Prospect Dolforin

Indicatii: Durere cronica severa care poate fi tratata adecvat doar cu analgezice opioide.

Dolforin 25 micrograme/ora, plasture transdermic
Dolforin 50 micrograme/ora, plasture transdermic
Dolforin 75 micrograme/ora, plasture transdermic
Dolforin 100 micrograme/ora, plasture transdermic

 2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Dolforin 25 micrograme/ora: un plasture transdermic (cu o suprafata de eliberare de 15 cm2) contine fentanil 4,8 mg. Acesta corespunde eliberarii unei cantitati de 25 micrograme fentanil pe ora.

Dolforin 50 micrograme/ora: un plasture transdermic (cu o suprafata de eliberare de 30 cm2) contine fentanil 9,6 mg. Acesta corespunde eliberarii unei cantitati de 50 micrograme fentanil pe ora.

Dolforin 75 micrograme/ora: un plasture transdermic (cu o suprafata de eliberare de 45 cm2) contine fentanil 14,4 mg. Acesta corespunde eliberarii unei cantitati de 75 micrograme fentanil pe ora.

Dolforin 100 micrograme/ora: un plasture transdermic (cu o suprafata de eliberare de 60 cm2) contine fentanil 19,2 mg. Acesta corespunde eliberarii unei cantitati de 100 micrograme fentanil pe ora.
Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

 3. FORMA FARMACEUTICA

Plasture transdermic
Dolforin 25/50/75/100 micrograme/ora este un plasture transdermic subtire si transparent, cu colturi
rotunjite si imprimat cu urmatoarele:
Dolforin 25 ug/h
Dolforin 50 ug/h
Dolforin 75 ug/h
Dolforin 100 ug/h

 4. DATE CLINICE

 4.1 Indicatii terapeutice

Durere cronica severa care poate fi tratata adecvat doar cu analgezice opioide.

 4.2. Doze si mod de administrare

Stabilirea dozelor se face individual, pe baza tolerantei pacientului la opioide si tine cont de:
• posibila instalare a tolerantei;
• starea generala actuala, situatia medicala a pacientului si
• gradul de severitate a afectiunii.
Doza de fentanil necesara este ajustata individual si trebuie evaluate regulat, dupa fiecare administrare.

Pacienti care primesc pentru prima data tratament cu opioid
Sunt disponibili plasturi cu rata de eliberare de 12,5 micrograme/ora si acestia trebuie utilizati pentru initierea tratmentului. La pacientii foarte varstnici sau la cei cu stare fizica precara, nu se recomanda initierea unui tratament cu fentanil, datorita sensibilitatii cunoscute a acestora la tratamentul cu opioide. In aceste cazuri, va fi de preferat initierea unui tratament cu morfina in doze mici cu eliberare imediata, urmand ca prescrierea de Dolforin sa fie facuta dupa determinarea dozei optime.

Stabilirea dozelor si tratamentul de intretinere
Plasturele trebuie inlocuit la fiecare 72 de ore. Doza trebuie stabilita individual, pana se obtine eficacitatea analgezica. La pacientii la care se constata o scadere accentuata a analgeziei in intervalul de 48-72 de ore de la aplicare, poate fi necesara inlocuirea plasturelui dupa 48 de ore. Sunt disponibili plasturi cu rata de eliberare de 12,5 micrograme/ora si sunt recomandati pentru stabilirea dozei in segmentul dozajului scazut. Daca efectul analgezic este insuficient dupa aplicarea initiala, doza poate fi crescuta dupa 3 zile, pana la obtinerea efectului dorit pentru fiecare pacient. Ajustarea dozelor trebuie realizata, in mod normal, prin cresteri de 12,5 micrograme/ora sau de 25 micrograme/ora, desi trebuie avute in vedere necesarul suplimentar de analgezic si caracterul durerii. Pacientii pot avea nevoie de doze suplimentare periodice dintr-un analgezic cu actiune rapida, in cazul aparitiei unei dureri subite. Cand doza de Dolforin depaseste 300 micrograme/ora, trebuie avute in vedere alte metode analgezice suplimentare sau alternative sau cai alternative de administrare a opioidelor.

