Prospect Elicea 5 mg

Elicea contine escitalopram si este utilizat in tratamentul depresiei (episoade majore de depresie) si tulburarilor de anxietate (cum sunt tulburarile de panica cu sau fara agorafobie, tulburarile de anxietate sociala, tulburarile de anxietate generalizata si tulburarile obsesivo-compulsive).

Elicea 5 mg comprimate filmate
Elicea 10 mg comprimate filmate
Elicea 15 mg comprimate filmate
Elicea 20 mg comprimate filmate
Escitalopram

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor
persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala ca dumneavoastra.
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.

Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Elicea si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Elicea
3. Cum sa utilizati Elicea
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Elicea
6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Elicea si pentru ce se utilizeaza
Elicea contine escitalopram si este utilizat in tratamentul depresiei (episoade majore de depresie) si tulburarilor de anxietate (cum sunt tulburarile de panica cu sau fara agorafobie, tulburarile de anxietate sociala, tulburarile de anxietate generalizata si tulburarile obsesivo-compulsive).
Elicea apartine unei grupe de medicamente antidepresive numite inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS). Aceste medicamente actioneaza asupra sistemului serotoninergic din creier, prin cresterea concentratiei de serotonina. Dereglarile sistemului serotoninergic sunt considerate un factor important in dezvoltarea depresiei si a bolilor inrudite.
Este posibil sa dureze cateva saptamani inainte de a incepe sa va simtiti mai bine. Continuati sa luati Elicea, chiar daca este nevoie de ceva timp inainte de a simti nici o imbunatatire in starea dumneavoastra.Trebuie sa va adresati unui medic daca nu va simtiti mai bine sau va simtiti mai rau.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Elicea
Nu luati Elicea
– daca sunteti alergic la escitalopram sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui
medicament, enumerate la punctul 6
– daca luati in acelasi timp alte medicamente care apartin unei clase terapeutice numite inhibitori ai monoaminooxidazei (IMAO), incluzand selegilina (utilizata in tratamentul bolii Parkinson), moclobemida (utilizata in tratamentul depresiei) si linezolid (un antibiotic).
– daca aveti din nastere sau ati avut la un moment dat ritm anormal al batailor inimii (acest lucru se vede pe ECG, o investigatie care arata modul in care functioneaza inima)
– daca luati in acelasi timp medicamente pentru probleme ale ritmului batailor inimii sau
medicamente care pot sa afecteze acest ritm (vezi punctul 2 “Administrarea altor medicamente”).
Atentionari si precautii
Inainte sa luati Elicea, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra daca prezentati oricare alta situatie clinica sau afectiune, deoarece medicul trebuie sa ia aceasta in considerare.
Spuneti medicului dumneavoastra, in special:
– daca aveti epilepsie. Tratamentul cu escitalopram trebuie intrerupt daca apar convulsii pentru prima oara sau daca acestea devin mai frecvente (vezi si punctul 4 “Reactii adverse”)
– daca aveti disfunctie a ficatului sau a rinichilor, poate fi necesar ca medicul dumneavoastra sa va modifice doza.
– daca aveti diabet zaharat, tratamentul cu escitalopram poate modifica controlul glicemiei (valorile de zahar din sange), de aceea poate fi necesara modificarea dozei de insulina sau de medicamente antidiabetice orale.
– daca aveti o concentratie scazuta de sodiu in sange
– daca aveti o tendinta de a sangera sau de a face vanatai cu usurinta
– daca vi se efectueaza terapie electroconvulsivanta (tratament prin electrosoc)
– daca aveti boala a arterelor coronare
– daca aveti sau ati avut boli ale inimii sau ati avut recent un infarct miocardic
– daca aveti batai lente ale inimii cand stati in repaus si/sau stiti ca s-ar putea sa aveti deficit de saruri, ca rezultat al unei diarei severe prelungite si al varsaturilor, sau ca rezultat al utilizarii de medicamente diuretice
– daca prezentati batai rapide sau neregulate ale inimii, lesin, colaps sau ameteli la ridicarea in picioare, ceea ce indica tulburari ale ritmului batailor inimii
– daca aveti glaucom cu unghi ingust sau ati avut glaucom.
Atentionare
Unii pacienti cu tulburari maniaco-depresive pot sa intre in faza maniacala. Aceasta este caracterizata prin modificarea rapida si aberanta a ideilor, o stare de buna dispozitie exagerata si activitate fizica excesiva. Daca aveti impresia ca ati intrat intr-o stare maniacala, adresati-va medicului dumneavoastra.
