Prospect Doxazosin Teva

Indicatii: Hipertensiune arteriala esentiala. Doxazosina nu este indicata ca terapie de prima linie.

 2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Fiecare comprimat cu eliberare prelungita contine doxazosina 4 mg sub forma de mesilat de doxazosina.

Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

 3. FORMA FARMACEUTICA

Comprimat cu eliberare prelungita.
Comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare alba, marcate cu “DL” pe una din fete.

 4. DATE CLINICE

 4.1 Indicatii terapeutice

Hipertensiune arteriala esentiala. Doxazosina nu este indicata ca terapie de prima linie. Poate fi utilizata in monoterapie in cazul pacientilor care nu au raspuns sau care au contraindicatii la tratamentul cu alte medicamente. In mod alternativ, utilizarea trebuie limitata la terapia de a doua sau a treia linie in asociere cu alte antihipertensive.

Tratamentul simptomatic al hiperplaziei benigne de prostata.

 4.2 Doze si mod de administrare

Doxazosin Teva poate fi administrat cu sau fara alimente. Comprimatele trebuie inghitite intregi cu o cantitate suficienta de lichid. Comprimatele cu eliberare prelungita nu trebuie mestecate, rupte sau zdrobite (vezi pct. 4.4).

Doza maxima recomandata este de 8 mg doxazosina administrata o data pe zi.

Hipertensiune arteriala esentiala :
Adulti: in mod normal, se administreaza 4 mg doxazosina o data pe zi. Daca este necesar, doza poate fi crescuta la 8 mg doxazosina o data pe zi.

Doxazosin Teva 4 mg poate fi administrat in monoterapie sau in asociere cu alte medicamente, de exemplu cu : diuretice tiazidice, beta-blocante adrenergice, blocante ale canalelor de calciu sau inhibitori ai ECA.
Tratamentul simptomatic al hiperplaziei de prostata:
Adulti: in mod normal, se administreaza 4 mg doxazosina o data pe zi. Daca este necesar, doza poate fi crescuta la 8 mg de doxazosina o data pe zi.

Doxazosin Teva 4 mg poate fi utilizat la pacientii cu hiperplazie benigna de prostata (HBP) care sunt fie hipertensivi, fie normotensivi, deoarece modificarile tensiunii arteriale in cazul pacientilor normotensivi sunt nesemnificative din punct de vedere clinic. In cazul pacientilor hipertensivi, ambele afectiuni sunt tratate concomitent. Similar altor medicamente de acest tip, in practica medicala este indicata monitorizarea pacientului in perioada de initiere a terapiei.

Varstnici: Aceleasi doze ca pentru adulti.

Pacienti cu insuficienta renala: Deoarece nu se produce nicio modificare de farmacocinetica in cazul pacientilor cu insuficienta renala si deorece nu exista semne care sa indice ca Doxazosin Teva 4 mg ar agrava insuficienta renala existenta, doza uzuala poate fi folosita si in cazul acestor pacienti.

Pacienti cu insuficienta hepatica: Doxazosin Teva 4 mg trebuie administrat cu prudenta deosebita la pacientii cu dovezi de insuficienta hepatica. In cazul pacientilor cu insuficienta hepatica severa nu se recomanda utilizarea de Doxazosin Teva 4 mg datorita lipsei de experienta clinica (vezi pct. 4.4).

Copii si adolescenti: Doxazosin Teva 4 mg nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti datorita lipsei de experienta clinica.

 4.3 Contraindicatii

• Hipersensibilitate la substanta activa, la alte chinazoline (de exemplu, prazosina, terazosina), sau la oricare dintre excipienti
• Hiperplazie benigna de prostata si congestie concomitenta a tractului urinar superior , infectii cronice ale tractului urinar sau litiaza vezicala
• Retentie urinara la nivelul vezicii, anurie sau insuficienta renala progresiva
• Antecedente de obstructie esofagiana sau gastro-intestinala sau reducerea diametrului lumenului tractului gastro-intestinal
• Alaptare.

 4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Inainte de inceperea tratamentului pacientii trebuie informati ca trebuie sa inghita comprimatele de Doxazosin Teva 4 mg intregi. Pacientii nu trebuie sa mestece, sa rupa sau sa zdrobeasca comprimatele.

