Prospect Clopidogrel 1A Pharma

Clopidogrel 1A Pharma este un medicament care contine substanta activa clopidogrel.

Este disponibil sub forma de comprimate rotunde, de culoare alba (75 mg).
Clopidogrel 1A Pharma este un „medicament generic ”. Aceasta inseamna ca Clopidogrel 1A Pharma este similar cu „medicamentul de referinta” deja autorizat in Uniunea Europeana (UE), denumit Plavix.

 Pentru ce se utilizeaza Clopidogrel 1A Pharma?
Clopidogrel 1A Pharma se utilizeaza la adulti pentru prevenirea evenimentelor aterotrombotice (probleme cauzate de cheaguri de sange si de rigidizarea arterelor). Clopidogrel 1A Pharma poate fi administrat urmatoarelor grupe de pacienti:
• pacienti care au avut recent un infarct de miocard (criza de inima). Tratamentul cu Clopidogrel 1A Pharma poate fi inceput la cateva zile si pana la 35 de zile dupa criza ;
• pacienti care au avut recent un accident vascular cerebral ischemic (accident cauzat de irigarea insuficienta a unei parti a creierului). Tratamentul cu Clopidogrel 1A Pharma poate fi initiat in perioada cuprinsa intre sapte zile si sase luni de la atac;
• pacienti cu boala arteriala periferica (probleme cu fluxul sanguin in artere);
• pacienti care au o afectiune cunoscuta sub numele de „sindrom acut coronarian”, in care trebuie asociat cu aspirina (un alt medicament care previne cheagurile de sange), inclusiv pacienti carora li s-a implantat un stent (un tub scurt introdus intr-o artera pentru a impiedica inchiderea ei). Clopidogrel 1A Pharma poate fi utilizat la pacienti care au un infarct miocardic cu „supradenivelare de segment ST” (valoare anormala pe electrocardiograma sau ECG ), cand medicul considera ca tratamentul le-ar fi de ajutor. Poate fi de asemenea utilizat la pacienti care nu au aceasta valoare anormala pe ECG , daca sufera de angina instabila (o forma severa de durere in piept) sau au avut un infarct de miocard „non Q”.
Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

 Cum se utilizeaza Clopidogrel 1A Pharma?
Doza standard de Clopidogrel 1A Pharma este de un comprimat de 75 mg o data pe zi, luat cu sau fara alimente. In sindromul acut coronarian, Clopidogrel 1A Pharma se utilizeaza in asociere cu aspirina, iar tratamentul incepe in general cu o doza de incarcare de patru comprimate de 75 mg. Se continua apoi cu doza standard de 75 mg o data pe zi timp de cel putin patru saptamani (in infarctul miocardic cu supradenivelare de segment ST) sau timp de pana la 12 luni (in sindromul fara supradenivelare de segment ST).

 Cum actioneaza Clopidogrel 1A Pharma?
Substanta activa din Clopidogrel 1A Pharma, clopidogrelul, este un inhibitor de agregare plachetara. Aceasta inseamna ca ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange. Cheagurile de sange se formeaza prin agregarea (lipirea) unor celule speciale din sange, numite plachete. Clopidogrelul opreste agregarea plachetara prin blocarea legarii unei substante numite ADP de un receptor special care se gaseste la suprafata plachetelor. Acesta impiedica plachetele sa devina „lipicioase”, reducand riscul de formare a cheagurilor de sange, prevenind astfel un alt atac de cord sau accident vascular cerebral.

 Cum a fost studiat Clopidogrel 1A Pharma?
Dat fiind ca Clopidogrel 1A Pharma este un medicament generic , studiile s-au limitat la teste care sa demonstreze ca este bioechivalent cu medicamentul de referinta, Plavix. Doua medicamente sunt considerate bioechivalente daca produc aceleasi niveluri de substanta activa in organism.
Care sunt beneficiile si riscurile Clopidogrel 1A Pharma?
Dat fiind ca Clopidogrel 1A Pharma este un medicament generic si este bioechivalent cu medicamentul de referinta, se considera ca beneficiile si riscurile sale sunt aceleasi cu cele ale medicamentului de referinta.

 De ce a fost aprobat Clopidogrel 1A Pharma?
Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a concluzionat ca, in conformitate cu cerintele UE, s-a demonstrat ca Clopidogrel 1A Pharma are o calitate comparabila si ca este bioechivalent cu Plavix. Prin urmare, punctul de vedere al CHMP a fost ca, la fel ca si in cazul Plavix, beneficiile sunt superioare riscurilor identificate. Comitetul a recomandat eliberarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Clopidogrel 1A Pharma.

 Alte informatii despre Clopidogrel 1A Pharma:
Comisia Europeana a acordat Acino Pharma GmbH o autorizatie de introducere pe piata pentru Clopidogrel 1A Pharma, valabila pe intreg teritoriul UE, la 28 iulie 2009.

Print Friendly, PDF & Email

Adauga un comentariu

Adresa e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.