii trebuie sa inhaleze pulberea de insulina prin piesa bucala, intr-o singura inhalatie, lenta si constanta. Dupa aceea, pacientii trebuie sa-oi tina respiratia timp de 5 secunde si sa expire normal. Pentru a asigura o administrare optima si constanta a substantei active, este necesara utilizarea constanta a unei tehnici standard de inhalare.
Reactii adverse:
Mai frecvente: hipoglicemie, tuse, dispnee, iritatie faringiana, uscaciune faringiana.