La trecerea de la tratamentul de lunga durata cu morfina la cel cu fentanil administrat transdermic, s-au raportat simptome ale sindromului de abstinenta, in ciuda obtinerii efectului analgezic dorit. In cazul aparitiei simptomelor sindromului de abstinenta, se recomanda tratarea acestora cu doze mici de morfina cu actiune rapida.

Modificarea sau intreruperea tratamentului
Daca este necesara intreruperea tratamentului cu plasturi, inlocuirea cu orice alt opioid trebuie sa se realizeze treptat, pornind cu o doza mica si crescand lent. Aceasta se datoreaza faptului ca valorile concentratiei plasmatice de fentanil scad treptat dupa ce se indeparteaza plasturele; dureaza cel putin 17 ore pentru scaderea cu 50% a concentratiei plasmatice de fentanil. In general, intreruperea administrarii analgezicelor opioide trebuie sa se realizeze treptat, pentru a preveni simptomele sindromului de abstinenta (greata , varsaturi, diaree, anxietate si tremor muscular). Tabelul 2 si 3 nu trebuie utilizate la conversia tratamentului de la fentanil administrat transdermic la morfina.

Mod de administrare
Imediat dupa extragerea din ambalaj si indepartarea foliei de protectie, plasturele se aplica pe o zona fara par a partii superioare a corpului (piept, spate, antebrat). Pentru indepartarea parului, trebuie sa se utilizeze un foarfece si nu aparatul de ras.
Inaintea aplicarii plasturelui, pielea trebuie spalata atent cu apa curata (fara agenti de curatare) si uscata cu grija. Apoi se aplica plasturele apasand usor cu podul palmei timp de aproximativ 30 de secunde. Suprafata de piele pe care se aplica plasturele nu trebuie sa aiba iritatii sau microleziuni (de exemplu, cele determinate de iradiere sau de barbierit).
Plasturele transdermic poate fi purtat si in timpul dusului deoarece este protejat la exterior de un strat filmat, rigid, impermeabil.
Ocazional, poate fi necesara utilizarea unui mijloc suplimentar de fixare a plasturelui.
Daca sunt facute cresteri progresive ale dozelor, suprafata activa necesara poate atinge un prag de la
care sa nu mai fie posibila marirea dozei.
Durata de administrare
Plasturele transdermic trebuie schimbat dupa 72 h. Daca, in cazuri speciale, trebuie facuta o inlocuire timpurie, aceasta nu ar trebui facuta mai devreme de 48 de ore de la aplicare, in caz contrar putand aparea o crestere a concentratiei medii de fentanil. Pentru fiecare noua aplicare trebuie aleasa o zona cutanata diferita. Trebuie facuta o pauza de 7 zile inaintea aplicarii unui nou plasture in aceiasi zona. Dupa indepartarea plasturelui transdermic, efectul analgezic poate persista o perioada de timp. Daca pe piele raman urme ale plasturelui transdermic, acestea pot fi indepartate cu multa apa si sapun. Nu trebuie folosit alcool etilic sau alti solventi pentru ca acestia pot patrunde prin piele datorita efectului plasturelui.

Copii
Experienta utilizarii la copiii cu varsta sub 12 ani este limitata. Dolforin nu trebuie utilizat la aceasta grupa de varsta.

Utilizarea la varstnici
Varstnicii trebuie atent observati si dozele trebuie reduse daca este necesar (vezi pct. 4.4 si 5.2).

Insuficienta hepatica si renala
Pacientii cu insuficienta hepatica sau renala trebuie atent observati si dozele trebuie reduse daca este necesar (vezi pct. 4.4).

 4.3 Contraindicatii

• Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipienti.
• Durere acuta sau postoperatorie, deoarece nu exista posibilitatea stabilirii dozei adecvate in timpul utilizarii pe termen scurt.
• Afectare severa a sistemului nervos central.

 4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utili/are

Medicamentul trebuie utilizat doar ca parte a unui tratament integrat al durerii, in cazurile in care pacientul a fost corect evaluat din punct de vedere medical, social si psihologic.

