Prospect Entacapone Teva

Entacapone Teva se utilizeaza pentru tratarea pacientilor cu boala Parkinson.

Entacapone Teva este un medicament care contine substanta activa entacapona. Este disponibil sub forma de comprimate maro (200 mg).
Entacapone Teva este un „medicament generic ”.

Aceasta inseamna ca Entacapone Teva este similar cu un „medicament de referinta” deja autorizat in Uniunea Europeana (UE), denumit Comtess.

 Pentru ce se utilizeaza Entacapone Teva?
Entacapone Teva se utilizeaza pentru tratarea pacientilor cu boala Parkinson. Boala Parkinson este o afectiune cerebrala progresiva care produce tremor, miscari lente si rigiditate musculara.

Entacapone Teva se utilizeaza in asociere cu levodopa (fie combinatia dintre levodopa si benserazida, fie combinatia dintre levodopa si carbidopa) cand pacientul prezinta fluctuatii spre sfarsitul intervalului dintre doua doze de medicatie. Fluctuatiile apar atunci cand medicatia isi pierde efectele si simptomele reapar. Acestea sunt legate de reducerea efectelor levodopa, cand pacientul trece brusc de la perioada „on”, cand este capabil sa se miste, la perioada „off”, cand prezinta dificultati de miscare. Entacapone Teva se utilizeaza cand aceste fluctuatii nu se pot trata doar cu ajutorul combinatiei standard care contine levodopa.
Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta.

 Cum se utilizeaza Entacapone Teva?
Entacapone Teva se utilizeaza numai in combinatie fie cu levodopa si benserazida, fie cu levodopa si carbidopa. Se ia cate un comprimat impreuna cu fiecare doza din medicamentul cu care este asociat, pana la maximum 10 comprimate pe zi. Se poate lua cu sau fara alimente. Cand pacientii adauga pentru prima data Entacapone Teva la medicatia deja existenta, poate fi necesar ca acestia sa ia o doza zilnica mai mica de levodopa, fie prin modificarea intervalului dintre doze, fie prin scaderea cantitatii de levodopa luate la fiecare doza.

Entacapone Teva poate fi folosit numai asociat combinatiilor conventionale de levodopa. Acesta nu trebuie utilizat in asociere cu combinatiile cu „eliberare modificata” (cand levodopa este eliberata lent pe parcursul a cateva ore).

 Cum actioneaza Entacapone Teva?
La pacientii cu boala Parkinson , celulele de la nivel cerebral care produc neurotransmitatorul numit dopamina mor, iar cantitatea de dopamina de la nivel cerebral scade. În acest fel, pacientii isi pierd capacitatea de a-si controla adecvat miscarile. Substanta activa din Entacapone Teva, entacapona, actioneaza restabilind nivelurile de dopamina in zonele cerebrale care controleaza miscarea si coordonarea.

Medicamentul actioneaza numai cand este luat in asociere cu levodopa, o copie a neurotransmitatorului dopamina , care poate fi administrata oral. Entacapona blocheaza enzima catecol-O-metil transferaza (COMT) care este implicata in descompunerea levodopei in organism. Drept rezultat, levodopa ramane mai mult timp in forma activa. Acest lucru ajuta la ameliorarea simptomelor bolii Parkinson, ca de exemplu rigiditatea si miscarile lente.

 Cum a fost studiat Entacapone Teva?
Dat fiind ca Entacapone Teva este un medicament generic, studiile pe pacienti s-au limitat la teste care sa demonstreze ca este bioechivalent cu medicamentul de referinta, Comtess. Doua medicamente sunt considerate bioechivalente daca produc in organism aceleasi niveluri de substanta activa.

 Care sunt beneficiile si riscurile asociate cu Entacapone Teva?
Dat fiind ca Entacapone Teva este un medicament generic si ca este bioechivalent cu medicamentul de referinta, se considera ca beneficiile si riscurile sale sunt aceleasi cu cele ale medicamentului de referinta.

 De ce a fost aprobat Entacapone Teva?
CHMP a concluzionat ca, in conformitate cu cerintele UE, s-a demonstrat ca Entacapone Teva are o calitate comparabila si ca este bioechivalent cu Comtess. Prin urmare, CHMP a considerat ca, la fel ca si in cazul Comtess, beneficiile sunt mai mari decat riscurile identificate. Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Entacapone Teva.

 Alte informatii despre Entacapone Teva
Comisia Europeana a acordat Teva Pharma B.V. o autorizatie de introducere pe piata pentru Entacapone Teva, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 18 februarie 2011. Autorizatia de introducere pe piata este valabila cinci ani, dupa care poate fi reinnoita.

Pentru mai multe informatii referitoare la tratamentul cu Entacapone Teva, cititi prospectul sau adresati-va medicului sau farmacistului.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 12-2010.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.