Prospect EMADINE

 Indicatii:
EMADINE se utilizeaza pentru tratamentul oftalmic al conjunctivitelor alergice sezoniere.

Emedastina

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.
Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi. Daca aveti intrebari suplimentare, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Substanta activa este emedastina 0,05% (0,5 mg/ml ) sub forma de difumarat de emedastina.
Celelalte componente sunt : clorura de benzalconiu, trometamol; clorura de sodiu ; hipromeloza; apa purificata.
Cantitati foarte mici de acid clorhidric sau hidroxid de sodiu sunt adaugate uneori pentru a mentine nivelurile normale de aciditate (nivelurile pH -ului).
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata a EMADINE este Alcon Laboratories (UK) Ltd., Boundary Way, Hemel Hempstead, Herts., HP2 7UD, Marea Britanie.
EMADINE este produs de S.A. Alcon-Couvreur N.V., Rijksweg 14, B-2870 Puurs, Belgia sau Alcon Cusí, S.A., Camil Fabra 58, 08320 El Masnou, Barcelona, Spania.

 1.CUM ACTIONEAZA EMADINE

EMADINE se utilizeaza pentru tratamentul oftalmic al conjunctivitelor alergice sezoniere.
Conjunctivita alergica. Anumite substante (alergeni) cum sunt polenurile, praful din casa sau blana animalelor pot determina reactii alergice care duc la aparitia senzatiei de mancarime, roseata si
inflamatie a suprafetei oculare.
EMADINE face parte dintr-un grup de medicamente utilizate pentru tratamentul alergiilor oculare.
Acesta actioneaza prin reducerea intensitatii reactiei alergice.
EMADINE este un lichid (o solutie) disponibil intr-un flacon (DROP-TAINER) din plastic a 5 ml sau 10 ml, prevazut cu un capac cu filet. Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

 2.INAINTE SA UTILIZATI EMADINE

Nu utilizati EMADINE…
• daca sunteti alergic la emedastina sau la oricare dintre celelalte componente.
Cereti sfatul medicului dumneavoastra.
Aveti grija deosebita cand utilizati EMADINE…
• Nu administrati EMADINE copiilor cu varsta sub 3 ani.
• Daca sunteti gravida, sau exista posibilitatea de a ramane gravida, daca alaptati. Cereti sfatul medicului dumneavoastra.
• Daca purtati lentile de contact . Nu utilizati picaturile in timp ce purtati lentilele de contact.
Asteptati cel putin 15 minute dupa ce ati utilizat picaturile inainte de a va pune la loc lentilele de contact. Un conservant din componenta EMADINE (clorura de benzalconiu) poate produce iritatie oculara si decolorarea lentilelor de contact moi.
• Nu se recomanda utilizarea EMADINE la pacienti cu varsta peste 65 ani, deoarece nu s-au efectuat studii clinice la acest grup de varsta. Nu se recomanda utilizarea la pacienti cu afectiuni renale sau hepatice.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Vederea se poate incetosa pentru o perioada dupa ce ati utilizat EMADINE. Nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje pana ce vederea dumneavoastra se limpezeste.

Utilizarea EMADINE cu alte medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati (sau ati luat recent)orice alte medicamente. Nu uitati sa mentionati alte medicamente pe care le-ati cumparat fara prescriptie medicala.
Daca utilizati si alte picaturi oftalmice in acelasi timp cu EMADINE, urmati indicatiile de la sfarsitul paragrafului 3.

 3. CUM SA UTILIZATI EMADINE

Cat trebuie sa utilizati
Adulti si copii cu varsta peste 3 ani: O picatura in ochi, de doua ori pe zi –dimineata si seara.
Utilizati aceasta doza doar in cazul in care medicul dumneavoastra nu v-a sfatuit sa procedati altfel.
Utilizati medicamentul atata timp cat medicul dumneavoastra v-a recomandat sa o faceti. Administrati picaturile in ambii ochi doar daca medicul dumneavoastra v-a recomandat sa o faceti.
Utilizati EMADINE numai ca picaturi de pus in ochi.