Tratamentul cu Fentanyl trebuie initiat numai de catre un medic cu experienta si cunostinte despre farmacocinetica fentanilului administrat sub forma de plasture transdermic si cu riscurile aparitiei hipoventilatiei severe.
Dupa manifestarea de reactii adverse grave, pacientul trebuie monitorizat timp de 24 de ore de la indepartarea plasturelui transdermic datorita timpului de injumatatire plasmatica prin eliminare a fentanilului (vezi pct. 5.2).
In durerea cronica care nu se datoreaza cancerului, poate fi de preferat sa se initieze un tratament cu opioide puternice cu eliberare imediata (de exemplu, morfina) si sa se prescrie ulterior plasturi transdemici cu fentanil, dupa ce au fost determinate eficacitatea si doza optima pentru opioidul puternic.

Plasturele nu trebuie taiat, deoarece nu sunt disponibile informatii referitoare la calitatea, eficacitatea si siguranta unui plasture astfel divizat.
Terapia cu opiode trebuie reevaluata in cazurile cand sunt necesare doze mai mari decat echivalentul a 500 mg morfina.

Cele mai frecvente reactii adverse dupa administrarea unor doze uzuale sunt somnolenta, confuzie, greata , varsaturi si constipatie. Dintre acestea, primele sunt tranzitorii si trebuie investigate, daca simptomele persista. Pe de alta parte, constipatia persista daca se continua tratamentul. Toate aceste reactii sunt asteptate si trebuie, de aceea, anticipate pentru a permite optimizarea tratamentului, in special in privinta constipatiei. Deseori, poate fi necesar tratament de corectie (vezi pct. 4.8).

Nu este recomanda administrarea concomitenta de buprenorfina, nalbufina sau pentazocina (vezi pct. 4.5).

Dureri subite
Studiile au aratat ca aproape toti pacientii, in ciuda tratamentului cu plasturi cu fentanil, necesita tratament suplimentar cu medicamente puternice cu eliberare rapida pentru oprirea durerilor subite.

Depresia respiratorie
Ca in cazul tuturor opioidelor puternice, in timpul tratamentului cu fentanil, anumiti pacienti pot prezenta depresie respiratorie si pacientii trebuie observati pentru acest efect. Deprimarea respiratorie poate persista si dupa inlaturarea plasturelui. Incidenta deprimarii respiratorii creste odata cu cresterea dozei de fentanil. Substantele active cu actiune asupra SNC pot agrava depresia respiratorie (vezi pct. 4.5).
Fentanil trebuie utilizat cu precautie si in doze mici la pacientii cu depresie respiratorie existenta.

Boala pulmonara cronica
La pacientii cu boala pulmonara obstructiva cronica sau de alt tip, fentanilul poate produce reactii adverse mai severe, la acesti pacienti opioidele pot sa scada debitul respirator si sa creasca rezistenta la flux a cailor respiratorii.

Dependenta fata de medicament
Toleranta si dependenta fizica sau psihica pot aparea dupa administrarea repetata de opioide, dar apar rar in cazul tratarii durerilor provocate de cancer.

Tensiune intracraniana crescuta
Fentanil trebuie utilizat cu precautie la pacientii care pot fi deosebit de sensibili la efectele intracraniene ale retentiei de CO2, cum sunt cei cu semne de tensiune intracraniana crescuta, cu afectarea starii de constienta sau coma. Fentanil trebuie utilizat cu precautie la pacientii cu tumori cerebrale diagnosticate.

Boala cardiaca
Opioidele pot determina hipotensiune arteriala, in special la pacientii cu hipovolemie. De aceea, se recomanda prudenta la administrarea tratamentului in cazul pacientilor cu hipotensiune arteriala si/sau la cei cu hipovolemie. Fentanil poate produce bradicardie. Fentanil trebuie sa fie administrat cu precautie la pacientii cu bradiaritmie.

