Prospect Clopidogrel Krka

Clopidogrel Krka este un medicament care contine substanta activa clopidogrel, utilizat pentru prevenirea evenimentelor aterotrombotice.
Este disponibil sub forma de comprimate rotunde, de culoare roz (75 mg). Clopidogrel Krka este un „medicament generic”. Aceasta inseamna ca Clopidogrel Krka este similar cu un „medicament de referinta” deja autorizat in Uniunea Europeana (UE), denumit Plavix.

Pentru ce se utilizeaza Clopidogrel Krka?
Clopidogrel Krka se utilizeaza la adulti pentru prevenirea evenimentelor aterotrombotice (probleme cauzate de cheaguri de sange si de rigidizarea arterelor). Clopidogrel Krka poate fi administrat urmatoarelor grupe de pacienti:
• pacienti care au avut recent un infarct miocardic (criza de inima). Tratamentul cu Clopidogrel Krka poate fi inceput la cateva zile si pana la 35 de zile dupa criza;
• pacienti care au avut recent un accident vascular cerebral ischemic (un atac cerebral cauzat de irigarea insuficienta a unei parti a creierului). Tratamentul cu Clopidogrel Krka poate fi inceput in
perioada cuprinsa intre sapte zile si sase luni de la atac;
• pacienti cu boala arteriala periferica (probleme cu fluxul sanguin in artere). Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Clopidogrel Krka?
Doza standard de Clopidogrel Krka este de un comprimat de 75 mg o data pe zi, luat cu sau fara alimente.

Cum actioneaza Clopidogrel Krka?
Substanta activa din Clopidogrel Krka, clopidogrelul, este un inhibitor de agregare plachetara. Aceasta inseamna ca ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange. Cheagurile de sange se formeaza prin agregarea (lipirea) unor celule speciale din sange, numite trombocite (plachete sanguine). Clopidogrelul opreste agregarea plachetara prin blocarea legarii unei substante numite ADP de un receptor special care se gaseste la suprafata trombocitelor. Acesta impiedica trombocitele sa devina „lipicioase”, reducand riscul de formare a cheagurilor de sange, prevenind astfel o alta criza de inima sau un alt atac cerebral.

Cum a fost studiat Clopidogrel Krka?
Dat fiind ca Clopidogrel Krka este un medicament generic, studiile s-au limitat la teste care sa demonstreze ca este bioechivalent cu medicamentul de referinta, Plavix. Doua medicamente sunt considerate bioechivalente daca produc aceleasi niveluri de substanta activa in organism.

Care sunt beneficiile si riscurile asociate cu Clopidogrel Krka?
Dat fiind ca Clopidogrel Krka este un medicament generic si ca este bioechivalent cu medicamentul de referinta, se considera ca beneficiile si riscurile sale sunt aceleasi ca si cele ale medicamentului de referinta.

De ce a fost aprobat Clopidogrel Krka?
Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a concluzionat ca, in conformitate cu cerintele UE, s-a demonstrat ca Clopidogrel Krka are o calitate comparabila si ca este bioechivalent cu Plavix. Prin urmare, punctul de vedere al CHMP a fost ca, la fel ca si in cazul Plavix, beneficiile sunt superioare riscurilor identificate. Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Clopidogrel Krka.

Alte informatii despre Clopidogrel Krka:
Comisia Europeana a acordat KRKA, d.d., Novo mesto o autorizatie de introducere pe piata pentru Clopidogrel Krka, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 23 septembrie 2009.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 07-2009.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.