Prospect Clopidogrel Acino

Clopidogrel Acino se utilizeaza la adulti pentru prevenirea evenimentelor aterotrombotice (probleme cauzate de cheaguri de sange si de rigidizarea arterelor).
Clopidogrel Acino este un medicament care contine substanta activa clopidogrel.
Este disponibil sub forma de comprimate (75 mg). Clopidogrel Acino este un „medicament generic”. Aceasta inseamna ca Clopidogrel Acino este similar cu „medicamentul de referinta” deja autorizat in Uniunea Europeana (UE), numit Plavix.

Pentru ce se utilizeaza Clopidogrel Acino?
Clopidogrel Acino se utilizeaza la adulti pentru prevenirea evenimentelor aterotrombotice (probleme cauzate de cheaguri de sange si de rigidizarea arterelor). Clopidogrel Acino poate fi administrat
urmatoarelor grupe de pacienti:
– pacienti care au avut recent un infarct miocardic (atac de cord). Tratamentul cu Clopidogrel Acino
poate fi inceput la cateva zile si pana la 35 de zile dupa atacul de cord;
– pacienti care au avut recent un accident vascular cerebral ischemic (un accident vascular cerebral cauzat de irigarea insuficienta a unei parti a creierului). Tratamentul cu Clopidogrel Acino poate fi inceput in perioada cuprinsa intre 7 zile si 6 luni de la accidentul vascular cerebral;
– pacienti cu boala arteriala periferica (probleme cu circulatia arteriala);
– pacienti care au o afectiune numita „sindrom coronarian acut”, caz in care trebuie asociat cu aspirina (un alt medicament care previne cheagurile de sange), inclusiv pacienti carora li s-a implantat un stent (un tub scurt introdus intr-o artera pentru a impiedica blocarea ei). Clopidogrel Acino poate fi utilizat la pacienti care au un infarct miocardic cu „supradenivelare de segment ST” (valoare anormala pe electrocardiograma sau ECG), cand medicul considera ca tratamentul le-ar fi de ajutor. Poate fi utilizat, de asemenea, la pacienti care nu au aceasta valoare anormala pe ECG, daca sufera de angina instabila (o forma severa de durere in piept) sau au avut un infarct miocardic „non-Q”. Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Clopidogrel Acino?
Doza standard de Clopidogrel Acino este de un comprimat de 75 mg o data pe zi. in sindromul coronarian acut, Clopidogrel Acino se utilizeaza in asociere cu aspirina, iar tratamentul incepe in general cu o doza de incarcare de patru comprimate de 75 mg. Se continua apoi cu doza standard de 75 mg o data pe zi timp de cel putin patru saptamani (in infarctul miocardic cu supradenivelare de segment ST) sau pana la 12 luni (in sindromul fara supradenivelare de segment ST).

Cum actioneaza Clopidogrel Acino?
Substanta activa din Clopidogrel Acino, clopidogrelul, este un inhibitor de agregare plachetara. Aceasta
inseamna ca ajuta la impiedicarea formarii de cheaguri de sange. Cheagurile de sange se formeaza prin agregarea (lipirea) unor celule speciale din sange, numite trombocite (plachete sanguine). Clopidogrelul impiedica agregarea plachetara blocand legarea unei substante numite ADP de un receptor special de pe suprafata trombocitelor. Acesta impiedica trombocitele sa devina „lipicioase”, reducand riscul de formare a cheagurilor de sange si ajutand astfel la prevenirea unui alt atac de cord sau a unui alt accident vascular cerebral.

Cum a fost studiat Clopidogrel Acino?
Deoarece Clopidogrel Acino este un medicament generic, studiile s-au limitat la teste care sa demonstreze ca este bioechivalent cu medicamentul de referinta, Plavix. Doua medicamente sunt bioechivalente daca produc in organism aceleasi niveluri de substanta activa.

Care sunt beneficiile si riscurile asociate cu Clopidogrel Acino?
Deoarece Clopidogrel Acino este un medicament generic si este bioechivalent cu medicamentul de referinta, beneficiile si riscurile asociate sunt considerate identice cu cele ale medicamentului de referinta.

De ce a fost aprobat Clopidogrel Acino?
CHMP a concluzionat ca, in conformitate cu cerintele UE, s-a demonstrat ca Clopidogrel Acino are o calitate comparabila si este bioechivalent cu Plavix. Prin urmare, CHMP a considerat ca, la fel ca in cazul Plavix, beneficiile sunt mai mari decat riscurile identificate. Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Clopidogrel Acino.

Alte informatii despre Clopidogrel Acino.
Comisia Europeana a acordat o autorizatie de introducere pe piata pentru Clopidogrel Acino, valabila pe
intreg teritoriul UE, la 28 iulie 2009.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 02-2012.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.