Prospect Extraneal

 Indicatii terapeutice: Extraneal este recomandat ca terapie substitutiva unica zilnica pentru un singur schimb de glucoza ca parte a terapiei ambulatorii prin dializa peritoneala (DPCA) sau dializa peritoneala automata (DPA) pentru tratamentul insuficientei renale cronice, in special la pacientii care au pierdut ultrafiltrarea la solutiile de glucoza, deoarece poate extinde durata terapiei DPCA la acesti pacienti.

Extraneal

 1. DENUMIREA COMERCIALA A MEDICAMENTULUI

Extraneal, solutie pentru dializa peritoneala

 2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Extraneal, solutie pentru dializa peritoneala
Un litru solutie pentru dializa peritoneala contine: icodextrina 75,000 g, clorura de sodiu 5,400 g, lactat de sodiu solutie 4,500 g, clorura de calciu dihidrat 0,257 g, clorura de magneziu hexahidrat 0,051 g.
Pentru excipienti: vezi pct. 6.1.

 3. FORMA FARMACEUTICA

Solutie limpede, lipsita practic de particule in suspensie.

 4. DATE CLINICE

 4.1 Indicatii terapeutice:

Extraneal este recomandat ca terapie substitutiva unica zilnica pentru un singur schimb de glucoza ca parte a terapiei ambulatorii prin dializa peritoneala (DPCA) sau dializa peritoneala automata (DPA) pentru tratamentul insuficientei renale cronice, in special la pacientii care au pierdut ultrafiltrarea la solutiile de glucoza, deoarece poate extinde durata terapiei DPCA la acesti pacienti.

 4.2. Doze si mod de administrare:

Se recomanda utilizarea Extraneal o singura data pe zi, in timpul celui mai lung schimb, de obicei in timpul noptii in DPCA, iar in DPA in timpul zilei.
Adulti:
Prin administrare intraperitoneala limitata la un singur schimb in fiecare perioada de 24 de ore, ca parte a unui regim DPCA sau DPA.
Varstnici:
Ca si in cazul adultilor.
Copii:
Nu se recomanda utilizarea Extraneal la copii (sub 18 ani).
Volumul de solutie va fi introdus intr-un timp variabil (10-20 minute), in functie de toleranta pacientului. Pentru pacientii adulti, cu greutate normala, nu se recomanda administrarea unui volum de soluTie mai mare de 2 l. Pentru pacienti mai mari (peste 70-75 kg), poate fi utilizat un volum de umplere de 2,5 l.
Daca acest volum produce senzatie de tensiune abdominala, volumul instilat se va reduce. Timpul de schimb recomandat este intre 6-12 ore in DPCA si 14-16 ore in DPA. Drenajul lichidului se face pe baza gravitatiei intr-un ritm confortabil pentru bolnav. Lichidul drenat va fi inspectat pentru a vedea daca exista fibrina si trombusi, care pot indica prezenta unei infectii sau peritonite aseptice (vezi capitolul 4.4).

 4.3. Contraindicatii

Extraneal nu trebuie administrat la pacienti cu alergie cunoscuta la polimeri derivati din amidon, maltoza sau izomaltoza sau la pacienti cu boli de depozitare a glicogenului. Extraneal mai este contraindicat la cei cu interventii chirurgicale abdominale in luna precedenta inceperii tratamentului sau la pacientii cu fistule abdominale, tumori, plagi deschise, hernie sau alte cazuri in care integritatea peretelui abdominal si a cavitatii peritoneale este compromisa.