Perioade anormal de scurte de tranzit prin tractul gastro-intestinal (de exemplu, in urma rezectiei chirurgicale) pot sa duca la o absorbtie incompleta. Avand in vedere timpul de injumatatire plasmatica lung al doxazosinei, semnificatia clinica a acestei situatii este neclara.
Initierea terapiei:
La initierea terapiei sau la cresterea dozelor, pacientul trebuie monitorizat pentru a reduce la minim potentialul aparitiei efectelor posturale, de exemplu hipotensiunea arteriala si sincopa. In cazul pacientilor aflati in tratament pentru hiperplazie benigna de prostata, care nu prezinta hipertensiune arteriala, media variatiilor tensiunii arteriale a fost scazuta, dar in cazul a 10-20% dintre pacienti pot sa apara hipotensiune arteriala, ameteli, fatigabilitate, iar la mai putin de 5% din pacienti pot sa apara edeme si dispnee. O atentie deosebita trebuie acordata in cazul pacientilor hipotensivi sau al pacientilor cu tulburari vegetative ortostatice cunoscute si care sunt in tratament cu Doxazosin Teva 4 mg pentru hiperplazie benigna de prostata (HBP). Acesti pacienti trebuie informati despre riscul potential de aparitie a leziunilor, precum si despre masurile de precautie ce trebuie luate pentru reduce la minim simptomele de hipotensiune arteriala ortostatica.

Pacientii cu afectiuni cardiace acute:
Doxazosin Teva 4 mg trebuie administrat cu precautie in cazul pacientilor cu urmatoarele afectiuni cardiace acute: edem pulmonar rezultat in urma stenozei mitrale sau aortice, insuficienta cardiaca la suprasolicitare, insuficienta cardiaca dreapta aparuta in urma emboliei pulmonare sau a revarsatului pericardic insuficienta cardiaca ventriculara stanga cu presiune de umplere scazuta.
In cazul pacientilor hipertensivi cu unul sau mai multi factori de risc suplimentari de aparitie a afectiunilor cardiace, Doxazosin Teva 4 mg nu trebuie administrat ca medicament unic in tratamentul hipertensiunii arteriale datorita riscului crescut de producere a insuficientei cardiace.

Pacientii cu insuficienta hepatica:
Doxazosin Teva 4 mg trebuie administrat cu precautie la pacientii cu semne de insuficienta hepatica usoara sau moderata (vezi pct. 5.2). Deoarece nu exista experienta clinica in cazul pacientilor cu insuficienta hepatica severa, nu este recomandata utilizarea la acesti pacienti. De asemenea, se recomanda prudenta la administrarea Doxazosin Teva 4 mg concomitent cu alte medicamente care pot influenta metabolizarea la nivel hepatic (de exemplu, cimetidina).

Doxazosin Teva 4 mg trebuie utilizat cu atentie la pacientii cu neuropatie diabetica vegetativa. Doxazosin Teva 4 mg poate influenta activitatea reninei plasmatice si excretia urinara a acidului vanililmandelic. Acest lucru trebuie avut in vedere atunci cand se interpreteaza rezultatele de laborator.

Utilizarea impreuna cu inhibitori de FDE-5:
Administrarea concomitenta de inhibitori ai fosfodiesterazei de tip 5 (FDE-5), cum sunt sildenafil si vardenafil la pacientii in terapie cu alfa blocante poate duce in unele cazuri la hipotensiune arteriala simptomatica (vezi pct. 4.5).
Nu este recomandata utilizarea concomitenta a doxazosinei cu inhibitorul FDE-5, tadalafil (vezi pct.
4.5).

Utilizarea la pacientii care urmeaza sa efectueze o interventie chirurgicala pentru cataracta: “Sindromul de iris flotant intraoperator” (SIFI, o varianta a sindromului de pupila mica ) a fost observat in timpul operatiei de cataracta la unii pacienti care erau in tratament sau au fost tratati anterior cu tamsulosina. Raportari izolate au existat si in cazul altor alfa-1 blocante si astfel nu poate fi exclusa posibilitatea unui efect de clasa. Deoarece SIFI poate duce la cresterea frecventei complicatiilor operatiei de cataracta, administrarea in trecut sau in prezent de alfa-1 blocante trebuie adusa la cunostinta chirurgului oftamolog inainte de operatie.

 4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Utilizarea doxazosinei concomitent cu tadalafil, inhibitorul FDE-5 nu este recomandata (vezi pct. 4.5).