CUM SA UTILIZATI EMADINE (continuare)
• Luati flaconul de EMADINE si o oglinda.
• Spalati-va pe maini.
• Luati flaconul si desfaceti capacul prin rasucire.
• Tineti flaconul intre degetul mare si cel mijlociu, cu varful in jos.
• Lasati capul pe spate. Trageti pleoapa in jos cu ajutorul unui deget curat, pana cand se formeaza un ,,buzunar” intre pleoapa si ochi. Picatura va cadea aici.
• Aduceti varful flaconului aproape de ochi. Va puteti ajuta si de oglinda.
• Nu atingeti varful picuratorului de ochi, pleoape, suprafetele inconjuratare sau de alte suprafete. Aceasta poate infecta picaturile ramase in flacon.
• Apasati usor la nivelul bazei flaconului, pentru a elibera o picatura de EMADINE o data.
• Nu strangeti flaconul, acesta este realizat astfel incat sa fie necesara doar o apasare usoara la nivelul bazei acestuia.
• Daca utilizati picaturile pentru tratamentul ambilor ochi, repetati acesti pasi si pentru celalalt ochi.
• Imediat dupa utilizare, puneti capacul flaconului la loc si insurubati-l strans.
Daca ati inghitit sau v-ati injectat din greseala EMADINE, adresati-va imediat unui medic. In astfel de situatii, EMADINE poate afecta ritmul in care bate inima dumneavoastra.
Daca o picatura nu ajunge in ochi, incercati din nou.
Daca v-ati administrat prea mult medicament in ochi, clatiti-va de preferat cu solutie salina sterila sau, daca aceasta nu este disponibila, cu apa calda. Nu va mai administrati alta picatura inaintea celei care urmeaza in mod obisnuit.
Daca ati uitat sa utilizati EMADINE, puneti in ochi o picatura imediat ce v-ati adus aminte si apoi urmati tratamentul obisnuit. Nu utilizati o doza dubla pentru a compensa dozele uitate.
Daca utilizati si alte picaturi de pus in ochi, asteptati cel putin 10 minute intre administrarea EMADINE si a celuilalt medicament .
Nu uitati sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente – inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

 4. REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, EMADINE picaturi oftalmice poate avea reactii adverse. Acestea pot fi neplacute, dar majoritatea dispar repede.
In studii clinice, pana la 10 din 100 pacienti au prezentat reactii adverse.
Cea mai frecventa reactie adversa (care afecteaza aproximativ 5 din 100 pacienti) a fost iritatia oculara usoara trecatoare (senzatie de arsura sau intepatura).
Reactiile adverse mai putin frecvente (care pot afecta mai putin de 5 din 100 pacienti) au fost:
Reactii adverse la nivelul ochiului: senzatie de mancarime, roseata, uscaciune, ochi obositi sau umezi, senzatie de corp strain, vedere incetosata.
Reactii adverse generale: durere de cap, eruptii cutanate, modificari ale gustului, reactii alergice.
Va puteti administra picaturile in continuare, exceptand cazurile in care reactiile adverse sunt grave. Daca sunteti ingrijorat, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Daca vederea este incetosata pentru o perioada de timp dupa administrarea EMADINE, nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje pana la disparitia acestor simptome.
Daca observati orice reactie adversǎ nementionata in acest prospect, va rugam sa-l informati pe medicul dumneavoastra sau pe farmacist.

 5.PASTRAREA EMADINE

Trebuie sa aruncati flaconul dupa patru saptamani de la prima deschidere, pentru a preveni aparitia unei infectii. Scrieti data la care ati deschis flaconul prima oara in spatiul de pe cutie si eticheta, precum si in spatiul de mai jos.
Deschis:
Pastrati picaturile la loc sigur, unde copiii nu le pot vedea si nu pot avea acces la ele.
Nu utilizati picaturile dupa data expirarii (marcata cu “Exp”) de pe flacon si cutie.
A nu se pastra la temperaturi peste 25°C.
Daca aveti alte intrebari despre medicamentele dumneavoastra, cereti sfatul medicului sau farmacistului

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.