Prospect Cognomem 10 mg

Cognomem se utilizeaza pentru tratamentul pacientilor cu boala Alzheimer moderata pana la severa.
Cognomem 10 mg comprimate filmate
Cognomem 20 mg comprimate filmate
Clorhidrat de memantina

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane.
Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala ca dumneavoastra.
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.

Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Cognomem si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Cognomem
3. Cum sa luati Cognomem
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Cognomem
6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Cognomem si pentru ce se utilizeaza
Cognomem se utilizeaza pentru tratamentul pacientilor cu boala Alzheimer moderata pana la severa.
Cognomem apartine grupului de medicamente cunoscute ca medicamente pentru tratamentul dementei.
Pierderea memoriei in boala Alzheimer este determinata de tulburarea transmisiei semnalelor la nivelul creierului. Creierul contine asa-numitii receptori N-metil-D-aspartat (NMDA) care sunt implicati in transmiterea semnalelor nervoase importante in procesele de invatare si memorie. Cognomem apartine unui grup de medicamente numite antagonisti ai receptorilor NMDA. Cognomem actioneaza asupra acestor receptori NMDA, ameliorand transmisia semnalelor nervoase si memoria.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Cognomem
Nu luati Cognomem
daca sunteti alergic la clorhidratul de memantina sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6)
Atentionari si precautii
Inainte sa luati Cognomem, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului:
daca aveti istoric de convulsii epileptice
daca ati avut recent un infarct miocardic sau daca aveti insuficienta cardiaca congestiva sau hipertensiune arteriala (tensiune arteriala mare) necontrolata prin tratament.
In aceste situatii, tratamentul trebuie supravegheat cu atentie, iar beneficiul clinic al tratamentului cu Cognomem trebuie reevaluat de catre medicul dumneavoastra la intervale regulate.
Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca aveti acidoza tubulara renala (ATR-exces de substante care formeaza acizi in sange, determinat de disfunctia renala (functia renala redusa)) sau infectii grave ale tractului urinar (structura care transporta urina), deoarece poate fi necesar ca medicul dumneavoastra sa va modifice doza de medicament.
Daca aveti insuficienta renala (probleme cu rinichii), medicul dumneavoastra trebuie sa va monitorizeze cu atentie functia renala si, daca este necesar, sa modifice corespunzator dozele de memantina.
Trebuie evitata utilizarea in acelasi timp a medicamentelor numite amantadina (pentru tratamentul bolii Parkinson), ketamina (o substanta folosita, in general, ca anestezic), dextrometorfan (folosit, in general, pentru tratamentul tusei); de asemenea, trebuie evitata utilizarea in acelasi timp cu alti antagonisti ai receptorilor NMDA.

Copii si adolescenti
Nu este recomandata utilizarea Cognomem la copii si adolescentii cu varsta sub 18 ani.
Cognomem impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.
In special, Cognomem poate modifica efectele urmatoarelor medicamente si poate fi necesara modificarea dozelor acestora de catre medicul dumneavoastra:
amantadina, ketamina, dextrometorfan, dantrolen, baclofen,
cimetidina, ranitidina, procainamida, chinidina, chinina, nicotina,
hidroclorotiazida (sau orice medicament care contine hidroclorotiazida in asociere cu alta substanta), anticolinergice (substante utilizate, in general, pentru tratamentul tulburarilor de miscare sau crampelor intestinale),
anticonvulsivante (substante utilizate, in general, pentru prevenirea si tratamentul convulsiilor), barbiturice (substante utilizate, in general, pentru inducerea somnului), agonisti dopaminergici (substante cum sunt L-dopa, bromocriptina), neuroleptice (substante utilizate in tratamentul tulburarilor psihice), anticoagulante orale.
Daca va internati in spital, informati-va medicul ca urmati tratament cu Cognomem.

Cognomem impreuna cu alimente bauturi si alcool
Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca v-ati modificat recent sau intentionati sa va modificati radical dieta (de exemplu sa treceti de la o dieta normala la o dieta strict vegetariana), deoarece poate fi necesar ca medicul dumneavoastra sa va modifice doza de medicament.

Sarcina alaptarea si fertilitatea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Utilizarea Cognomem nu este recomandata la femeile gravide.
Femeile care iau acest medicament nu trebuie sa alapteze.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Medicul dumneavoastra va va spune daca boala dumneavoastra va permite sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje in conditii de siguranta. De asemenea, Cognomem va poate modifica reactivitatea, afectand capacitatea de conducere a vehiculelor si de folosire a utilajelor.
Cognomem contine lactoza.
Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