Administrarea simultana de sildenafil si vardenafil, inhibitori FDE-5, la pacientii aflati in tratament cu alfa-blocante, poate duce la unii dintre acestia, la hipotensiune arteriala simptomatica (vezi pct. 4.4). Pentru a reduce la minim potentialul de aparitie a hipotensiunii arteriale posturale, pacientii trebuie sa fie stabilizati in terapia cu Doxazosin Teva 4 mg inainte de a incepe tratamentul cu sildenafil sau vardenafil. In plus, trebuie luata in considerare initierea tratamentului cu sildenafil in doza de 25 mg. Terapia cu vardenafil trebuie initiata cu cea mai mica doza recomandata, si anume 5 mg. Trebuie avuta in vedere administrarea la distanta a doxazosinei atunci cand se prescrie vardenafil. La pacientii care utilizeaza deja o doza optima de vardenafil, terapia cu alfa blocante trebuie initiata cu doza cea mai mica. Cresterea treptata a dozei de alfa-blocante poate fi asociata cu scaderea suplimentara a tensiunii arteriale, la pacientii in tratament cu vardenafil.

Doxazosina potentiaza efectul de scadere a tensiunii arteriale pe care il au celelalte antihipertensive. Antireumaticele nesteroidiene sau estrogenii pot reduce efectul antihipertensiv al doxazosinei. Simpatomimeticele pot reduce efectul antihipertensiv al doxazosinei; doxazosina poate reduce tensiunea arteriala si reactiile vasculare la dopamina , efedrina , adrenalina, metaraminol , metoxamina si fenilefrina.
Doxazosina a fost administrata impreuna cu diuretice tiazidice, furosemida, medicamente beta-blocante, antibiotice, medicamente antidiabetice orale, medicamente uricozurice sau anticoagulante fara reactii medicamentoase adverse.
Doxazosina se leaga in proportie mare de proteinele plasmatice (98%). Datele obtinute in vitro in urma studiilor cu plasma umana indica faptul ca doxazosina nu are nici un efect asupra legarii de proteine a digoxinei, warfarinei, fenitoinei sau indometacinei.

Nu exista studii referitoare la interactiunile cu alte medicamente care influenteaza metabolizarea hepatica.

 4.6 Sarcina si alaptarea

Nu exista date adecvate privind utilizarea Doxazosin Teva 4 mg la femeile gravide. Studiile la animale au evidentiat o rata de supravietuire fetala redusa in cazul dozelor mari (vezi pct. 5.3). Doxazosin Teva 4 mg nu trebuie utilizat in timpul sarcinii, cu exceptia cazurilor in care este absolut necesar.

Doxazosin Teva 4 mg este contraindicat in timpul alaptarii deoarece medicamentul se acumuleaza in lapte la sobolan (vezi pct. 5.3) si nu exista date referitoare la excretia medicamentului in laptele uman. Ca o alternativa, alaptatul trebuie intrerupt daca tratamentul cu Doxazosin Teva 4 mg este obligatoriu .

 4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje poate fi afectata, mai ales la inceputul tratamentului. De asemenea, medicamentul poate induce somnolenta. Pacientii nu trebuie sa conduca vehicule sau sa foloseasca utilaje decat daca sunt siguri ca nu le-a fost afectata vigilenta sau dexteritatea.

 4.8 Reactii adverse

La inceputul terapiei pot sa apara hipotensiune arteriala posturala si in cazuri rare sincopa, mai ales atunci cand se folosesc doze foarte mari dar si cand tratamentul este reinceput dupa o pauza.

Aparitia reactiilor adverse se datoreaza in principal proprietatilor farmacologice ale medicamentului. Cele mai multe reactii adverse au fost trecatoare.

Profilul reactiilor adverse din studiile clinice efectuate la pacienti cu hiperplazie benigna de prostata a corespuns celui observat in cazul hipertensiunii arteriale.