Simptomele cum sunt nelinistea si dificultate de a sta linistit in sezut sau in picioare pot sa apara in cursul primei saptamani de tratament. Adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca prezentati aceste simptome.
Ganduri de sinucidere si agravarea starii dumneavoastra de depresie sau de anxietate
Depresia si/sau tulburarile de anxietate de care suferiti va pot provoca uneori idei de auto-vatamare sau sinucidere. Acestea se pot accentua la inceperea tratamentului cu medicamente antidepresive, deoarece actiunea tuturor acestor medicamente se produce in timp.
Sunteti mai inclinat spre astfel de idei:
Daca ati avut anterior ganduri de sinucidere sau auto-vatamare.
Daca sunteti de varsta adulta tanara. Informatia rezultata din studiile clinice arata existenta unui risc crescut de sinucidere la adultii in varsta de mai putin de 25 de ani, care sufera de o afectiune psihica si au urmat un tratament cu un medicament antidepresiv.
In cazul in care aveti ganduri de auto-vatamare sau sinucidere, indiferent de moment, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti fara intarziere la departamentul de urgenta al unui spital.
Poate fi util sa va adresati unei rude sau unui prieten apropiat, caruia sa-i spuneti ca va simtiti deprimat sau ca suferiti de o tulburare de anxietate si pe care sa-1 rugati sa citeasca acest prospect. In acelasi timp, puteti ruga persoana respectiva sa va spuna daca nu considera ca starea dumneavoastra de depresie sau anxietate s-a agravat sau daca o ingrijoreaza vreo modificare aparuta in comportamentul dumneavoastra.
Copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani
In mod normal, Elicea nu trebuie administrat la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani. De asemenea, trebuie sa stiti ca pacientii cu varsta sub 18 ani, atunci cand sunt tratati cu aceasta clasa de medicamente, prezinta un risc crescut de aparitie a reactiilor adverse, cum sunt tentativa de sinucidere, idei suicidare si ostilitate (predominant agresivitate, comportament opozitional si furie). Totusi, medicul dumneavoastra poate prescrie Elicea pacientilor cu varsta sub 18 ani, daca decide ca tratamentul cu acest medicament este in beneficiul lor. Daca medicul dumneavoastra a prescris Elicea la un pacient cu varsta sub 18 ani si doriti sa discutati despre aceasta, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra. Trebuie sa-l informati pe medicul dumneavoastra daca oricare dintre
simptomele mentionate anterior au aparut sau s-au agravat la pacientii cu varsta sub 18 ani tratati cu Elicea. De asemenea, pana in prezent nu a fost demonstrata siguranta tratamentului de lunga durata cu Elicea cu privire la cresterea, maturizarea, dezvoltarea cognitiva si comportamentala la acesta grupa de varsta.
Elicea impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.
Nu utilizati Elicea daca primiti tratament pentru tulburari ale ritmului inimii sau medicamente care pot afecta ritmul inimii, cum sunt antiaritmice de clasa IA si III, antipsihotice (de exemplu,derivatii de fenotiazina, pimozid, haloperidol), antidepresive triciclice, unele medicamente antimicrobiene (de exemplu sparfloxacina, moxifloxacina, eritromicina administrata i.v, pentamidina, antimalarice in special halofantrina), anumite antihistaminice (astemizol, mizolastina). Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la aceasta, trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra.
Spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati oricare dintre urmatoarele medicamente:
Inhibitori neselectivi ireversibili ai monoaminooxidazei (IMAO) care contin ca substanta active fenelzina, iproniazida, nialamida si tranilciproamina. Daca luati oricare dintre aceste medicamente va trebui sa asteptati 14 zile inainte de a incepe sa luati Elicea. Dupa oprirea tratamentului cu Elicea trebuie sa asteptati cel putin 7 zile inainte de a incepe sa luati vreunul dintre aceste medicamente.
Inhibitori selectivi si reversibili ai MAO-A, care contin moclobemida (utilizata pentru tratamentul depresiei). Acestia pot creste riscul de aparitie a reactiilor adverse.
Inhibitori ireversibili ai MAO-B, care contin selegilina (utilizata pentru tratamentul bolii
Parkinson) – Linezolid, un antibiotic
Litiu (pentru tratamentul tulburarii maniaco-depresive) si triptofan
Imipramina si desipramina (ambele utilizate pentru tratamentul depresiei).