Insuficienta hepatica
Fentanilul este metabolizat in metaboliti inactivi in ficat si deci pacientii cu afectiuni hepatice ar putea manifesta o eliminare intarziata. Pacientii cu insuficienta hepatica trebuie observati cu grija si, daca este necesar, se va reduce doza de fentanil.
Insuficienta renala
Mai putin de 10% din fentanil este excretat nemodificat prin rinichi si, spre deosebire de morfina, nu se cunosc metaboliti activi care sa fie eliminati prin rinichi. Datele obtinute dupa administrare intravenoasa de fentanil la pacientii cu insuficienta renala sugereaza ca volumul de distributie al fentanilului poate fi modificat de catre dializa. Aceasta poate afecta concentratiile plasmatice. Daca pacientii cu insuficienta renala sunt tratati cu fentanil transdermic, ei trebuie observati cu grija pentru semne ale unei toxicitati produse de fentanil si, daca este necesar, se va reduce doza de fentanil.

Pacienti cu febra / caldura aplicata extern
Cresterea semnificativa a temperaturii corporale poate producere cresterea ratei de absorbtie a fentanil. De aceea, pacientii cu febra trebuie sa fie monitorizati pentru reactiile adverse ale opioidelor. Trebuie evitata expunerea locului pe care s-a aplicat plasturele la sursele directe de caldura externa, de exemplu, sauna.

Varstnici
Date provenind din studii in care fentanil s-a administrat intravenos sugereaza ca varstnicii pot avea un clearance redus si timp de injumatatire plasmatica prin eliminare mai lung. Mai mult decat atat, pacientii varstnici pot fi mai sensibili la substanta activa decat pacientii mai tineri. Totusi, studiile cu fentanil plasturi transdermici la varstnici au demonstrat ca farmacocinetica fentanilului nu a prezentat diferente semnificative comparativ cu pacientii mai tineri, cu toate ca valorile concentratiilor plasmatice tind sa fie mai mari. Varstnicii sau pacientii casectici trebuie sa fie observati cu grija si, daca este necesar, doza va fi redusa.

Copii
Datorita experientei limitate cu copii cu varsta sub 12 ani, Fentanyl trebuie utilizat la aceasta grupa de varsta, doar dupa o evaluare atenta a raportului dintre beneficiu si risc.
Alaptare
Dat fiind ca fentanilul este excretat in laptele matern, alaptarea trebuie intrerupta in timpul tratamentului cu Fentanil (vezi pct.4.6).

Pacienti cu miastenia gravis
Pot aparea reactii (mio)clonice ne-epileptice. Trebuia acordata atentie sporita la tratarea pacientilor cu miastenia gravis.

Interactiuni
In general, trebuie evitata administrarea de fentanil in asociere cu derivati ai acidului barbituric, buprenorfina, nalbufina si pentazicina.

 4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Administrarea concomitenta de fentanil cu derivati ai acidului barbituric trebuie evitata, deoarece poate creste efectul fentanilului de deprimare a respiratiei.
Nu se recomanda administrarea de fentanil in asociere cu buprenorfina, nalbufina sau pentazocina. Acestea pot avea o afinitate mare pentru receptorii de opioide cu activitate intrinseca relativ redusa, ceea ce determina antagonizarea partiala a efectului analgezic al fentanil si pot induce simptome ale sindromului de abstinenta la pacientii dependenti de opioide (vezi pct. 4.4.).
Utilizarea concomitenta a altor deprimante ale SNC poate produce efecte aditive de deprimare si poate aparea hipoventilatie, hipotensiune arteriala, ca si sedare profunda sau coma. Astfel de deprimante ale SNC includ:
– opioide;
– antipsihotice;
– hipnotice;
– anestezice generale;
– relaxante ale musculaturii striate;
– antihistaminice sedative;
– bauturi alcoolice.
De aceea, utilizarea concomitenta a oricaruia dintre medicamentele si substantele active mentionate anterior necesita tinerea sub observatie a pacientului.
S-a raportat ca IMAO cresc efectul analgezicelor narcotice, in special la pacientii cu insuficienta cardiaca. De aceea, fentanil nu trebuie administrat in urmatoarele 14 zile de la intreruperea tratamentului cu IMAO.