Reactiile adverse considerate ca avand o posibila legatura cu tratamentul sunt enumerate mai jos, in functie de aparate, sisteme si organe si de frecventa absoluta. In cadrul fiecarei grupe de freventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii. Frecventele sunt definite astfel:

Foarte frecvente (>1/10)
Frecvente (>1/100, <1/10)
Mai putin frecvente (>1/1000, <1/100)
Rare (>1/10000, <1/1000) Foarte rare (<1/10000)
Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile)
Tulburari hematologice si limfatice:
Foarte rare: Reducerea numarului de eritrocite, leucocite si trombocite
Tulburari metabolice si de nutritie:
Mai putin frecvente: sete, hipokaliemie , guta
Rare: hipoglicemie
Foarte rare: cresteri ale ureei serice.
Tulburari psihice: Frecvente: apatie
Mai putin frecvente: cosmaruri, amnezie, instabilitate emotionala Rare: depresie , agitatie

Tulburari ale sistemului nervos:
Frecvente: crampe musculare, oboseala, stare generala de rau, cefalee, somnolenta Mai putin frecvente: tremor, rigiditate musculara Rare: parestezie

Tulburari oculare:
Frecvente: tulburari de acomodare
Mai putin frecvente: lacrimare, fotofobie
Rare: vedere incetosata

Tulburari acustice si vestibulare: Mai putin frecvente: tinitus

Tulburari cardiace:
Frecvente: palpitatii, dureri toracice
Mai putin frecvente: aritmie, angina pectorala, bradicardie, tahicardie , infarct miocardic

Tulburari vasculare:
Frecvente: vertij , ameteli, edem, tulburari vegetative ortostatice
Mai putin frecvente: hipotensiune arteriala posturala, ischemie periferica, sincopa
Rare: tulburari cerebrovasculare

Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale: Frecvente: dispnee, rinita
Mai putin frecvente: epistaxis, bronhospasme, tuse , faringita Rare: edem al laringelui

Tulburari gastro-intestinale: Frecvente: constipatie, dispepsie
Mai putin frecvente: anorexie, cresterea apetitului alimentar, tulburari gustative Rare: disconfort abdominal, diaree, varsaturi

Tulburari hepatobiliare:
Mai putin frecvente: valori anormale ale testelor functionale hepatice Rare: icter, valori crescute ale parametrilor hepatici Foarte rare: colestaza, hepatita
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat : Mai putin frecvente: alopecie, edem facial/general Rare: eruptie cutanata, prurit, purpura

Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv:
Mai putin frecvente: dureri musculare, umflarea articulatiilor/artralgie, slabiciune musculara

Tulburari renale si ale cailor urinare:
Frecvente: senzatie frecventa de mictiune , mictiune crescuta, ejaculare intarziata Mai putin frecvente: incontinenta, dereglari de mictiune , disurie Rare: impotenta , priapism
Foarte rare: cresteri ale valorilor creatininei serice.

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare:
Frecvente: astenie
Mai putin frecvente: hiperemie faciala, febra /frisoane, paloare Rare: temperatura corporala scazuta in cazul varstnicilor

Tulburari ale sistemului imunitar:
Mai putin frecvente: reactie alergica la medicament

 4.9 Supradozaj

Simptome:
Cefalee, ameteli, inconstienta, sincopa, dispnee, hipotensiune arteriala, palpitatii, tahicardie, aritmie. Greata, varsaturi. Posibil hipoglicemie, hipokaliemie.

Tratament:
In cazul in care supradozajul are ca efect hipotensiunea arteriala, pacientul trebuie asezat imediat in pozitie supina, cu capul in jos. Trebuie luate si alte masuri de sustinere a functiilor vitale, in functie de fiecare caz in parte, daca acest lucru este considerat necesar. Deoarece doxazosina se leaga in proportie mare de proteinele plasmatice, dializa nu este indicata.

 5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE

 5.1 Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: antagonisti ai receptorilor alfa adrenergici, Codul ATC: C02CA04

Hipertensiune aretriala:
Administrarea de Doxazosin Teva 4 mg in cazul pacientilor hipertensivi provoaca o reducere semnificativa din punct de vedere clinic a tensiunii arteriale, ca rezultat al unei reduceri a rezistentei vasculare sistemice. Se presupune ca acest efect apare in urma blocarii selective a receptorilor alfa-1 adrenergici care sunt localizati la nivel vascular . Printr-o administrare zilnica unica se obtin reduceri semnificative clinic ale tensiunii arteriale care se mentin pe parcursul zilei si timp de 24 de ore dupa administrarea dozei. Majoritatea pacientilor sunt controlati cu o doza initiala de 4 mg Doxazosin Teva. La pacientii cu hipertensiune arteriala, scaderea tensiunii pe perioada tratamentului cu Doxazosin Teva 4 mg a fost similara atat in clinostatism cat si in ortostatism.

Pacientii tratati pentru hipertensiune arteriala cu comprimate de doxazosina cu eliberare imediata pot fi trecuti la terapia cu Doxazosin Teva 4 mg si doza poate fi crescuta suplimentar atat cat este cazul, mentinandu-se efectul si tolerabilitatea.