 4.4 Atentionari speciale si precautii speciale pentru utilizare

Extraneal nu este recomandat in timpul sarcinii sau lactatiei (vezi capitolul 4.6), la copii sau pacienti cu insuficienta renala acuta.
Ca si alte solutii de dializa peritoneala, icodextrin trebuie folosit cu prudenta, dupa evaluarea atenta a raportului risc/beneficiu, la pacientii a caror stare impiedica o nutritie normala, cu disfunctii respiratorii sau cu carenta de potasiu. Pacientii trebuie sa fie atent monitorizati pentru a se evita hiperhidratarea sau deshidratarea. Ultrafiltrarea crescuta, mai ales la varstnici poate duce la deshidratare, cu consecinta hipotensiunii si a posibilelor simptome neurologice. Trebuie urmarita balanta hidrica si se va monitoriza greutatea corporala a pacientului. Se recomanda monitorizarea biochimiei sanguine si testelor hematologice, precum si osmolalitatea plasmatica.
In timpul dializei peritoneale se pot produce pierderi de proteine, aminoacizi, vitamine hidrosolubile si medicamente, necesitand tratament de substitutie.
Pacientii cu diabet zaharat necesita doze suplimentare de insulina pentru controlul glicemiei in timpul dializei peritoneale (DP). La transferul de pe solutii peritoneale pe baza de glucoza la Extraneal pot fi necesare modificari ale dozelor de insulina. Insulina poate fi administrata intraperitoneal.
Masurarea glicemiei trebuie realizata printr-o metoda specifica, pentru a preveni interferenta cu maltoza . Nu trebuie utilizate metode bazate pe pirolochinolinchinona glucozo-dehidrogenaza (PCC GDH). Daca se folosesc metode bazate pe PCC GDH, utilizarea de Extraneal poate cauza o citire fals pozitiva de glucoza, care poate avea ca rezultat administrarea unei cantitati mai mari de insulina decat este necesar. Acest lucru poate cauza hipoglicemie care poate duce la pierderea cunostiintei, coma, tulburari neurologice si deces. In plus, valori ale glicemiei fals crescute datorita interferentei maltozei pot masca o adevarata hipoglicemie si pot permite netratarea ei cu consecinte similare. Se recomanda verificarea capitolului specific din instructiunile kit-ului de testare a glucozei pentru siguranta ca nu se mentioneaza interactiuni cu terapia prin dializa cu solutii bazate pe icodextrina.
La anumiti pacienti s-a observat o reducere a nivelului seric al sodiului si potasiului. Cu toate ca aceste scaderi au fost considerate nesemnificative clinic, se recomanda monitorizarea regulata a electrolitemiei.
Scaderea amilazemiei a fost identificata in mod obisnuit la pacientii pe terapie cronica prin DP.
Scaderea respectiva nu a fost raportata ca insotita de vreun efect secundar. Totusi, nu se cunoaste daca un nivel subnormal al amilazei ar putea masca cresterea amilazemiei, ca in pancreatita acuta. Cresterea fosfatazei alcaline cu aproximativ 20UI/l a fost observata in studiile clinice. Au existat cazuri izolate in care cresterea fosfatazei alcaline s-a asociat cu nivele crescute de TGO.
Tratamentul trebuie initiat sub supervizarea unui medic.
Reactiile peritoneale, incluzand durerea abdominala, fluidul tulbure cu sau fara bacterii (peritonita aseptica) au fost asociate cu Extraneal (vezi capitolul 4.8). In cazul reacTiilor peritoneale, pacientul trebuie sa pastreze punga cu fluid drenat cu icodextrin impreuna cu numarul seriei si trebuie sa contacteze echipa medicala pentru analizarea lichidului drenat.
Lichidul drenat trebuie inspectat pentru prezenta de fibrina sau continut tulbure, ce pot indica prezenta infectiei sau peritonitei aseptice. Pacientii trebuie indemnati sa contacteze medicul la aparitia acestor fenomene, caz in care trebuie prelevate si probe microbiologice. Initierea terapiei antibiotice este o decizie clinica ce se ia pe baza suspicionarii sau nu a infectiei. La excluderea altor motive pentru aparitia unui lichid drenat tulbure, Extraneal trebuie oprit iar rezultatul acestei actiuni trebuie evaluat.
Daca Extraneal se opreste si in consecinta lichidul devine limpede, Extraneal nu trebuie reintrodus decat sub stricta supraveghere. Daca la aceasta proba lichidul devine din nou tulbure, Extraneal nu mai trebuie prescris. Trebuie initiata o terapie prin dializa peritoneala alternativa, iar pacientul trebuie atent monitorizat.