Fentanilul, o substanta activa cu clearance ridicat ,este metabolizat rapid si extensiv in principal de catre CYP3A4.
Itraconazol (un puternic inhibitor al CYP3A4) administrat oral in doza de 200 mg/zi, timp de 4 zile, nu are efect semnificativ asupra farmacocineticii fentanilului administrat intravenos. Totusi, la unii pacienti, s-au observat concentratii plasmatice mai ridicate.
Administrarea orala de ritonavir (unul dintre cei mai puternici inhibitori ai CYP3A4 ) a redus clearance -ul fentanilului administrat intravenos cu doua treimi si a dublat timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare . Utilizarea concomitenta a unui inhibitor puternic al CYP3A4 (de exemplu, ritonavir, ketoconazol, itraconazol, antibiotice macrolidice) cu fentanil administrat transdermic poate determina o crestere a concentratiei plasmatice de fentanil. Aceasta poate creste sau prelungi atat efectele terapeutice, cat si reactiile adverse, putand determina o deprimare respiratorie severa. In astfel de cazuri trebuie acordata pacientului atentie si observatie sporita. Utilizarea concomitenta de ritonavir sau alt inhibitor puternic al CYP3A4 si fentanil administrat transdermic nu este recomandata, decat daca pacientul este monitorizat atent.

 4.6 Sarcina si alaptarea

Siguranta utilizarii fentanilului in timpul sarcinii nu a fost stabilita. Studiile la animale au evidentiat
toxicitate asupra functiei de reproducere (vezi pct. 5.3). Riscul potential la om este necunoscut.
Fentanil nu trebuie utilizat in timpul sarcinii decat daca este absolut necesar. Tratamentul de lunga
durata in timpul sarcinii poate produce simptome ale sindromului de abstinenta la sugar.
Nu este recomandata utilizarea fentanilului in timpul travaliului si nasterii (inclusiv la operatia cezariana), deoarece fentanilul traverseaza placenta si poate determina deprimare respiratorie la nou-nascut.
Fentanil este excretat in laptele matern si poate determina sedare si/sau la deprimare respiratorie la copilul alaptat. In consecinta, alaptarea trebuie intrerupta in timpul tratamentului si pentru cel putin 72 de ore dupa indepartarea plasturelui Dolforin (vezi pct. 4.4).

 4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Fentanil are o influenta majora asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Aceasta se manifesta, in special, la debutul tratametului, la modificarea dozelor, ca si la administrarea concomitenta cu alcool etilic sau antipsihotice. Pacientii aflati in terapie stabila cu doze specificate nu trebuie, in mod necesar, restrictionati. In concluzie, pacientii trebuie sa se adreseze medicului in privinta capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

 4.8 Reactii adverse

Urmatoarele grupe de frecventa sunt utilizate pentru descrierea aparitiei reactiilor adverse: Foarte frecvente (>1/10), frecvente (>1/100, <1/10), mai putin frecvente (>1/1000, <1/100), rare (>1/10,000, <1/1000), foarte rare (<1/10,000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Cea mai grava reactie adversa a fentanilului este deprimarea respiratorie.

Tulburari cardiace
Mai putin frecvente: tahicardie , bradicardie.
Rare: aritmie.

Tulburari ale sistemului nervos Foarte frecvente: cefalee, ameteli.
Mai putin frecvente: tremor, parestezie, tulburari de vorbire.
Foarte rare: ataxie, convulsii (inclusiv convulsii clonice si de grand mal).

Tulburari oculare
Foarte rare: ambliopie.

Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale
Mai putin frecvente: dispnee, hipoventilatie.
Foarte rare: depresie respiratorie, apnee.

Tulburari gastro-intestinale
Foarte frecvente: greata , varsaturi, constipatie.
Frecvente: xerostomie, dispepsie.
Mai putin frecvente: diaree.
Rare: sughit .
Foarte rare: flatulenta dureroasa, ileus.

Tulburari renale si ale cailor urinare
Mai putin frecvente: retentie urinara.
Foarte rare: cistalgie, oligurie .

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat Foarte frecvente: transpiratie, prurit. Mai putin frecvente: exantem , eritem.
Eruptia cutanata tranzitorie, eritemul si pruritul dispar de obicei la o zi dupa indepartarea plasturelui.

