Prospect Diphereline

Indicatii: Acest medicament este un analog al hormonului natural.

Este indicat in: La barbat-in cancerul de prostata avansat – ca tratament de atac, inainte de a folosi forma de eliberare prelungita. Efectul este net mai favorabil la pacientii care nu au primit alt tratament hormonal. La femeie – in tratamentul infertilitatii feminine. Acest tratament este asociat cu alte terapii hormonale (gonadotropine) pentru fertilizarea in vitro urmata de transfer embrionar (FIVETE).

Compozitie (pe unitate de doza )
Flacon continand pulbere: triptorelina (DCI) 0,1 mg.
Excipient: manitol .
Solvent (pe fiola ): clorura de sodiu 9 mg, apa 1 ml .

 Contraindicatii
Nu se va folosi in timpul sarcinii si alaptarii.

Precautii
Acest tratament trebuie urmat sub stricta supraveghere medicala cu controale regulate clinice, biologice si radiologice.
Cancer de prostata: La inceputul tratamentului se poate observa accentuarea simptomelor clinice (mai ales a durerilor osoase), dar aceste manifestari sunt rare si in general tranzitorii. Ele determina o supraveghere atenta in primele doua saptamani de tratament , mai ales la pacientii cu risc de obstructie a cailor excretorii sau de compresie a nervilor spinali (metastaze vertebrale). Testosteronul trebuie verificat periodic si nu trebuie sa depaseasca 1 ng/ml . Raspunsul terapeutic este evaluat la nivel osos prin examen scintigrafic, iar la nivel prostatic (in afara examenului clinic si a tuseului rectal) prin ecografie sau CT .
In fecunditate feminina: raspunsul ovarian la asocierea triptorelinei cu gonadotrofine poate varia la aceeasi doza de la o pacienta la alta, iar in anumite cazuri de la un ciclu la altul pentru aceeasi pacienta. Trebuie acordata o atentie mai mare pacientelor cu ovare polichistice. Inductia ovariana nu trebuie realizata decat sub supraveghere medicala si controale clinice si biologice regulate: dozare de estrogeni plasmatici, ecografie. In caz de raspuns excesiv al ovarelor se recomanda intreruperea tratamentului oprind injectiile cu gonadotrofine, dar continuand 2-3 zile injectiile cu triptoreline pentru a evita aparitia spontana a unui pic de LH .
Alte posibile efecte ale medicamentului: ca toate medicamentele active, acest medicament poate da, la anumite persoane, efecte mai mult sau mai putin jenante.
La barbat in anumite cazuri rare, este posibil sa observam la inceputul tratamentului o accentuare a simptomelor prezente: tulburari urinare, dureri osoase. Aceste simptome pot surveni si in cazul in care efectul tratamentului este favorabil. Aceste cazuri trebuie raportate imediat medicului.
In timpul tratamentului mai pot aparea: valuri de caldura, durere la punctul de injectare, scaderea libidoului, impotenta . Aceste manifestari sunt in general tranzitorii si dispar in 1-2 saptamani de la inceputul tratamentului.
La femeie in timpul tratamentului este posibil sa apara efecte secundare, chiar in cazul cand efectul tratamentului este favorabil: bufeuri de caldura, mucoasa vaginala uscata, cefalee, astenie. Asocierea cu gonadotropine poate da dureri pelviene si/sau abdominale care necesita consult medical de urgenta.

 Farmacodinamica
Triptorelina este un analog de GnRH natural. Studiile au aratat ca dupa o stimulare initiala, administrarea prelungita de triptorelina antreneaza inhibarea secretiei gonadotrope, suprimand astfel functiile testiculare respectiv ovariene. In plus a fost demonstrat prin studii si un efect direct prin diminuarea sensibilitatii receptorilor periferici de GnRH .
Cancer de prostata: La barbat administrarea unei doze zilnice de triptoreline poate antrena o crestere initiala a nivelurilor sanguine de LH si FSH care determina o crestere initiala a nivelului sanguin de testosteron. Continuarea tratamentului determina diminuarea nivelului de LH , FSH respectiv diminuarea nivelului de testosteron pe toata durata administrarii produsului. In paralel se poate observa o crestere initiala, tranzitorie a fosfatazei acide la debutul tratamentului. Pe parcursul tratamentului se observa o ameliorare a datelor functionale si obiective.
In fecunditate feminina: administrarea cotidiana a Dipherelinei determina o faza initiala de stimulare gonadotropa (LH , FSH ) urmata de o faza inhibitorie. Acest tratament asigura deci supresia unui peak intercurent de LH si permite obtinerea unei foliculogeneze de mai buna calitate si o recrutare foliculara crescuta.

 Mod de administrare
O injectie zilnica subcutanata .
Conditii de eliberare: Farmacistul nu poate elibera medicamentul decat in prezenta unei retete.
Acest medicament a fost prescris pentru o situatie precisa: nu poate fi adaptat unui alt caz, nu poate fi reutilizat fara aviz medical, nu poate fi recomandat unei alte persoane.
Termen de valabilitate: Nu trebuie depasita data limita de utilizare indicata clar pe ambalajul exterior.

 Conditii de pastrare: Conservare la temperatura sub 25 grade C.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.