Sumatriptan si medicamente similare (utilizate pentru tratamentul migrenei) si tramadol
(medicament impotriva durerii severe). Acestea pot creste riscul de aparitie a reactiilor adverse.
Cimetidina si omeprazol (medicamente utilizate pentru tratamentul ulcerelor gastrice),
fluvoxamina (antidepresiv) si ticlopidina (un medicament care scade riscul de accident vascular cerebral). Acestea pot determina concentratii crescute ale Elicea in sange.
Sunatoare (Hypericum perforatum) – preparat pe baza de plante utilizat pentru depresie
Acid acetilsalicilic si medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (medicamente folosite impotriva durerii sau pentru subtierea sangelui, asa numite anticoagulante). Acestea pot creste tendinta la sangerare.
Warfarina, dipiradamol si fenprocumoniu (medicamente pentru subtierea sangelui, asa numite anticoagulante). Medicul dumneavoastra va va verifica, probabil, timpul de coagulare al sangelui la initierea si intreruperea tratamentului cu Elicea, pentru a verifica daca doza de anticoagulant este cea adecvata.
Meflochina (utilizata pentru tratamentul malariei), bupropion (utilizat pentru tratamentul depresiei) si tramadol (utilizat pentru tratamentul durerii severe), din cauza posibilului risc de scadere a pragului convulsivant.
Neuroleptice (medicamente pentru tratamentul schizofreniei, psihozelor), din cauza posibilului risc de scadere a pragului convulsivant si medicamente antidepresive.
Flecainida, propafenona si metoprolol (utilizate in bolile de inima si a vaselor de sange),
clomipramina si nortriptilina (medicamente antidepresive) si risperidona, tioridazina si
haloperidol (medicamente antipsihotice). Poate fi necesara modificarea dozelor de Elicea.
Medicamente care scad concentratiile de potasiu sau magneziu din sange, deoarece in aceste cazuri creste riscul de tulburari ale ritmului batailor inimii, care pot pune viata in pericol
Elicea impreuna cu alimente, bauturi si alcool
Elicea poate fi luat cu sau fara alimente (vezi punctul 3 “Cum sa utilizati Elicea”).
Similar altor medicamente asemanatoare, nu este recomandata asocierea Elicea cu alcoolul etilic, desi nu este de asteptat ca escitalopramul sa interactioneze cu alcoolul etilic.
Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, discutati cu medicul dumneavoastra pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Nu luati Elicea daca sunteti gravida sau alaptati, decat dupa ce ati discutat cu medicul dumneavoastra despre riscurile si beneficiile implicate.
Daca luati Elicea in ultimele 3 luni de sarcina trebuie sa stiti ca urmatoarele simptome pot sa apara la nou nascut: dificultati la respiratie, o piele de culoare albastrui-violet, crize convulsive sau convulsii, modificari ale temperaturii corpului, dificultati la hranire, varsaturi, glicemie mica, musculature contractata sau relaxata, reflexe exagerate, tremor, iritabilitate, letargie, plans continuu, insomnie sau incapacitate de a adormi. In cazul in care copilul dumneavoastra prezinta oricare dintre aceste simptome la nastere, discutati imediat cu medicul dumneavoastra
Asigurati-va ca medicul dumneavoastra sau moasa stiu ca luati Elicea. Cand sunt luate in timpul sarcinii, in special in ultimele 3 luni de sarcina, medicamentele asemanatoare cu Elicea pot creste riscul unei afectiuni grave la copil, numita hipertensiune pulmonara peristenta a nou nascutului (HPPN), manifestata prin faptul ca nou-nascutul respira rapid si are o piele de culoare albastruie.
Aceste simptome apar, de obicei, in primele 24 de ore dupa nastere. Daca se intampla acest lucru copilului dumneavoastra, trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra sau moasei.
Daca luati Elicea in timpul sarcinii, nu intrerupeti niciodata brusc tratamentul.
Se asteapta ca escitalopramul sa fie excretat in laptele matern.
Nu luati Elicea daca alaptati, decat daca ati discutat cu medicul dumneavoastra despre riscurile si beneficiile tratamentului.