Tulburari vasculare
Mai putin frecvente: hipertensiune arteriala, hipotensiune arteriala.
Rare: vasodilatatie .

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
Rare: edem, senzatie de frig.
Frecvente: reactii cutanate la locul de aplicare a plasturelui.

Tulburari ale sistemului imunitar
Foarte rare: anafilaxie.

Tulburari psihice
Foarte frecvente: somnolenta.
Frecvente: sedare , nervozitate, pierderea apetitului alimentar, depresie.
Mai putin frecvente: euforie , amnezie, insomnie, halucinatii, agitatie.
Foarte rare: idei delirante, stari de excitare, astenie, anxietate, confuzie, tulburari ale functiei sexuale, simptome ale sindromului de abstinenta.

Alte reactii adverse
Frecventa necunoscuta (nu pot fi estimate din datele disponibile): utilizarea pe termen lung a fentanilului poate duce la aparitia tolerantei si a dependentei fizice si psihice. La conversia de la un analgezic opioid prescris anterior la Fentanyl sau la intreruperea brusca a tratamentului, pacientii pot manifesta simptome ale sindromului de abstinenta la opioide (de exemplu: greata , varsaturi, diaree, anxietate si frisoane).

 4.9 Supradozaj

Simptome
Simptomele supradozajului de fentanil sunt o extensie a actiunilor sale farmacologice, de exemplu, letargie, coma, deprimare respiratorie cu respiratie Cheyne-Stokes si/sau cianoza. Alte simptome pot fi hipotermie, tonus muscular scazut, bradicardie si hipotensiune arteriala. Semne de toxicitate sunt sedare profunda, ataxie, mioza, convulsii si deprimare respiratorie, care este simptomul principal.

Tratament
Pentru tratamentul deprimarii respiratorii, trebuie luate masuri imediat, inclusiv indepartarea plasturelui si stimularea fizica si verbala a pacientului. Aceste actiuni pot fi urmate de administrarea unui antagonist opioid specific, de exemplu naloxona.

La adulti, se recomanda initierea tratamentului cu o doza de 0,4-2 mg clorhidrat de naloxona i.v. Daca este necesar, se pot administra doze similare la fiecare 2 sau 3 minute sau administrarea se poate face in perfuzie continua de 2 mg in 500 ml solutie injectabila de clorura de sodiu 9 mg/ml (0,9%) sau solutie de glucoza 50 mg/ml (5%). Rata perfuziei trebuie ajustata in functie de injectiile anterioare administrate in bolus si de raspunsul individual al pacientului. Daca administrarea i.v. nu este posibila, clohidratul de naloxona poate fi administrat, de asemenea si intramuscular sau subcutanat . Dupa administrarea intramusculara sau subcutanata debutul efectelor va fi intarziat fata de administrarea intravenoasa. Deprimarea respiratorie, aparuta ca urmare a unui supradozaj, poate persista mai mult decat efectul antagonistului opioid. Anularea efectului narcotic poate avea ca rezultate aparitia durerii acute si eliberarea de catecolamine. Tratamentul in sectii de terapie intensiva este important daca este cerut de conditiile clinice ale pacientului. Daca apare hipotensiune arteriala severa sau persistenta, trebuie luata in consideratie hipovolemia, iar aceasta trebuie tinuta sub control prin terapie corespunzatoare cu fluide administrate parenteral.

 5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE

 5.1 Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: opioide, derivati de fenilpiperidina, codul ATC: N02AB03.
Fentanilul este un analgezic opioid, care interactioneaza in principal cu receptorii u. Efectele cele mai importante ale acestuia sunt analgezia si sedarea. Concentratia plasmatica de fentanil care determina un efect analgezic minim la pacientii anterior netratati cu opioide variaza intre 0,3-1,5 ng/ml ; o crestere a incidentei reactiilor adverse a fost observata la concentratii plasmatice mai mari de 2 ng/ml . Atat concentratia minima eficace de fentanil, cat si concentratia care poate determina reactii adverse cresc odata cu aparitia si cresterea tolerantei. Tendinta de a dezvolta toleranta variaza considerabil de la pacient la pacient.