3. Cum sa luati Cognomem
Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavostra sau farmacistul.
Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Doze
Doza recomandata de Cognomem pentru adulti si pacienti varstnici este de 20 mg o data pe zi. Pentru a reduce riscul de aparitie a reactiilor adverse, aceasta doza se atinge treptat, conform urmatoarei scheme zilnice de tratament:
saptamana 1 jumatate dintr-un comprimat filmat de 10 mg (5mg)
saptamana 2 un comprimat filmat de 10 mg (10mg)
saptamana 3 un comprimat filmat si jumatate dintr-un comprimat
filmat de 10 mg (15mg) din saptamana 4 doua comprimate filmate de 10 mg (20mg) sau un comprimat filmat de 20 mg. Doza initiala uzuala este de o jumatate de comprimat filmat de 10 mg o data pe zi (1×5 mg) in prima saptamana. Aceasta se creste la un comprimat filmat de 10 mg o data pe zi (1 x 10 mg) in a doua
saptamana si la 1 comprimat filmat de 10 mg si jumatate dintr-un comprimat de 10 mg, o data pe zi in a treia saptamana. Incepand din a patra saptamana, doza uzuala este de 2 comprimate filmate de 10 mg sau un comprimat filmat de 20 mg o data pe zi (1 x 20 mg).

Dozele la pacientii cu afectare a functiei rinichilor
Daca aveti afectare a functiei rinichilor (insuficienta renala), medicul dumneavoastra va decide doza care se potriveste afectiunii dumneavoastra. In acest caz, medicul dumneavoastra trebuie sa va monitorizeze functia rinichilor, la intervale stabilite.
Administrare
Cognomem trebuie administrat pe cale orala, o data pe zi. Pentru a beneficia de pe urma medicamentului trebuie sa il luati cu regularitate zi de zi, in acelasi moment al zilei. Comprimatele filmate trebuie administrate cu apa. Comprimatele filmate pot fi luate cu sau fara alimente.
Durata tratamentului
Continuati sa luati Cognomem atat timp cat aceasta va face bine. Medicul dumeavoastra trebuie sa va evalueze tratamentul la intervale regulate.

Daca luati mai mult Cognomem decat trebuie
In general, daca luati o doza prea mare de Cognomem, aceasta nu va face niciun rau. Puteti prezenta mai accentuat simptomele descrise la punctul 4 ,,Reactii adverse posibile”.
Daca luati o doza foarte mare din acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau solicitati ajutor medical, deoarece puteti sa aveti nevoie de asistenta medicala.

Daca uitati sa luati Cognomem
Daca observati ca ati uitat sa luati doza dumneavoastra de Cognomem, asteptati si luati doza urmatoare la ora obisnuita.
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
In general, reactiile adverse observate sunt usoare pana la moderate.
Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane):
dureri de cap, somnolenta, constipatie, valori crescute ale analizelor de sange care arata functia ficatului, ameteli, tulburari de echilibru, dificultati la respiratie, tensiune arteriala mare si hipersensibilitate la medicament.
Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane):
oboseala, infectii fungice, confuzie, halucinatii (vederea, auzirea sau simtirea unor lucruri care nu exista in realitate), varsaturi, tulburari de mers, insuficienta cardiaca si cheaguri de sange la nivelul venelor (tromboza venoasa/tromboembolism ).
Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 persoane):
convulsii.
Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata pe baza datelor disponibile):
inflamatie a pancreasului, inflamatie la nivelul ficatului (hepatita) si reactii psihotice.
Boala Alzheimer este asociata cu depresie, idei suicidare si suicid. Aceste evenimente au fost raportate la pacientii tratati cu memantina.

Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct la Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale
Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: [email protected]
Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Cognomem
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare, inscrisa pe cutie dupa “EXP”. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Cognomem
Substanta activa este clorhidratul de memantina.
Celelalte componente sunt:
Nucleul comprimatului: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, dioxid de siliciu coloidal anhidru, talc, stearat de magneziu
Film: hipromeloza (E464), dioxid de titan (E171), macrogol 400 (E1521)
Cum arata Cognomem si continutul ambalajului:
Cognomem 10 mg comprimate filmate: comprimate filmate divizabile de 10 mg.
Comprimat filmat in forma de capsula, de culoare alba pana la aproape alba, cu lungimea de aproximativ 11,1±0,2 mm si latimea de aproximativ 5,1±0,2 mm, cu o linie de rupere pe ambele fete.
Cognomem 20 mg comprimate filmate: comprimate filmate divizabile de 20 mg.
Comprimat filmat in forma de capsula, de culoare alba pana la aproape alba, cu lungimea de aproximativ 13,3±0,2 mm si latimea de aproximativ 7,2±0,2 mm, cu o linie mediana pe una din fete si cu o linie de rupere pe cealalta fata.
Comprimatul poate fi divizat in doze egale.
Marimi de ambalaj: Cognomem 10 mg comprimate filmate: blistere din PVC/Al continand 14, 28, 30, 42, 45, 50, 56, 60, 84, 90, 98, 100 si 112 comprimate filmate
Cognomem 20 mg comprimate filmate: blistere din PVC/Al continand 14, 28, 30, 42, 45, 50, 56, 60, 84, 90, 98, 100 si 112 comprimate filmate
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
Zentiva k.s.
U kabelovny 130, Dolní M?cholupy, 102 37, Praga 10,
Republica Ceha
Fabricantul
S.C Zentiva S.A
B-dul Theodor Pallady nr.50, sector 3, Bucuresti, cod 032266
Romania
Acest prospect a fost revizuit in Decembrie 2013.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.