Adresati-va medicului dumneavostra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Studiile efectuate la animale au evidentiat faptul ca citalopramul, un medicament asemanator escitalopramului, determina reducerea calitatii spermei. Teoretic, acest lucru ar putea afecta fertilitatea, dar pana in prezent, nu s-a observat vreun impact asupra fertilitatii la om.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Sunteti sfatuit sa nu conduceti vehicule si sa nu folositi utilaje pana cand veti afla efectul Elicea asupra dumneavoastra.
Elicea contine lactoza
Daca medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti intoleranta la unele glucide, intrebati medicul inainte de a utiliza acest medicament.

3. Cum sa utilizati Elicea
Utilizati intotdeauna acest medicament exact cum asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Adulti
Depresie
Doza uzuala recomandata din Elicea este de 10 mg, luata o data pe zi. Doza poate fi crescuta de catre medicul dumneavoastra pana la maxim 20 mg pe zi.
Tulburare de panica
Doza initiala din Elicea este de 5 mg, luata o data pe zi, in prima saptamana, inainte de a creste doza la 10 mg pe zi. Doza poate fi crescuta de catre medicul dumneavoastra pana la maxim 20 mg pe zi.
Tulburare de anxietate sociala
Doza uzuala recomandata de Elicea este de 10 mg, luata o data pe zi. Medicul dumneavoastra poate fie sa va scada doza pana la 5 mg pe zi, fie sa va creasca doza pana la maxim 20 mg pe zi, in functie de cum raspundeti la tratament.
Tulburari de anxietate generalizata
Doza uzuala recomandata din Elicea este de 10 mg, luata o data pe zi. Doza poate fi crescuta de catre medicul dumneavoastra pana la maxim 20 mg pe zi.
Tulburare obsesivo-compulsiva
Doza uzuala recomandata din Elicea este de 10 mg, luata o data pe zi. Doza poate fi crescuta de catre medicul dumneavoastra pana la maxim 20 mg pe zi.
Pacienti varstnici (cu varsta peste 65 de ani)
Doza initiala din Elicea este de 5 mg, luata o data pe zi. Doza poate fi crescuta de catre medical dumneavoastra pana la maxim 10 mg pe zi.
Utilizare la copii si adolescenti (cu varsta sub 18 ani)
Elicea nu trebuie utilizat la copii si adolescenti. Pentru informatii suplimentare vezi punctul 2 al acestui prospect “Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Elicea”.
Mod de administrare
Puteti lua Elicea cu sau fara alimente. Inghititi comprimatul cu o cantitate suficienta de apa.
Nu mestecati comprimatele, deoarece au un gust amar.
Comprimatele de 10 mg si 20 mg pot fi divizate in doze egale.
Durata tratamentului
Poate fi nevoie de mai multe saptamani pana sa incepeti sa va simtiti mai bine. Continuati sa luati Elicea chiar daca dureaza ceva timp inainte sa simtiti orice ameliorare a starii dumneavoastra.
Nu modificati doza, fara a discuta mai intai cu medicul dumneavoastra.
Continuati sa utilizati Elicea atat timp cat va recomanda medicul dumneavoastra. Daca intrerupeti prea repede tratamentul, simptomele pot sa va reapara. Se recomanda ca tratamentul sa fie continuat pentru o perioada de cel putin 6 luni dupa ce va simtiti bine.
Daca luati mai mult decat trebuie din Elicea
Daca ati luat mai multe comprimate de Elicea decat trebuie, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la cel mai apropiat spital. Faceti acest lucru chiar daca va simtiti inca bine.
Unele dintre simptomele de supradozaj pot fi ameteli, tremuraturi, agitatie, convulsii, coma, greata, varsaturi, modificari ale ritmului batailor inimii, scadere a tensiunii arteriale si modificari ale echilibrului hidroelectrolitic. Luati cutia de Elicea cu dumneavoastra atunci cand mergeti la medic sau la spital.
Daca uitati sa luati Elicea
Nu utilizati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca uitati sa luati o doza si va reamintiti inainte de a merge la culcare, luati-o imediat. Continuati-va apoi schema de tratament obisnuita. Daca va amintiti in timpul noptii sau a doua zi, nu luati doza uitata si continuati cu schema de tratament obisnuita.
Daca incetati sa luati Elicea
Nu incetati sa utilizati Elicea, cu exceptia cazului in care medicul dumneavoastra va recomanda acest lucru. Cand terminati cura de tratament, se recomanda ca doza de Elicea sa fie scazuta treptat, pe parcursul a cateva saptamani.