Nu a fost observata aparitia obisnuintei in cazul tratamentului de lunga durata cu doxazosina. In cazul tratamentului prelungit, au fost observate rar cresteri ale activitatii reninei plasmatice si tahicardie .

Doxazosina are un efect favorabil asupra lipidelor plasmatice contribuind la o crestere semnificativa a raportului colesterol HDL/colesterol total (aproximativ 4-13% fata de valorile initiale) si la o reducere semnificativa a gliceridelor totale si a colesterolului total. Relevanta clinica a acestor date este inca necunoscuta.

S-a demonstrat ca tratamentul cu doxazosina are ca rezultat regresia hipertrofiei ventriculare stangi, inhibarea agregarii trombocitare precum si intensificarea capacitatii activatorului tisular al plasminogenului. Relevanta clinica a acestor concluzii nu este inca foarte clara. In plus, in cazul pacientilor cu sensibilitate alterata la insulina, doxazosina imbunatateste sensibilitatea la insulina, dar relevanta clinica nu este foarte clara.

Analiza provizorie a studiului Tratamentul antihipertensiv si de reducere a lipidelor serice pentru prevenirea infarctului miocardic (ALLHAT), a indicat faptul ca pacientii hipertensivi cu cel putin inca un factor major de risc pentru aparitia bolii cardiace coronariene (BCC) care au fost tratati cu doxazosina, au prezentat un risc dublu de producere a insuficientei cardiace congestive (ICC), cu un risc mai mare cu 25% de aparitie a afectiunilor cardiovasculare majore (ACV), in comparatie cu pacientii tratati cu clortalidona. In urma acestor rezultate, pentru pacientii din studiul ALLHAT bratul tratat cu doxazosina tratamentul a fost intrerupt. Nu a existat nicio diferenta in ceea ce priveste mortalitatea. Rezultatele studiului pot fi influentate de diversi factori precum diferentele de efect asupra tensiunii arteriale sistolice si intreruperea diureticelor in cazul grupului tratat cu doxazosina inainte de initierea tratamentului.

S-a demonstrat ca doxazosina nu are reactii adverse metabolice si ca este indicat in tratamentul pacientilor cu afectiuni coexistente precum astmul bronsic, diabetul zaharat, disfunctia ventriculara stanga sau guta.

Hiperplazia de prostata:
Administrarea de Doxazosin Teva 4 mg la pacientii cu hiperplazie de prostata duce la o imbunatatire semnificativa a urodinamicii si a simptomelor, ca rezultat al blocarii selective a receptorilor alfa-adrenergici localizati in stroma musculara, in capsula prostatica si in colul vezical . Majoritatea pacientilor cu hiperplazie de prostata sunt tinuti sub control cu ajutorul dozei initiale.

S-a demonstrat ca doxazosina este un blocant eficace al subtipului A1 de receptori alfa-adrenergici care reprezinta peste 70% din subtipurile de receptori adrenergici din prostata.

Studiile de siguranta si eficaciatate (care au inclus un numar total de 1317 pacienti tratati cu doxazosina) au fost efectuate doar la pacientii cu valori initiale I-PSS >12 si cu viteza urinara maxima < 15 ml /sec, iar rezultatele au indicat faptul ca acei pacienti care au fost tinuti sub control cu doze de doxazosina de 1 mg, 2 mg, sau 4 mg intr-o formulare cu eliberare imediata, vor putea fi la fel de bine controlati cu Doxazosin Teva 4 mg sub forma de comprimate cu eliberare prelungita.

In intervalul de dozare recomandat, Doxazosin Teva 4 mg are doar un efect minor sau chiar nici un efect asupra tensiunii arteriale la pacientii normotensivi cu hiperplazie benigna de prostata (HBP).

 5.2 Proprietati farmacocinetice

Absorbtia:
In urma administrarii orale a dozelor terapeutice, doxazosina din comprimatele de Doxazosin Teva 4 mg cu eliberare prelungita este bine absorbita, concentratiile plasmatice maxime atingandu-se treptat la 8-9 ore dupa administrare. Concentratiile plasmatice maxime reprezinta aproximativ o treime fata de cele obtinute cu aceeasi doza dar cu comprimate de doxazosina cu eliberare imediata. Valorile concentratiilor minime la 24 de ore sunt totusi similare.