 4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Nu se cunosc; totusi concentrati ile plasmatice ale unor medicamente pot fi modificate/reduse prin dializa; in acest caz se va institui terapia de corectie. La pacientii care primesc tratament digitalic, kaliemia si calcemia trebuie atent monitorizate si eventualele modificari patologice vor fi tratate adecvat.
Masurarea glicemiei trebuie realizata printr-o metoda specifica, pentru a preveni interferenta cu maltoza. Nu se vor utiliza metode bazate pe pirolochinolinchinona glucozo-dehidrogenaza (PCC GDH). Se recomanda verificarea capitolului specific din instructiunile kit-ului de testare al glucozei pentru a va asigura ca nu se mentioneaza interactiuni cu terapia prin dializa cu soluTii bazate pe icodextrin.

 4.6 Sarcina si alaptarea

Studiile pe animale ale efectelor icodextrinei asupra dezvoltarii embriofetale si lactatiei sunt insuficiente. Nu exista suficienta experienta clinica in utilizarea solutiilor de dializa la femeile gravide.
Extraneal nu trebuie folosit in timpul graviditatii sau lactatiei decat daca este strict necesar.
Femeile aflate in perioada fertila vor fi tratate cu icodextrin numai dupa ce se vor lua masuri contraceptive adecvate.

 4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Nu se cunosc.

 4.8 Reactii adverse

Reactiile adverse cutanate asociate cu Extraneal, inclusiv eruptii cutanate si prurit sunt in general usoare sau moderate ca severitate. Ocazional, aceste eruptii cutanate au fost asociate cu exfoliere. La aparitia acestui fenomen si in functie de severitatea sa, Extraneal trebuie intrerupt, cel putin temporar.
Ultrafiltrarea crescuta, in special la pacientii varstnici poate determina deshidratare, rezultand hipotensiune arteriala, ameteli si posibil, simptome neurologice (vezi pct. 4.4).
Episoade hipoglicemice la pacientii diabetici (vezi pct. 4.4).
Cresterea concentratiei plasmatice a fosfatazei alcaline (vezi pct. 4.4).
Reactii peritoneale, inclusiv durere abdominala, lichid tulbure cu sau fara bacterii, peritonita aseptica (vezi pct. 4.4).
Alte reactii adverse ale dializei peritoneale legate de procedura.
Urmatoarele reactii adverse sunt frecvent raportate spontan si in literatura.
Cele legate de procedura includ peritonita (septica sau aseptica) cu sau fara dureri abdominale, lichid tulbure si uneori febra ; hemoragii, obstruarea cateterului, infectii legate de cateter (semne de inflamati e: eritem si secretie), hipervolemie , hipovolemie, hipertensiune arteriala , hipotensiune arteriala , deshidratare, edem, constipati e, hernie a cavitatii abdominale, ileus, inapetenta, dispepsie, greata si vasaturi, ameteli, oboseala, cefalee, dureri la nivelul umerilor, prurit si valori anormale ale testelor de laborator.
Cele legate in general de solutiile pentru dializa peritoneala, intanite mai rar decat cele legate de procedura si includ lichid tulbure sau peritonita aseptica, tulburari electrolitice (de exemplu hipokaliemie, hipocalcemie si hipercalcemie), sincopa, crampe musculare, simptome respiratorii asociate cu dispnee si slabiciune.

 4.9 Supradozaj:

Nu se cunosc efectele supradozarii. Totusi, administrarea continua a mai mult de o punga Extraneal in 24 ore poate creste concentrati ile plasmatice ale glucidelor si maltozei. Efectele acestor cresteri nu se cunosc, dar poate sa apara o crestere a osmolalitatii plasmei. Tratamentul acestor tulburari poate fi realizat prin dializa peritoneala fara icodextrina sau hemodializa.