Cand intrerupeti tratamentul cu Elicea, mai ales daca faceti acest lucru brusc, puteti prezenta simptome de intrerupere. Aceste simptome sunt frecvente atunci cand tratamentul cu Elicea este intrerupt. Riscul este mai mare daca tratamentul cu Elicea a fost utilizat pe perioade indelungate, au fost administrate doze mari sau atunci cand doza este scazuta prea repede. Majoritatea persoanelor au simptome usoare, care dispar singure in decurs de 2 saptamani. Cu toate acestea, la unii pacienti aceste simptome pot fi
severe sau pot persista o perioada mai mare de timp (2-3 luni sau mai mult). Daca prezentati simptome de intrerupere severe atunci cand opriti tratamentul cu Elicea, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra. Acesta va poate recomanda sa continuati un timp tratamentul si, ulterior, sa scadeti doza intr-un ritm mai lent.
Simptomele de intrerupere includ: senzatie de ameteala (dezechilibru sau lipsa de siguranta), senzatie de intepaturi sau furnicaturi, senzatie de arsura si (mai putin frecvent) senzatie de socuri electrice, inclusiv la nivelul capului, tulburari ale somnului (vise intense, cosmaruri, incapacitate de a adormi), senzatie de anxietate, durere de cap, greata, transpiratii (inclusiv transpiratii in timpul noptii), neliniste sau agitatie, tremor (tremuraturi), stare de confuzie sau dezorientare, iritabilitate sau emotivitate
crescuta, diaree (scaune moi), tulburari de vedere, batai ale inimii asemanatoare unor lovituri sau batai in piept (palpitatii).
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Reactiile adverse dispar, in general, dupa cateva saptamani de tratament. Va rugam sa luati in considerare ca multe dintre efecte pot fi manifestari ale afectiunii dumneavoastra si, ca urmare, se vor ameliora atunci cand veti incepe sa va simtiti mai bine.
Adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca prezentati oricare dintre urmatoarele
reactii adverse in timpul tratamentului:
Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane):
– sangerari neobisnuite, incluzand sangerari de la nivelul stomacului si intestinului.
Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane):
– umflaturi la nivelul pielii, limbii, buzelor sau fetei sau dificultati la respiratie sau la inghitire (reactie alergica);
– febra mare, agitatie, confuzie, tremuraturi si contractii rapide ale musculaturii; acestea pot fi semne ale unei afectiuni rare denumita sindrom serotoninergic.
Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile):
– dificultati la urinare;
– convulsii, vezi si punctul „Atentionari si precautii”;
– ingalbenirea pielii si a albului ochilor care sunt semne de afectare a functiei ficatului/hepatita;
– batai ale inimii neregulate si rapide, lesin, care pot fi simptome ale unei tulburari de ritm cardiac ce pune in pericol viata, cunoscuta ca torsada varfurilor.
– ganduri de auto-vatamare sau sinucidere, vezi si punctul „Atentionari si precautii”.
In plus, fata de reactiile adverse mentionate mai sus, au fost raportate urmatoarele:
Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):
– stare de rau (greata)
– dureri de cap.
Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane):
– nas infundat sau cu secretii (sinuzita);
– scadere sau crestere a poftei de mancare;
– anxietate, neliniste, vise neobisnuite, dificultati la adormire, somnolenta, ameteli, cascat, tremor, senzatii de intepaturi la nivelul pielii;
– diaree, constipatie, varsaturi, uscaciune a gurii;
– transpiratie in exces;
– durere musculara si articulara (artralgie si mialgie);
– tulburari sexuale (intarziere a ejacularii, probleme de erectie, diminuare a dorintei de a avea contact sexual, iar femeile pot avea dificultati de obtinere a orgasmului);
– oboseala, febra;
– crestere a greutatii corporale.
Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane):
– eruptie urticariana (urticarie), eruptie trecatoare pe piele, mancarime (prurit);
– scrasnet de dinti, agitatie, neliniste, atac de panica, stare de confuzie;
– tulburari de somn, tulburari de gust, lesin (sincopa);
– marire a pupilei (midriaza), tulburari de vedere, sunete in urechi (tinitus);
– cadere a parului;
– sangerari vaginale;
– scadere a greutatii corporale;
– batai rapide ale inimii;
– umflare a bratelor sau picioarelor;
– sangerari nazale.
Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane):
– agresivitate, depersonalizare, halucinatii;
– batai rare ale inimii.
Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile):
– scadere a valorii sodiului in sange (simptome de stare de rau si de boala cu slabiciune
musculara sau stare de confuzie);
– ameteli la ridicarea in picioare, datorita tensiunii arteriale mici (hipotensiune arteriala
ortostatica);
– valori anormale ale testelor functiei ficatului (crestere a valorii enzimelor ficatului in sange);
– tulburari de miscare (miscari involuntare ale muschilor);
– erectie dureroasa (priapism);
– sangerari, incluzand sangerari la nivelul pielii si mucoaselor (echimoze) si numar mic de numar scazut de plachete in sange (trombocitopenie);
– umflare brusca a pielii sau mucoaselor (angioedem);
– crestere a cantitatii de urina excretata (secretie inadecvata de ADH);
– secretie de lapte la femei care nu alapteaza;
– manie;
– tulburare a ritmului inimii (denumita “prelungire de interval QT” observata pe ECG, prin care se analizeaza activitatea electrica a inimii).
In plus, un numar de reactii adverse sunt cunoscute ca apar in relatie cu medicamente care actioneaza in acelasi mod cu escitalopramul (substanta activa din Elicea). Acestea sunt:
– neliniste motorie (acatizie);
– anorexie.
La pacientii care au luat medicamente de acalasi tip, a fost observat un risc crescut de fracturi.
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, asa cum este mentionat in Anexa V. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Elicea
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra in ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Elicea
Substanta activa este escitalopramul.
Elicea 5 mg: fiecare comprimat filmat contine escitalopram 5 mg, corespunzator cu oxalat de escitalopram 6,390 mg.
Elicea 10 mg: fiecare comprimat filmat contine escitalopram 10 mg, corespunzator cu oxalat de escitalopram 12,780 mg.
Elicea 15 mg: fiecare comprimat filmat contine escitalopram 15 mg, corespunzator cu oxalat de escitalopram 19,170 mg.
Elicea 20 mg: fiecare comprimat filmat contine escitalopram 20 mg, corespunzator cu oxalat de escitalopram 25,560 mg.
Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat, crospovidona, povidona K30, celuloza
microcristalina, amidon din porumb partial pregelatinizat si stearat de magneziu in nucleu, si hipromeloza 6cP (E 464), dioxid de titan (E 171), lactoza monohidrat, macrogol 3000, triacetina si cerneala neagra (shelac (E 904), oxid negru de fer (E 172) si propilenglicol (E 1520)) in film (vezi punctul 2).

Cum arata Elicea si continutul ambalajului
Elicea 5 mg comprimate filmate
Comprimate filmate albe, rotunde, biconvexe, cu muchii rotunjite, cu diametrul de 5,5 mm si incrustate cu cifra “5”, de culoare negra, pe una dintre fete.
Elicea 10 mg comprimate filmate
Comprimate filmate albe, ovale, biconvexe, cu muchii rotunjite, cu dimensiuni de 9 x 6 mm si incrustate cu cifra “10”, de culoare negra, pe una dintre fete. Comprimatul poate fi divizat in doze egale.
Elicea 15 mg comprimate filmate
Comprimate filmate albe, rotunde, biconvexe, cu muchii rotunjite, cu diametrul de 8,5 mm si incrustate cu cifra “15”, de culoare negra, pe una dintre fete.
Elicea 20 mg comprimate filmate
Comprimate filmate albe, ovale, biconvexe, cu muchii rotunjite, cu dimensiuni de 12×7,5 mm, marcate cu o linie pe una dintre fete si incrustate cu cifra “20” , de culoare negra, pe ambele fete. Comprimatul poate fi divizat in doze egale.
Elicea este disponibila in cutii cu blistere din OPA-Al-PVC/Al, continand 14, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 90 sau 100 comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantii
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
KRKA, d.d., Novo mesto, Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenia
Fabricantii Krka, d.d., Novo mesto Krka Lo?na, Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto
Slovenia TAD Pharma GmbH Heinz-Lohmann-Str. 5, 27472 Cuxhaven Germania
Krka Farma d.o.o. DPC Jastrebarsko, Cvetkovi? bb, 10450 Jastrebarsko Croatia
Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European sub
urmatoarele denumiri comerciale:
Numele statului membru Denumirea comerciala a produsului
Slovenia Escitalopram Billev Pharma
Irlanda, Italia, Spania, Malta, Franta Escitalopram Krka
Germania Escitalex
Romania Elicea
Finlanda, Marea Britanie, Danemarca,
Suedia Escitalopram
Acest prospect a fost revizuit in Mai 2014.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.