Proprietatile farmacocinetice ale doxazosinei din Doxazosin Teva 4 mg conduc la reducerea fluctuatiilor valorilor plasmatice. Raportul C max/C min pentru Doxazosin Teva 4 mg este mai mic de jumatate comparativ cu cel pentru comprimatele de doxazosina cu eliberare imediata. La starea de echilibru, biodisponibilitatea relativa a doxazosinei din Doxazosin Teva 4 mg, comparativ cu formula cu eliberare imediata a fost de 54% pentru doza de 4 mg si de 59% pentru doza de 8 mg.
Distributia:
Aproximativ 98% din doxazosina se leaga la proteinele plasmatice.
Biotransformarea:
Doxazosina este metabolizata extensiv, iar < 5% este eliminata sub forma nemodificata. Doxazosina este metabolizata in principal prin O-demetilare si hidroxilare.
Eliminarea:
Eliminarea plasmatica este bifazica cu timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare de 22 de ore si datorita acestui fapt este posibila administrarea in priza unica.
Varstnici:
Studiile de farmacocinetica cu doxazosina in cazul varstnicilor nu au demonstrat modificari semnificative in comparatie cu pacientii mai tineri.

Insuficienta renala:
Studiile de farmacocinetica cu doxazosina administrata pacientilor cu insuficienta renala nu au aratat modificari semnificative in comparatie cu pacientii cu functie renala normala.

Insuficienta hepatica:
Sunt disponibile date insuficiente despre pacientii cu insuficienta hepatica si despre efectele medicamentelor cunoscute ca influenteaza metabolizarea hepatica (de exemplu, cimetidina). In cadrul unui studiu clinic cu 12 subiecti cu insuficienta hepatica moderata, administrarea doxazosinei in doza unica a condus la o crestere a ASC de 43% si la o scadere a clearance -ului oral de aproximativ 40%. Tratamentul cu doxazosina la pacientii cu insufiecienta hepatica trebuie aplicat cu precautie (vezi pct. 4.4.).

 5.3 Date preclinice de siguranta

Datele non-clinice nu au evidentiat nici un risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitatea, carcinogenitatea si toleranta gastro-intestinala. Studiile la femele gestante de iepure si sobolan cu doze zilnice care determina concentratii plasmatice de 4 si respectiv 10 ori mai mari fata de expunerea umana (Cmax si ASC), nu au adus dovezi de afectare fetala. O schema de administrare de 82 mg/kg si zi (de 8 ori mai mult fata de expunerea la om ) a fost asociata cu o rata scazuta de supravietuire fetala.

Un studiu de fertilitate masculina desfasurat la sobolani a dezvaluit faptul ca doxazosina poate afecta negativ fertilitatea si capacitatea de reproducere. Blocantele alfa adrenergice pot inhiba travaliul la sobolan.

Studiile la femele de sobolan in perioada de lactatie carora li s-a administrat o doza unica orala de doxazosina marcata radioactiv au demonstrat o acumulare in laptele matern cu concentratii maxime de 20 de ori mai mari decat concentratiile plasmatice materne. S-a observat ca substanta marcata radioactiv traverseaza bariera feto- placentara in cazul administrarii orale de doxazosina la femele gestante de sobolan.

 6. PROPRIETATI FARMACEUTICE

 6.1 Lista excipientilor

Nucleu :
Polietilen oxid
Celuloza microcristalina
Povidona
Butilhidroxitoluen
a-tocoferol
Dioxid de siliciu coloidal anhidru Stearilfumarat de sodiu

Film :
Copolimer de acid metacrilic- acrilat de etil Dioxid de siliciu coloidal anhidru Macrogol
Dioxid de titan (E171)

 6.2 Incompatibilitati

Nu este cazul.

 6.3 Perioada de valabilitate

5 ani.

 6.4 Precautii speciale pentru pastrare

Acest medicament nu necesita conditii speciale pentru pastrare.

 6.5 Natura si continutul ambalajului

Cutii cu blistere din Al-/PVC-PVDC a cate 14, 15, 28, 30, 50 x 1, 60, 90 sau 100 comprimate cu eliberare prelungita.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

 6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor si alte instructiuni de manipulare

Fara cerinte speciale.
Orice produs neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat in conformitate cu reglementarile locale.

 7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

TEVA Pharmaceuticals S.R.L.
Str. Domnita Ruxandra nr. 12, parter,
sector 2,Bucuresti,
Romania

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.