 5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE

 5.1 Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: produse pentru dializa peritoneala, solutii izotone.
Codul ATC: B05DA.
Icodextrina este un polimer de glucoza derivat din amidon care actioneaza ca agent osmotic administrat intraperitoneal in dializa peritoneala continua ambulatorie. Solutia de concentratie 7,5% este aproximativ izotona, dar produce ultrafiltrare pentru o perioada de peste 12 ore in DPCA.
Comparativ cu solutiile hiperosmolare de glucoza, Extraneal nu produce o supraancarcare calorica.
Atunci cand produsul este utilizat in DPCA, volumul ultrafiltratului realizat este comparabil cu cel produs de o solutie de glucoza 3,86%. Glicemia si concentrati a plasmatica a insulinei nu se modifica.
Ultrafiltrarea este mentinuta in timpul episoadelor de peritonita.
Posologia recomandata este limitata la un singur schimb in fiecare perioada de 24 de ore, ca parte a regimului DPCA sau DPA.

 5.2 Proprietati farmacocinetice

Concentrati a plasmatica constanta a polimerului carbohidrat este atinsa dupa 7-10 zile, atunci cand se utilizeaza zilnic pentru dializa nocturna. Polimerul este hidrolizat de amilaza in fragmente mai mici care sunt epurate prin dializa peritoneala. Concentrati a plasmatica constanta de 1,8 mg/ml a fost masurata pentru oligomeri de unitati de glucoza mai mari de 9 (G9); concentrati a plasmatica a maltozei (G2) creste la 1,1 mg/ml fara sa se produca modificari semnificative ale osmolaritatii.
Cand se utilizeaza in timpul zilei in schimbul lung de zi in DPA, concentrati a plasmatica a maltozei este de 1,4 mg/ml , fara modificari semnificative ale osmolaritatii.
Efectele pe termen lung ale acestor concetratii plasmatice crescute de maltoza si polimeri de glucoza nu se cunosc, dar nu se presupune ca ar fi nocive.

 5.3 Date preclinice de siguranta

Toxicitatea acuta:
Studiile de toxicitate acuta in administrarea intravenoasa si intraperitoneala la soarece si sobolan, au demonstrat ca nu exista efecte toxice la doze de pana la 2000 mg/kg.
Toxicitatea subcronica:
Administrarea intraperitoneala de 2 ori pe zi a unei solutii de icodextrina 20% timp de 28 zile la sobolan si caine, nu a evidentiat afectarea organelor tinta sau toxicitate tisulara. Efectul principal a fost asupra dinamicii balantei hidrice.
Potential mutagen si carcinogen:
Studiile de mutagenitate in vitro si in vivo au fost negative. Studiile de carcinogenitate nu sunt posibile, dar este putin probabila aparitia unor astfel de reactii adverse, data fiind structura chimica a moleculei, lipsa efectului farmacologic, lipsa toxicitatii de organ si rezultatele negative in studiile de mutagenitate.
Toxicitatea asupra functiei de reproducere:
Un studiu de toxicitate asupra functiei de reproducere la sobolani nu a demonstrat efecte asupra fertilitatii sau dezvoltarii embriofetale.

 6. PROPRIETATI FARMACEUTICE

 6.1 Lista excipientilor:

Hidroxid de sodiu, acid clorhidric, apa pentru preparate injectabile.

 6.2 Incompatibilitati:

Nu se cunosc.
Inainte de administrarea combinata, trebuie verificata compatibilitatea medicamentoasa. In plus, trebuie luate in considerare pH -ul si sarurile solutiei.

 6.3 Perioada de valabilitate:

2 ani.

 6.4 Precautii speciale pentru pastrare:

Nu sunt necesare conditii speciale de pastrare.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.