 5.2 Proprietati farmacocinetice

In urma administrarii Dolforin, fentanilul este absorbit in mod continuu prin piele pe o perioada de 72 de ore. Datorita stratului polimeric si a difuzarii prin straturile pielii, rata de eliberare ramane relativ constanta.
Absorbtia
Dupa aplicarea initiala a Dolforin, concentratiile serice de fentanil cresc progresiv, se stabilizeaza intre 12 si 24 ore de la aplicare si apoi raman relativ constante pentru restul perioadei de 72 ore. Concentratiile serice de fentanil sunt proportionale cu dimensiunea plasturelui transdermic cu fentanil. Practic, de la a doua perioada de 72 de ore de aplicare, se atinge concentratia plasmatica la starea de echilibru si aceasta este mentinuta in timpul aplicarii ulterioare a unui plasture de aceeasi dimensiune.

Distributie
Legarea de proteinele plasmatice a fentanilului este de 84 %. Biotransformare
Fentanil este metabolizat in principal in ficat prin intermediul CYP3A4. Metabolitul sau principal, norfentanil, este inactiv.
Eliminarea
Cand tratamentul cu Dolforin este intrerupt, concentratiile serice de fentanil scad treptat, reducandu-se cu aproximativ 50% in 13-22 ore la adulti, respectiv 22-25 ore la copii. Absorbtia continua de fentanil din depozitul format in piele conduce la o reducere mai lenta a concentratiei plasmatice fata de cea observata dupa administrarea intravenoasa.

Aproximativ 75% din fentanil este eliminat prin urina in special ca metaboliti, cu mai putin de 10% eliminat ca substanta activa nemodificata. Aproximativ 9% din doza administrata este eliminata in materiile fecale, in principal sub forma de metaboliti.

Farmacocinetica la grupele speciale
Varstnicii si pacientii cu stare precara de sanatate pot prezenta un clearance redus al fentanilului conducand la un timp de injumatatire plasmatica prin eliminare prelungit. La pacientii cu insuficienta hepatica sau renala, clearance -ul fentanilului poate fi alterat datorita modificarilor in ceea ce priveste proteinele plasmatice si a clearance -ului metabolic, conducand la concentratii plasmatice crescute.

 5.3 Date preclinice de siguranta

Datele non-clinice avand la baza studii conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate si genotoxicitatea nu au evidentiat riscuri speciale la om  Studiile efectuate la animale au evidentiat reducerea fertilitatii si mortalitate crescuta la fetii de sobolan.
Totusi, nu au fost demonstrate efecte teratogene.
Nu au fost realizate studii asupra carcinogenitatii pe termen lung.

 6 PROPRIETATI FARMACEUTICE

 6.1 Lista excipientilor

Strat adeziv:
Poli(2-etilhexil acrilat, vinil acetat) (50:50) (DURO TAK 87-4098)
Poli[(2-etilhexil) acrilat, metilacrilat, acid acrilic,(2,3-epoxipropil)metacrilat] (61,5:33:5,5:0,02),
(DURO TAK 87-2353)
Alcool laurilic

Strat de suport:
Film din poliester siliconizat

Stratul de protectie:
Film laminat din poliester/acetat de etilvinil Cerneala de tiparire

 6.2 Incompatibilitati

Nu este cazul.

 6.3 Perioada de valabilitate

2 ani.

 6.4 Precautii speciale de pastrare

A se pastra in ambalajul original.

 6.5 Natura si continutul ambalajului

Fiecare plasture transdermic este ambalat intr-un plic din poliester/aluminiu/polipropilena mono orientata.

Marimile ambalajului: Cutie cu 5 plasturi transdermici, Cutie cu 10 plasturi transdermici, Cutie cu 20 de plasturi transdermici.

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

 6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor

Cantitati mari de fentanil raman in plasture chiar si dupa utilizarea acestuia. Plasturii transdermici folositi trebuie pliati cu suprafata adeziva la interior si aruncati sau ori de cate ori este posibil returnati la farmacie. Orice medicament neutilizat trebuie eliminat sau returnat la farmacie.

 7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

Gedeon Richter Plc
Gyomroi ut 19-21, H-1103 Budapesta, Ungaria

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.